szkoły, za to był lekarz. Teraz teoretycznie mam wole, a w praktyce czeka na mnie sterta książek i lekcji, alee to za chwilę :P A ten makaron w tym "sosie" obłęd *.*Tak swoją drogą ten dzisiejszy makaron z mąki żytniej smakował mi bardziej niż ten który robiłam ostaatnim razem z mąki pełnoziarnistej, był o wiele bardziej delikatniejszy i generalnie lepszy(...)soliwoda do konsystencji*Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą w jednolitą gładką kulkę. Zostawiamy przykrytą ściereczką by "odpoczęła" na jakieś 30min. Następnie na oproszonym mąką blacie rozwałkowujemy na dość cienki placek**. Wycinam długie paski i pozostawiam na blacie na co najmniej 30min, by makaron się podsuszył.***Gotuję w osolonym wrzątku przez ok.5min*****nie wiem ile dokładnie bo dodawałam w między czasie
More food, love and dreamswyluzowane udka z kaczki 5 świeżych fig 3 łyżki płynnego miodu 1łyżka likieru pomarańczowego 0,5 szklanki wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól pieprz cynamon szczypta rozmarynu Placki 4 łyżki kaszy kuskus 0,5 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki serka śmietankowego 1 łyżka mąki 1 jajko 2 łyżki oliwy sól pieprz Umyć udka osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć(...)szklanki wody. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 170° i piec jeszcze pół godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polać udka sosem z dna brytfanki. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć mięso i zwiększyć temperaturę do 200°C aby skórka się przyrumieniła. Pozostałe figi naciąć na krzyż, ale nie do końca
Wiem co jemrozwałkowujemy na cienki placek o grubości ok 4-5mm i wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika na ok 15 minut (ciasto powinno samo się rozdzielić, a jeżeli nie to delikatnie je nacinamy). Ważna informacja! Jeżeli chcemy zachować świeżość chlebków na kolejne dni musimy je szczelnie zawinąć w folie aluminiową, aby nie zczerstwiały. Przepis na smaczny sos czosnkowy prezentowałam
ChilliJemyjednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki, które uprzednio posypałam cynamonem i brązowym cukrem, dodałam odrobinę masła i skarmelizowałam, a "sos", który powstał z karmelizacji
Słodko-Słony Świat Ilonyduże placki- tortille (u mnie o śr. 30cm) 1/3 główki sałaty lodowej 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego 1/2 małej puszki kukurydzy 10 dkg sera żółtego wędzonego (w kawałku) 1 duża pierś z kurczaka sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku Panierka: 2 łyżki mąki 1 jajko 2 łyżki mleka ok 100g sezamu Smażenie: 1 szklanka oleju Sos: 1/2 szklanki ketchupu pikantnego
Kuchnia w czekoladzieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś zapraszam was na pyszne i bardzo zdrowe wrapy z łososiem i warzywami. Zrobione są z domowych
Marta Gotujefood", który dobrze sprawdzi się na imprezie dla znajomych, czy jako jedzonko do pracy. Flatbread wystarczy złożyć na pół, chwycić w ręce i można zajadać, uważając jedynie, aby krople sosu miętowego nie pobrudziły nam ubrania ;) Zdecydowałam się zrobić tradycyjny hummus według przepisu z książki. Byłam ciekawa, czy będzie bardzo różnił się w smaku i konsystencji od mojego, który robię(...)wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z kawałków uformuj w kulkę, po czym rozwałkuj ją na placek. Rozgrzej patelnię i smaż placki kilkanaście sekund z każdej strony. * zmodyfikowany przepis Olgi Smile Flatbread po libańsku Składniki (na 8 sztuk): flatbready z powyższego przepisu lub kupne tortille, chlebki pita
Chilli Czosnek i Oliwakażdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem. I składamy tortillę: dół zawijamy jakieś 4 cm od góry i zakładamy na siebie boki. Tak żeby burrito było zawinięte z trzech stron, żeby tylko góra była niezawinięta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 10 minut. Możemy podawać burrito samo, z kwaśną śmietaną lub jakimś sosem. U nas idealnie
Marder&Marder ManufactureGotowe placki odkładam by troszkę podeschły. W tym czasie w garnku nastawiam wodę. Płaty ciasta kroję w paski szerokości około 5 cm, układam jeden na drugi i kroje w paseczki. Wrzącą wodę solę i wrzucam partiami pokrojony makaron. Po około 5-7 minutach wyjmuję łyżką i nakładam w talerze.Jeżeli makaron ma czekać dłużej np: na sos
Bea(u)ty kitchenukładamy placek z ziemniaków, nakładamy farsz grzybowy, sklejamy brzegi,formując kulę. Moczymy ją w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszcez papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna ok. 25 minut. Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika. Bułeczki można zjeść bez dodatków, ale z surówką i sosem grzybowym smakują
Maminek kulinarnynigdy placków ziemniaczanych z dodatkiem marchewki - polecam gorąco! Są pyszne! Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku marchewki. Dla mnie strzał w 10-tkę :) Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem
Walijskie PichcenieMoja propozycja śniadaniowa na dziś to placuszki, pyszne, miękkie i aromatyczne. Oczywiście można je zajadać na deser czy tak po prostu do kawy na drugie śniadanie
Moje Małe Czarowanieolej sos sojowy sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany Roladki drobiowe z naleśnikiem, to od dziś bezdyskusyjnie mój numer jeden! Najlepsze danie z mięsa kurczaka jakie jadłam. Mięsko z wierzchu jest soczyste, delikatne i aromatyczne - a wypełniające je składniki są tak doskonale skomponowane, że idealnie dopełniają całość. Dosyć nietypowo jak na tego typu danie - roladki nafaszerowane są plackami naleśnika
Świat Domowej Kuchnipiekarnika nie mogą ponownie uronąć.Upieczone i lekko wystudzone placki przeciąć na pół - w każdej części powinna zrobić się kieszonka do nadziewania ulubionymi dodatkami.Z podanej ilości składników powstają 2 placki, a po ich przekrojeniu 4 bułki pita.W przypadku konieczności podgrzania bułek, przed włożeniem ich do piekarnika, należ delikatnie skropić je wodą.Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, obkroić z błonek(...)następnie dokładnie obtaczać w mące z przyprawą gyros. Smażyć na złoty kolory na głębokim, gorącym oleju.Pomidora i sałatę umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w pióra.Przygotować sos czosnkowy: wymieszać ze sobą jogurt grecki, sól, cukier, pieprz ziołowy i czosnek granulowany.Pity wypełniać kurczakiem i warzywami, polać sosem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja do wyrobienia ciasta używam robota kuchennego
Gospodyni Miejskagrozi nam mało apetyczne wydłubywanie z ust ości ;)śliczne te rybki, prawda? ;)Z tilapią spotkałam się pierwszy raz, ale już wiem, że nie ostatni. Postanowiłam przygotować makaron z maślanym sosem cytrynowo - bazyliowym z tilapią smażoną na maśle. Przyznam się, że obawiałam się efektu, ale....było pyszne :)Makaron przygotowałam sama, gdyż od momentu, kiedy odważyłam się pierwszy raz go zrobić(...)odpoczęło ;) Po tym czasie dzielę je na 4 części i każdą z nich rozwałkowuję cienko podsypując mąką, aby nic nie kleiło się do stolnicy. Każdy placek kroję na paski o szerokości takiej, jaki długi chcę mieć makaron. Paseczki składam jeden na drugi, obficie przesypując je mąką i kroję makaron. Dziś były to szersze wstążeczki
Codzienna kuchnia niecodzienna