Niesamowicie krucha i soczysta. Bardzo łatwa w przygotowaniu. W końcu ulubiona pora rodaków ;) Składniki 1 kg karkówki wieprzowej 250 ml sosu do steków 50 ml oleju Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na plastry 1,5 cm, po czym przekładamy do miski i zalewamy sosem, dodajemy olej. Mięso dokładnie
R'n'G Kitchensolą i pieprzem ,wymieszać. - na rozgrzana patelnię kłaść porcje farszu( czubata łyżka) rozgnieść na płaski placek. - smażyć po dwie minuty z każdej strony. Placuszki świetnie smakują z sosem gulaszowym na bazie karkówki i papryki. (na zdjęciu
Eli Gotowaniewiększość smakołyków przeznaczonych do degustacji już wyjedzono. Skandal, swoją drogą! :) Główną nagrodę w konkursie kulinarnym zdobył pięknie uśmiechnięte panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Laskowej za karkówkę nadziewaną śliwką w sosie miodowo-musztardowym. Jak smakowała - nie wiem, zaszczyt degustacji przypadł jedynie członkom komisji konkursowej, grrr :) Pochwalić natomiast mogę miękkie sery z ziołami, proponowane przez panie z WKG z Zawadki, które
Spektrum Smakuwyszło rewelacyjne! :) Koniecznie spróbujcie :) Porcja dla 2-3 osób Składniki: 0,5 kg karkówki 1 cebula 3 łyżki keczupu 2 łyżki majonezu 1 łyżka słodkiego sosu chilli 1/4 łyżeczki soli przyprawa do kebaba Karkówkę pokroić w plastry, lekko roztłuc tłuczkiem i obficie przyprawić z każdej strony przyprawą do kebaba. Cebulę pokroić w piórka. Keczup, majonez, sól i sos chilli wymieszać
My simple kitchenPieczeń z sosem żurawinowym Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym Bitki z karkówki z esencją Knorr Sznycel z fileta z piersi indyka Kaczka z piekarnika po poznańsku
Passions hobbies lifeWczoraj była taka ładna pogoda, więc trochę grillowaliśmy :) Oprócz tradycyjnej kiełbaski i karkówki były skrzydełka w sosie słodkim chilli oraz ananasowe szaszłyczki :)Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 4 duże cebule, 2 czerwone papryki, 1 puszka ananasa, 3 łyżeczki przyprawy do szaszłyków. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w duże kawałki, ok. 4x4cm. Następnie posypujemy je przyprawą i zalewamy
Aga w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Proste danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie. Niby nic wymyślnego, ale sprawdzi się przy każdej okazji. Karkówka jest mięciutka, aromatyczna i zanurzona w pysznym sosie. Można też użyć innego rodzaju mięsa. 5 plastrów karkówki 4-5 pieczarek (dużych) 1 cebula (duża) 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna(...)pokrojone w plastry) i cebulę (pokrojoną w piórka). Całość chwilkę przesmażyć i podlać niewielką ilością wody. Wrzucić liść laurowy, ziele angielski, przykryć i dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości. (Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.) Doprawić do smaku. Mięso można przełożyć i dusić w garnku
Di gotujeSos, którego nie może zabraknąć do karkówki, schabu czy pieczonego indyka. Doskonale smakuje z szybkami, kiełbasami i jako dodatek na kanpkę. Sos tatarski, moja miłość © Składniki: · 4-5 jajek ugotowanych na twardo · ok. 20 pieczarek marynowanych(...)Podobnie, drobniutko kroimy jajka, pieczarki i kapary i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez, pieprz i ewentualnie sól (choć ja nigdy tego nie robię). Podajemy z mięsami na zimno: karkówką, schabem, indykiem – na przykład z tego przepisu, czy ulubioną szybką czy kiełbasą. Doskonale nada się też na kanapkę! Smacznego
Bazując na smakuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). W skrócie prosto i smacznie. Całość jest miękka i niezwykle aromatyczna! Na zdjęciu widać karkówkę jeszcze ciepłą. Dodatkowo powstał smaczny sos musztardowy. Po ostygnięciu mięso idealnie nadaje się na kanapki. 1,5 kg karkówki wieprzowej sól (opcjonalnie) Marynata: 3-4 łyżki oleju 2 łyżki musztardy
Di gotujeKarkówka to bardzo dobre mięso w każdej postaci. Sosy z pieczeni ciemne, aromatyczne super do kluseczek śląskich. Karkówka w całości to dobry dodatek obiadowy oraz jako obkład! Tym razem przyrządziłam ją w aromatycznej marynacie. SKŁADNIKI: 1,5- 2kg. karkówki wieprzowej MARYNATA: 5 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 5 ziarenek pieprzu roztartego w moździerzu, szczypta soli
Kuchnia BeatyKiedy zobaczyłam w tv Karola Okrasę robiącego kotleciki z karkówki, zastanawiałam się czy przepis nie jest nieco przekombinowany. Ale połączenie karkówki z fasolą okazało się naprawdę fajne, przyprawy dobrze dobrane. Gruszki upiekły się fantastycznie i razem z ostrym, jogurtowym sosem stanowiły świetny dodatek do mięsa. Bardzo polecam!Przepis Karola Okrasyskładnikimięso800 g karkówki6 ząbków czosnku150 g czerwonej fasoli z puszki1
Stare Garyskładniki: 500 g karkówki składniki na marynatę: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu worcestershire 1 łyżeczka imbiru, świeżo startego 1-2 łyżeczki miodu skórka otarta z 1 cytryny (cytryna wyszorowana i sparzona) sól dodatkowo: patyczki do szaszłyków zimna woda do podanie: np. grillowane szparagi, miks sałat ulubiony sos wykonanie: Patyczki moczymy w wodzie przez kilka minut. W szklanej misce
Domowy Smak Jedzeniamarmolad do marynat oraz sosów do mięs, zwłaszcza do drobiu i schabu. Dzięki takiemu dodatkowi mięso smakuje naprawdę wyjątkowo. Dziś pomysł na przyrządzenie kurczaka, ale sos z tego przepisu idealnie komponuje się również z karkówką czy schabem. Sama nie wiem, z którym mięsem sos smakuje lepiej, wszystkie wersje są pyszne :) SKŁADNIKI: 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka, udka
DefinicjaSmakukaloryferem czas zacząć...Ale może najpierw obiad? Karkówka, patelnia i ja. Składniki : karkówka Przyprawy sok z cytryny(1łyżka) majeranek tymianek papryka sól pieprz miód(łyżeczka) sos sojowy(1łyżka) 1. Zdobądź grubaśny kotlet z karkówki. Albo dwa. NIE zdecydowanie nie wierz facetowi,że go upoluje i ubije jak mamuta samodzielnie w dziale z mięsem.... Wyślij go do sklepu zaopatrzonego w listę(...)mięcho nam zbyt nie wyschło. 3. Do woreczka(ew. do miski ale pamiętajcie,że jeśli zmywacie lepiej to zrobić w woreczku!) wwal: sok z cytryny, małą łyżeczkę miodu,odrobine sosu sojowego, ulubione przyprawy... następnie dodaj swojego kotelta lub też kotlety i wymieszaj. Wrzuć do lodówki. Obierz ziemniaki i wstaw je na gaz(nie zapomij włączyć kuchenki!) Zajmij się nauką
Fiolka w kuchniKarkówka w tej marynacie jest bardzo aromatyczna, ma ciekawy smak ohh był to szybki i pyszny obiad. Polecam! Składniki: 6-7 plastrów karkówki cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczki świeżo mielonego(...)mamy czasu. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook
NA MOIM TALERZUWitajcie a oto kolejna propozycja grillowanego mięska z rewelacyjnymi sosami firmy FolWark. Pyszna sycąca grilowana karkówka w marynacie barbecue. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: około 8 ładnych plastrów karkówki umytych i osuszonych 2 świeże gałązki rozmarynu 1 gałązka świeżego tymianku 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki papryki 1,5 łyżki sosu barbecue FolWark 1 łyżeczka pieprzu
Sama słodycz i szczypta chiliGyros z karkówki jest prostym i smacznym daniem. Można podawać go na różne sposoby. U mnie z frytkami i surówką z kapusty. Dodatkowo przygotowałam sos czosnkowy. Składniki: 1,5 kg karkówki 1/4 butelki magi 1/2 paczki czosnku granulowanego 1/2 paczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 paczki majeranku 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki oleju Sposób
Darcia w kuchniobiadowe. Składniki na placki:-ok. 1,5 kg obranych ziemniaków-1 cebula-2 jajka-2 łyżki mąki pszennej-pieprz ziołowy-sól Składniki na sos:-ok. 30 dkg karkówki-ząbek czosnku-2 łyżki mąki-pieprz, sól-przyprawa warzywna-przyprawa barbecue-olej-woda Zaczynamy od przygotowania sosu.Mięso kroimy w kostkę. Posypujemy solą(...)dość duże placki.Czekamy aż zrumienią się od spodu, odwracamy i zapiekamy.Placki należy odwrócić kilka razy. Usmażone przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki polewamy sosem z mięsem, dodajemy dowolną surówkę i mniam mniam...Smacznego
Maminek kulinarny