My Blueberry Corner by "jagodzianka" Lekki, smaczny dodatek. Pasuje do placków ziemniaczanych i z cukinii lub kabaczka , do kanapek, do nachos i placków tortilli … Przeczytaj
My Blueberry CornerLeniwe jaglane z kozim (lub krowim) twarogiem i aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Najlepsze prosto z wody, można je podać też następnego dnia
SzczyptaSmaQkąski kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem warzyw w znakomitej tortilli, a wszystko polane sosami. Rewelacja!Tortilla to danie dość pracochłonne, w szczególności jeżeli nie używamy gotowych półproduktów, jednak zdecydowanie warto!Stripsy zostały wykonane z tego przepisu.Tortilla ze Stripsami z Kurczaka- Składniki:ok. 8 placków tortilli (kupionych lub z tego przepisu)2 podwójne piersi z kurczakaprzyprawa do kurczakaczosnek w proszkusłodka(...)pomidory duża cebula duży ogóreksos czosnkowy sos chiliTortilla ze Stripsami z Kurczaka- Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy
Słodka Stronaobiadu) 3 łyżki mleka 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 500 g mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1/2-3/4 litra oleju do smażenia sos czosnkowy (u mnie 200 g twarożku, kilka łyżek śmietany kwaśnej lub jogurtu i 1-2 ząbki czosnku) dodatki (u mnie pozostałości z obiadu, czyli wieprzowina duszona w cebuli(...)grubym dnie rozgrzewamy olej (powinno go być na wysokość około 3 cm) i kolejno smażymy na nim placki (z każdej strony po około 2 minuty, czyli do zarumienienia). Gotowe chlebki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy w towarzystwie sosu czosnkowego i dowolnych dodatków. Gotowe
Rozpustne gotowaniepieprzem ,podgrzewam mieszając (chodzi o to aby sól się rozpuściła) po ok. 1 minucie szpinak jest gotowy. . Ocet ,miód,sos sojowy i oliwę mieszam jest to zalewa do kurczaka. Filet dzielę na 4 części i rozbijam go na cienkie placki. Wkładam je do zalewy ,dokładnie mieszam tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty zalewą.Odstawiam do lodówki
Eli Gotowaniełyżeki proszku do pieczenia lub szczypta sody ~opcjonalnie coś do posłodzenia Wszystko mieszamy razem, rozgrzewamy patelnie teflonową i smażymy placki wykładając ciasto łyżką. U mnie jeden placuszek to czubata łyżka ciasta. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie był to sos owocowy, ale dobrze sprawdzi się też syrop klonowy czy jakiś jogurt. :) Smacznego
chili & sugarjednak pyszna przekąska. Tortillę lubią w moim domu wszyscy, wykorzystałam więc to do przygotowania karnawałowego dania Składniki: 3 placki tortilli 1 głowka sałaty masłowej 2 papryki 10 kabanosów 2 czerwone papryki 15 plastrów szynki 15 plastrów żóltego sera sos czosnkowy Wykonanie: Tortille rozkładamy. Smarujemy każdą cienko sosem czosnkowym. Układamy liście sałaty, na to plastry szynki i żółtego sera.Papryk
Z Majeczką w kuchnimożemy rozpuścić je w letnim mleku). Elastyczne ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy placek i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ciasto delikatnie się zrumieni (około 10 minut). Następnie smarujemy ciasto sosem pomidorowym lub przecierem z dodatkiem bazylii i posypujemy ulubionymi składnikami. Ponownie wkładamy pizzę do pieca i dopiekamy
Zapiski Młodej ŻonyObiecałam Wam przepis z Karczmy Stara Wozownia. O tym urokliwym lokalu pisałam w jednym z wcześniejszych wpisów >KLIK< Pani Ania długo dawała się prosić
Codzienna kuchnia niecodziennapieczarki przybiorą lekko złocisty kolor.Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż sos odparuje do połowy, a potrawa nieco zgęstnieje.Posolić do smaku.Na końcu dodać czubatą łyżkę jogurtu.Podawać z ryżem, plackami roti (jak u mnie), czy chlebkami naan.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim lub gęstą, kwaśną śmietaną
Gospodyni MiejskaW tym poście, tradycyjnie, publikuję wszystkie moje posty z minionego tygodnia.SURÓWKA Z BURACZKÓWHERBATKA Z CZYSTKASCHAB PIECZONYROŻKI Z PIECZARKAMIOWSIANE PLACKISAŁATKA BROKUŁOWABISZKOPT, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJESZYBKIE DANIE
W kuchennym oknie Ewypozostawiłam na ok.1h do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagniotłam ponownie, podzieliłam na 2 części, rozwałkowałam na cienki, okrągły placek (w tym momencie można nastawić piekarnik na 200st.). Przed nałożeniem farszu spód skropiłam oliwą i posmarowałam startym czosnkiem.Przygotowany sos beszamelowy w połowie rozsmarowałam na spodzie.Następnie ułożyłam plastry żółtego sera, salami, podsmażone pieczarki, cebulę i pomidory.Wierzch polałam resztą beszamelu
bastalenaoliwą (lub rozmąconym jajkiem). Calzone pieczemy do zrumienienia, czyli 20-25 min. w 200 stopniach. Podajemy same, z ulubionymi sosami lub keczupem. Wygląda apetycznie, prawda? ;) Smacznego!PS. Mała rada dla tych, którzy calzone będą robić po raz pierwszy. Rozwałkowany placek na pieróg dobrze jest ułożyć sobie od razu na papierze do pieczenia. Gdy już nałożymy na niego wszystkie składniki
Ratunku obiadbędzie usmażone, doprawić pieprzem kajeńskim, solą i pieprzem. Odstawić, aby farsz ostygł. Sos czosnkowy : Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce i odstawić, aby smaki się połączyły. Przygotowanie lahmacuna : Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Ciasto podzielić na kilka równych części (u mnie 4), rozwałkować je na niewielkie cienkie placki (grubości naleśnika), nałożyć niewielka ilość farszu i równomiernie je rozsmarować. Chlebek piec
Codzienne Gotowaniełyżki kukurydzy z puszki (odsączonej) kawałek czerwonej papryki ½ awokado ½ czerwonej cebuli Sos limonkowo - kolendrowy: gęsty jogurt naturalny (200 g) ½ limonki garść posiekanej natki kolendry szczypta cukru sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: "Kanapka": 1. Tortille przecinamy na pół. Na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju rumienimy połówki placków z obu stron. 2. Pierś kurczaka kroimy na cienkie paski, doprawiamy solą
W kuchni Katie