sos karkówka - 500 przepisów (strona:26/34)

Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 183

momentami pewnie wystawi naszą cierpliwość na próbę ;) Jednak efekt jest smaczny i wizualnie efektowny, więc warto :)Składniki na 2 dynie o wadze około 1,5 kg każda:pół kilograma karkówki,1 średnia pierś z kurczaka,pól szklanki kaszy jaglanej,pół suchej bułki,mleko do namoczenia bułki,sól, pieprz - do smaku,1/2 łyżeczki suszonego tymianku,1 łyżeczka mielonego imbiru,1 łyżeczka(...)zwiększając temperaturę do 190-200 stopni aż skórka się przypiecze. Można użyć termoobiegu.Upieczoną dynię pokroić w grube plastry lub kliny. Podawać z chrupiącym pieczywem i ulubionym sosem na bazie jogurtu.Sos czosnkowo-pietruszkowy:kubeczek (ok.200 ml) naturalnego jogurtu,3 ząbki czosnku,pół pęczka natki pietruszki,sól, pieprz (najlepiej biały) do smaku.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Można też

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczona karkówka 203

domu ma smak, którego nie znajdziemy na półkach sklepowych. Moja dzisiejsza propozycja to  pieczona karkówka, która doprawiłam czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Składniki: około 2 - 2,5 kg karkówki 18 dużych ząbków czosnku 4 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka pieprzu olej Wykonanie: Do przygotowania mięsa wykorzystamy dużą, podłużną brytfankę z pokrywką. Mięso myjemy(...)mięciutkie i wycieka z niego przezroczysty sok, możemy je wyłączyć i zostawić w brytfance do ostygnięcia. Po ostygnięciu, mięso owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Podajemy schłodzone. Sos, który pozostał w brytfance możemy zamrozić i dodać w przyszłości do bigosu. Cudownie podnosi jego walory smakowe. Ponieważ sos ten jest dość tłusty, do bigosu dodajemy około

Smak mojego domu
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 181

gołąbki nie mogą być nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu na gołąbki zaprezentuję Wam garnek firmy WOLL pod nazwą Concept Plus.Składniki:około pół kilograma wieprzowiny (szynka, karkówka),dwie niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka,1 jajko,3 spore garście brązowego ryżu,sól, świeżo mielony pieprz,majeranek, 1 łyżka łagodnej musztardy,1/3 szklanki zimnej wody,niezbyt(...)środka i rolować.Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać  bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości.Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym.Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy Woll. Z patelnią grillową zapoznawałam Was już przy okazji przepisu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Duszony jeleń w czerwonym winie 172

stronę  MAKRO . W MAKRO wybór dziczyzny mamy ogromny! Sami stojąc przed zamrażalką długo zastanawialiśmy się co wybierzemy! Jaki rodzaj mięsa i co z niego zrobimy! W MAKRO znajdziemy karkówkę, udziec i comber z jelenia; comber i udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone(...)tymiankiem i dorzucamy do gotującego się mięsa. Całość dusimy dalej około godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku, a jeśli zajdzie taka potrzeba zagęszczamy sos przy pomocy wody i mąki. Smacznego

Plate of Joy
Tatarskie gołąbki z baraniną czyli Dolma 203

niż biała. W tym przepisie sprawdziła się znakomicie. Przepis na gołąbki znaleziony na stronie o Krymie - EastwayskładnikiPorcja na 16 gołąbków 500 g tłustej baraniny z karkówki lub mostka 125 ml octu 3%,200 g ryżu,40 g masła,1 średnia cebula,1 główka kapusty włoskiej lub cukrowej,500 ml rosołu,250 ml śmietany(...)niewątpliwie znacznie bardziej wyraziste, a tak były trochę za delikatne. Do farszu dodałam też czosnek i miętę. Pierwszego dnia jedliśmy gołąbki bez śmietany, drugiego zrobiłam ostry sos pomidorowo -  paprykowy , na nim ułożyłam upieczone gołąbki , polałam śmietaną i dopiero zapiekłam

Stare Gary
Karkówka marynowana w ciemnym sosie balsamicznym z rozmarynem i smażonymi ziemniakami 134

SKŁADNIKI: 4 kotlety wieprzowe z karkówki 80 g oliwy z oliwek 4 ząbki czosnki pokrojone w cienkie plasterki 100 g cebuli pokrojonej w plastry 120 g ciemnego octu balsamicznego 20 g miodu 6 g posiekanego rozmarynu 4 g posiekanego tymianku 2 g posiekanej szałwii otarta skórka z 2 cytryn 350 ml bulionu z kurczaka 60 g zimnego masła sól(...)płynną odcedzoną część marynaty i pozostałą połowę octu balsamicznego. Podduszać tak długo aż płyn się prawie całkowicie zredukuje. Teraz można do zredukowanego octu balsamicznego dodać bulion. Ponownie gotować aż sos zredukuje swoją objętość do połowy i nieco zgęstnieje. Wtedy dodać miód i zimne masło. Zamieszać krótko by się połączyły z sosem i wyłączyć. Dzięki dodaniu masła sos nabierze aksamitnej konsystencji

Sztuka gotowania w/g Samiry
Marynata do karkówki 341

Raz na jakiś czas oddaję kuchnię mężowi. Choć właściwie to złe określenie. On ją sam przejmuje! Autorytarnie, bo w końcu na obiad będzie mięso! A mięso

bistro mama
Pasztet domowy 154

czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej) około 180 ml wywaru z gotowania  mięsa olej do wysmarowania formy Wykonanie: Mięso myjemy.  Karkówkę, łopatkę i boczek wkładamy do garnka.  Cebulę, seler, marchewkę, pietruszkę obieramy, myjemy i dokładamy do mięsa.  Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, sól.  Całość zalewamy jak najmniejszą(...)termoobiegu. Czas pieczenia zależy od wielkości blaszki i piekarnika. Pasztet jest gotowy, gdy zaczyna odstawać od ścianek foremek. Pozostały wywar mięsny zamrażamy i wykorzystujemy np. jako bazę do sosów. Smacznego

Smak mojego domu
Pieczona szynka z marynaty 220

święta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję  mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy(...)szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfannie lub głębokiej blasze i piec 1,5-2 godziny aż szynka będzie miękka i krucha. Szynkę można podawać jako wędlinę lub podgrzane w sosie jako mięso do obiadu

Czerwień i błękit
Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem cytrynowym 153

nakładamy jajko sadzone – po rozcięciu żółtko fantastycznie „nawilży” ryż nadając mu kremowy posmak.       Podobne przepisy Jajka po szkocku Jajcarskie tosty – tosty z jajkiem Karkówka pieczona po afrykańsku Risotto z krewetkami .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post(...)transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem cytrynowym pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Golonka pieczona z warzywami 183

wymaga już innych dodatków. Choć nie będzie od rzeczy podać taką golonkę np. z tartym chrzanem. Zwolenników mięsa pieczonego z taką lub podobną mieszanką warzyw może zainteresować również nasza karkówka pieczona z warzywami w rękawie . Golonka pieczona z warzywami 2015-04-20 12:41:23 Popularna golonka upieczona w niekoniecznie tradycyjnym zestawie warzyw. Jednogarnkowe, łatwe do przyrządzenia danie nawet(...)ziemniaki i pomidory (te drugie u góry), przesypując je resztą soli i pieprzu. W razie potrzeby można dolać jeszcze nieco wody. Mięso podajemy na ciepło z warzywami i ewentualnie sosem z pieczenia. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-95 {margin: auto;} #gallery-95 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-95 img {border: 2px solid

Kulinarna Pokusa
Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem 204

smakowita domowa wędlina. Za każdym razem możemy przygotować sobie inną wędlinę. Szczególnie polecamy przepisy na: domowa szynka schab suszony z pończochy schab peklowany parzony schab suszony w piekarniku. pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym pieczona szynka Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem wyszedł doskonały, już jego wygląd powodował, że ślinka ciekła, kropką na i… był jego rewelacyjny smak i zapach. składniki(...)upieczony schab wieprzowy to smakowita zimna wędlina do kanapek, albo imprezowy składnik przekąskowego zestawu. Schab może być też podany w wersji obiadowej pokrojony w grube plastry, podany z sosem na ciepło. Sos można przygotować na bazie tego co zostało z pieczenia schabu, czyli. Smacznego! The post Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 152

naprawdę możecie zrobić go z jednego mięsa zachowując proporcje.   Składniki: – 0,4-0,5 kg łopatki wołowej – 0,4 kg karkówki wołowej – 0,8 kg karkówki wieprzowej – 0,35-0,4 kg wątróbki drobiowej – 0,3-0,4 kg boczku wieprzowego surowego – 1 duża cebula – 1 mały seler – 4 marchwie(...)włożyć żaroodporne naczynie z wodą. Pasztet mięsny pieczemy (w zależności od piekarnika) około 1-1,5 godziny. Z foremki wyjmować po wystudzeniu. Pasztet mięsny można podawać na zimno (z sosem żurawinowym, sosem tatarskim , etc.), lub na ciepło.     Podobne przepisy Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Prawdziwy żurek z białą kiełbasą

Pociąg Do Kuchni
Bigos staropolski najlepszy na święta 185

jest pyszny i dość tłusty, chociaż wybieram mięso, które zawiera jak najmniej kawałków tłuszczu, ale za to dodaję wędzony boczek i kiełbasę :) Najlepszym mięsem do bigosu będzie łopatka albo karkówka. Kapustę dodaję i świeżą, białą jak i kiszoną. Jeśli lubicie kwaśny bigos dodajcie 1,5 kg kapusty kiszonej na 1,2 kg kapusty białej.  Dla zwolenników mniej kwaśnego bigosu(...)gotowania. Gotowy bigos można przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Smacznego! Opublikowane: 15.12.2016 ekspansja smaku Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Schab pod warzywną pierzynką i mozzarellą 156

trudnym zadaniem - ja mam na to swój sposób czyli tzw. pierzynki - podduszone różne mieszanki warzyw, zalane mieszanką keczupu i majonezu albo przecierem pomidorowym. Dzięki temu mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem aromatycznego, smacznego sosiku z leżących na nim dodatków. Ten sposób jeszcze nigdy mnie zawiódł, a dodatkowo jest bardzo wygodny - wstawiamy całość do piekarnika i zapominamy(...)kilka minut żeby ser się roztopił a mięso "odpoczęło". Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób: Schab po cygańsku Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową Karkówka pieczona w plastrach Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania