warzyw meksykańskich 1 cebula biała 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka chili 1 szklanka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 1 łyżeczka przyprawy w płynie magi 2 duże placki tortilli 1 duża łyżka mąki pszennej olej do smażenia drobiu i warzyw Sposób przygotowania: Cieciorkę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia wylewamy wodę i nalewamy nową(...)patelni. Przecier pomidorowy rozrabiamy z odrobiną wywaru z zupy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól, magę, chili oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy mątewką. Możemy użyć także blendera. Sos przelewamy do garnka z całą zawartością, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tortille smażymy na rumiany kolor, kroimy w paseczki i wrzucamy do naszej zupy- gulaszu. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieJeżeli raz zrobicie placuszki z cukinii zapewne wejdą na stałe do Waszego menu. Ostatnio odkryłam nową metodę smażenia tych placków – bez tłuszczu. W jednym ze swoich postów pisałam, że zakupiłam naleśnikarkę i to jest właśnie ta metoda. Można oczywiście smażyć placuszki tradycyjnie na oleju ale koniecznie trzeba później odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. A teraz żartując – nie wiem(...)odciekł nadmiar płynu. Z mleka, jajek, mąki robimy ciasto naleśnikowe ale bardzo gęste. Do ciasta dodajemy odsączone owoce/ warzywa, mieszamy, doprawiamy solą i smażymy na zloty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym ( przepis na blogu ). SMACZNEGO
Smaki EwyJakiś czas temu otrzymałam świetną paczuszkę od firmy SYS w ramach współpracy, na pierwszy rzut poszły placuszki ziemniaczane klasyczne, chciałabym się dziś z Wami podzielić opinią... placki ziemniaczane z torebki? pierwsza myśl pewnie nie będą nam smakować, no ale nic robimy .......-:) Tak jak w przepisie, dodałam od siebie tylko jedno duże jajko od szczęśliwej kurki, posiekaną małą(...)złociste i niczym nie różnią się od tych przygotowanych od A do Z w domu. Zjedliśmy wszystkie i było nam mało! Można je podać z dowolnymi dodatkami,ketchupem, sosem czosnkowym,tatarskim, śmietaną My wolimy bez niczego-takie są dla nas najlepsze! Opakowania produktów są estetyczne zgrabne, z wygodnym zamknięciem i przezroczystym okienkiem, czy produkty firmy
Wanilia i Kardamongorące ciasto nie wyrośnie. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże,3 łyżki cukru i 6 łyżek mąki, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej brązowej konsystencji. Rozczyn powinien mieć konsystencje gęstego sosu. Pozostałą mąkę przesypujemy do miski na środek kładziemy garnek z rozczynem i pozostawiamy go tak przez 10 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy masło w garnku. Jeśli rozczyn zacznie "uciekać(...)pół centymetrowe plasterki, zasypujemy łyżką cukru. Jak rabarbar zacznie puszczać sok odlewamy sok a sam rabarbar dodajemy do budyniu i mieszamy. Po godzinie jak ciasto wyrośnie, rozwałkujemy je na placek w okolice wymiarów 30cmx40cm. Na cieście rozsmarowujemy budyń z rabarbarem i zwijamy jak roladę. Kroimy na plastry grubości 4 centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy
zjem to blog kulinarnypszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodawać porcjami masło. Mieszać do połączenia składników.Na każdy naleśnik dać dużą łyżkę kremu, złożyć, oblać polewą lub gotowym sosem czekoladowym.Przykładowy przepis na polewę czekoladową:1/2 kostki margaryny7 łyżek cukru2 łyżki kakao2 łyżki wodykilka łyżek mlekaWszystkie składniki (oprócz mleka) ogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania(...)Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną
Praktyczna plkolacji lub smakowitą potrawą samą w sobie. Dlatego jako pierwszym chcę podzielić się z Wami moim pomysłem na szpinak, pierogami. Składniki farszu: opakowanie mrożonego szpinaku w liściach z sosem śmietanowym wg uznania, ja dodaję 2 papryczki chilli 3-4 ząbki czosnku masło dużą ilość koperku vegeta (lub 1/3 kostki rosołowej) zioła, wg upodobań Szpinak przekładamy na głęboką patelnię, dodajemy(...)zagniatamy, znów dolewamy i zagniatamy tak, żeby powstało ciasto. Następnie dolewamy olej. Niestety nie potrafię podać proporcji, musicie to wyczuć. I zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Rozwałkowujemy je na cienkie placki grubości ok. 2mm, które przy użyciu nożyka do faworków kroimy w małe kwadraty. Krojenie ciasta, zamiast wycinania z niego okrągłych placuszków oszczędza nam czas i pracę, bo nie zostawia skrawków
Taste Of My Dayrazem nie było jej obok, a tak w ogóle to ona napomknęła coś o chęci na placki, to postanowiłem je zrobić. I jak do tego doszło? Placki ziemniaczane: -6 dużych ziemniaków, startych na drobnej tarce -2 duże cebule, obrane i również starte -duża łyżka jogurtu naturalnego -3 łyżki maki pszennej TYP550 -olej rzepakowy łyżka + do smażenia -sól, pieprz(...)łyżki ciasta, układając do jednolitego kształtu. Smażymy na rumiano z każdej strony Gulasz. -cebula czerwona i zwykła, posiekana -pieczarki posiekane -papryka zielona i czerwona, obrana i posiekana -śmietanka 30% -sos sojowy -filet z indyka, pokrojony w kostkę -czosnek niedźwiedzi -masło klarowane Cebulę smażymy na maśle, dorzucamy mięso, solimy, pieprzymy i dodajemy czosnku niedźwiedziego. Podsmażamy, dodajemy paprykę i pieczarki oraz łyżkę
BaRepasuroczystych okazjach, składano je też tradycyjnie w ofierze. Często podpłomykiem nazywało się także wypiek próbny do sprawdzenia temperatury pieca chlebowego. Piekarz ujmował część ciasta i wsadzał do pieca mały placek średnicy 20-30 cm. Jego stan po określonym czasie pokazywał czy piec ma odpowiednią temperaturę i można wsadzać do niego chleb do wypieku. Proste do wykonania, nie wymagają wiele zachodu(...)Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest dodawanie do ciasta różnego rodzaju dodatków takich jak papryka ostra, czarnuszka czy ziół. Można spożywać na sucho lub z dodatkiem miodu, twarogu, czy różnego rodzaju sosów
Mr. Tastegdzie wszyscy grzybiarze. Za kołnierzem miałam kilogram igliwia, a po drodze zgubiłam parasol. Jednak grzybów nazbierałam sporo i sporo też musiałam odrzucić. Te, które zostały, wylądowały w sosie. Jutro też jadę, choćby po to, by nacieszyć się widokiem wybarwiających się liści, krzewinek wrzosów, zapachu igliwia i smaku jeżyn... Naładować akumulatory na kolejny pracowity, szalony tydzień... Na początek weekendu chcę(...)cebulesól i pieprz do smakuziarna kminku - ok 1 łyżeczkimasło klarowane do smażenia lub olej1 szklanka mleka chudy boczek i masło klarowane do okraszenia Ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki, osączyć na sitku. Wyłożyć na szeroką i głęboką patelnię . Posolić i przyprawić obficie pieprzem oraz odrobiną kminku, dusić do miękkości . Dolewać co jakiś czas mleko, by zgubić nieco smak surowych
Czerwień i błękitDzięki temu każde z nas mogło się wykazać inwencją twórczą a jako, że tematem potyczek są PLACKI to dzisiaj coś odmiennego do standardowych placków ziemniaczanych niemniej równie pyszne – placki dyniowe Składniki: - 500 g dyni hokkaido - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 marchewka - 1 ziemniak - 2 jajka - 6 łyżek mąki ziemniaczanej - sól, pieprz, imbir - kilka gałązek natki pietruszki - olej(...)patelnię to możemy ładnie uformować. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Najlepiej jeść świeże placuszki bo są pysznie chrupiące. Placuszki możemy podać ze śmietaną lub ulubionym sosem. Smacznego
Kuchenne Wariacjejest fanatykiem takim samym jak w stosunku do czekolady. Na kulinarną scenę wkroczyć ma również sriracha, nie wiem jaki to trend, bo u mnie jest od dawna. To taki sos tajski z chilli. Czyli psiamać wyprzedzam trendy. Zaczyna się powoli szał na kiszonki połączony z fobią o nieszczelnych jelitach, ale o tym kiedy indziej. Mnie najbardziej cieszy nadchodzący trend, którego(...)niezrażania się niepowodzeniami i szukania swoich dróg smaku. Niech nasze przepisy będą tylko szkieletem, na którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję
ladykitchenDopiero koleżanki uświadomiły mnie, że jestem w błędzie i w wieku trzynastu lat odkryłam świat najlepszego dania pod słońcem. Dziś mając trzydzieści lat, rozumiem drobne różnice między racuchami, naleśnikami, plackami i pankejkami, kochając jednocześnie wszystkie z nich pod każdą możliwą postacią. Mam też swój ulubiony przepis, który modyfikuję na wiele różnych sposobów i nigdy mnie jeszcze nie zawiódł. Poznałam(...)podstawowy i pierwotny przepis, który wychodzi zawsze. Na zdjęciach wersja słodka z serkiem śmietankowym i dżemem truskawkowym zaserwowana małej Tosi oraz wersja z pieczonym kurczakiem, startym żółtym serem i sosem czosnkowym, zaserwowana małżonkowi, który bez mięsa obiadu sobie nie wyobraża. Naleśniki Gordon'a Ramsay'a 300ml mleka 2 jajka 125g mąki pszennej 30g rozpuszczonego masła Mleko z jajkami zmiksować
Przepysznik - BLW i nie tylkodelikatnie wyrób ciasto. Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj chwilę. Zostaw na 10 minut. Podziel ciasto na 8 części, uformuj z nich kulki. Rozwałkuj na cienkie placki. Rozgrzej (aby była naprawdę gorąca) małą patelnię, delikatnie ją natłuść i smaż tortille chwilę z obu stron. FARSZ DO TORTILLI:Składniki (4 duże porcje, 8 małych(...)podsmażoną cebulkę.Rozgrzej dużą patelnię z tłuszczem. W mikserze stojącym zblenduj pomidory z puszki z pokrojonym pomidorem świeżym. Mięso mielone wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj, aż sos się dobrze zredukuje. Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj. Dodaj ser Corregio i zaczekaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia.Sałatę
Gotowanie to kochaniezamrozić, wtedy następny obiad mamy z głowy.Składniki na ciasto:2 szklanki wody1 jajkoszczypta solimąka (tyle, by ciasto było jak na naleśniki)Co jest ważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni. A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów:pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju roślinnym z cebulą. Gotowy farsz umieszczamy(...)dodajemy 0,5 kg mięsa mielonego (doprawiamy je). Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy farsz słodką zmieloną papryką, solą, pieprzem, oregano, bazylią (w zasadzie jest to sos jak do spaghetti). Farsz umieszczamy na środku, na wierzch ścieramy np parmezan lub inny dowolny ser i zwijamy krokieta.jeśli mamy na przykład bigos czy kapustę z grzybami także możemy
upichcicSkładniki: 4 placki tortilli 1 opakowanie serka Delikate bądź Almette 8 plastrów szynki ( najlepsza szwarcwaldzka ale może być inna ) 6 liści sałaty ( masłową lub inną ) sól i pieprz 8 plastrów sera żółtego ( duże plastry ) Jak przygotować:Weź tortillę do ręki i powyginaj ją w jedną, potem w drugą stronę. Ta stroną która łatwiej się wyginaj , będzie stroną(...)zwiń ostrożnie tortillę w rulon. Teraz obwiń rulon folią, żeby się nie rozwinął i można wstawić do lodówki na ok 3-4h przed podaniem.// na zdjęciu w kubeczku sos czosnkowy a dodam że sushi to jedno a sos to drugie - natomiast razem to "niebo w gębie". Bardzo dobre jest również z łososiem wędzonym. Smacznego
Mechanik w kuchni