koniec gotowania dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Zdejmij sos z kuchni i odstaw do odparowania. Nałóż sporą porcję sosu na tortilla, posyp serem i złóż na pół. Na patelni podgrzej olej i ułóż dwie tortilla obok siebie. Smaż tortilla po obu stronach. Placki powinny być rumiane a ser rozpuszczony. Tortilla można też upiec w piekarniku. Ułóż tortilla w naczyniu żaroodpornym posmarowanym
codojedzeniafolii zamiast papieru do pieczenia, masa lepiej z niej odchodzi, szczególnie gdy dodatkowo posmarujemy ją oliwą. Smakuje świetnie na ciepło, jak również na zimno - pokrojona w plastry i polana sosem czosnkowym stanowi świetną przystawkę na domowe imprezy. O tym , że należałoby wykonać zdjęcie przypomniałam sobie niestety dopiero po rozkrojeniu rolady, musicie więc nacieszyć się tym co jest:) Składniki(...)plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie obsmażamy na patelce. Na upieczony placek serowy kładziemy surowe, rozbite piersi z kurczaka, a na nie odsączone pieczarki. Całość zwijamy w roladę, odrywając stopniowo folię. Piec 35 minut w temperaturze 180ºC. Rolada najlepiej smakuje polana sosem czosnkowym. Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Kuchenne aromatyŚwięta nie mogą obyć się bez jajek- oto jedna z propozycji obiadowych na Święta Wielkanocne I nie tylko. Jajka po szkocku obtoczone są delikatnym mięsem wołowym , a sos chrzanowy dodaje wyrazistości tej potrawie. Pieknie się prezentuje I zapewniam Was że super smakuje :) Polecam I zapraszam po przepis. Składniki: 10 jajek - ugotowanych na twardo 600-700 gr mięsa mielonego wołowego(...)pieprz i paprykę - mieszamy. Dzielimy mięso na 10 równych kulek, formujemy placki, układamy jajko I zalepiamy je. Obtaczamy w mące, usówamy nadmiar mąki I smażymy na średnim gazie ze wszystkich stron. Gotowe. :) Jajka po szkocku podajemy jako przystawkę- przekąskę imprezową, świąteczny obiad np z sosem chrzanowym lub obiad z ziemniakmi, sosem chrzanowym- przepis tutaj I surówkami
Smaki Edytyotrzymać pyszne danie, wcale nie potrzeba wielu składników ani dużo umiejętności kulinarnych. Do tego podstawowego sosu można dodać pieczarki, warzywa - wszystko zależy od Waszej inwencji :). Przepis na surówkę z powyższego zdjęcia znajdziecie tutaj: klik! Polecamy, jako dodatek do schabu, placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków i ziół . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy AleksandryMoja rodzinka uwielbia ostatnio wszelkiego rodzaju placuszki. Były już placuszki z cukinii, były z cukinii i bakłażana, dziś wykombinowałam z cukinii i ziemniaków. Wyszły przepyszne, chrupiące (tak jak placki ziemniaczane). Może i nie są bardzo zdrowe ale za to baaardzo smaczne. Nadmiar tłuszczu odsączyłam na papierowym ręczniku, więc nie jest aż tak źle. Polecam bardzo gorąco, może komuś przyda się(...)większych ziemniaków (ok.0,5kg po obraniu)- 2 jajka- 180g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 60g skrobi (mąki)ziemniaczanej- 1 płaska łyżeczka soli- olej kokosowy (bezzapachowy) do smażeniaSkładniki sosu jogurtowo-czosnkowego:- 400g jogurtu greckiego- 1 łyżka majonezu (nie trzeba)- 2 ząbki czosnku- 1/2 pęczka koperku- sól i pieprz do smakuKoperek pokroić, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, oraz pozostałe składniki
Smaczne Zdrowepowodzenia: dobre drożdże i wyrośnięte ciasto. Polecam. Składnik na ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 dkg świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta cukru szczypta soli 2 łyżki oleju Sos : 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta soli i cukru kilka listków drobniutko pokrojonej bazylii Dodatki: 1 kulka mozzarelli 10 dkg sera rokpol(...)olej. Porządnie wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Uformować okrągły placek ( u mnie średnica patelni 24 cm).Patelnię teflonową wysmarować olejem, wyłożyć ciastem i podpiec na dużym palniku lecz malutkim ogniu przez około 8 minut. Przewrócić na drugą stronę.W międzyczasie z podanych składników przygotować sos. Na podpieczoną stronę rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć pokrojoną w cieniutkie piórka cebulę
Gosia gotujemieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. D odać natkę pietruszki, majeranek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Czerwień i błękitmięso mielone. Przyprawiamy sosami sojowymi, olejem sezamowym, przyprawą 5 smaków, imbirem i czosnkiem. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki. Mięso z warzywami, makaron i posiekaną dymkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Pojedyncze placki papieru ryżowego nawilżamy(...)chwilę aż zmiękną. Na placek nakładamy nadzienie i zawijamy dość ciasno. Sajgonki zawijamy w ten sam sposób co krokiety. Dzięki temu nie będą się rozwijały podczas smażenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papier do pieczenie smarujemy olejem i przekładamy na blachę do pieczenia. Sajgonki pieczemy na papierze przez około 15-20 minut. Przygotowujemy sos. W rondelku podgrzewamy
Mania Gotowaniamieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. D odać natkę pietruszki, tymianek, szczypiorek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Czerwień i błękitSposób przygotowania: Serek wiejski odcedzamy, żeby została tylko gęsta część (zostawiam sobie śmietankę na później np. do sosów;)) do serka dodajemy jajka, len, otręby, mieszamy i ostawiamy na około 3-5 minut, żeby masa spęczniała placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym/przed każdym plackiem) na małym ogniu gotowe placki konsumujemy z karmelowym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPatelnię smaruj odrobiną masła. Upewnij się, że jest baaaardzo gorąca przed dodaniem pierwszej porcji ciasta. Smaż małe placki, z obu stron kilka minut. Zobaczysz, jak placuszki rosną na Twoich oczach!PANCAKES PODAWAJ Z KAWAŁKIEM MASŁA, SYROPEM KLONOWYM, Z AGAWY, MIODEM LUB DOWOLNYM SOSEM Smacznego i pięknego dnia!PaulinaPopularne posty :Muffinki marchewkowe na troskiSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca
Gotowanie to kochaniewbić jajka, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną "Kucharka", dodać tłuszcz z duszenia cebuli, dobrze wymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z pieczarek, uformować kotleciki ( nie powinny być zbyt duże), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Najlepiej smakują polane sosem mięsno-pieczarkowym
Praktyczna plprawej), kurczakiem lub falaflem oraz trzy rodzaje hummusów podawane z pitą. Spodobało mi się to, że placki był świeżo wypiekane na tyłach stoiska, co naprawdę było czuć jedząc laffę. Ja zamówiłam tę z falaflem, jako dodatki miałam marchewkę z pietruszką i sosy - była bardzo aromatyczna, świeża, po prostu pyszna. Planuję wybrać się do tej restauracji poza festiwalowo:) Druga restauracja śródziemnomorska
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Zgodnie z zapowiedzią, dziś zapraszam Was na fantastyczne kanapki z grillowanym serem halloumi i sosem z czarnych oliwek - tradycyjny przepis z Cypru. Lekki, kolorowy i zdrowy domowy fast food, pełen świeżych warzyw i ziół. Prosty i ekspresowy. Na lunch, na imprezę, dla dzieci. Niech wystarczającą rekomendacją dla przygotowania tych kanapek będą dla Was słowa mojego Męża: - Jeżeli taki(...)różnymi dodatkami sprzedaje na Cyprze większość tawern. Do ich przygotowania wykorzystuje się zazwyczaj okrągłe, grube placki chlebowe (składane na pół, jak tutaj - klik), dla których chlebki pita będą stanowić świetny zamiennik. Niektóre kanapki podaje się z wytwarzaną na Cyprze wędzoną szynką wieprzową - lountza. Sos na bazie czarnych oliwek, wykorzystany w przepisie, okazał się fantastyczny - bardzo aromatyczny (przypomina prowansalską tapenadę
Chilli Czosnek i OliwaW sezonie obfitości jesiennych warzyw, dzięki przepisowi Pyzy, przygotowałam sobie kilka słoiczków ljutenicy. To bałkański sos z pieczonej papryki, pieczonych bakłażanów, pomidorów, cebuli, czosnku i
Kuchenne zapiski Edyty