sos mięsny - 4565 przepisów (strona:161/305)

Rojoes. Wieprzowina po portugalsku. 202

Zanim nie zagłębiłem się w tajniki tradycji kulinarnej Portugalii, wcale nie wydawało mi się, że jest to kuchnia tak bardzo mięsna. A już zupełnie nie podejrzewałem jej o taką miłość do wieprzowiny. Tłustej wieprzowiny. No cóż - moja ignorancja. Teraz już wiem! Rojoes to stare wiejskie danie popularne szczególnie w północnej części kraju i na Azorach. Bardzo ważne w jego przygotowaniu(...)gotowania są pierwszorzędne i powinny sprawić, że okoliczni mięsożercy zaczną krążyć nam wokół garnka. ;) Ziemniaki są koniecznym dopełnieniem dania. Ja moje zwyczajnie ugotowałem, ale dobrze jest odlać nieco winnego sosu i poddusić je w nim dodatkowo. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (możliwie najtłustszej) 300 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka kuminu 2 duże ząbki czosnku 2 listki laurowe 1 łyżeczka

zadanie-gotowanie
Śniadanie mistrzów - Breakfast of the champions 192

nienasycone tłuszcze i kwasy omega 3 i 6, oczywiście porcja węglowodanów w postaci krakersów wielozbożowych, które nadają chrupki akcent oraz witaminy i antyoxydanty w postaci pomidorów w towarzystwie rzodkiewek. Mięsnym dodatkiem jest chuda szynka. Oliwa na początek dnia jest jak smar napędowy dla naszego mózgu. Samo dobro w czystej postaci. SKŁADNIKI na 2 małe porcje lub 1 dużą: 2 plastry(...)oliwy (może być smakowa np. czosnkowa lub chili) krem: 1 miękkie awokado 2 łyżki oliwy 1 łyżka zalewy octowej z korniszonów 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka jasnego sosu sojowego (najlepiej o niskiej zawartości soli) sól i pieprz Wykonanie: Szynkę pokroić w paseczki. Pomidorki przekroić na pół. Rzodkiewki i korniszony pokroić w plasterki. Z jajek z dodatkiem odrobiny soli

Sztuka gotowania w/g Samiry
POTRAWA JEDNOGARNKOWA A ' LA STROGONOW 169

niskim nakładem budżetu domowego.Zapraszam. 0.5 kg.parówek wędzonych mały przecier pomidorowy 0.5 puszki fasolki czerwonej z puszki 1 duża cebula olej do smażenia ok.3 łyżek mąki 300 ml.bulionu mięsnego 1 łyżeczka musztardy 25 dag.pieczarek 100 ml.kremówki30% 2 łyżki papryki słodkiej w proszku sól i pieprz ********************************************* Parówki obrać z osłonek i pokroić na kawałki.Pieczarki opłukać i obrać,pokroić(...)dusić 20- minut.Przyprawić,dodać musztardę,koncentrat pomidorowy,paprykę w proszku i fasolę,wymieszac i jeszcze raz doprawić jak potrzeba. Śmietanę wymieszać z mąką1lub 2 łyżki i wlać do sosu,wymieszać dokładnie.Chwilę zagotować i gotowe.Podajemy z makaronem lub kaszą,albo z ziemniakami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pulpety w sosie pieczarkowo - koperkowym z młodymi ziemniakami 130

Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę, lekko posolić i zeszklić na patelni. Połowę przestudzonej cebulki dodać do mięsa.  Wszystko doprawić i dokładnie wymieszać.  Z tak przygotowanej masy mięsnej formować kulki i obtoczyć je w mące. Do gotującego się bulionu wrzucać delikatnie pulpety (nie mieszać przez ok 5 minut, aby się nie rozwaliły w garnuszku). Gotować na małym ogniu(...)miękkości. Pod koniec duszenia, wsypać pozostałą cebulę. Pieczarki przełożyć do garnuszka z pulpetami i razem gotować. W międzyczasie posiekać koperek i połączyć go ze śmietaną i odrobiną soli. Zaprawić sos (jeżeli nie będzie gęsty to należy rozrobić 3 łyżki mąki z zimną wodą i delikatnie wlać do sosu, ciągle mieszając). Doprawić do smaku. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Nie tłuc

ChilliJemy
NAJZDROWSZE OLEJE - KTÓRE WYBRAĆ? 169

dzieci i młodzieży - zapobiega ich nadpobudliwości, pomaga także w odpowiednim funkcjonowaniu neuronów. Kwasy omega 3 i omega 6 są niezbędne dla kobiet w ciąży i dla sportowców (wspomagają wzrost mięśni i redukcję tkanki tłuszczowej, większa wydolność organizmu). Olej lniany dobrze działa na układ trawienny, przemianę materii, nerwowy, sercowo-naczyniowy (obniżenie poziomu triglicerydów i złego cholesterolu, hamowanie agregacji płytek krwi). Pomaga(...)kokosowego, nie powinniśmy stosować go do smażenia. Zupełnie się do niego nie nadaje - ze względu na dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Będzie za to idealny do sałatek, skropienia kanapeczek, sosów, dipów i gotowanych warzyw. Nie bójcie się - nie zwiększy zawartości tkanki tłuszczowej - dostarczy nam jedynie superdobrych składników odżywczych :)  OLEJ LNIANY ZNAJDZIECIE TUTAJ --->   OLEJ LNIANY ZERO CHOLESTEROLU, ZERO

Katsuumi
Pieczone mielone z pęczakiem 116

Danie „dwa w jednym”. Takie lubię najbardziej. Tak jakby jednogarnkowe, tylko pieczone na blasze w piekarniku :) 2-3 porcje 100 g kaszy pęczak (ja

Kucharzyca
Dynia faszerowana kurczakiem z pomidorami 144

Thermomix przepisy. Dynia faszerowana kurczakiem z pomidorami Przepis do wykonania w Thermomix TM31 i TM5 Składniki: 1 dynia makaronowa (żadna inna!) 2 łyżki oliwy z oliwek

Themo przepisy
Zapiekanka poniedziałkowa porosołowa 116

Typowo poniedziałkowa zapiekanka, gdy zostaje mięso z niedzielnego rosołu i można przygotować obiad po jego recyklingu. Zapiekanka ma wszystko czyli 3 w

To co kocham
Cannelloni pod beszamelem 157

Ta potrawa łączy miłośników makaronu z miłośnikami mięsa. Jako, że jestem pasjonatem jednego i drugiego, staram się, aby cannelloni gościło na moim stole co jakiś czas

Jacob Tastes
Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym 273

kto ich nie lubi-chyba nie znam takiej osoby,znalazłam przepis na na prawdę pyszne nuggetsy-inaczej kąski z kurczaka,pyszne i na ciepło i na

Swojskie jedzonko
Makaron z piersią kurczaka w sosie pieczarkowo-paprykowym. Szybkie danie. 208

Błyskawiczne danie i bardzo smaczne, doskonałe kiedy wpadamy późno do domu, bardzo głodni i tak naprawdę nie mamy ochoty na dłuższe przebywanie w kuchni. Polecam :) Składniki

Kuchnia z widokiem na ogród
Żeberka - PALCE LIZAĆ !!! 121

Składniki: 1.5 kg żeberek 1/2 kg kapusty kiszonej 200 g suszonych śliwek 2 duże cebule czosnkowe 4 łyżki miodu 2 szklanki piwa 1 łyżka masła 5

ClauditteMissCooking
Polędwiczka wieprzowa z serem gorgonzola i boczkiem 196

Kolejna potrawa przygotowana przez mojego Ukochanego :) Pyszna polędwiczka wieprzowa zapiekana z serem gorgonzola, zawinięta w plastry boczku, podana z puree ziemniaczanym i surówką z selera. Polecam

My Culinary Art
Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą z szybkowaru 160

Nowy Rok tuż-tuż. Jeśli nie macie pomysłu na rodzinny obiad, oto i on! Kotlety wołowe cudownie aromatyzowane pieczoną cebulką, w sosie cebulowym, zagęszczonym bułką tartą. Kotlety nadziewałam farszem z pieczonej cebulki, zgodnie z recepturą naszych przodków. Serwowałam je z purée ziemniaczanym i dużą ilością sałatki. Powstało danie kompletne, proste i przepyszne! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 8 min Otwieranie(...)wyłóż ją papierem do pieczenia osobno przygotuj w 2 miseczkach zimną wodę i bułkę tartą do obtaczania kotletów zwilż dłonie w miseczce z wodą, nabieraj dłonią masę mięsną, rozpłaszczaj w dłoni, na środku rozsmarowuj ok. jedną łyżeczkę farszu, następnie zamykaj farsz mięsem (tak, jak zamyka się pieróg), na koniec formuj ładny kotlecik (patrz zdjęcie

Szybko Szybkowar
Pizza zielona, z jarmużem i cukinią 135

wymaga przecież wiele czasu i cierpliwości, ciasto potrzebuje spokoju i ciepła, dla mnie pizza to nie szybka robota. Pomijając kwestię ciasta, to same dodatki też wymagają trochę zachodu, sos pomidorowy im dłużej gotujemy tym zdrowszy dzięki zawartym w pomidorach likopenie. Ja jednak dzisiaj przygotowałam pizzę zieloną, może to jeszcze tkwiące we mnie pokłady letniego nastroju nakłoniły mnie do sięgnięcia(...)jest to jedna z lepszych pizz jaką jadłam, szczerze, bardzo dobra, z mocno wyczuwalnym jarmużem, dodatki zapieczone cudownie kontrastują z tymi świeżymi, pizza idealna na lato, bez mięsna, lekka, pełna ziół i jak widać bardzo rustykalna, taka nieperfekcyjna dla mnie jest najcudowniejsza.    Składniki na 2 pizze Czas przygotowania: 2 h Ciasto na pizzę 25 g świeżych drożdży

Słodki Kompromis
Pure z tykwy 276

ugotować tykwę w wodzie lub na parze. W tym celu lepiej pokroić ją w małą kostkę aby skrócić czas gotowania. 5. Pure z tykwy to znakomita baza do zup, sosów, mięs czy też ryb. Wspaniale nadaje się jako dodatek do sałatek, farszy, marynat a nawet ciast. 6. Nasiona możemy zetrzeć i ususzyć by później wykorzystać je jako przyprawę(...)tykwa na długo zachowuje wilgoć co pozwala na długi czas przechowywania. 8. W gastronomi wykorzystuje się również młode liście i pędy. Ugotowane służą jako dodatek do dań warzywnych i mięsnych. 9. W medycynie naturalnej zwana jest kalebasą. Preparaty z niej działają przeczyszczająco. Stosuje się je w chorobach układu moczowego, schorzeniach układu pokarmowego a także w diecie przeciwnowotworowej. Usuwają z organizmu

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Placki ziemniaczane z gulaszem 631

Składniki: Placki ziemniaczane: 0,5 kg ziemniaków obranych 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki sól, pieprz majeranek olej do smażenia Gulasz: 0,5 kg łopatki wieprzowej litr bulionu mięsnego 3 ziela angielskie 3 liście laurowe papryka słodka 1 łyżka mąki majeranek Sposób przygotowania: 1. Placki ziemniaczane: ziemniaki i cebulę ścieramy, mieszamy z jajkami, mąką i przyprawami. Na rozgrzany olej(...)kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy papryką i obsmażamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, zatrzepujemy sos mąką i doprawiamy do smaku. Na gorący placek ziemniaczany nakładamy porcje gulaszu i składamy na pół. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Na obiad: wołowe domowe mielone kotlety z piekarnika, czyly talerz prawie hamburgerów o wielu zastosowaniach 236

kajzerka 1 średnia cebula (może być czerwona) 1 ząbek czosnku 1 łyżka czubata musztardy dijon 1/2 łyzeczki sosu Worchester sól, pieprz do smaku Mięso mielimy. Doprawiamy musztardą i sosem Worchester.  Dalej postępujemy jak przy tradycyjnych mielonych . Przy czym należy pamietać by dobrze mięso wyrobić - tak by było jednolite i błyszczące. Formujemy kulki a następnie je maksymalnie spłaszczamy. Obtaczamy lekko(...)sposoby: do tradycyjnego obiadku do tortillek do hambsongów i co tylko fantazja podpowie ;) Ważne jest to, że warto kotleecików zrobić duużo bo za jedym smażeniem możemy mieć super bazę mięsną na kilka obiadów - tym bardziej, że kotleciki doskonale przechowują sie w zamrażalniku. Ponadto radzę odgrzewac je w piekarniku, a nie odsmażać na patelni. W każdym wydaniu są pyszne. Moje chłopaki

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania