Placki ziemniaczane w mojej, słonej wersji. ok 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. To samo zrobić z czosnkiem i cebulką. Dodać jajka, sól i pieprz. Całą zawartość zmiksować. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Niektórzy lubią(...)wersji na słodko, wówczas nie radzę dodawać czosnku :) Ja lubię z jogurtem greckim i wędzonym łososiem ( którego tym razem niestety zabrakło w lodówce), lub z sosem koperkowo-jogurtowym. W wersji na słodko zwykle jada się je z cukrem i śmietaną
Jemy PijemyPlacki ziemniaczane z dodatkiem przyprawy myśliwskiej ..smażone na oleju z ryżu...mniam..pycha.. 1 kg ziemniaków sól,pieprz przyprawa myśliwska 1 cebula 2 jajka 1 -2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany olej z ryżu Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę ,śmietanę i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju(...)Rewelacyjna, oparta na staropolskiej recepturze przyprawa myśliwska. Mieszanka najwyższej jakości przypraw i ziół idealnie się nadaje do wszelkiego rodzaju potraw myśliwskich, korytek góralskich, dziczyzny, baraniny, sosów. Przyprawa myśliwska ma niepowtarzalny aromat i smak.Skład:sól,bazylia,cebula,gałka muszkatołowa,goździk,imbir,ziele angielskie,rozmaryn,gorczyca,pieprz czarny,jałowiec,lubczyk.Olej z ryżu Zawiera korzystny skład kwasów tłuszczowych, w tym nienasyconych
Moje domowe kucharzenieW ramach opróżniania barku postanowiłam zrobić naleśniki Suzette. Zamiast likieru pomarańczowego użyłam dwóch innych - limoncelli i likieru z kumkwatu. Odpuściłam sobie także smażenie na smalcu
Kulinarne Inspiracjemleko będzie gorące ciasto nie wyrośnie. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 6 łyżek mąki, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej brązowej konsystencji. Rozczyn powinien mieć konsystencje gęstego sosu. Pozostałą mąkę przesypujemy do miski na środek kładziemy garnek z rozczynem i pozostawiamy go tak przez 10 minut do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie rozpuszczamy masło w garnku. Jeśli rozczyn zacznie(...)masło i razem jeszcze wyrabiamy około 5 minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. 3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na połowy.jedną część rozwałkujemy placek o grubości około pół centymetra. Za pomocą formy do tortów wykrawamy koło, które następnie dzielimy na 8 trójkątów jak na zdjęciu. Na każdy trójkąt dajemy po pół łyżeczki nutelli
zjem to blog kulinarnytuńczykiem...Złociste, twarogowe ciasto.Nadzienie z tuńczyka i jajek.Smakowita przekąska lub danie główne! Składniki:Ciasto:250 g chudego twarogu;250 g mąki pszennej;250 g margaryny.Farsz:Puszka tuńczyka w sosie własnym, rozdrobnionego (waga netto, po odsączeniu - 130 g);2 jaja ugotowane na twardo;1 surowe jajo;150 g startego sera mozzarella;1 łyżka majonezu;1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany(...)Wymieszać.Do farszu dodać starty ser, śmietanę i majonez. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajo i wymieszać.Z tawrogu, margaryny i mąki zagnieść ciasto.Zagniecione ciasto rozwłkować na placek o grubości 5 - 6 mm i wykrawać kwadraty o boku 10 - 11 cm.Na każdy kwadrat nakładać farsz (około 1 łyżki), złożyć na skos i zlepić brzegi. Brzegi pierogów można ozdobić
Gospodyni Miejskadusić. Pieprznik jadalny jest więc dziś na moim talerzu, a zachęcam gorąco, żeby znalazł się jak najszybciej i na waszych. Prawda ,że ładne? A jak pachną!! ;-) Polecam również PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURKAMI Składniki: 0,5 kg kurek 1 cebula masło około 2 łyżki świeży koperek śmietana 18% makaron uszka nr.40 Lubelli sól,pieprz Te pięknie pomarańczowe grzybki dokładnie oczyściłam(...)Następnie dodałam opakowanie śmietany i dusiłam jeszcze około 10 minut. Ugotowałam makaron al dente,polałam go sosem z kurek i danie gotowe. Pychotka! ... i szybciutko idźcie po kurki do lasu
potrawyregionalnesmażenia ( około 1/4 szklanki ) Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w letniej wodzie, a następnie mocno wycisnąć. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce tak jak ściera się ziemniaki na placki ziemniaczane lub zmielić w maszynce wraz z mięsem. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić na ćwiartki. Mięso pokroić na małe kawałki. Następnie zemleć je wraz z obraną cebulą , czosnkiem i wyciśniętą(...)jednolitą masę. Uformować 5-6 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące do ziemniaków, można polać sosem. Kotleciki te mają lekko pomarańczowy kolor, są smaczne i zdrowe. Warto je zrobić od czasu do czasu dla swojej rodziny czy bliskich i pokazać im że potrafimy zrobić
Przepisy i porady kulinarnepisałam, u nas tydzień naleśnikowy! Muszę dzielić moje potrawy, bo mąż lubi na słodko a ja bardziej na słono :) Przy naleśnikach jest prościej, bo smażę górę placków a farsz mogę każdego dnia zmieniać. Wczoraj było na słodko, dziś będzie szpinakowo ale równie pysznie! Ciasto na naleśniki znajdziecie -----> TUSkładniki na farsz: 1 op szpinaku rozdrobnionego, ja użyłam(...)odrobinie masła i oliwy. Dodajemy szpinak. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy twaróg, dobrze mieszamy. Pod koniec wlewamy śmietankę. Musi się troszkę zredukować, połączyć z twarogiem i szpinakiem tworząc gęsty sos. Doprawiamy dobrze solą, pieprzem i cukrem. Smarujemy naleśniki farszem zwijamy, składamy w kopertę lub tak jak na krokiety. Możemy takie naleśniki polać sosem czosnkowym lub beszamelowym i zapiec
Olikowa kuchniałyżki masła do smażenia pół natki pietruszki pół opakowania sera feta pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól morska świeżo zmielony pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietanki 36% (opcjonalnie) 0,5 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny pół łyżki musztardy Dijon(...)pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Farsz odstawiamy na bok. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część do uzyskania ok. 1 cm grubości placka. Kolejno foremką wykrawamy kształty serca. Na co drugi kształt nakładamy po 3/4 łyżeczki farszu(jak na zdjęciu). I kolejno każdą porcję zaklejamy drugim sercem - musimy przy tym pamiętać by bardzo
Symfonia Smakówplacki tortilla 300 g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka pomidorowa 2 małe pomidory sól pieprz szczypta chili szczypta cynamonu oregano bazylia tłuszcz do smażenia mozzarella z bloku Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć posiekaną cebulę i czosnek, po kilku minutach dodać mięso , następnie pokrojoną w plasterki cukinię oraz paprykę i pomidory pokrojone(...)Dodać przyprawy, podlać wodą lub rosołem i dusić przez ok 30 minut. Odparować nieco. Nadziać tortille , posypać grubo startą na tarce mozzarellą i zwinąć tortille. Owinąć papierem zabezpieczając by sos nam nie uciekł
Gotowanie jest łatweszklanki maki 0.5l mleko 2 jajka 250 serka mascarpone 150ml smietany double cream sos toffi cukier puder 1 cukier waniliowy sol Do miski przekladamy serek mascarpone dolewamy smietane i rozrabiamy trzepaczka dodajac stopniowo cukier puder i cukier waniliowy ( wedle gustu ) Po rozrobieniu serka odkladamy go i bierzemy druga miske na rozrobienie ciasta Wsypujemy(...)soli i troszke cukru pudru. Jesli ciasto za geste mozna dodac wody a jesli za rzadkie dosypac troche maki Mamy gotowe ciasto na rozgrzana patelnie rozlewamy ciasto i smazymy placki nalesnikowe ( mnie wychodzi ok 15 sztuk ) Na gotowe nalesniki nakladamy serek skladamy w tak zwana chusteczke i na koniec polewamy toffi Mozna podawac Smacznego
Klaudynkowa kuchniaCukinia , to moje ulubione warzywo, zwłaszcza gdy jest na tyle młoda, że nie trzeba jej obierać ze skórki. Jest na nią wiele prostych i szybkich
Gosia gotujepodanych składników zagnieść elastyczne ciasto jak na makaron. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.Dodatkowo:roztrzepane jajkootarty parmezanmasłogałązki świeżego rozmarynuświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości (można je podzielić również na mniejsze części). Na pierwszym z nich, w równych odstępach, wykładać farsz łyżeczką. Odstępy na cieście posmarować jajkiem(...)podawać od razu. Ravioli ułożyć na talerzu i polać masłem, uprzednio rozpuszczonym z gałązkami rozmarynu. Na koniec posypać parmezanem, świeżo mielonym pieprzem oraz pietruszką. Pierożki świetnie smakują również z sosem pieczeniowym, czy kwaśną śmietaną. Smacznego
Food Squareduże opakowanie jogurtu greckiego średni ogórek 2 łyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku sól i pieprz Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy
Atlas Smakówjagnięcina) 1 surowy ziemniak 1 jajko 1 grubo posiekana cebula cynamon mielony pęczek natki pietruszki sól, pieprz mąka do panierki tłuszcz do smażenia Ziemniaka obieramy i tarkujemy, jak na placki. Odciskamy nadmiar płynu i wrzucamy do mięsa. Zaraz potem wbijamy doń całe jajko, posiekaną cebulę, łyżkę stołową cynamonu i posiekaną natkę. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania, dokładnie mieszamy. Formujemy(...)nadmiaru tłuszczu. Wedle kuchni cypryjskiej podawać należy je z ryżem.. Ja jednak, jako, że ryżu nie cierpię, uprawiam potworne polaczkowe świętokradztwo i podaję je z frytkami oraz ostrym sosem chilli... smakują wybornie
Kuchenna Kontrrewolucyaposypujemy startym na drobnej tarce żółtym serem zostawiając trochę miejsca na krawędziach. Na ser układamy nasz farsz warzywny i ponownie posypujemy żółtym serem. Na koniec przykrywamy wszystko drugim plackiem. Tak przygotowane tortille kładziemy na rozgrzaną patelnię lekko posmarowaną oliwą, dosłownie 3-4 krople, żeby patelnia nie była sucha. Przypiekamy z dwóch stron, aby roztopić żółty ser. Gotowe :) Przekładamy na talerze(...)drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min. Życzymy smacznego :) Saludos
vegetanie