kaszy jeszcze żadnych nie próbowałam, zdecydowanie za późno to zrobiłam, bo jak za kaszą samą nie szaleje, tak te placki były strzałem w dziesiątkę. Pieczone kotlety z czerwonej soczewicy z ziarnami, podane z sosem czosnkowym,kalafior Ostatnimi czasami szaleję za bezmięsnymi kotletami i kombinuję z nimi jak tylko się da. Ciecierzyca z marchewką w sosie z masła orzechowego, ryż
More food, love and dreamsMięso pokroić w cienkie plasterki. Do tego musi być bardzo ostry nóż, żeby mięso nie "rozsypało" się podczas krojenia Następnie, na każdym placku do tortilli, układamy na jednaj połowie najpierw kapustę, potem mięso i polewamy łyżką sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu Zwijamy wszystko dosyć ciasno: najpierw zakładamy boki, a następnie, zwijając od siebie, tworzymy rolun Rozgrzewamy opiekacz do sandwichy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłamać Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno. Źródło
ClauditteMissCookingpotrzeby można dodać dodać wody). Odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie dziele na cztery części. Każdą część rozwałkowuję na podsypanej stolnicy. Placki powinny być dość cienkie. Rozwałkowane placki smażę na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Jak tylko na ciesie pojawią się bąble należy przewrócić go na drugą stronę. i smażyć jeszcze chwilę. Nie można smażyć zbyt długo ponieważ robią(...)warzyw. Całość duszę około 20 minut z kurkumą i kolendr. Na końcu dosmaczam sola i pieprzem.Placki wypełniam powstałym farszem, nakładam kawałki sera bałkańskiego i składam na pół. Podaję polane sosem jogurtowo czosnkowym i posypane posiekana pietruszką
Magiczna kuchnia Dariikurczaka i pieczarki drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi produktami, aby uzyskać bardzo smaczne, bardzo sycące kotlety.Przygotowuje się te kotlety podobnie jak Placki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii, a podaje z sosem np. BBQ.Mogę Wam też polecić przepis z kurczakiem w roli głównej, to coś pysznego kurczak po cygańsku.Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfunkcji grill około 2 minut ( w przypadku braku takiej funkcji proponujemy zapiec w piekarniku, gdyż w normalnej mikrofali placki strasznie rozmiękną). Wyjmujemy placek i kroimy w trójkąty. Podajemy na ciepło z rukolą i ewentualnie dodatkiem jakiegoś sosu
Kolizje Smakówduże kabanosy (ja miałam z czosnkiem) 2 szklanki rosołu drobiowego 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki białej fasoli (ja miałam w sosie pomidorowym) 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej papryki, kuminu 1 łyżka oliwy 2 placki tortilli Na oliwie zeszkliłam cebulę. Dodałam czosnek, plasterki kabanosów i przesmażyłam razem. Po ok. 10min. wlałam bulion i dodałam pokrojoną w kostkę papryke. Gotowałam
bastalenaTortilla, na którą zaprezentuje poniżej przepis, pochodzi z kuchni meksykańskiej. Jest to płaski placek, w który możemy zawinąć dowolne nadzienie, jak choćby mieszankę kurczaka, warzyw i
Przepisy Aleksandryniecałe 2 godziny. W kwestii naleśników postanowiłam samodzielnie zadziałać i wyszło mi coś na kształt pity, czy placków naan, tyle, że o wiele cieńszych. Fanom domowych kebabów zdecydowanie polecam przepis. Zresztą kaczka po pekińsku, zawijana w naleśnik, z warzywami i sosem śliwkowym to coś na kształt chińskiego mini-kebaba, bo główną rolę odgrywają tu skrawki pieczonego mięsa. Przekonajcie się sami
W kuchni wieczoremwody mała kuleczka świeżych drożdży lub szczypta instant 1 łyżka oliwy z oliwek EV Dodatkowo: kilka pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki sos pomidorowy 2 kulki mozzarelli suszone oregano świeża bazylia oliwy z oliwek EV Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w małej miseczce i odstawiamy do fermentacji(...)godziny przed planowanym pieczeniem. Kulę rozpłaszczamy na omączonym blacie i dzielimy na 3 części. Rozciągamy placki dłońmi do żądanej wielkości i przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Następnie ciasto malujemy sosem, układamy pozostałe składniki, posypujemy oregano, delikatnie spryskujemy oliwą i odstawiamy na 15 - 20 minut. W tym czasie nagrzewamy
Kulinarne przygody Gatityskładników obłożenia ( ok 30 min do czasu podwojenia objętości)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy placki wielkości ok 40 cm , najlepiej zwilżyć sobie dłonie olejem wtedy ciasto idealnie z nami współpracuje, następnie smarujemy sosem, wykładamy przygotowane dodatki, posypujemy startym serem i na wierzch ziołami. Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapewno każdy z Was robił i jadł takie placki.Jedni lubią je na słodko inni wolą wersję bardziej wyrazistą. Ja także nie pierwszy raz je robiłam, ale nie wyobrażam sobie placków z ziemniaków ze słodkim dodatkiem, dlatego wybrałam opcję najlepszą dla mojego podniebienia. Kto lubi w takiej wersji, to serdecznie zapraszam do lektury. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 1/2-2 szklanki mąki(...)niewielkie porcje ciasta z obu stron na rumiano. Śmietanę, majonez i musztardę mieszam ze sobą, czosnek przepuszczam przez praskę, dodaję do sosu. Doprawiam solą i sokiem z cytryny. Koperek myję, osuszam i siekam. Na talerzu kładę kilka placków, dip nakładam po między plackami. Po wierzchu posypuję posiekanym koperkiem i gotowe. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenłyżki cukru muscovado lub miodu 1 łyżk a pulpy pomidorowej szczypta cynamonu TABASCO® Sauce Wykonanie: Pierś z indyka pokrój na plastry o grubości 1-1,5cm. Zamarynuj w sosie sojowym Kikkoman i oleju rzepakowym. Odstaw na 1 godzinę lub nawet całą noc do lodówki. Dynię pokrój na paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach(...)uści sok, ale NIE WYLEWAJ GO! Do dyni dosyp tyle mąki , aby powstało ciasto na placki. Placki smaż na oleju na złoty kolor. Czekoladę rozpuść w mleku, dodaj cukier, cynamon i pomidory. Podgotuj, a przed p odaniem dopraw sosem TABASCO®. Plastry indyka usmaż krótko, aby wewnątrz był jeszcze soczysty. Wszystkie składniki skomponuj na talerzu. Smacznego :) Ryba
SzczyptaSmaQogniu ok 10 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Obsypać mąką i i rozwałkować 2 okrągłe placki. Spody kłaść na blaszce posmarowanej oliwą i odstawić jeszcze na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować ciasto sosem pomidorowym, ułożyć mozzarellę, salami, pokrojone pieczarki, cebulę oraz oliwki. Piec w rozgrzanym do 250*C piekarniku
The Sweet Damselelastyczne. Uformuj je w kulę i skrop całe ciepłą wodą z kranu, wsadź do miski, przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia.SOS POMIDOROWY:Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną w drobniutką kostkę cebulę.Dodaj do niej obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory(...)cały pasek wzdłuż u góry. Następnie pokrój go w równych odstępach na mniej więcej 3 cm odcinki - paluszki. Brzegi rozwałkowanego placka zwilż lekko wodą i układaj paluszki w połowie brzegu dookoła pizzy.Środek pizzy posmaruj połową porcji sosu. Posyp tartą mozzarellą wymieszaną z serem morskim. Ułóż salami, cebulę, oliwki i pomidorki (lub inne ulubione składniki). Paluszki zaś skrop
Słodko-Słony Świat Ilonyjednak ja zdecydowanie preferuję te smażone na tłuszczu :) Do idealnego duetu niezbędna jest kwaśna śmietana, albo np. sos tzatziki, a nawet świetnie będzie się komponował mięsny czy warzywny gulasz, albo... najlepiej podać z tym, na co akurat ma się chęć! :))) Około 20 placków: * ziemniaki- 200 g * marchewka- 200 g * cukinia- 200 g * cebula- 1 szt. * jajka- 2 szt. * mąka ziemniaczana
Kraina Miodem Płynącaszkl. mąki pszennej 1 szkl. ciepłej wody 1/2 szkl. ciepłego mleka 1 op. suszonych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli szczypta cukru Dodatki: koncentrat lub sos pomidorowy 1 papryka 2 laski kiełbasy kilka pomidorków koktajlowych ser żółty bazylia suszona oregano lubczyk Sposób przygotowania: Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, szczyptę cukru. Robimy wgłębienie i wlewamy(...)ciasto wyrośnie dzielimy je na tyle części ile chcemy placków (lub robimy jedną wielką, prostokątną pizzę na całej brytfannie). Formujemy placek o takiej grubości jak lubimy, zostawiając wyższe brzegi (układamy na papierze do pieczenia). Smarujemy nasz spód sosem lub koncentratem pomidorowym, oprószamy bazylią, oregano i lubczykiem. Na tak przygotowanym spodzie rozkładamy nasze dodatki (wedle upodobania, nie muszą być
Kolorowy Przepisownikmąka kokosowa. Do czego używać mąki kokosowej? Mąka kokosowa ma łagodny zapach i lekką konsystencję - nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, muffinek, chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki. Czym się wyróżnia? Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością błonnika
Powiedz dietom nietarty na dużych oczkach tarki, żeby uzyskać ciekawą konsystencję. Jedynymi dodatkami są cebula - dla wzmocnienia smaku i boczek, który idealnie pasuje do placków. W tej wersji można je podawać zarówno ze śmietaną jak i ze swoim ulubionym sosem
Milion SmakówDzisiejszy obiad to zachcianka córki. Ogólnie miały być szwedzkie klopsiki kottbullar z żurawiną i plackami rosti . I tak było, ale zrobiłam drugą wersje obiadu, mianowicie część klopsików wymieszałam z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami. Dwie wersje, obie pyszne. Obiad pierwsza klasa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmięsa mielonego w towarzystwie papryki, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli oraz czosnku. Całość uduszona jest w pikantnym sosie pomidorowym. Chili con carne można podać, tak jak ja z ryżem jak również z plackami tortilla, które wcześniej należy podpiec na patelni. Post Chili con carne pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujecebulę i papryk, wszystko smażymy. Dodajemy sprasowany czosnek, pomidory, kukurydzę i posiekaną pietruszkę. Dodajemy przyprawy i smażymy, aż powstanie gesty sos. Na małym ogniu ok 15 minut. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek ok 0,3 mm i wycinamy z niego trójkąty. Zewnętrzne trójkąty układamy nachodząc na siebie tworząc okrąg. Następnie układamy
Niezły Młynekmasę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie, równe części. Do jednej z nich dodać 15 dag mąki i szpinak. Dokładnie wymieszać. Do drugiej sos pomidorowy i 5 dag mąki. Dokładnie wymieszać. Na stolnicy rozwałkować oba ciasta, na cienkie placki w kształcie prostokątów. Na szpinakowy ułożyć pomidorowy i ciasno zwinąć tworząc roladę. Odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na 30 min. Piec
Proste Potrawy