treściwy, że można go jeść jako samodzielne danie bez dodatków. Burrito polecam serwować z guacamole i kwaśną śmietaną Składniki na duży garnek farszu (na ok 12 sztuk burrito): 12 placków tortilli kawałek żółtego sera (ok 100 g) 500g mięsa mielonego 1-2 cebule 2 duże ząbki czosnku Papryczka pepperoni 1 papryka czerwona, żółta lub zielona (może byc po trochu każdej(...)kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem. Na koniec dorzucamy odsączoną fasolkę i kukurydzę i mieszamy do połączenia składników. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Szykujemy placki tortilli-najlepiej każdy z nich zwilżyć wodą i osobno podgrzać kilka sekund w kuchence mikrofalowej
Zawsze głodna!Doprawić do smaku solą. Białka ubić na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać białko ze szpinakiem. Łyżką kłaść placki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron. Zdejmować z patelni na papierowy ręcznik . Podawać jako dodatek do mięs lub samodzielne danie, z dodatkiem sosów. * zamiast szczawiu można wziąć sam szpinak. zastawa
królestwo garówzależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka. Składniki:2 pomidory, czerwona cebula, puszka tuńczyka w wodzie, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki czarnych oliwek,1/2 główki sałaty.Sos:1i1/2 łyżki oleju rzepakowego, ćwierć łyżeczki skórki cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz. Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać
Z miłości do słodkościlodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna alternatywa dla "fast food"SKŁADNIKI: czas przygotowania ok 40 minpodpłomyk : ok 10szt - 400 g mąki pszennej- 225 g wody ciepłej- sól 2 szczyptyfarsz:(z tej porcji przygotowałam(...)czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto- kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze i ciasto się lekko zrumieni.jeżeli chce podpłomyki tylko do zamaczaniu w sosie robię o wiele mniejsze.- gdy ciasto sobie odpoczywa
Basia w kuchnimakaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski. Bardzo lubię zioła w kuchni. Kiedyś, gdy dopiero zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem, do przyprawiania używałam gotowych sosów z torebki, teraz na samą myśl
Rozpustne gotowanieWybierałam wytrawne, a już najbardziej na świecie lubiłam te "po węgiersku". A taki placek "po węgiersku" to sami wiecie jak wygląda, zwłaszcza kiedy zamówimy go w restauracji. I jak ciężko wstać po nim od stołu :) Piszę "lubiłam" bo dawno nie jadłam takie klasycznego, z mięsem, sosem, papryką, z wyczuwalnym kminkiem. Te mniejsze klasyczne placuszki ziemniaczane jem również znacznie rzadziej(...)utartej masy dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą. Następnie dodajemy szpinak oraz pokruszoną fetę (można rozkruszyć w palcach). Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju (placki zwykle smażę na dwóch patelniach równocześnie). Podajemy gorące ze śmietaną lub dipem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego
bistro mamadziś przyszła pora na turecki przysmak zwany GOZLEME.Jest to placek z ciasta faszerowany szpinakiem oraz fetą , który w Turcji przyrządzają najczęściej w przydrożnych budkach … barach.Farsz można oczywiście dowolnie modyfikować , jednak to właśnie ten z sera i szpinaku jest najbardziej popularny,U mnie podany z sosem czosnkowym – smakuje rewelacyjnie!A do tego niezwykle szybko się go robi ;) SKŁADNIKI:CIASTO
Ostra na SłodkoGrzyby leśne duszone w śmietanie to wspaniały i aromatyczny sosik,ja podałam go jako dodatek do placków ziemniaczanych-niebo w gębie...:) Składniki 1 kg maślaków 2
Wanilia i KardamonCudowne, przepyszne, chrupiące... Ja zajadam je ze śmietaną, inni ze śmietaną i cukrem lub z wszelakimi sosami :) Dla 4 osób potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1 jajko
Kolejny blog o gotowaniupłatków ziemniaczanych można wyczarować takie kulinarne cuda jak: krokieciki ziemniaczane, kluski śląskie, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, puree. Dodatkowo płatki ziemniaczane mogą być wykorzystywane przy wypieku chleba - jako spulchniacz i naturalny konserwant przedłużający świeżość pieczywa. Inne zastosowanie to zagęstnik do zup czy sosów. Oto jak swój produkt zachwala sam producent: Płatki ziemniaczane oferowane przez Jantar STOLON
Grunt to przepis!rosołu. Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę, kukurydzę i gotujemy pod przykryciem przez ok.3 minuty. Chilli con carne podajemy na gorąco z białym ryżem, chlebem lub plackami tortilli. Smacznego! The post Chilli con carne appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępokojowej i zmiksować na puszystą masę kremową. Krem przełożyć na 2 placki a na wierzch położyć placek a masa orzechową.Najlepiej ciasto tak przygotowane postawić do lodówki i na następny dzień cieszyć się pysznym smakiem miodowym napotykając się na chrupiące orzeszki w karmelowym sosie. Smacznego
Słodkości i nie tylkoquesadillas doskonale zastąpią nam tradycyjny obiad. Quesadillas z chili i kurczakiem Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 świeżej papryczki chili 8 placków tortilli 15-20 dag żółtego sera w plastrach olej sól, pieprz 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy sola(...)fasolę z puszki razem z sosem, pozostałe przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy na niej tortillę, podpiekamy ją z obu stron, po czym układamy na niej ser i farsz. Pamiętajmy, aby nie kłaść farszu przy brzegach, bo przy obracaniu nam wypadnie. Tortillę przykrywamy drugim plackiem, dociskamy i obracamy przy
Kulinarne przygody Gatitykroimy w podłużne paseczki. Dzielimy mięso na dwie części. Jedną doprawiamy przyprawą do kuchni meksykańskiej. Drugą ostrą i słodką papryką, sokiem i skórką otartą z połowy limonki, czosnkiem, sosem sojowym, pieprzem i obtaczamy w ziarnach sezamu. Mięso wkładamy do lodówki i marynujemy około pół godziny. Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy kurczaka w dwóch partiach. Papryki myjemy(...)odrobiną wody, następnie posypujemy je serem. Tak przygotowane placki przekładamy na patelnię (serem do góry) i chwilę podgrzewamy, aby ser się roztopił. Możemy w tym celu użyć również piekarnika. Fajtas podajemy z dodatkami przełożonymi do miseczek, tak aby każdy mógł sobie skomponować swoją wersję. Podajemy również obowiązkowo z salsą lub sosem czosnkowym
Mania Gotowaniazmodyfikować). Mięso jest mięciutkie, aromatyczne i po prostu przepyszne! Doskonale komponuje się także z pieczonymi młodymi ziemniaczkami ;) Warto zaskoczyć nim rodzinę podczas niedzielnego obiadu. BIODRÓWKA PO PROWANSALSKU Z SOSEM Z TYMIANKU I PIEPRZU ORAZ RATATOUILLE PO NICEJSKU I PIECZONE MŁODE ZIEMNIACZKI Składniki na biodrówkę po prowansalsku: - około 1 kilograma biodrówki - oliwa z oliwek - 4 łyżki musztardy dijon - zioła prowansalskie(...)prowansalskimi, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Masę rozwałkowujemy na cienki placek (najlepiej na folii), przycinamy do wielkości i kształtu mięsa i układamy ją na posmarowanej wcześniej musztardą biodrówce. Całość pieczemy jeszcze przez około 5 minut, żeby panierka zrobiła się chrupiąca i nabrała złocistego koloru. Składniki na sos: - 100 ml czerwonego wina, wytrawnego - 3 owoce pieprzu - 60 gram masła
Życie zamknięte w smaku