Sfincione czyli pizza z Sycylii - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 283płaska łyżka okruchów chlebowych przygotowaniePomidory zmiksować ze świeżymi ziołami. Odstawić.Oliwę rozgrzać w głębokiej patelni, dodać posiekaną cebulę i dusić ją na malutkim ogniu 20 minut. Dodać sos pomidorowy, odstawić do ostudzenia.Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być gładkie i raczej miękkie. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Uformować z niego kulę, przełożyć do miski wysmarowanej oliwą(...)pokrojony w plasterki, pomidory, oliwki. Wierzch posypać suszonym oregano i okruszkami chleba.Jeśli pieczemy placki: kamień rozgrzewamy w piekarniku do 250 st C (ok 40 min). Kładziemy na nim placki i pieczemy je ok. 8-10 minut.Jeśli pieczemy w formie: piekarnik rozgrzewamy do 200 st C. Wstawiamy formę i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego!Uwagi: Ciasto na pizzę wyrabiałam
Stare Gary
Scotch egg - jajka w mięsie 200mielonym pieprzem, curry oraz gałką muszkatołową. Z masy formujemy w dłoniach małe placki, na ich środku umieszczamy jajko a następnie dokładnie zalepić masą mięsną formując kulki. Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron na maśle klarowanym. Podawać z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego lub sosu czosnkowego
Pyry na Gaz
Andrzejkowe szybkie przysmaki 280żółtym seremPiwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowymNuggets'y z sosem musztardowo-miodowymZupa serowa po studenckuNa zimno:Sałatka z boczkiem i jajkiemTortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoliŁososiowa przekąska na szybkoNa słodko:Błyskawiczny jabłecznik sypanySkubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocamiGruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowymŻyczę wszystkim udanej zabawy
Codzienna kuchnia niecodzienna
Maggiczne placki 614przy prawie każdym obiedzie. Doprawiano "magą" rosół i inne zupy, gulasze, bigos i wiele innych potraw.Maggi to przyprawa w płynie nieco podobna smakiem, kolorem i konsystencją do sosu sojowego. Wymyślił ją pod koniec XIX w., w Szwajcarii, Julius Maggi. Dzięki niemu powstał nie tylko ten charakterystyczny płyn, ale także opakowanie - kanciasta butelka z żółto czerwoną etykietą. Pierwsze szwajcarskie(...)przyznam, że nieczęsto jej używam. Jest tyle różnych przypraw i świeżych ziół, że wolę właśnie nimi dosmaczać dania. Ale czasami kilka kropli Maggi potrafi zdziałać bardzo wiele. A do placków, które zaproponuję Wam dzisiaj, jest po prostu konieczna i niezastąpiona. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Zrazy mielone w sosie cebulowym 283smażenia sos: 2 duże cebule 1 łyżka oleju 1 kostka bulionowa wołowa 70 ml śmietany 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy bazę na sos. Cebulę obieramy, kroimy w plastry. W szerokim i dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, zarumieniamy ją, wlewamy 600 ml wody, wrzucamy kostkę i zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem(...)bułkę. Całość mieszamy, dodajemy bułkę tartą tyle by masa mięsna nie była zbyt luźna - całość wyrabiamy. Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy. Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy zrazy, tak by ogórek był w ich środku. Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placuszki jogurtowe z sosem z czerwonych porzeczek 237pyszne placki ze zsiadłym mlekiem, ja trochę zmieniłam przepis i moje placki przygotowałam na bazie chudego jogurtu. Do tego miodowo - porzeczkowy sosik i pyszne letnie danie gotowe! Składniki: 2 jajka łyżka cukru waniliowego 150 ml (małe opakowanie) jogurtu naturalnego 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sos: 1-2 łyżki miodu szklanka czerwonych porzeczek Przygotowanie: Żółtka
Kulinarne Inspiracje
TORT RAZOWY ZE SZPINAKIEM 253oraz łyżkę zalewy z pomidorków. Doprawić pieprzem, solą, ziołami. Wyciągnąć placek z piekarnika. Nałożyć na wierzch ciasta połowę farszu, przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Jajko roztrzepać ze śmietaną,gałką muszkatołową i serem. Wyciągnąć nasz tort z piekarnika po upływie czasu, rozprowadzić sos, posypać papryką i ponownie zapiec ok. 10 minut. Podawać
pieprzny smaczek
Zapiekane tortille z kurczakiem 825stało się zbyt suche). Zdjąć z ognia i przestudzić. Na placek tortilli nakładać porcję farszu, na wierzchu posypać łyżką startego sera i zwinąć w rulon. Włożyć do naczynia żaroodpornego szwem do dołu. Wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 200°C.Podawać gorące z ulubionym sosem do wyboru (salsa, guacamole lub kwaśną śmietaną).Smacznego
Złote przepisy
Placki z cukinii , jabłek i puree ziemniaczanego 260wykorzystywać cukinię i kabaczek na wszelkie sposoby. Poprzez dodanie utartych jabłek placki zyskują na smaku bo cukinia sama z siebie nie jest specjalnie wyrazista, a że zostało mi ziemniaków puree z wczoraj to dodałam do masy by placuszki były pulchniejsze. Zależnie od upodobania można podać z ostrym sosem typu tzatziki lub na słodko z cukrem , konfiturami i śmietaną - u mnie
Buniabaje w kuchni
Placki rybno – ziemniaczane 244Placki rybno – ziemniaczane Pyszne placki rybne , które nieco przypominają krokiety. Pomysł inspirowany angielskimi ciasteczkami krabowymi . Nawet mój młodszy syn który nie jest miłośnikiem ryb , był nimi zachwycony . Są delikatne , chrupiące i syte . Doskonale sprawdzą się jako danie główne lub niewielka przystawka , a jeśli jeszcze podać do nich jakiś sos jogurtowy czy tysiąca wysp , to juz po prostu rozpusta . Składniki(...)złoty kolor z obu stron na średnim ogniu , około 5 minut z każdej strony . Podajemy na gorąco . Smacznego ; ) Najlepsze świeże , na drugi dzień nie są już zbyt smaczne Post Placki rybno – ziemniaczane pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 221osób) 200g mięsa z rosołu 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 300g pieczarek 2 łyżki masła bułka tarta sól biały pieprz mielony olej rzepakowy 4 placki naleśnikowe wg naszego przepisu Instrukcje Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy pieczarki i intensywnie podgrzewamy(...)sosu z duszenia pieczarki również blendujemy zachowując niewielkie (1-2mm) kawałki grzybów. Dodajemy je do mięsa i mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki doprawiając w międzyczasie solą i białym pieprzem. Gdyby farsz był zbyt mokry, możemy dodać do niego nieco bułki tartej. Farsz dzielimy na 4 równe części i układamy go w niezbyt grubych warstwach na naleśnikach. Zakładamy placki
Kulinarna Pokusa
Tortilla z warzywami i kurczakiem 256Tortilla z warzywami i kurczakiem- Z sosem czosnkowym(hiszpańskie pyszne jedzonko) Święta święta i po świętach. Czas przygotować się na sylwestra. Idealne danie jakie można podać gościom na naszej zabawie sylwestrowej jest własnie przepyszna tortilla z dużą dawką warzyw i mięsa.Składniki:(na 5 porcji) Tortilla:- 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki wody(...)energicznie składniki. W trakcie wlewamy olej. Ciasto będzie gotowe gdy nie będzie się przyklejać do rąk. Następnie od masy odrywamy małą część i wałkujemy ją na cienki okrągły placek (na kształt naszej patelni).Na dobrze rozgrzanej patelni, z małą ilością tłuszczu smażymy nasz placek do zarumienienia się z obu stron.2.Farsz:Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, gdzie
Gotuj Z Muzyką
Biała Trufla - restauracja Szczecin 223tortilli był bardzo dobry, ale rozczarował mnie trochę ten gotowy placek ;) Kolejna dodatkowa przystawka: razowe chlebki (jeden z suszonymi pomidorami) z pesto. Wszystko na duży plus. Dania główne za to były przepyszne, powyżej sandacz w cukinii z nori i makaronem somen. Smaki się idealnie komponowały, pyszna ryba, sosy. Tutaj rozpływający się w ustach kurczak zagrodowy w miodzie pitnym
Corner With Recipes
Placuszki z kaszy jaglanej, awokado i kurczaka 222Lubię placki! I chyba jadłabym je we właściwie wszystkich możliwych wariacjach. Te prezentowane dziś przeze mnie są tak dla ograniczających w swojej diecie gluten, jak i ciekawym smakołykiem w przekąszaniu tradycyjnym. ;) Szybkie w przygotowaniu, podawane na kąski z sosem tzatziki - serdecznie polecam. :) 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec 1 duże, dojrzałe awokado ok. 150g filetu z piersi kurczaka 4 spore
Kuchenna Kontrrewolucya
Placki z tuńczyka z czarną rzepą na przekąskę! 308rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką masę i formujemy placki. Obieramy 1/2 rzepy. Kroimy w cienkie plastry. 1/2 cebuli obieramy i wyciągamy środek. Kroimy w piórka. Do miseczki wyciskamy ketchup. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy paprykę słodką, oregano i bazylię oraz rozgnieciony rozmaryn. Na placuszku rozsmarowujemy nasz sos pomidorowy. Układamy plaster rzepy. Dodajemy cebulę. Przekładamy
Czarnawisienka
Kurczak tikka masala 221blenderem do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie na rozgrzaną patelnię przelewamy sos pomidorowy i smażymy go ok. 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 5 minut. Sprawdzamy jego smak i ewentualnie dodajemy soli do smaku. Gotowe danie podajemy w towarzystwie chlebków naan, ryżu lub placków roti (wkrótce na blogu
Emcia Pichci
Czekoladowa babeczka z kuskusu 171desery, które znaleźć możecie na blogu: np.kluski leniwe, waniliowe naleśniki, placki twarogowe czy blok czekoladowy.Dzisiaj kolejna odsłona kaszy, tym razem kuskus, w deserowej wersji- z białą czekoladą i nadzieniem z serka owocowego (można zamienić na nadzienie z nutelli, bakaliowe, budyniowe, na jakie tylko macie chęć!) w sosie z malin i jagód.Deser zrobiłam w kształcie dużej babeczki
Kraina Miodem Płynąca
Domowy kebab (z proziakowych placków) 253kawałkami kurczaka wyszły smaczne i mocno sycące, o kolacji nie było już mowy :). Przepis ten znajdziecie potem w zakładce "Domowy Fast Food"Składniki:Na sodowy chlebek:(4 duże placki)3 szklanki mąki pszennej200ml kwaśnej śmietanyłyżeczka soliporządna łyżeczka sody oczyszczonejłyżka cukru5 łyżek mlekaMięsko:tacka piersi z kurczaka (500g)po łyżce przypraw:kebab-gyroszioła prowansalskiepapryka słodkabazyliacurry4 łyżki mlekatrochę oleju do smażeniaSałatka:sałata(...)ściereczką, aby nie obsychały, a smażyć je jak mięso już będzie prawie gotowe. Wtedy będą cieplutkie. *Do sałatki można dodać np. śmietany bądź majonez lub zrobić ulubiony sos. Ja nie lubię takich rzeczy więc jem bez tego.Surówka nr. 2, którą jadła reszta rodzinki:Kapustę pekińską kroimy w paseczki, dodajemy do tego posiekany szczypior i wszystko mieszamy dodając śmietanę
Moje pyszne gotowanie
G... Gulasz! 359Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Pozostawiamy na małym ogniu.Gdy woda trochę odparuje, sos zrobi się gęsty i nie trzeba dodawać śmietany, lecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso- i pracochłonny, ale warto czasami zaszaleć i cieszyć się tym pysznym, sycącym daniem. Najlepiej podawać z pieczywem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi :) Smacznego
Kitchens Alphabet