twardy ser żółty sól, pieprz, ostra papryka w proszku Do mięsa wrzucamy zmiażdżony czosnek i doprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy na cienkie placki i formujemy z nich miseczki. (część ciasta pozostawiamy na zamknięcie) Cebulę kroimy w drobną kostkę i wysypujemy nią dno każdej foremki. Przykrywamy ją dość grubym plastrem żółtego sera(...)odpowiedniej wielkości naczynia. Dokładnie sklejone ciastka smarujemy białkiem i wstawiamy na przedostatni poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut i podajemy ciepłe, posypane szczypiorkiem, najlepiej z sosem cygańskim lub pomidorowym
Kuchenna KontrrewolucyaPlacki ziemniaczane, takie proste, a jakie pyszne! Nie znam nikogo kto ich nie lubi, serio. Chrupiące, złociste, pachnące. . Palce lizać! Potrzebujemy: 750 g obranych ziemniaków 100 g obranej cebuli 2 ząbki czosnku 2 jaja 70 g mąki pszennej łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego pieprzu czarnego olej do smażenia Ziemniaki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy bardzo drobno w kosteczke(...)Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki z przepisu łączymy ze sobą. Smażymy na patelni z obu stron do zezłocenia. :) U nas podane z sosem jogurtowo pieprzowym. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkasuchej, rozgrzanej patelni. Posypujemy lekko serem, nakładamy cienką warstwę gorącego farszu. Posypujemy jeszcze trochę serem. Przykrywamy drugą tortillą. Dociskamy, tak by nadzienie zlepiło się z serem i z plackami. Za pomocą dużego, płaskiego talerza przewracamy na drugą stronę by podgrzać drugą tortillę. Najlepiej na tyle długo podgrzewać by tortille stały się lekko chrupkie i dobrze zlepiły się z farszem. Można(...)kolacja na ciepło. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Nadzienie można dowolnie komponować z ulubionych (lub akurat dostępnych) składników ;) Tak przyrządzone tortille doskonale smakują z meksykańskim sosem salsa, dipem czosnkowym lub musztardowo - miodowym - w zależności od nadzienia i gustu. Przepis bierze udział w konkursie POTRAVEL. Szczegóły na stronie http://potravel.pl/2013/09/25/konkurs/
Kuchnia po mojemuPyszne placki o pięknym aromacie Składniki - 8 ziemniaków średnich - 1 marchew - 1 jajko - 2 czubate łyżki mąki - 1 gałązkę lubczyku - szczypior z 1 cebuli - 1 ząbek czosnku - sól - pieprz - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Ziemniaki i marchewkę obrać zetrzeć na drobnej tarce posolić odcisnąć powstały sok do szklanki - Dodać zmiażdżony czosnek posiekany lubczyk i szczypior(...)solą pieprzem - Dodać mąkę i skrobię która osadzi się na dnie szklanki wszystko razem wymieszać doprawić smażyć na oleju - Podawać z śmietaną lub dowolnym sosem
W królestwie smaków Beaty500 g dyni (oczyszczonej) szczypta papryki sól pieprz ziołowy pieprz czarny pół łyżeczki imbiru 2 łyżki oliwy szczypta proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szkl mąki
Gotowanie jest łatwedużą ilością tymianku. Pomyśleliśmy też, aby nadać im inny kształt niż klasyczny. Ciasto po rozwałkowaniu pocięliśmy na kwadraty i co teraz hehehehe. Sklejać w trójkąty, czy może nałożyć drugi placek i zrobić kwadraty. To już było, a chcemy zawsze pokazywać coś ciekawego, innego. No i powstał koncept nałożenia farszu i zrobienia ruloników, i sklejeniu na końcach. Wyszło nam coś(...)zobaczcie co nam wyszło. Pierogi a'la paluszki z cukiniowym farszem. (4 osoby) Składniki: 1 młoda cukinia 1 cebula 1 opakowanie twarogu prażona cebulka jogurt naturalny tymianek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z niej wodę. Dodajemy twaróg i przesmażoną na złoty kolor cebulę. Oczywiście cebula pokrojona w kostkę :). Doprawiamy pieprzem, sosem
vegetaniemąki pszennej -1 szklanka cukru -2 żółtka- 1 całe jajko -pół szklanki śmietany-1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki sody - na posypkę,dekoracje : cukier puder, kakao, sos czekoladowy lub inny itp.- do smażenia: 2-3 kostki smalcu , obrany ziemniak przekrojony na 3 częściSposób przygotowania:1.Wszystkie składniki zagniatać ręcznie w misce. Gdy powstanie już jednolita masa , która(...)blat podsyp odrobiną mąki. Weź kubek/szklankę o największej średnicy , oraz kieliszek. Oderwij kawałek ciasta od całości , wyrób jeszcze trochę w ręku i zacznij wałkować , do powstania placka o grubości ok. 2-3mm. Jak na zdjęciu:Najlepiej robić to w dwie osoby , jedna wałkuję i robi krążki , a druga zaczyna smażyć. W małym garnku (średnica ok.17-20cm) rozpuścić
Gotuj Z Muzykąlepszego niż domowy makaron podany do rosołu, czy też zupy pomidorowej. Czasami do rosołu przygotowuję kluseczki. albo lane kluski Przepis na kluseczki do zup i sosów. – 1 szklanka mąki pszennej – 1 jajko – szczypta soli – 2 łyżki przegotowanej gorącej wody mąka do podsypywania Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy na stolnicę lub wsypujemy do misy robota, jeśli(...)mąką. Sprężyste ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką, aby nie wyschło i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie kroimy ciasto na kilka części i partiami rozwałkowujemy je na bardzo cienkie placki jednocześnie obficie podsypując je mąką, aby ciasto się nie kleiło. Rozwałkowane placki zwijamy w luźne rulony i kroimy w cienkie paski. Gdy rulony rozwiniemy mamy już gotowy makaron, który zanim
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświeżych drożdży 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli2 łyżki kaszy mannej Dodatki: 6 łyżeczek sosu pomidorowego lub ketchupu 12 plasterków salami 12 sztuk oliwek zielonych 12 sztuk pomidorów suszonych 12 łyżeczek kukurydzy konserwowej 12 łyżeczek startego żółtego sera Przepis: Drożdże ucieramy z cukrem i dodajemy ciepłą wodę(...)zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta urywamy kule i rozwałkowujemy je na placki o średnicy ok. 7 cm. Następnie blachę do pieczenia smarujemy oliwą i posypujemy kaszą manną. Na tak przygotowaną blachę nakładamy nacze pizzerinki i dekorujemy je ulubionymi dodatkami. W moim przypadku
Emcia PichciDzisiaj ''co z żółtkami'' nie na słodko. Czasami mam ochotę na włąśnie takie przekąski... Kocham paluszki, orzeszki i ketchup! Jak już jeść to na całego! :) Idealnie
fitolarun.blogspot.comDzisiaj coś na szybko , zapraszam na pyszne placuszki zbójnickie z indykiem i żółtym serem :)Składniki : kawałek piersi z indyka( około 30 dag ) 300 g
Sama słodycz i szczypta chiliPlacki ziemniaczane w mojej, słonej wersji. ok 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. To samo zrobić z czosnkiem i cebulką. Dodać jajka, sól i pieprz. Całą zawartość zmiksować. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Niektórzy lubią(...)wersji na słodko, wówczas nie radzę dodawać czosnku :) Ja lubię z jogurtem greckim i wędzonym łososiem ( którego tym razem niestety zabrakło w lodówce), lub z sosem koperkowo-jogurtowym. W wersji na słodko zwykle jada się je z cukrem i śmietaną
Jemy PijemyPlacki ziemniaczane z dodatkiem przyprawy myśliwskiej ..smażone na oleju z ryżu...mniam..pycha.. 1 kg ziemniaków sól,pieprz przyprawa myśliwska 1 cebula 2 jajka 1 -2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany olej z ryżu Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę ,śmietanę i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju(...)Rewelacyjna, oparta na staropolskiej recepturze przyprawa myśliwska. Mieszanka najwyższej jakości przypraw i ziół idealnie się nadaje do wszelkiego rodzaju potraw myśliwskich, korytek góralskich, dziczyzny, baraniny, sosów. Przyprawa myśliwska ma niepowtarzalny aromat i smak.Skład:sól,bazylia,cebula,gałka muszkatołowa,goździk,imbir,ziele angielskie,rozmaryn,gorczyca,pieprz czarny,jałowiec,lubczyk.Olej z ryżu Zawiera korzystny skład kwasów tłuszczowych, w tym nienasyconych
Moje domowe kucharzenieW ramach opróżniania barku postanowiłam zrobić naleśniki Suzette. Zamiast likieru pomarańczowego użyłam dwóch innych - limoncelli i likieru z kumkwatu. Odpuściłam sobie także smażenie na smalcu
Kulinarne Inspiracjemleko będzie gorące ciasto nie wyrośnie. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 6 łyżek mąki, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej brązowej konsystencji. Rozczyn powinien mieć konsystencje gęstego sosu. Pozostałą mąkę przesypujemy do miski na środek kładziemy garnek z rozczynem i pozostawiamy go tak przez 10 minut do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie rozpuszczamy masło w garnku. Jeśli rozczyn zacznie(...)masło i razem jeszcze wyrabiamy około 5 minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. 3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na połowy.jedną część rozwałkujemy placek o grubości około pół centymetra. Za pomocą formy do tortów wykrawamy koło, które następnie dzielimy na 8 trójkątów jak na zdjęciu. Na każdy trójkąt dajemy po pół łyżeczki nutelli
zjem to blog kulinarnytuńczykiem...Złociste, twarogowe ciasto.Nadzienie z tuńczyka i jajek.Smakowita przekąska lub danie główne! Składniki:Ciasto:250 g chudego twarogu;250 g mąki pszennej;250 g margaryny.Farsz:Puszka tuńczyka w sosie własnym, rozdrobnionego (waga netto, po odsączeniu - 130 g);2 jaja ugotowane na twardo;1 surowe jajo;150 g startego sera mozzarella;1 łyżka majonezu;1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany(...)Wymieszać.Do farszu dodać starty ser, śmietanę i majonez. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajo i wymieszać.Z tawrogu, margaryny i mąki zagnieść ciasto.Zagniecione ciasto rozwłkować na placek o grubości 5 - 6 mm i wykrawać kwadraty o boku 10 - 11 cm.Na każdy kwadrat nakładać farsz (około 1 łyżki), złożyć na skos i zlepić brzegi. Brzegi pierogów można ozdobić
Gospodyni Miejska