cytryny i natką pietruszki, która świetnie się z nimi skomponowała. Alternatywnie możecie do nich zrobić sos tzatziki . Placuszki z cukinii możecie jeść na ciepło, jak i na zimno. Możecie je także zapakować do swoich lunch boksów i zabrać do pracy. Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową przepis z książki "Bitesize savoury" Składniki: 1 czerwona papryka
Chilli Czosnek i Oliwałyżki śmietanki 30% Na wierzch: cukier puder do posypania sos wiśniowy lub ulubiony dżem Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce. Przelewamy do głębokiego talerza ("rosołowego") lub innego dość płytkiego i szerokiego naczynia, które możemy włożyć do mikrofalówki. Naczynie uprzednio smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką , aby nasz placek łatwo z niego wyciągnąć). Wstawiamy do mikrofali na około 3 minuty(...)mikrofali). W tym czasie rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną w garnku z grubym dnem. Wyciągamy gotowy placek. Kładziemy na desce i wycinamy nim kółka. Na połowę kółek nakładamy nasz krem czekoladowy (szybko). Na wierz kładziemy kółko bez kremu.Posypujemy cukrem pudrem i kładziemy odrobinę sosu wiśniowego lub ulubionego dżemu. W zależności od "formy" i wielkości kółek wyjdzie kilka ciasteczek. Mi wychodzi około
Słodkie okruszkimleka i mąki i ułożyć na placku (ja polałam kwiaty ciastem) Placek można na kilka minut przykryć pokrywką, następnie placek odwrócić i jeszcze chwilkę przyrumienić ale juz nie długo by nie spalić kwiatów. Podawać z sosem słodko pikantnym
Gotowanie jest łatweMięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, nakładać porcyjki mięsa, posmarować dookoła mięsa wodą (pędzelkiem lub palcem) przykryć drugim plackiem, przyklepać i pociąć radełkiem w kwadraty. Gotować w osolonym wrzątku , odcedzić , podawać z masłem lub sosem
Gotowanie jest łatweNaan to pieczywo wywodzące się z hinduskiej kuchni. Bardzo lubię chlebek naan do przeróżnych curry i ostrych sosów. Cechą charakterystyczną naan jest to że do jego wyrobu dodaje się jogurt. Upieczone na patelni placki polera się rozpuszczonym masłem, a ponadto chlebek dekoruje się świeżą kolendrą. Do naan dodaje się również czarnuszkę. Dzisiejszy przepis na naan to naan pieczony na patelni
codojedzeniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pita to okrągłe, cieniutkie placki pszenne. Możemy nadziać je ulubionymi składnikami. Ja takie chlebki zrobiłam z warzywami i kurczakiem w sosie musztardowym. Powiem wam jedno – rewelacja! Smakują tak pysznie, że nie można się od nich oderwać Chlebki upiekłam na kamieniu do pizzy od podstawki.pl , o którym
Marta Gotujeukładamy na niejpapier do pieczenia posmarowany olejem. Na papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Na talerzu układamy dekorację. Układamy upieczone bliny, polewamy sosem czosnkowym i delektujemy sięniesamowitym smakiem.Smacznego
Maminek kulinarnybyło to ok. 265 stopni C. Ponieważ nie mam kamienia do pizzy, najpierw rozgrzałam blachę w piekarniku, a po ułożeniu na niej placka, wsunęłam na najniższą szynę pieca, aby pizza piekła się przede wszystkim od spodu.Zamiast tradycyjnego sosu do pizzy na bazie passata di pomodoro, wykorzystałam przepyszny dip z pieczonych pomidorów - słodko-kwaśno-pikantny, z dodatkiem octu balsamicznego, który ładnie
Chilli Czosnek i OliwaPlacki te są efektem całkowitej improwizacji i tzw. czyszczenia lodówki. Wyszło przepysznie! Mogą być dodatkiem do mięsa, można je podać z ulubionym sosem, śmietaną a nawet z samym keczupem :) Dodatek warzyw urozmaicił smak ryżu a prażone ziarna słonecznika cudnie chrupią przy każdym kęsie :) SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków) 2 szkl ugotowanego ryżu* 1 marchewka 1 cebula kilka(...)łyżek kukurydzy konserwowej garść posiekanego szczypiorku garść ziaren słonecznika 2 jajka 1 łyżka (czubata) mąki pszennej 1 łyżka (czubata) mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do placków ziemniaczanych Rafex 1 łyżeczka vegety 1 łyżka masła olej do smażenia *jeśli jest to ryż z poprzedniego dnia trzeba go na chwile wrzucić do gorącej wody podgrzać żeby nie był suchy
Kto ugości moich gości?Składniki:170 g mąki pszennej100 ml ciepłej wody2 łyżeczki suszonych drożdży1 łyżka oliwy z oliwekpół łyżeczki cukruszczypta solipuszka tuńczyka w sosie własnym1 kulka mozarellikukurydzabiała cebulkana sos pomidorowy:6 łyżek passaty pomidorowej1 łyżka oliwy1 łyżka ziół prowansalskichszczypta soli i pieprzu1/2 łyżeczki cukruDo miski przesiać mąkę. W innym naczyniu wymieszać wodę z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut(...)miski, przykryć ściereczką i odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia.Gdy ciasto będzie już gotowe, rozwałkować je na cienki placek i ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Wymieszać składniki na sos pomidorowy. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, mozarellę i cebulę pokroić w plastry. Ciasto posmarować sosem pomidorowym
wyzwania kuchenneużyłam arla apetina feta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta ostrej papryki - sos sojowy, pieprz - kilka posiekanych listków bazylii Do burgerów - 2 bułki pełnoziarniste - kilka listków sałaty - pomidor - 2 plasterki sera żółtego - pół awokado Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na placki, wyłożyć masę łyżką na patelnię i smażyć ok 3 minut z każdej strony
zdrowa vege kuchniarazem propozycja na pyszne, słodkie śniadanie lub podwieczorek. Delikatne, puszyste, wilgotne placuszki, w smaku przypominające sernik. Podaję je z sosem truskawkowym i cukrem pudrem, ale świetnie pasowałby też gorący sos czekoladowy lub konfitura z dowolnych owoców. Składniki:250g twarogu2 jajka1/2 laski wanilii25g cukru pudru50g mąki pszennejolej do smażeniaPrzygotowanie:Ser wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka z jajek, cukier(...)pianę i mieszamy z ciastem twarogowym.Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladowym, miodem lub ze świeżymi owocami
Smakowity Blog Kulinarnypół szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Na wierzch: 100g szynki 1 mała cebula kilka pieczarek starta mozzarella Na sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pikantnego ketchupu 2 łyżeczki wody szczypta soli bazylia papryka ostra(...)cienki, okrągły placek lub po prostu nadajemy mu dłońmi okrągły kształt. Suchą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy nasz placek, smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty, po czym odwracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z ognia. Smarujemy powierzchnię sosem, układamy nasze dodatki: przesmażone pieczarki z szynką. Posypujemy żółtym serem. Ponownie stawiamy patelnię na palniku. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu
Walijskie Pichcenieinto cubes ) kilka zielonych oliwek (kroimy je) / a few green olives ( cut it ) sos pomidorowy / tomato sauce starty żółty ser / grated cheese Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, ilość porcji:2 Naleśniki układamy na blacie tak aby końcówkami nachodziły na siebie tworząc jeden duży placek. Potem smarujemy je serkiem, kładziemy plastry boczku, następnie posypujemy je papryczką chili
Projekty ze smakiemGryczane dyniowe ricotta hotkes; z kokosowym sosem karmelowym* i gruszką *sos karmelowy z mleczkiem kokosowym, zamiast śmietanki, wegański :) W taka pogodę nie marzę o niczym
More food, love and dreams