sos do placków - 1500 przepisów (strona:39/100)

Quesadille pomidorowe z indykiem. Meksykańska kolacja - ciepła i po polsku. 258

Placki mączne podgrzewamy na chrupko na suchej patelni. Oprószamy tartym serem, kładziemy warstwę farszu, znów oprószamy serem. Przykrywamy drugim plackiem. Za pomocą talerza przekręcamy na drugą stronę. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z patelni. Kroimy w trójkąty. Maczane w domowej produkcji sosie czosnkowym smakują bosko. Oj teraz już takiej długiej przerwy nie będzie i niebawem znów je zrobimy

Kuchnia po mojemu
Kila pomysłów na... 161

kaszy jeszcze żadnych nie próbowałam, zdecydowanie za późno to zrobiłam, bo jak za kaszą samą nie szaleje, tak te placki były strzałem w dziesiątkę. Pieczone kotlety z czerwonej soczewicy z ziarnami, podane z sosem czosnkowym,kalafior Ostatnimi czasami szaleję za bezmięsnymi kotletami i kombinuję z nimi jak tylko się da.  Ciecierzyca z marchewką w sosie z masła orzechowego, ryż

More food, love and dreams
Kebab z opiekacza do sandwichy 388

Mięso pokroić w cienkie plasterki. Do tego musi być bardzo ostry nóż, żeby mięso nie "rozsypało" się podczas krojenia Następnie, na każdym placku do tortilli, układamy na jednaj połowie najpierw kapustę, potem mięso i polewamy łyżką sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu Zwijamy wszystko dosyć ciasno: najpierw zakładamy boki, a następnie, zwijając od siebie, tworzymy rolun Rozgrzewamy opiekacz do sandwichy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Fruit pizza with summer fruit 118

łamać Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno. Źródło

ClauditteMissCooking
Gruziński lawasz z adżapsandałem 235

potrzeby można dodać dodać wody). Odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie dziele na cztery części. Każdą część rozwałkowuję na podsypanej stolnicy. Placki powinny być dość cienkie. Rozwałkowane placki smażę na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Jak tylko na ciesie pojawią się bąble należy przewrócić go na drugą stronę. i smażyć jeszcze chwilę. Nie można smażyć zbyt długo ponieważ robią(...)warzyw. Całość duszę około 20 minut z kurkumą i kolendr. Na końcu dosmaczam sola i pieprzem.Placki wypełniam powstałym farszem, nakładam kawałki sera bałkańskiego i składam na pół. Podaję polane sosem jogurtowo czosnkowym i posypane posiekana pietruszką

Magiczna kuchnia Darii
Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek 10770

kurczaka i pieczarki drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi produktami, aby uzyskać bardzo smaczne, bardzo sycące kotlety.Przygotowuje się te kotlety podobnie jak Placki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii, a podaje z sosem np. BBQ.Mogę Wam też polecić przepis z kurczakiem w roli głównej, to coś pysznego kurczak po cygańsku.Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Quesadilla z mozzarella, polędwicą łososiową i rukolą 158

funkcji grill około 2 minut ( w przypadku braku takiej funkcji proponujemy zapiec w piekarniku, gdyż w normalnej mikrofali placki strasznie rozmiękną). Wyjmujemy placek i kroimy w trójkąty. Podajemy na ciepło z rukolą i ewentualnie dodatkiem jakiegoś sosu

Kolizje Smaków
Do trzech razy Meksyk 269

duże kabanosy (ja miałam z czosnkiem) 2 szklanki rosołu drobiowego 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki białej fasoli (ja miałam w sosie pomidorowym) 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej papryki, kuminu 1 łyżka oliwy 2 placki tortilli Na oliwie zeszkliłam cebulę. Dodałam czosnek, plasterki kabanosów i przesmażyłam razem. Po ok. 10min. wlałam bulion i dodałam pokrojoną w kostkę papryke. Gotowałam

bastalena
TORTILLA 159

Tortilla, na którą zaprezentuje poniżej przepis, pochodzi z kuchni meksykańskiej. Jest to płaski placek, w który możemy zawinąć dowolne nadzienie, jak choćby mieszankę kurczaka, warzyw i

Przepisy Aleksandry
Kaczka po pekińsku Papy Wana 185

niecałe 2 godziny. W kwestii naleśników postanowiłam samodzielnie zadziałać i wyszło mi coś na kształt pity, czy placków naan, tyle, że o wiele cieńszych. Fanom domowych kebabów zdecydowanie polecam przepis. Zresztą kaczka po pekińsku, zawijana w naleśnik, z warzywami i sosem śliwkowym to coś na kształt chińskiego mini-kebaba, bo główną rolę odgrywają tu skrawki pieczonego mięsa. Przekonajcie się sami

W kuchni wieczorem
Mini pizze na zaczynie poolish 161

wody mała kuleczka świeżych drożdży lub szczypta instant 1 łyżka oliwy z oliwek EV Dodatkowo: kilka pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki sos pomidorowy  2 kulki mozzarelli suszone oregano świeża bazylia oliwy z oliwek EV Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w małej miseczce i odstawiamy do fermentacji(...)godziny przed planowanym pieczeniem. Kulę rozpłaszczamy na omączonym blacie  i dzielimy na 3 części. Rozciągamy placki dłońmi do żądanej wielkości i  przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką.  Następnie ciasto malujemy sosem, układamy pozostałe składniki, posypujemy oregano, delikatnie spryskujemy oliwą i odstawiamy na 15 - 20 minut. W tym czasie nagrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z szynką i pieczarkami 189

składników obłożenia ( ok 30 min do czasu podwojenia objętości)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy placki wielkości ok 40 cm , najlepiej zwilżyć sobie dłonie olejem wtedy ciasto idealnie z nami współpracuje, następnie  smarujemy sosem, wykładamy przygotowane dodatki, posypujemy startym serem i na wierzch ziołami. Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Placki ziemniaczane z dipem czosnkowym 167

pewno każdy z Was robił i jadł takie placki.Jedni lubią je na słodko inni wolą wersję bardziej wyrazistą. Ja także nie pierwszy raz je robiłam, ale nie wyobrażam sobie placków z ziemniaków ze słodkim dodatkiem, dlatego wybrałam opcję najlepszą dla mojego podniebienia. Kto lubi w takiej wersji, to serdecznie zapraszam do lektury. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 1/2-2 szklanki mąki(...)niewielkie porcje ciasta z obu stron na rumiano. Śmietanę, majonez i musztardę mieszam ze sobą, czosnek przepuszczam przez praskę, dodaję do sosu. Doprawiam solą i sokiem z cytryny. Koperek myję, osuszam i siekam.  Na talerzu kładę kilka placków, dip  nakładam po między plackami. Po wierzchu posypuję posiekanym koperkiem i gotowe. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy oraz fotorelacja z dyniowych warsztatów 203

łyżki cukru muscovado lub miodu 1 łyżk a pulpy pomidorowej szczypta cynamonu TABASCO® Sauce Wykonanie: Pierś z indyka pokrój na plastry o grubości 1-1,5cm. Zamarynuj w  sosie sojowym Kikkoman i oleju  rzepakowym. Odstaw na 1   godzinę  lub nawet całą noc do lodówki.  Dynię pokrój na paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach(...)uści sok, ale NIE WYLEWAJ GO!  Do dyni dosyp tyle mąki , aby powstało ciasto na placki. Placki  smaż na oleju na złoty kolor. Czekoladę rozpuść w mleku, dodaj cukier, cynamon i pomidory. Podgotuj, a przed p odaniem dopraw sosem TABASCO®. Plastry indyka usmaż krótko, aby  wewnątrz był jeszcze soczysty. Wszystkie  składniki skomponuj na talerzu. Smacznego :) Ryba

SzczyptaSmaQ
Pizza nr 3 174

ogniu ok 10 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.  Obsypać mąką i  i rozwałkować 2 okrągłe placki. Spody kłaść na blaszce posmarowanej oliwą i odstawić jeszcze na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować ciasto sosem pomidorowym, ułożyć mozzarellę, salami, pokrojone pieczarki, cebulę  oraz  oliwki. Piec w rozgrzanym do 250*C piekarniku

The Sweet Damsel