liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 do 1,5 godziny. Pod koniec doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Gdy karkówka będzie gotowa wyciągam ją, przecedzamy sos i wkładam mięso ponownie do sosu. Podaję z kluskami śląskimi lub kaszą. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasigulaszu. Uwielbiam go do tej pory i jak jestem głodna, to jest to mój pierwszy pomysł na sycące danie:) Nic dziwnego, kurczak lub mięciutka karkówka i ulubione warzywa w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. W tym przepisie użyłam cukinii, bakłażana, papryki, fasolki i pieczarek, chociaż zazwyczaj dodaję to co akurat mam w lodówce. Gulasz świetnie się mrozi, więc proponuję zrobić więcej
karmelowygryczaną? Polecam Wam, bo jest super. Bardzo zdrowa przekąska, albo świetny dodatek do obiadu lub deseru. Parę dni wcześniej podałam ją jako dodatek do karkówki ( przepis) i smakowała rewelacyjnie polana sosem. Teraz propozycja śniadaniowa. Składniki: 1,5 szklanki preparowanej kaszy gryczanej 1 szklanka truskawek 2 łyżki miodu (lub cukru) 200 g jogurtu naturalnego Wykonanie: Truskawki zmiksować dodać
O kuchni z uczuciempochodzi z gazety GoodFood i został nieco przeze mnie zmodyfikowany. W efekcie mamy pyszne mięso, fajny sos z ciekawym dodatkiem w postaci ananasa. Jednak ostrzegam danie jest naprawdę pikantne!:) Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 30 minut + 2 godz pieczenia Składniki: 8 płatów karkówki 500ml bulionu(...)350g ananasa Ok. 50g brązowego cukru 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego Pęczek natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, 2 gwiazdki anyżu Olej do smażenia Karkówkę tniemy na paski i oprószamy solą oraz pieprzem. W brytfance rozgrzewamy kapkę oleju i obsmażamy mięso, aż zbrązowieje. Odstawiamy
Kolizje SmakówPrzeważnie przygotowuje się rolady z wołowiny. U mnie w domu, kiedyś tylko takie bywały. Jednak odkąd pierwszy raz miałam możliwość spróbowania rolady wieprzowej (konkretnie z karkówki), to osobiście zdecydowanie wolę te drugie. A ponieważ jak to w życiu bywa, nie ma jedności w tym, co kto lubi, więc przygotowuję od razu obydwie wersje, dla każdego to. co lubi najbardziej. Wypełnienie(...)jednym garnku, ja tak właśnie robię. Wołowina smaży się tak samo długo jak wieprzowina (przynajmniej ja tak trafiam). Dodatkowo różne gatunki mięs dają lepszy w smaku sos. Składniki na 6 rolad: - 3 plastry karkówki - 3 plastry wołowiny - 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie wędzony) - 1 duża cebula (obrana i przekrojona na 6 części
Smaczne Zdrowepapryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy łyżka gorczycy (opcjonalnie) Przygotowanie: W misie łączymy serek kremowy, sól, pieprz, paprykę w proszku, sos sojowy, oliwę i gorczycę, dokładnie mieszamy. W karkówce robimy lekkie nakłucia widelcem. Po tym karkówkę nacieramy marynatą i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godzin. Ja marynowałem ją zaledwie godzinę i też było
Kuchnia Łukaszakostkę 1,5 x 1,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.Wszystko dobrze wymieszać. W garnku roztopić masło i podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka. Dodać karkówkę i przyrumienić ją z każdej strony, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodać posiekany drobno czosnek i zalać 2 szklankami wody. Dołożyć liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około(...)chorizo pokrojone w plasterki. Dusić do miękkości mięsa. Na koniec dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie wody i wlać do sosu. Wymieszać i zagotować. danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo
O kuchni z uczuciemWyczesane mięsko. Miękkie i pełne smaku. Rozpływa się w ustach. Podlane aromatycznym domowym sosem BBQ jest idealne do soczystych kanapek, które świetnie zastąpią regularny obiad. Robi się długo, ale robi się samo! Tak podawana wieprzowina ma swoje korzenie na głębokim południu Stanów Zjednoczonych, w takich miejscach jak Karolina Północna, Texas i Tennessee- w stanach, w których jedną z głównych(...)górną grzałką w piekarniku. Cola albo piwo do popicia i mamy niewyobrażalnie syty, inny niż zazwyczaj obiad. SKŁADNIKI 700g-1kg wieprzowiny (łopatka, karkówka – ważne żeby była równo poprzerastana tłuszczem) 3 przeciśnięte ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki oliwy 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili
Karo in the KitchenLasagne bez glutenu i bez mleka Sos pomidorowy: SKŁADNIKI: 400-500 g mielonej karkówki 1-2 cebule 1 czerwona papryka (ważne - czerwona daje najlepszy smak) 4-5 ząbków czosnku 1 przecier pomidorowy (500 ml) oliwa/olej sól i pieprz WYKONANIE: Cebule i paprykę zmielić w maszynce do mięsa. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy/oleju. Mięso obsmażać aż zmieni kolor(...)więcej wody. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować na średnim ogniu kolejne 15-20 minut do czasu, aż mięso będzie miękkie, a smaki się połączą. Doprawić solą oraz pieprzem. Sos beszamelowy: SKŁADNIKI: ok. 1/4 litra mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 4-5 łyżek stołowych mąki ryżowej olej WYKONANIE: Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy/oleju. Zestawić z ognia, wsypać
Tradycyjna kuchnia inaczejwzględu na jego intensywność jest bardzo wydajny. Nada się nie tylko do burgera czy steku ale może także pełnić rolę marynaty do grilla, np. do karkówki czy kurczaka. OM NOM NOM! Post DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenpomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka w panierce, frytek, a nawet pizzy. Na powyższych fotografiach został wypróbowany do pieczonej karkówki z sałatką Colesław, do której nota bene, użyłam sosu Remulada duńska. , SOS KEBAB-GYROS- Majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy: czosnek i zioła. W duecie z sosem ostrym niezastąpiony do tortilli
Z Kuchni Do Kuchniprzygotowało. No dobra, nie samo, ale za pomocą moich rąk. :) Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym tylko macie ochotę... Jeśli wolicie karkówkę to zapraszam na sznycle zapiekane w sosie (przepis) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 4 łyżki mleka 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki
O kuchni z uczuciembyło bardzo wesoło, choć padało i mżyło z niewielkimi tylko przerwami. Ale nie przeszkodziło nam to i popijając piwko, ze smakiem pochłanialiśmy karkówkę i pikantne skrzydełka, maczaliśmy w przeróżnych sosach i musztardach kiełbaski, zajadaliśmy się peklowaną na ostro kapustą pekińską oraz łagodną surówką z białej kapusty. Tę właśnie surówkę przygotowuję zawsze na grilla, na którym zawsze cieszy się
Kuchnia Prezydentowejokoło 5 minut. Esencja stworzona na bazie bulionu oraz suszonych przypraw i ziół, swój niepowtarzalny smak zawdzięcza również ekstraktowi z czerwonego wina. Pozwoli przygotować gęsty, kremowy sos cebulowy, który będzie doskonale pasował do karkówki lub wołowiny. Przyprawa gosposi Rafex -Skład w różnych proporcjach pieprz czarny- grys, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra, kminek, cebula, kurkuma, czosnek, tymianek, papryka słodka
Moje domowe kucharzenieteraz po wielkalocnemu, bo??? Looknijcie ;) Składniki 600 g młodych ziemniaków 1 jajko 5 łyżek mąki 100 g serka chrzanowego 1 łyżka chrzanu 2 łyżki sosu majonezowego sól, pieprz Farsz: 50 g łopatki wp 50 g karkówki wp 50 g boczku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, ser, chrzan
R'n'G KitchenKarkówka to jedno z moich ulubionych mięs- można ją przyrządzać na wiele sposobów!Dziś przygotuję ją w sosie słodko-kwaśnym. Pamiętajcie, żeby zamarynować mięso będzie soczyste i kruche! SKŁADNIKI: 1 kg. karkówki 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 krążki ananasa z syropu 1 mała papryka czerwona 2-3 pomidory z puszki lub świeże(...)wina inne wg.upodobań WYKONANIE: przygotowujemy marynatę: oliwa, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, vegeta, mięso kroimy na plastry, zbijamy siekaczem do mięsa i macerujemy w marynacie (najlepiej przez noc), przygotowujemy sos: marchewkę, pietruszkę, paprykę kroimy w cienkie paski, pomidory, cebulę i ananasa w kostkę, wszystkie składniki smażymy na lekkim ogniu na klarowanym maśle,dodajemy wino, ocet winny w razie potrzeby podlewamy
Kuchnia Beatycebulę i wylewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45 min, potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 20 min. Sos który się wytworzy można zmiksować i podać z karkówką. Ja podałam bez miksowania
e-PrzepisyKulinarne