sos karkówka - 500 przepisów (strona:24/34)

Gołąbki z kaszą gryczaną 157

gryczaną robiłam po raz pierwszy. Wyszło mi 15 sztuk niezbyt dużych bardzo smacznych  gołąbków. Składniki: 1 średnia główka kapusty szklanka kaszy gryczanej 250 gram mięsa ( ja miałam kawałek karkówki ) 30 gram suszonych podgrzybków 2 średnie cebule olej sól, pieprz Sposób wykonania:  Kapustę opłukałam wycięłam głąb, sparzyłam, oddzieliłam liście, przestudziłam, wycięłam nerw. Grzyby opłukałam, zalałam wodą lekko osoliłam. Gotowałam(...)liść kapusty dałam około 2 łyżki farszu. Ciasno zwinęłam u ułożyłam w garnku. Swoje gołąbki zalałam wodą z dodatkiem suszonych grzybów. Gotowałam przez około 1 godzinę. Gołąbki podawałam z sosem mięsnym

Darcia w kuchni
Gulasz z warzywami 130

makaronu, kaszy czy klusek. Bardzo smaczne i syte danie. Ja zrobiłam z szynką, ale może być również karkówka lub łopatka. Składniki 500 g  szynki bez kości (może być karkówka, łopatka) 1 brokuł 1 cebula 2 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka 1 pietruszka kawałek selera 1 gałązka selera naciowego 7-8 pieczarek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki(...)mięso będą miękkie. Na koniec wkładamy brokuła podzielonego na różyczki i dusimy jeszcze do jego miękkości. W razie potrzeby mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w małej ilości wody, wlać do sosu i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, i paprykami. gulasz z warzywami

O kuchni z uczuciem
Burgery "grillowe" 135

Skoro lato w pełni, to pewnie i Wasze grille pracują na wysokich obrotach :-) Kiedy jestem w mięsnym mogę śmiało zgadywać kto będzie grillował, bo kupuje - ów ktoś - kiełbasę i karkówkę, najlepiej w plastrach lub gotowa, w marynacie. A ja - powiem Wam - sięgam też po inne rzeczy, które można fantastycznie przygotować na grillu :-) Dziś mam dla Was propozycję prostych i pysznych(...)ogórki konserwowe 1/4 cebuli 1 łyżeczka oleju  pieprz mielony Dodatkowo: Sałata Pomidor Czerwona cebula Ser topiony w plasterkach lub mozzarella w plasterkach Keczup, majonez, musztarda lub inne sosy (dowolnie, co lubicie) 4 bułki do burgerów Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki kotletów i wyrabiamy do chwili, aż mięso odchodzi od dłoni. Formujemy cztery płaskie kotlety i grillujemy

Czary - gary w kuchni
Letnia sałatka ziemniaczana 123

mięs, albo zamiast klasycznych ziemniaków – do obiadu. Ta sałatka to coś, co robię na każdego grilla i zawsze znika. Bezmięsni jedzą ją równie chętnie i szybko jak mięsożercy do karkówki czy porcji kurczaka. Pasuje do ryby- jest odpowiednio kwaśna i zbalansowana. Ziemniaki sałatkowe- czyli typu A (o typach i rodzajach ziemniaków więcej przeczytacie TUTAJ ) obieram ze skórki i kroję(...)plus.   Cebulę kroimy w półplasterki i sparzamy ją na sicie wrzątkiem. Taki manewr sprawi, że pokrojona cebula nie zgorzknieje w trakcie schładzania sałatki. Najważniejszym elementem tej sałatki jest sos. Mieszamy 7 łyżek stołowych dobrej, neutralnej oliwy z oliwek z czterema łyżkami winnego octu. Pieprzymy i solimy do smaku, a następnie w oliwie z octem należy dokładnie rozmieszać kopiastą łyżkę

Karo in the Kitchen
Pieczarkowe rolady z szynki 139

twierdzić , że jest ona najlepsza na świecie . Owszem jest , ale jako wędzona lub suszona , no ..ewentualnie pieczeń w pozostałych przypadkach zdecydowanie wolę inne kawałki mięsa , takie jak żeberka , karkówka lub chociażby soczysta łopatka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wracając do roladek , są bardzo proste , nie przekombinowane(...)wieprzowej- chudej 0,5 kg pieczarek 2-3 cebule szczypta gałki muszkatołowej ząbek czosnku sól , pieprz do smaku tłuszcz do smażenia 1 łyżeczka – czubata mąki pszennej do zagęszczenia sosu Szynkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm i rozklepujemy tak jak na kotlety schabowe – bardzo cienko . Pieczarki siekamy drobno , tak samo cebulkę i wszystko smażymy na patelni

Ogrodnik w podróży
Karczek, karkówka pieczona na kanapki i na obiad. 562

Smakowita,soczysta karkówka, doskonała na zimno na kanapki ( domowa wędlina ) jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Praktycznie robi sie sama i zawsze wychodzi smaczna :) Składniki: - karkówka 1,40 kg - czosnek 3 ząbki - domowa wegeta - majeranek - kminek mielony - papryka słodka mielona - małe jabłko - cebula Wykonanie Mięso dokładnie płukam i osuszam papierowymi ręcznikami.Następnie delikatnie nacinam i wcieram przeciśnięty czosnek(...)gorącej wody, obkładam pokrojoną cebulką i jabłkiem. Piekę pod przykryciem w temperaturze 170 stopni ok. półtorej godziny. W międzyczasie mniej więcej co pół godziny obracam mięso i polewam wytworzonym sosem. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy mięso jest już miękkie, jeśli tak to wyłączam piekarnik i zostawiam mięsko w przykrytym naczyniu do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu będzie soczyste, bo dojdzie

Kuchnia z widokiem na ogród
Karkówka w sosie z suszonych grzybów 108

Bardzo intensywny smak grzybów, a karkówka rozpada się w ustach. Jest bardzo delikatna i pyszna. Grzyby muszą być namoczone w wodzie dzień wcześniej. Karkówkę pokroić w plasterki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso w dwóch stron na złoty kolor. Pod koniec dodać pokrojoną cebulę i smażyć jeszcze chwilkę, aż cebulka straci kolor(...)mięso będzie miękkie. Czym dłużej gotowane mięso tym lepszy uzyskacie smak. Jeśli będzie za rzadkie to można zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody i dodanej do gotującego się sosu. Ja zawsze używam garnka elektrycznego do wolnego gotowania. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Mięso było pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 142

gruszki, grillowany karczek, kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa:  http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto, krewetki Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem, stek wieprzowy z cebulką, jajecznica(...)jajko, białe kiełbaski, Belgijskie: Dania rybne, warzywa z woka lub blanszowane, lody waniliowe, krewetki tygrysie Barley Wine: Polędwica wołowa, orzechy nerkowca, gofry, fistaszki Bitter: Fasolka po bretońsku, gołąbki w sosie pomidorowym, jagnięcina, smażone jajka, kiełbaski Jeśli nie macie dostępu do dobrze zaopatrzonych sklepów piwnych, istnieją w internecie sklepy wysyłkowe. Jeżeli interesujecie się kuchnią lub lubicie wypić dobre piwo, to warto

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka z pieczonych szparagów 109

efektów. Jak już dorwiemy skrawek błękitnego nieba a nasz małżonek/konkubent/kohabitant/narzeczony (niepotrzebne skreślić), za pomocą 30 litrów benzyny i zadymienia połowy wsi rozpali grilla, to zaczyna się monotonny festiwal karkówek i kiełbas śląskich. W formie sałatki występuje ogórek kiszony bądź pomidor z cebulką, co bardziej tradycyjni spożycie warzyw na grillu ograniczają do ketchupu i musztardy oraz szyszek chmielowych. Jednak czasami(...)garść oliwek zielonych garść oliwek czarnych czerwoną cebulę ½ pęczka koperku ½ pęczka natki pietruszki pęczek szczypiorku kawałek (około 200 g) fety owczej (można zastąpić dowolnym, wyraźnym serem np. bryndzą). Na sos: ¾ szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżeczkę musztardy ½ łyżeczki cukru łyżeczkę soku z cytryny sporą garść liści bazylii szczyptę soli i pieprzu. O tym, jak przygotować szparagi możecie przeczytać

ladykitchen
4 pomysły na wegańskiego grilla 90

pieprz Przygotowanie: Dzień przed grillem utłucz boczniaki tłuczkiem do ubijania, ale tak żeby się nie rozpadły. Do naczynia włóż grzyby i wlej 2 łyżki oleju, dodaj opakowanie przyprawy do karkówki oraz sól oraz pieprz do smaku i wymieszaj.  Następnego dnia ułóż boczniaki na grilla i piecz z obydwu  stron do pożądanego zarumienienia. Szaszłyki warzywne Składniki: ulubione(...)Składniki (na dwa duże burgery): 1 puszka groszku 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego  1 łyżka płatków drożdżowych 2 łyżki mąki jaglanej olej bułka dodatki do burgera - u mnie kapusta pekińska, ogórek konserwowy, pomidor, cebula i   ketchup Przygotowanie: Groszek odsącz

wegujemy
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 138

katastrofą ;) potrawa nie dała się zjeść niestety, tak paliło w gardle. Teraz piri-piri używam z rozwagą i w ilościach lilipucich ;)Składniki:pół kg mielonego mięsa - użyłam karkówki,1 sucha bułka,1 jajko,suszone śliwki - użyłam Kresto,czerwone wytrawne wino,sól,ostra mielona papryka - użyłam piri-piri,majeranek,bułka tarta do obtoczenia,tłuszcz do smażenia.2 -3 godziny(...)sposób: do obiadu, z ziemniakami i surówką. Kiedy ostygną można je serwować na zimno, jako dodatek do chrupiącej bułki - na przykład.Po obsmażeniu klopsiki można również poddusić w ulubionym sosie, wtedy staną się miękkie i delikatne.Smacznego!Szczerze polecam suszone śliwki Kresto. Są miękkie i delikatne w swojej strukturze, pięknie pachną. Czasem zdarzało mi się kupić takie, które były twarde

Codzienna kuchnia niecodzienna
Duszona karkówka w sosie własnym -rozpływa się w ustach... 156

karkówkę ,duszoną z cebulką,czosnkiem i odrobiną wina-jest na prawdę przepyszna,rozpływa się w ustach-polecam gorąco na obiad na co dzień i od święta.... Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2-3 cebule 4-5 ząbków czosnku 100 ml białego wina deserowego(pół słodkiego) sól , pieprz olej łyżka masła liść laurowy 2 ziela angielskie mąka do obtoczenia mięsa bulion(...)przez ok 40 min,zdejmujemy z ognia i zostawiamy jeszcze przykryte na ok pół godz,żeby sobie doszło, jak sosik jest jeszcze za rzadki ,wyjmujemy mięso i odparowujemy sam sos od czasu do czasu mieszając ,żeby się nie przypalił,jak trochę zgęstnieje wyłączamy i doprawiamy jeszcze do smaku solą ,pieprzem i maggi(wiem,wiem że nie zdrowa ale uwielbiam maggi

Swojskie jedzonko
Karkówka w herbacie 226

łyżki* przyprawy ( sól , pieprz , papryka ostra , papryka słodka , gałka muszkatałowa )SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Przygotowujemy gorący warzywny bulion.Zalewamy nim 3 torebki herbaty i zaparzamy przez ok. 10 minut.W tym czasie karkówkę oczyszczamy  , nacinamy w kilku miejscach.W nacięciach umieszczamy pokrojone na kawałki ząbki czosnku.W misce mieszamy łyżeczkę soli , płaską łyżeczkę pieprzu , szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę  gałki muszkatałowej.Przyprawami dokładnie nacieramy(...)oraz dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ( razem ze skórką ).Dokładnie mieszamy  , dolewamy śmietankę słodką i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 20 minut.Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.Smacznego!Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia  pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!Przepis bierze

Ostra na Słodko
Wieprzowina ras el hanout 129

mieszance przypraw i postanowiłam sama coś wymyślić. W ten sposób powstała poniższa potrawa :)Składniki:mieszanka przypraw ras el hanout - około 2 łyżeczek,około pół kilograma wieprzowiny - ja użyłam karkówki,4 średnie marchewki,3 średnie pietruszki,pół małego selera,kawałek pora (około 10 cm.),1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku,4-5 łyżek oliwy.Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem(...)wstawić na około 40 minut (aż wszystko zmięknie) do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni.Ja tę potrawę podałam z kaszą jaglaną, mieszanką sałaty lodowej i pomidora oraz z sosem czosnkowym i pomidorowo-cevapcici - przepisy na te sosy wstawię lada dzień :) Życzę wszystkim smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bigos ze świeżymi grzybami 366

śpiewają oburzeni końcem lata podczas gdy grzybiarze bardziej optymistycznie patrzą na świat Co zrobić gdy po udanej wycieczce do lasu półki z marynowanymi grzybkami pękają w szwach, a na sos grzybowy nie możecie już patrzeć? BIGOS!!!! Tradycyjny, sycący, pachnący grzybami Mniam ! Składniki: 1,5 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki(...)Drugą część powinno stanowić mięso wieprzowe i/lub wołowe w dowolnej konfiguracji. Mięso to nie powinno być za ‚chude” więc bardzo dobrze nadaje się do tego np łopatka bądź karkówka. Mięso i kiełbasa: Przygotowanie bigosu zaczynamy od kiełbasy i mięsa: myjemy i wrzucamy do brytfanny z niewielką ilością smalcu. Brytfannę wstawimy na 2h do piekarnika na 180 stopni aby wszystko

Kulinarna Patilogia

Proponowane wyszukiwania