sos karkówka - 500 przepisów (strona:22/34)

Przepisy na Wielkanoc 289

Wuzetka (W-Z) Seromak - sernik z makiem Sernik kajmakowy (toffi) Ciasto czekoladowe z kremem budyniowy Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej  Pieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń(...)Sałatka ziemniaczana z jajkiem Sałatka ,,słonecznik" Sałatka z kurczakiem i mango Sałatka warstwowa z kurczakiem Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i szparagami Sałatka ziemniaczana Zupy: Żurek wielkanocny  Zupa pieczarkowa Sosy: Domowy majonez Sos żurawinowy Sos z cukinii Udanych świąt Wielkanocy

Kuchnia Łukasza
Pasztet szlachecki 160

wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczki pieprzu w ziarenkach 2 ziela angielskie(...)formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć na pozostałym tłuszczu z pieczenia mięsa na rumiany kolor

moj przepis na
Bataty pieczone po meksykańsku 153

Przepis inspirowany jest jedną z potraw Jamiego Olivera. Drodzy mięsożercy: zamiast batatów, możemy przygotować stek wołowy, karkówkę wieprzową, lub wymieszać naszą fasolkę z mięsem mielonym. Danie posmakuje również weganom - wystarczy pominąć dodatek jogurtu naturalnego :) Zapraszam w podróż do Meksyku!  Składniki dla dwóch osób: 1 duży batat 1/2 marchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki(...)chilli 1/2 łyżki przyprawy do chilli con carne 2 łyżeczki papryki słodkiej 200 g czerwonej fasoli z puszki, bez zalewy 200 g pomidorów z puszki, z zalewą 4 łyżki sosu BBQ (użyłam Hellmann's) 1 łyżeczka cukru oliwa z oliwek sól, pieprz Do podania: jogurt naturalny (opcjonalnie) krążki papryczki chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Cebule kroimy

My Culinary Art
Bitki z karkówki duszone z pieczarkami i koperkiem 244

łyżka mąki, 1 łyżka śmietany 18%, 3 łyżki śmietany 30%, 1 łyżeczka musztardy, woda, sól i pieprz do smaku, ziemniaki, Sałatka Ukraińska z zielonych pomidorów ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję na plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą, pieprzem, rozmarynem i mieloną papryką.  Na maśle podsmażam mięso razem z pokrojoną cebulą. Następnie mięso zalewam wodą(...)plastry. Dodaję do mięsa. Koper drobno siekam i także dodaję do bitek. Duszę kolejne 15 minut.  3.Śmietany mieszam razem z musztardą. Dodaję do mięsa. Gotuję 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Bitki podaję z ziemniakami i sałatką Ukraińską z zielonych pomidorów ORZECH.  Bitki podałam z sałatką Ukraińską z zielonych pomidorów, którą otrzymałam do testowania

Tradycyjna kuchnia Kasi
Roladki z karkówki 134

osób. Składniki: 6 plastrów karkówki 1 papryka czerwona 2 cebule 2 kiszone ogórki sól pieprz musztarda liść laurowy ziele angielskie majeranek mąka olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę rozbić dość cienko .Ogórki,cebulę, paprykę pokroić w grubsze paseczki.Plastry mięsa posypać solą, pieprzem, posmarować musztardą ,położyć wzdłuż kawałek ogórka, papryki i cebuli. Roladki zwinąć dość ściśle i owinąć nićmi. Na patelni(...)pszennej. Przełożyć do garnka, podsmażyć pozostałą cebulkę, dodać do zrazów. Całość zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy. Gotować przez ok. 1 godzinę ( do miękkości mięsa ), wyciągnąć. Sos zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Doprawić do smaku wg. uznania. Osobiście doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną musztardy. Przed podaniem ściągnąć nici z roladek

Darcia w kuchni
Karczek z grilla. 170

dobrze nagrzanym węglu i bez potrzeby nie odwracać mięsa. Te zabiegi sprawią, że mięso będzie wyjątkowo soczyste, a przez to pyszne! Polecam!!! Składniki na karczek z grilla 1 kg karkówki wieprzowej 1 łyżeczka soli 0,3 szklanki oliwy bądź oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli 0,5 małej cebuli (drobno pokrojonej, a najlepiej utłuczonej tłuczkiem na pastę(...)przez praskę po 0,5 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry i gorczycy 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka świeżego, pokrojonego tymianku lub 0,5 łyżeczki suszonego 1 łyżka sosu Barbecue lub keczupu      Karczek myjemy, osuszamy, kroimy w 1,5-2 cm plastry, oprószamy solą. Jeśli nie przygotowaliśmy mięsa wcześniej i nagle naszła nas ochota na mięso

Rozpustne gotowanie
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 201

ewentualnie cielęciny (ale z każdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie(...)dobrego mięsa mielonego wołowego 150 g mięsa jagnięcego (lub tylko wołowego - 500g wtedy) UWAGA - proszę nie robić z gotowego mielonego ze sklepu, tylko zmielić np- łopatkę lub karkówkę, to ważne!!! 3 łyżki ajvaru pikantnego (miałam oryginalny, domowy, prosto z serbskiej wioski!) 1 duża łyżka ostrej musztardy 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku

Kuchnia Prezydentowej
Warzywa zapiekane z kurczakiem i karkówką 188

Cebulę i czosnek obrać. Selera naciowego opłukać i osuszyć. Marchew oskrobać lub obrać, opłukać.  Kurczaka przyprawić solą i słodką papryka. Włożyć do połówki zielonej papryki, skórką do góry. Karkówkę lekko zbić tłuczkiem, posolić, ułożyć na niej papryczkę chili, paprykę czerwoną i luźno zwinąć w roladkę. Z wierzchu posypać rozmarynem. Dno brytfanki wysmarować olejem, ułożyć gałązki selera. Na nim mięso(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez około godzinę do przyrumienienia i miękkości mięsa. Do takiego dania nie potrzeba już wielu dodatków. Można ewentualnie podać sos ziołowy na bazie jogurtu naturalnego. Co myślicie o takich daniach jednogarnkowych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomidory faszerowane mięsem 146

piekarnika na pół godziny. Podane z ryżem stanowią pyszny, lekki i niebanalny obiad :) Składniki: 9  średnich pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 200 g mielonej karkówki sól pieprz pół łyżeczki cukru pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 10 gałązek pietruszki pół kulki mozzarelli Wykonanie: Pomidorom odcinamy kapelusiki i je wydrążamy . Najlepiej zrobić to łyżeczką. Wydrążoną(...)czosnku, dodajemy mięso, sól, pieprz, cukier, paprykę słodką oraz chili i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy posiekane środki pomidorów oraz posiekaną pietruszkę i podsmażamy do wyparowania prawie całego sosu. Pomidory napełniamy tak przygotowanym farszem. Na górze farszu kładziemy plasterek mozzarelli. Pomidory przykrywamy odkrojonym kapeluszem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki wody. Układamy w nim pomidory i wkładamy

Smak mojego domu
Rolada schabowa z pieczarkami i boczkiem 237

przekładania mięsa z jednej na drugą stronę. Tak przygotowane mięso wkłądamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką lub do rękawa do pieczenia (z racji tego ze piekłam też kawałek karkówki to rękaw nie byłby dobrym pomysłem. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami i ziołami z każdej strony (możemy dorzucić czosnek, ziele angielskie i liście laurowe z solanki). Podlewamy 100 ml wody, przykrywamy(...)odstawiamy na 5 min. Gotowe mięsko możemy podać np z ziemniakami z marchewką i brokułami lub z lekką surówką z tego przepisu . Mięso po wyłożeniu na talerz możemy polać sosem z pieczenia

Piekielna Kuchnia Pati
Roladki z karkówki z ogórkiem i papryką 164

Karkówkę pokroić w grubsze plastry, u mnie z kg wyszło siedem plastrów. Następnie karkówkę rozbić cienko tłuczkiem. Ogórki kiszone i paprykę pokroić w paski. Na desce ułożyć rozbity plaster karkówki i posmarować grubo musztardą ok 1 łyżki. Następnie przy dolnym brzegu ułożyć po 3-4 paseczki pokrojonych warzyw i zwinąć w roladkę. W ten sposób przygotować wszystkie roladki. Gotowe roladki(...)dusić bez przykrycia aż odparują wszystkie soki, które puściło mięso podczas obsmażania. Na dnie patelni powinnien powstać taki ciemny osad (ja mówię na to lekka przypalenizna), który sprawi, że sos będzie ciemny. Następnie wlać gorącą wodę i dodać listek laurowy. Patelnię przykryć i wszystko dusić aż mięsko będzie miekkie ok 30-40 minut. Jeśli płyn za bardzo odparuje podczas duszenia

Monia miesza i gotuje
ZRAZY Z KARKÓWKI 155

oko.Są naprawdę przepyszne,warte poświęconego czasu.Podałam je z niepaloną kaszą gryczaną,którą po prostu uwielbiamy.Spróbujcie a z pewnością będziecie wracać do tego przepisu. Składniki:   karkówka 20dag ogórków kiszonych 20dag papryki marynowanej 2 duże cebule 30dag małych pieczarek musztarda mąka,jajko sól,pieprz Farsz: ogórki,paprykę i cebulę kroimy w paski.Podsmażamy na oleju. Mięso kroimy(...)Zrazy układamy pośrodku dużej patelni na rozgrzanym oleju,obsmażamy.Pieczarki oczyszczamy,układamy wokół mięsa i podsmażamy.Dusimy z mięsem ok 40min.Od czasu do czasu roladki odwracamy i oblewamy powstałym sosem.   Takie zraziki można przygotować z większej ilości mięska,podana ilość składników może być zmieniana wg upodobań.My zawsze dajemy więcej pieczarek bo za nimi przepadamy.   Bardzo dziękuję wszystkim

Niespełnione zdolności kulinarne
Karkówka 128

pieczarek  sól do smaku  pieprz do smaku  500 ml śmietanki  kremówki 30% łyżka mąki 8 łyżek ketchupu łagodnego Wykonanie: Przygotować worek do smażenia mięsa. Karkówkę pokroić na , każdy z nim z obu stron natrzeć solą i pieprzem. Pieczarki obrać ze skóry, wymyć i pokroić w grubsze plastry. Śmietankę kremówkę dokładnie połączyć z ketchupem. Wszystko razem wrzucić(...)godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeżeli tak to płyn w którym się dusiło przelać do garnka, zagęścić mąką i zagotować do czasu, aż uzyskamy sos.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Roladki z karkówki z powidłami 122

Karkówkę rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe. Solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą do mięsa z obu stron. Paprykę kroimy w cienkie paseczki a cebulę w piórka. Każdy plaster karkówki smarujemy 1 łyżeczką keczupu i 1 łyżeczką powideł. Układamy na wierzch paski papryki i cebuli. Zwijamy w roladki i spinamy za pomocą wykałaczek lub związujemy nitką. Kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz(...)Dusimy na średnim ogniu aż mięso zmięknie (około pół godziny). Wyjmujemy mięso i wyciągamy z niego wykałaczki lub odwijamy nitki. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do wywaru mięsnego. Sos powinien nabrać kremowej konsystencji. W razie potrzeby rozrzedzić wodą lub dodatkowo zagęścić mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem

My simple kitchen
Leśna karkówka z suszonymi pomidorami 130

Składniki:   4 plastry karkówki   2 garście suszonych słoik suszonych pomidorów łyżka rozmarynu  RAFEX   2 łyżki kwaśnej śmietany 18% łyżka mąki sól, pieprz Sposób przygotowania:    Grzyby płuczemy. Zalewamy dwoma szklankami wody. Mięso lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni(...)się moczyły. Dodaj emy rozmaryn i pokrojone w cienkie paski pomidory. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy łyżką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącym sosem polewamy mięso wyciągnięte z piekarnika. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną. Ilość porcji: 4 Koszt wykonania:  ok. 15 zł Czas wykonania: 1h źródło: przepis własny Przepis dodaję do akcji

Pobite gary Barbary
Cukinia faszerowana podana z białym ryżem długoziarnistym 158

cukinia i ryż biały długoziarnisty. Cukinia faszerowana mięsem, podana z ryżem jest idealnym daniem na lekki, ale i sycący letni obiad. Składniki farszu: 0,5 kg mięsa mielonej karkówki 2 duże cebule 5 ząbków czosnku pomidory w puszce 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki cukru 3 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 1 czubata łyżeczka majeranku posiekany(...)rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (około 8 minut). Następnie dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut. Do mięsa dodajemy poszatkowane pomidory (wlewamy również sos pomidorowy, który był w puszce) i bulion warzywny. Dodajemy cukier, oregano, bazylię, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz i dusimy kolejne 4 minuty. Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół, wydrążamy

Smak mojego domu