Świetne danie mięsne, karkówka w roli głównej, duszone mięsko, zachwyca swoim aromatem i kruchością, dla smakoszy mięs w sosie, wprost idealne, no i dodatek w postaci klusek śląskich czyni z tego dania bardzo efektowny pomysł na niedzielny, a nawet uroczysty obiad... Składniki: 1,5 kg karkówki( można również użyć schabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony czosnek(...)tymianek, gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz Sos 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 1,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej oraz ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 szklanka ketchupu Wykonanie: Karkówkę myjemy , kroimy na plastry grubości 1 cm. ( nie rozbijamy) posypujemy przyprawami do mięsa i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy
kgwjanczewokiszone na modłę Ormiańską przez panią Emmę, sałatka z cebuli i pietruszki (nie lubię surowej cebuli ale takie połączenie idealnie podkreśliło smak mięsa) i ten pyszny, pikantny sos którym polano mój kawałek karkówki - jestem w niebie... W ostatni wtorek ponownie udałam się tam z Przyjaciółmi Oksaną i Felixem (jestem tymczasowo słomianą wdową więc niech Ryszard czyta i niech mu ślinka(...)cieknie strumieniem od opisu tych pyszności ;-D) i oczywiście po raz kolejny nie zawiodłam się. Mięciutka karkówka i boczek - grillowane, podane z chrupiącymi ogórkami kiszonymi, cebulą z pietruszką i cudowną papryką i pieczarkami z grilla - jakie to było pyszne!!! A na domiar tych pyszności podano nam ormiański chleb lawasz - jadłam po raz pierwszy i mój zachwyt sięgną zenitu
sierotka maRysia w kuchniDzisiaj coś dla fanów mięsa. Bitki wieprzowe z karkówki. Pamiętam jak robiła je moja mama i zawsze przygotowywała je z różnym sosem. Jednak największym specjalistą od sosów był mój tata. Zawsze jak przychodził weekend, właśnie On przygotowywał obiady i zawsze to były dania mięsne. Do dzisiaj pamiętam ich smak. Pycha. Składniki: 700 g karkówki wieprzowej bez kości 2 łyżki mąki(...)szklanką wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny. Doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Sos można zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. bitki wieprzowe z karkówki
O kuchni z uczuciemkroimy w plasterki, cebulę w piórka. Podsmażamy je na patelni. Przygotowujemy sos. Majonez mieszamy ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Karkówkę wyciągamy, kładziemy na nią pieczarki i cebulę. Smarujemy sosem majonezowym. Zapiekamy całość jeszcze około 10-15 minut
Pobite gary BarbarySoczysta karkówka na moim wielkanocnym stole w tym roku wylądowała. Karkówka tak pieczona jest aromatyczna i bardzo soczysta a kremowy sos pomidorowo - miodowy nadaje mięsu charakteru. Bardzo serdecznie polecam. Soczysta karkówka duszona w miodzie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Podobne przepisy Karkówka pieczona po afrykańsku Kapuśniak rozgrzewający Perliczka w pomarańczowej marynacie Egzotyczny krem z dyni .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb
Pociąg Do Kuchniketchupu i karkówki. Wierzch ewent. smarujemy ketchupem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 h do miękkości mięsa. W międzyczasie 1-2 razy delikatnie mieszamy. Karkówka wychodzi bardzo krucha a sos jest po prostu obłędny
Atlas Smakówdrobno papryczki chilli, solimy do smaku. Dokładnie mieszamy. Pieczarki kroimy w plastry.Cebulę kroimy w krążki. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji karkówki, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy. 4. Karkówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
Szefowa kuchnijeść. Składniki sałatki mieszanka sałat 2 pomidory 1 papryka Sos vinegret 3 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, cukier, cytryna do smaku Dodatkowo 5 plastrów karkówki usmażonej na grillu Ciasto na tortille wałkujemy na okrągłe placki, ja to robiłam(...)potrząsamy słoiczkiem do połączenia składników, jeśli sos jest za gęsty dodajemy wodę po łyżeczce i mieszamy. Dodajemy tyle wody, jaką chcemy żeby sos miał konsystencję. Ja w misce wymieszałam sałaty z pokrojonymi pomidorami i papryką . Karkówkę pokroiłam w kostkę. Każdy dostał swoją miseczkę i sam sobie mieszał tak jak chciał składniki. Dodatkowym sosem był majonez domowy
Kuchnia na wzgórzusłoiku, duże przyprawy z zalewy można wyrzucić, ale nie trzeba. Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na pieczarki. A z zalewy z ogórków robimy sos do pieczenia - dodać do słoika z zalewą keczup, wymieszać dokładnie i zalać karkówkę. Dzięki zawartości octu w zalewie mięso podczas pieczenia kruszeje, staje się delikatne, aż rozpływa się w ustach... 5. Piec około 2 godziny
dobra gospodyni dom wesołym czynipieprzu ziołowego - 1/2 łyżeczki papryki ostrej - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki lubczyku - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1/2 łyżeczki przyprawy do karkówki - szczypta kminku - szczypta soli - 1/4 szklanki oleju - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżeczki miodu - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Karkówkę nacinamy i faszerujemy czosnkiem. Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy karkówkę. Przekładamy
Zainspirowana w kuchniZapraszam :) Składniki : 1 słoik SOSU SŁODKO KWAŚNEGO ORZECH 500 g karkówki 3 marchewki 10 pieczarek 2 średniej wielkości cukinie 2 cebulki Pieprz, sól do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka przyprawy do mięsa Piątnica 5 łyżek oliwy około 2 szklanki bulionu mięsnego(...)cebulę i pieczarki dusić dalej pod przykryciem , pod koniec wrzucić cukinię . Cukinia ma być lekko twardawa musimy uważać żeby nam się nie rozgotowała. Gdy mięso będzie już miękkie , dodać sos słodko kwaśny , przyprawić wszystko do smaku solą i pieprzem , ja oczywiście używam vegetę :) Podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub po prostu z bułką . Danie pyszne i proste :) Smacznego : ) Zapraszam
Sama słodycz i szczypta chiliWstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, czekamy troszkę aby mięso odpoczęło. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180-200 stopni, karkówkę wkładamy do foliowego rękawa, wlewamy sos z wody i oleju. Ściśle sznurujemy i wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny. Po tym czasie studzimy oraz wkładamy do lodówki
Kocham Czekoladęliść laurowy oraz ziele angielskie. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 do 1,5 godziny. Pod koniec doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Gdy karkówka będzie gotowa wyciągam ją, przecedzamy sos i wkładam mięso ponownie do sosu. Podaję z kluskami śląskimi lub kaszą. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasigulaszu. Uwielbiam go do tej pory i jak jestem głodna, to jest to mój pierwszy pomysł na sycące danie:) Nic dziwnego, kurczak lub mięciutka karkówka i ulubione warzywa w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. W tym przepisie użyłam cukinii, bakłażana, papryki, fasolki i pieczarek, chociaż zazwyczaj dodaję to co akurat mam w lodówce. Gulasz świetnie się mrozi, więc proponuję zrobić więcej
karmelowygryczaną? Polecam Wam, bo jest super. Bardzo zdrowa przekąska, albo świetny dodatek do obiadu lub deseru. Parę dni wcześniej podałam ją jako dodatek do karkówki ( przepis) i smakowała rewelacyjnie polana sosem. Teraz propozycja śniadaniowa. Składniki: 1,5 szklanki preparowanej kaszy gryczanej 1 szklanka truskawek 2 łyżki miodu (lub cukru) 200 g jogurtu naturalnego Wykonanie: Truskawki zmiksować dodać
O kuchni z uczuciem