Jakiś czas temu pisałam o moich pierwszych plackach ziemniaczanych . Miałam rozterki jak je przygotować - czy według przepisu Mamy czy Taty. Zrobiłam, więc wersję pośrednią. Od tamtego czasu kilka prób już było. I teraz mam już swoją wersję, która zawsze robi furorę. Składniki: 5-6 sporych ziemniaków 4 jajka 1 cebula sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)podobnie cebulę. Dodajemy całe jajka. Solimy, pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami: śmietaną, keczupem lub pikantnym sosem - mięsno warzywnym
Kuchnia po mojemumój zapał i zmusił szare komórki do wypróbowania czegoś innego... Więc stwierdziłam, że chcę bliny, ale ziemniaczane :D Nie wiem czy taka nazwa jest poprawna, ale nie są to placki ziemniaczane... ale chyba też nie do końca bliny... Potrzebujemy:4 duże ziemniaki1 cebulę2 jajka3-4 łyżki oleju ryżowegoSól, pieprzZiemniaki trzemy na małych oczkach, tak samo cebulkę. Całość odciskamy(...)patelni rozgrzewamy olej ryżowy i po jednej łyżce nakładamy "ciasto". Smażymy z obu stron na rumiano. Najlepiej podawać bliny ze śmietaną :) Ale równie dobrze smakują z łososiem lub sosem pieczarkowym
Emcia Pichcijednolitą kulę i ciągnie się jak guma do żucia – dodawajcie, wyrabiając dalej, po łyżce mąki. Moje ciasto zużyło 510g mąki – w kuchni było bardzo wilgotno po wcześniejszym gotowaniu (sosu pomidorowego i zupy) i wietrzeniu. Dobrze wyrobione ciasto powinno wracać na miejsce jeśli wciśniecie w nie palec. Gotowe, wyrobione ciasto przykrywamy (nie do końca szczelnie, drożdże oddychają!) folią spożywczą(...)zamrażalki rozmrażamy 12h w lodówce. Po rozmrożeniu traktujemy dalej tak samo jak świeże. Rośnie jak szalone. Po 15-20 minutach leżakowania ciasta rozpłaszczamy je i delikatnie rozciągamy, nadając plackom bardziej lub mniej okrągły kształt. Formujemy na plackach wyższy rant. Znowu zostawiamy ciasto na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia przed nałożeniem nadzienia. Jeśli używacie kamienia do pieczenia, zróbcie
Karo in the KitchenOstatnio coś ta moja kuchnia zakręcona, a raczej zawinięta;) A to dlatego, że tortille, wrapy i naleśniki to bardzo wdzięczny materiał do przygotowania szybkiego i atrakcyjnego
Kulinarne InspiracjeKopytka ziemniaczane - przepis podstawowy Kopytka, kluski, kluchy. Znają je i lubią chyba wszyscy. Mi przynajmniej nie przychodzi do głowy ani jedna osoba, która nie lubiłaby kopytek
Pełny talerzBez względu na to ile nowych potraw przygotowuję i ile nowych smaków poznaję to prędzej czy później sięgam po jakieś nasze klasyczne potrawy. Bo nie można
UgotujmyTo.plHreczniaki ( Wiele z Was zapewne złapie się za głowę , słysząc tę nazwę ). Jest to bardzo znane i stare danie , charakterystyczne dla kuchni kresowej. Są to proste
Ostra na Słodkoskładników, wyrobić ciasto i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem brać po trochu ciasta, ręce maczać w mące aby się nie przyklejało do rąk. Uformować okrągły placek, na środku ułożyć 2 truskawki i zebrać brzegi do środka formując bułkę, odłożyć ponownie do podrośnięcia. Nie mam parowaru ani specjalnego garnka do gotowania na parze więc robię starym sposobem(...)woda zacznie wrzeć ułożyć paruchy i parować 6-8 minut. Oczywiście czynność powtórzyć, ja miałam mały garnek i wchodziło mi ok 5 bułek. Paruchy podawać z musem truskawkowym lub sosem waniliowym z jogurtu. Ja robię duże buły z dwoma truskawkami wychodzi mi ok 26 sztuk, można zrobić mniejsze. Nadwyżkę można zamrozić a potem odsmażyć na masełku lub oleju
Monia miesza i gotujeSkładniki: opakowanie mrożonych paluszków krabowych (surimi) 4 jajka 5 łyżek mąki pszennej 3-4 łyżki mleka 20 dag żółego sera szczypta proszku do pieczenia sól, pieprz
Pudełko rozmaitościmąki, aby ciasto nie stało się zbyt twarde.) Ciasto przykrywamy czystą ściereczką, aby "odpoczęło" przez kilkanaście minut. Następnie dzielimy na części i rozwałkowujemy niezbyt cienkie placki cały czas podsypując lekko mąką, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Musimy wyczuć grubość, gdyż zbyt cienkie będą rwać się podczas(...)ręczniku lub czystej ściereczce. Można pobawić się w fantazyjne zaklejanie brzegów, wtedy wyjdą małe cudeńka :)Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia.Podawać z ulubionym sosem lub skwarkami z cebulką, lub po prostu ze śmietaną. Jak kto lubi :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennamamy cukinię większą, gdzie trzeba ją wydrążyć i obrać twardą skórkę. Wtedy nie do wszystkiego możemy wykorzystać taką cukinię. Na pewno jednak nada się do leczo, placków czy przecierów. Ja pokusiłam się o zrobienie ketchupu. W planach mam jeszcze dżem :) Wiem, niektórzy skrzywią się, bo cukinia do takich przetworów nie wszystkim pasuje. Gwarantuję Wam jednak(...)tradycyjny, kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie i z grilla. Można nawet pokusić się i zrobić z niego sos pomidorowy do makaronu. Podane przeze mnie przyprawy są tylko propozycją. Polecam wypróbowanie ziół i skomponowanie własnej wariacji smakowej :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennamój dzisiejszy obiad, kiedyś już próbowałam zrobić placki z cukinii jak byłam na diecie białkowej jednak był to totalny niewypał, ta wersja jest zdecydowanie bardziej udana ;) nawet moja mama skusiła się na kilka i zaakceptowała przepis;) dodatkowo chciałabym się pochwalić moim nowym super granatowym talerzem za jedyne 2,99zł! ;) Składniki (na około 13 placuszków): 1 średniej wielkości cukinia(...)jajko 1 łyżka otrębów 4 łyżki mąki żytniej typ 2000 (ilość mąki uzależniona jest od soczystości cukinii, moja była dość soczysta) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia do sosu: 4 łyżki jogurtu naturalnego + łyżka miodu Sposób przygotowania: Cukinie myjemy i obieramy, a następnie trzemy na tarce na najmniejszych oczkach, żeby powstała papka do cukinii dodajemy jajko, otręby, mąkę, proszek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpotrwa, które według mnie pasowałyby na tę wyjątkową okazję (klikać w nazwę przepisu). Sałatka ze szpinaku z gruszką. Łosoś w cieście z twarożkiem. Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert z pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto z szafranem na cydrze. Polędwica a'la Wellington. Maślany łosoś z kaparami. Pikantny(...)francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkitwardy ser żółty sól, pieprz, ostra papryka w proszku Do mięsa wrzucamy zmiażdżony czosnek i doprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy na cienkie placki i formujemy z nich miseczki. (część ciasta pozostawiamy na zamknięcie) Cebulę kroimy w drobną kostkę i wysypujemy nią dno każdej foremki. Przykrywamy ją dość grubym plastrem żółtego sera(...)odpowiedniej wielkości naczynia. Dokładnie sklejone ciastka smarujemy białkiem i wstawiamy na przedostatni poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut i podajemy ciepłe, posypane szczypiorkiem, najlepiej z sosem cygańskim lub pomidorowym
Kuchenna KontrrewolucyaPlacki ziemniaczane, takie proste, a jakie pyszne! Nie znam nikogo kto ich nie lubi, serio. Chrupiące, złociste, pachnące. . Palce lizać! Potrzebujemy: 750 g obranych ziemniaków 100 g obranej cebuli 2 ząbki czosnku 2 jaja 70 g mąki pszennej łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego pieprzu czarnego olej do smażenia Ziemniaki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy bardzo drobno w kosteczke(...)Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki z przepisu łączymy ze sobą. Smażymy na patelni z obu stron do zezłocenia. :) U nas podane z sosem jogurtowo pieprzowym. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkasuchej, rozgrzanej patelni. Posypujemy lekko serem, nakładamy cienką warstwę gorącego farszu. Posypujemy jeszcze trochę serem. Przykrywamy drugą tortillą. Dociskamy, tak by nadzienie zlepiło się z serem i z plackami. Za pomocą dużego, płaskiego talerza przewracamy na drugą stronę by podgrzać drugą tortillę. Najlepiej na tyle długo podgrzewać by tortille stały się lekko chrupkie i dobrze zlepiły się z farszem. Można(...)kolacja na ciepło. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Nadzienie można dowolnie komponować z ulubionych (lub akurat dostępnych) składników ;) Tak przyrządzone tortille doskonale smakują z meksykańskim sosem salsa, dipem czosnkowym lub musztardowo - miodowym - w zależności od nadzienia i gustu. Przepis bierze udział w konkursie POTRAVEL. Szczegóły na stronie http://potravel.pl/2013/09/25/konkurs/
Kuchnia po mojemu