żydowskiej i litwińskiej. Są rózne wersje, moja jest jedną z prostszych i mniej pracochłonnych.1,5-2 kg ziemniaków przepuszczamy przez maszynke (mogą być zmiksowane jak na placki, lub starte na grubych oczkach, kto co lubi)4-5 cebul siekamy w kostkę i podsmażamyok. 150 g boczku i tyle samo dobrej kiełbasy kroimy w kostkę i przesmażamyWszystko razem mieszamy, dodajemy(...)godziny (do suchego patyczka).Dalej wersja jest moja:po ostygnięciu kroimy w grube plastry i podsmażamy z obu stron na patelni aż będą chrupkie i rumiane.Podajemy z sosem czosnkowym:1 część śmietany 18%1 część jogurtu naturalnego1 część majonezuczosnek, sól, pieprzPYSZOTA
Z butelką mleczka w tlemasła, 2 zółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru, 5 łyżek brązowego cukru (lub do smaku), 500 g moreli, płatki nagietków do przybrania, cukier puder różany do posypania. Sos wiśniowy cassis: 300 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych), 100 ml casissa , 3 łyżki owoców czarnej porzeczki, które pozostały po przygotowaniu cassisa (opcjonalnie), cukier do smaku. Ceramika Żaneta Jędral Pracownia(...)dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i maślankę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami foli spożywczej) na placek większy od średnicy formy. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i odstawić do lodówki na 30 minut. Morele umyć, osuszyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem
SzczyptaSmaQKolejne z serii maminkowych zapiekanek. Tym razem z jajkami i sosem musztardowym. Składniki na 4 zapiekanki: -40 dkg obranych ziemniaków -5 dkg kaszy gryczanej prażonej -5 jajek -3 czubate łyżki mąki pszennej -średnia cebula -sól, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -szczypiorek -2 łyżki oleju -bułka tarta Kaszę gotujemy na sypko. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zgniatamy gnieciuchem(...)dodajemy jedno jajko i zeszklona cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dokładnie mieszamy. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Nabieramy porcje masy ziemniaczanej, w dłoniach formujemy placki i wykładamy nimi foremki. Warto zostawić trochę masy na uzupełnienie góry. Do tak przygotowanych foremek na dno wsypujemy trochę szczypiorku i wbijamy jajka. Ale jaja ! Trafiliśmy na jajko z dwoma
Maminek kulinarnydodać jajko, lecz dla mnie jest ono zbędne. Placki można smażyć na patelni, ja jednak wolę wersję pieczoną. Wszystkie składniki muszą być jak najbardziej odsączone od wody i nie rozgotowane! Jeżeli chcesz uzyskać efekt "bardziej chrupkich" placuszków, zrób je cieńsze lub posmaruj wierz oliwą z oliwek. Placuszki można podawać z sosem jogurtowym lub keczupem Smacznego
Pland based fillepiątku nie wstawiam rybki. Na dzisiaj został zamówiony placek po cygańsku ( publikowany na blogu ). Od czasu do czasu ulegam. Rodzina będzie prawie w komplecie. Dla Was dzisiaj przygotowałam surówkę z cukinii, to tak na początek wiosny. Polecam bardzo aromatyczną, chrupiącą surówkę. Składniki: 1 młoda cukinia 1 pomidor Plaster sera mozzarelli Sos 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny
Smaki Ewysera Feta,zielonego groszku i świeżych pomidorów i zależnie od regionu często dla podniesienia wartości odżywczych z dodatkiem ziemniaków lub kukurydzy.Miseczka ryżu zależnie od regionu Indii bywa zastępowana plackiem chlebowym np. Naan lub Roti. Sera Paneer nie można zastąpić innym białym serem np. Feta.W trakcie smażenia ser Paneer nabierze koloru i nie rozkruszy się tak jak stanie się z serem(...)dosolić i dopieprzyć.Ostrość sosu można złagodzić dodając nieco cukru. Dodać teraz posiekaną natkę świeżej kolendry (pozostawić trochę do garniszu) i podsmażone kostki sera. Ponownie przykryć i dusić na minimalnym ogniu dla kompletnego połączenia się smaków ostatnie 10 do 20 minut. Podawać w miseczkach z porcją ryżu na biało w oddzielnej miseczce lub indyjskim plackiem chlebowym
Sztuka gotowania w/g Samiryuformować z nich kulki i wałkować na cieniutkie placki. Smażyć na suchej patelni po obu stronach po ok. 15 sekund. Przed formowaniem burrito tortille jeszcze raz podgrzać, by ładniej się dawały rolować. Układać na środku, co się nawinie. Dodatki u mnie: odsączony tuńczyk z puszki (jest mokry, więc nie dawałam żadnego sosu) plaster wędliny plaster sera żółtego talarki selera naciowego
Weekendy w domu i ogrodzieTrudno wyobrazić sobie wizytę w indyjskiej restauracji bez spróbowania świeżo upieczonych, pachnących chlebków zwanych naan. Podłużne placki, wyrabiane z drożdżowego ciasta, tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić(...)smaku kolendrą, czarnuszką, pieprzem czy czosnkiem. Naan wspaniale komponuje się z curry, esencjonalnymi i gęstymi warzywnymi sosami oraz mięsnymi potrawkami. Składniki: 250 g mąki 100 ml mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko, roztrzepane 1 łyżka oliwy 100 ml gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: Mąkę mieszamy w dużej misce
Smakowity Blog Kulinarnyłyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka posiekanej bazylii, 1 łyżka posiekanego oregano, 1 łyżka posiekanej macieżanki lub tymianku, łyżka masła klarowanego lub oliwy, sól i pieprz do smaku. Sos jogurtowy 400 ml gęstego jogurtu, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce, 2 łyżki posiekanej kolendry lub mięty, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku(...)wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę). Uformować kulę, przełożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na placek gr. ok. 3 mm. Z ciasta wyciąć koła lub kwadraty, napełnić farszem i dokładnie zlepić boki. Pierogi przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem. Piec 15 minut w piekarniku
SzczyptaSmaQminut. Następnie dodajemy wędlinę, podsmażamy jeszcze około 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem, studzimy. Dzielimy na pół (w jednej połówce powinny się znaleźć większe kawałki grzybów-na sos, w drugiej te drobno posiekane- to będzie farsz) W durszlaku lub dużym sicie rozkładamy cienką ściereczkę, płótno lub tak jak u mnie tetrową pieluszkę. Pod durszlak wkładamy miskę(...)wyrabiamy gładkie, nie lepiące się aż tak bardzo ciasto (jeśli ziemniaki są zbyt klejące dosypujemy trochę mąki). Ciasto dzielimy na kawałki w wielkości mandarynki, z każdego kawałka formujemy placek o grubości około 0,5 cm nakładamy łyżkę farszu i sklejamy ciasto, formując owalną kluskę. Gotowe kartacze układamy na oprószonej mąką ściereczce, gdy już wszystkie są gotowe gotujemy partiami w osolonym
Rozpustne gotowanieDzień zapowiadał się dość intensywnie, więc ciocia musiała stanąć na wysokości zadania i przygotować pożywne śniadanko. W oko wpadły ziemniaki ("Młody lubi placki ziemniaczane" - pomyślałam), a
Weekendy w domu i ogrodzieNaleśników ciąg dalszy :) Tym razem w wersji wytrawnej z dużą ilością szpinaku i dodatkiem suszonych pomidorów oraz fety. Naleśniki świetnie smakują z jogurtowo- serowym sosem. Nadzienia
DefinicjaSmakusuchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo mile wspominam pobyt w Czechach, ludzi i tamtejsze jedzenie. Nie bez powodu nogi zaniosły mnie do Českiej Hospody (ul. Rynek 5, Rzeszów). Tuż na wejściu wita nas kelnerka i prowadzi do stolika (najlepiej wcześniej zarezerwować). Zamówiłam knedliki z sosem szpinakowym – bardzo smaczne (jarosze mają jednak bardzo ograniczony
Qlinarnie i Qlinarniecienki placek z dodatkami - włoski klasyk - doczekał sie swojego święta.9 lutego minął właśnie kolejny Międzynarodowy Dzień Pizzy.Nie obeszło się oczywiście bez pizzy,tym razem mojej ulubionej Hawaii. Zapraszam zatem na pyszną pizzę jak z włoskiej pizzerni,na cieniutkim cieście i bardzo chrupiącą.Na pomidorowym sosie cieniutkie plasterki szynki pokrojone w kwadraciki ze świeżym,soczystym ananasem tworzą bajeczny duet smakowy.Pizza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!