dusić. Pieprznik jadalny jest więc dziś na moim talerzu, a zachęcam gorąco, żeby znalazł się jak najszybciej i na waszych. Prawda ,że ładne? A jak pachną!! ;-) Polecam również PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURKAMI Składniki: 0,5 kg kurek 1 cebula masło około 2 łyżki świeży koperek śmietana 18% makaron uszka nr.40 Lubelli sól,pieprz Te pięknie pomarańczowe grzybki dokładnie oczyściłam(...)Następnie dodałam opakowanie śmietany i dusiłam jeszcze około 10 minut. Ugotowałam makaron al dente,polałam go sosem z kurek i danie gotowe. Pychotka! ... i szybciutko idźcie po kurki do lasu
potrawyregionalnesmażenia ( około 1/4 szklanki ) Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w letniej wodzie, a następnie mocno wycisnąć. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce tak jak ściera się ziemniaki na placki ziemniaczane lub zmielić w maszynce wraz z mięsem. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić na ćwiartki. Mięso pokroić na małe kawałki. Następnie zemleć je wraz z obraną cebulą , czosnkiem i wyciśniętą(...)jednolitą masę. Uformować 5-6 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące do ziemniaków, można polać sosem. Kotleciki te mają lekko pomarańczowy kolor, są smaczne i zdrowe. Warto je zrobić od czasu do czasu dla swojej rodziny czy bliskich i pokazać im że potrafimy zrobić
Przepisy i porady kulinarnepisałam, u nas tydzień naleśnikowy! Muszę dzielić moje potrawy, bo mąż lubi na słodko a ja bardziej na słono :) Przy naleśnikach jest prościej, bo smażę górę placków a farsz mogę każdego dnia zmieniać. Wczoraj było na słodko, dziś będzie szpinakowo ale równie pysznie! Ciasto na naleśniki znajdziecie -----> TUSkładniki na farsz: 1 op szpinaku rozdrobnionego, ja użyłam(...)odrobinie masła i oliwy. Dodajemy szpinak. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy twaróg, dobrze mieszamy. Pod koniec wlewamy śmietankę. Musi się troszkę zredukować, połączyć z twarogiem i szpinakiem tworząc gęsty sos. Doprawiamy dobrze solą, pieprzem i cukrem. Smarujemy naleśniki farszem zwijamy, składamy w kopertę lub tak jak na krokiety. Możemy takie naleśniki polać sosem czosnkowym lub beszamelowym i zapiec
Olikowa kuchniałyżki masła do smażenia pół natki pietruszki pół opakowania sera feta pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól morska świeżo zmielony pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietanki 36% (opcjonalnie) 0,5 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny pół łyżki musztardy Dijon(...)pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Farsz odstawiamy na bok. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część do uzyskania ok. 1 cm grubości placka. Kolejno foremką wykrawamy kształty serca. Na co drugi kształt nakładamy po 3/4 łyżeczki farszu(jak na zdjęciu). I kolejno każdą porcję zaklejamy drugim sercem - musimy przy tym pamiętać by bardzo
Symfonia Smakówplacki tortilla 300 g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka pomidorowa 2 małe pomidory sól pieprz szczypta chili szczypta cynamonu oregano bazylia tłuszcz do smażenia mozzarella z bloku Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć posiekaną cebulę i czosnek, po kilku minutach dodać mięso , następnie pokrojoną w plasterki cukinię oraz paprykę i pomidory pokrojone(...)Dodać przyprawy, podlać wodą lub rosołem i dusić przez ok 30 minut. Odparować nieco. Nadziać tortille , posypać grubo startą na tarce mozzarellą i zwinąć tortille. Owinąć papierem zabezpieczając by sos nam nie uciekł
Gotowanie jest łatweszklanki maki 0.5l mleko 2 jajka 250 serka mascarpone 150ml smietany double cream sos toffi cukier puder 1 cukier waniliowy sol Do miski przekladamy serek mascarpone dolewamy smietane i rozrabiamy trzepaczka dodajac stopniowo cukier puder i cukier waniliowy ( wedle gustu ) Po rozrobieniu serka odkladamy go i bierzemy druga miske na rozrobienie ciasta Wsypujemy(...)soli i troszke cukru pudru. Jesli ciasto za geste mozna dodac wody a jesli za rzadkie dosypac troche maki Mamy gotowe ciasto na rozgrzana patelnie rozlewamy ciasto i smazymy placki nalesnikowe ( mnie wychodzi ok 15 sztuk ) Na gotowe nalesniki nakladamy serek skladamy w tak zwana chusteczke i na koniec polewamy toffi Mozna podawac Smacznego
Klaudynkowa kuchniaCukinia , to moje ulubione warzywo, zwłaszcza gdy jest na tyle młoda, że nie trzeba jej obierać ze skórki. Jest na nią wiele prostych i szybkich
Gosia gotujepodanych składników zagnieść elastyczne ciasto jak na makaron. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.Dodatkowo:roztrzepane jajkootarty parmezanmasłogałązki świeżego rozmarynuświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości (można je podzielić również na mniejsze części). Na pierwszym z nich, w równych odstępach, wykładać farsz łyżeczką. Odstępy na cieście posmarować jajkiem(...)podawać od razu. Ravioli ułożyć na talerzu i polać masłem, uprzednio rozpuszczonym z gałązkami rozmarynu. Na koniec posypać parmezanem, świeżo mielonym pieprzem oraz pietruszką. Pierożki świetnie smakują również z sosem pieczeniowym, czy kwaśną śmietaną. Smacznego
Food Squareduże opakowanie jogurtu greckiego średni ogórek 2 łyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku sól i pieprz Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy
Atlas Smakówjagnięcina) 1 surowy ziemniak 1 jajko 1 grubo posiekana cebula cynamon mielony pęczek natki pietruszki sól, pieprz mąka do panierki tłuszcz do smażenia Ziemniaka obieramy i tarkujemy, jak na placki. Odciskamy nadmiar płynu i wrzucamy do mięsa. Zaraz potem wbijamy doń całe jajko, posiekaną cebulę, łyżkę stołową cynamonu i posiekaną natkę. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania, dokładnie mieszamy. Formujemy(...)nadmiaru tłuszczu. Wedle kuchni cypryjskiej podawać należy je z ryżem.. Ja jednak, jako, że ryżu nie cierpię, uprawiam potworne polaczkowe świętokradztwo i podaję je z frytkami oraz ostrym sosem chilli... smakują wybornie
Kuchenna Kontrrewolucyaposypujemy startym na drobnej tarce żółtym serem zostawiając trochę miejsca na krawędziach. Na ser układamy nasz farsz warzywny i ponownie posypujemy żółtym serem. Na koniec przykrywamy wszystko drugim plackiem. Tak przygotowane tortille kładziemy na rozgrzaną patelnię lekko posmarowaną oliwą, dosłownie 3-4 krople, żeby patelnia nie była sucha. Przypiekamy z dwóch stron, aby roztopić żółty ser. Gotowe :) Przekładamy na talerze(...)drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min. Życzymy smacznego :) Saludos
vegetaniekawałek wędliny lub kiełbasy, to również ląduje w takich plackach. Zazwyczaj smażę je na minimalnej ilości oleju lub bez tłuszczu na patelni teflonowej. Samo zdrowie!:) Składniki na duży talerz placków: 2 marchewki 2 średnie cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 6-7 ziemniaków 1 kiełbasa 1 jajko 2 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sol, pieprz, zioła prowansalskie koperek Warzywa(...)kostkę kiełbasę i posiekamy koperek. Dokładnie ze sobą mieszamy. Na rozgrzaną patelnie kładziemy po łyżce masy i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym
My simple kitchensera żółtego - temperatura pokojowa, 2 łyżki bazylii, jajko, kminek, majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania na wierzch. Dodatkowo: Najlepiej smakują z sosem majonezowo czosnkowym. Możesz wykorzystać swój przepis, kupny sos lub skorzystać z mojego przepisu, który znajduję się tu kliknij . Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą, cukrem, posiekaną bazylią i oregano. Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlać(...)naoliwić i pozostawić w niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części. Ciasto rozwałkować. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią, posmarować placek i posypać startym serem żółtym. Ciasto złożyć na pół. Widelcem skleić końcówki. Wyciąć paski - paski nie mogą być zbyt grube gdyż będą się źle skręcały. Przygotować blachę. Wyłożyć
W kuchni u Monikikapusty 70dkg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko pół szkl.śmietany pół.szkl. bulionu z drobiu,lub grzybowego majeranek sól, pieprz sposób zrobienia..... Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce ,cebulkę posiekac ,podsmażyc na tłuszczu .Wszystko razem wymieszać z jajkiem i przyprawami.Z kapusty wyjąć głąb i zanurzac w garnku z wrzącą wodą i zdjąc wierzchnie(...)łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem . uwagi: Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.Przepis wzorowany na przepisie Gessler.SMACZNEGO
w mojej kuchnisypka Mieszamy widelcem wszystkie sypkie składniki poza papryką. Dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto podlewając je wodą. Zużywamy tyle wody, by ciasto było zbite i odklejało się od rąk. Wałkujemy na placek do grubości 2-3mm. Wycinamy równe trójkąty, podsypujemy papryką i smażymy bez tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gdy przewrócimy trójkąty na drugą stronę znowu podsypujemy papryką. Mięso: -250 gram(...)mięso, przyprawiamy je oregano, papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy kilka minut i dodajemy kukurydzę i fasolę, zalewamy pomidorami z puszki. Smażymy do momentu, aż płyny odparują i powstanie gęsty sos. DIP: -jogurt naturalny -dwa ząbki czosnku starte -sól, pieprz -posiekana natka pietruszki Wszystkie składniki mieszamy razem, możemy dodać, dla miłośników, łyżeczkę majonezu. Na głęboki talerz wykładamy mięso, posypujemy startym serem
BaRepas