wrzenia. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie tak, aby były zanurzone. Przestawiamy na mały ogień, przykrywamy i dusimy dość powoli przez 10 minut. Karkówkę wkładamy do patelni w miarę możliwości przykrywając je warzywami i zanurzając w sosie. Dolewamy nieco gorącej wody (ok. 1/2 szklanki), aby mięso było prawie całkowicie zanurzone. Całość dusimy względnie powoli do miękkości mięsa, zwykle przez(...)czasie większość płynu powinna odparować, a sos stać się gęsty. Gdyby w trakcie duszenia na powierzchni pojawił się nadmiar tłuszczu, należy go usunąć. Podajemy na gorąco z warzywami, sosem i wybranym dodatkiem (np. kopytka , gotowane ziemniaki). Uwagi Plastry mięsa nie mogą być zbyt cienkie, ale też nie nadmiernie grube – optymalnie ok. 1,5 do 2 cm. Jeśli mają więcej, należy
Kulinarna Pokusaognia, dodać przyprawy (majeranek, cząber), kolejno wlać całość do garnka z karkówką. Gotować mięso do pożądanej miękkości, około 1,5 - 2 godzin. W połowie gotowania odwrócić mięso w garnku choć jeden raz. Dzięki rodzajowi użytego piwa mięso uzyska piękny, ciemnobrązowy kolor, a powstały z gotowania sos będzie miał cudowną, ciemną, pieczeniową barwę. Sos można podać na kilka sposobów
Garniec MagalieNajwspanialsze mięso do wszelkich duszonych potraw .Świetnie się komponuje z różnymi sosami i smak tego mięso każdego potrafi zniewolić.Ja uwielbiam po prostu karkówkę czy duszoną czy grillowaną,zawsze spełnia moje oczekiwania.Dziś mam dla Was fantastyczny ,smakowity przepis na duszoną karkóweczkę.Zapraszam!. 12 steków z karkówki 1.4 litra keczupu 1 szkl.maślanki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiblaszce wyłożonej papierem do pieczenia ponad brzegi, z tego co wycieknie podczas pieczenia będzie można przygotować pyszny domowy sos pieczeniowy. Czas pieczenia mięsa jest zależny od wagi mięsa. Na każde 0,5 kg mięsa liczymy ok 30 minut. Karkówkę pieczemy około 2 godzin w nagrzanym do 180 °C piekarniku, w połowie czasu karkówkę obracamy na drugą stronę, można ją też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj zapraszam na karkówkę duszoną z cebulą i jabłkiem. Tak przygotowana karkówka jest soczysta, mięciutka i pięknie pachnie. Jest to kolejna propozycja dla osób, które lubią mięso duszone z cebulą. Dodatek jabłka sprawia, że sos jest fajnie zagęszczony, aksamitny. Ma lekko słodkawy posmak, lecz cebula nadal jest dominująca w smaku i aromacie. Mięso doprawione tylko solą i pieprzem. Moim(...)zdaniem, tu nic więcej nie jest potrzebne :) Składniki: 500 g karkówki ( 4 kotlety) 1 duże jabłko 2 duże cebule sól pieprz kilka łyżek oliwy Wykonanie: Do wykonanie tego dania wystarczy jedna duża patelnia z pokrywką. Cebulę kroimy w półkrążki. Jabłko obieramy i kroimy na małe kawałki. Mięso kroimy na kotlety i porządnie rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety wyjdą duże, dobrze
Smak mojego domuSkładniki: 700g-1kg wieprzowiny (łopatka, karkówka — ważne żeby była równo poprzerastana tłuszczem) 3 przeciśnięte ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki sosu Worcestershire (u mnie sos sojowy) 2 łyżki oliwy 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili i nie pieprzu cayenne!) 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku(...)napoju Dr.Pepper Mega pyszne mięsko. I mówię to ja, Aga, która nie jest jakąś ogromną fanką mięcha. Miękkie i pełne smaku. Rozpływa się w ustach. Podlane aromatycznym domowym sosem BBQ jest idealne do PULLED BURGER (przepis niebawem na blogu), które świetnie zastąpią regularny obiad. W mojej kuchni gości także jako dodatek do młodych ziemniaczków. Robi się długo, ale robi się
Kocham Czekoladęnich i kluski i ziemniaki i kasze. Co prawda wymagają dłuższego duszenia ale są równie pyszne jak duszona karkówka. składniki: ok 1 kg chudych żeberek 3 listki laurowe 4 kulki angielskiego ziela sól gorąca woda mąka do zagęszczenia sosu ok 2 łyżek Żeberka podzielić na małe kawałki. Obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie zalać gorącą wodą tak aby dobrze przykryła
Monia miesza i gotujeKarkówka w piwie Delikatniejszej pieczonej karkówki jeszcze nie jadłam. Dodanie piwa do karkówki spowoduje, że mięso bardzo skruszeje, stanie się niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach. A dodając kurki, sos, nabierze aksamitnego, grzybowego posmaku. Całość jest bardzo wyborna, świetnie nadaje się na świąteczny stół, bądź wykwintny obiad niedzielny. Składniki: karczek (u mnie prawie 2 kg) 3 duże cebule
na moim stole...piekarnika nagrzanego do 190 stopni (3 półka, górna i dolna grzałka) i zapiekać przez około 1 godzinę.Po wyjęciu z piekarnika spróbować sosu i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Schab można zastąpić karkówką, przy czym może ona wymgać nieco dłuższego pieczenia w piekarniku.Całość można, na 20 minut przed końcem pieczenia, posypać startym, żółtym serem i zapiec
Gospodyni MiejskaKolejna pyszna propozycja z klopsikami w roli głównej. Tym razem klopsiki w pysznym sosie chrzanowym. Danie proste jednak doskonale sprawdzi się też jako świąteczny-wielkanocny obiadek. składniki: 500 g karkówki 0,5 l wody 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1-2 łyżki tartego chrzanu, u mnie(...)chrzan ze słoiczka Społem sól,pieprz 2 listki laurowe Karkówkę zmielić na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać jajko i bułkę tartą, do smaku doprawić solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę i zagotować z listkami laurowymi. Zwilżonymi rękoma formować małe kuleczki z przygotowanej mięsnej masy. Dodać chrzan, sól i pieprz do smaku i wszystko gotować
Monia miesza i gotujezaszalałam i zrobiłam pyszny placek po cygańsku oraz parę mniejszych podałam też właśnie z sosem . Nam bardzo smakował sos jak placuszek. Zamierzam zrobić go w Święta Wielkanocne :) Gulasz: 1 kg schabu 200 g karkówki 300 g pieczarek 2 czerwone papryki marchew 4 szt pora 150 g sól i pieprz biały do smaku(...)Duńska 200 g Folwark Placki ziemniaczane: 1 i 1/2 kg dużych ziemniaków 2 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia Krok 1 Schab i karkówkę kroimy w kostkę, przekładamy do miski i zalewamy 4 łyżkami oleju. Posypujemy papryką i sprasowanym czosnkiem,solą i pieprzem. Mieszamy i nacieramy mięso. Wkładamy szczelnie zakryte
Różowa kuchniabardzo smakowało.... No dobra ja też uważam, że było bardzo smaczne :) Mięciutkie mięsko - wręcz rozpływające się w ustach, aksamitny sos.... Mniam... Składniki na 4 osoby:10 dkg słoniny;2 łyżki oleju;ok. 1 kg wołowiny (rozbratel/ łopatka/ karkówka);1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry;1/2 szkl. marchewki;0,5 l. czerwonego wytrawnego wina;2 szkl. bulionu wołowego
Miksturownikłyżki masła 1 litr bulionu sól ziołowa do smaku 50 ml białego wytrawnego wina -niekoniecznie Sos: 50 dag maślaków i kozaków czerwonych 1 duża cebula 1 liść laurowy 3 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżeczka maki pszennej 10 dag śmietany 18% Sposób przygotowania Karkówkę kroimy na centymetrowe plastry,oprószamy solą ziołową do smaku z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy
Wanilia i Kardamonsosie lub wyczesać połowę kawałka, a resztę zawinąć w folię i jeść jako wędlinę na kanapki lub plastry polane sosem. W każdej formie jest pyszne, nas najbardziej zachwyciła opcja wyczesanej :) Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w jednym kawałku (łopatka albo karkówka) - u mnie łopatka 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego 1/2 łyżeczki
Blondynka Gotujezostała spowodowana atrakcyjną ofertą na Grouponie. Do wyboru w obniżonej cenie był zestaw dla dwóch osób składający się z żeberek Southern Baby Back Ribs z frytkami lub steków z karkówki w marynacie teriyaki z frytkami. My zdecydowaliśmy się na to i to. Za zestaw zapłaciliśmy 33,99 zł. W normalnej cenie w lokalu to odpowiednio(...)zamieniliśmy się bo okazało się, że bardziej smakują nam potrawy wybrane przez współbiesiadnika. Mięso zostało potraktowane jak trzeba, żeberka otrzymały zarówno sos BBQ, jak i miodowo-musztardowy, do tego frytki i znów świetna Coleslaw. W obróbce karkówki można było wyczuć marynatę, a słodko-ostre dodatki w postaci grillowanego ananasa oraz wasabi dopełniały danie i bardzo fajnie je wykańczały
Pasja Smaku