Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś zapraszam was na pyszne i bardzo zdrowe wrapy z łososiem i warzywami. Zrobione są z domowych
Marta Gotujefood", który dobrze sprawdzi się na imprezie dla znajomych, czy jako jedzonko do pracy. Flatbread wystarczy złożyć na pół, chwycić w ręce i można zajadać, uważając jedynie, aby krople sosu miętowego nie pobrudziły nam ubrania ;) Zdecydowałam się zrobić tradycyjny hummus według przepisu z książki. Byłam ciekawa, czy będzie bardzo różnił się w smaku i konsystencji od mojego, który robię(...)wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z kawałków uformuj w kulkę, po czym rozwałkuj ją na placek. Rozgrzej patelnię i smaż placki kilkanaście sekund z każdej strony. * zmodyfikowany przepis Olgi Smile Flatbread po libańsku Składniki (na 8 sztuk): flatbready z powyższego przepisu lub kupne tortille, chlebki pita
Chilli Czosnek i Oliwakażdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem. I składamy tortillę: dół zawijamy jakieś 4 cm od góry i zakładamy na siebie boki. Tak żeby burrito było zawinięte z trzech stron, żeby tylko góra była niezawinięta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 10 minut. Możemy podawać burrito samo, z kwaśną śmietaną lub jakimś sosem. U nas idealnie
Marder&Marder ManufactureGotowe placki odkładam by troszkę podeschły. W tym czasie w garnku nastawiam wodę. Płaty ciasta kroję w paski szerokości około 5 cm, układam jeden na drugi i kroje w paseczki. Wrzącą wodę solę i wrzucam partiami pokrojony makaron. Po około 5-7 minutach wyjmuję łyżką i nakładam w talerze.Jeżeli makaron ma czekać dłużej np: na sos
Bea(u)ty kitchenukładamy placek z ziemniaków, nakładamy farsz grzybowy, sklejamy brzegi,formując kulę. Moczymy ją w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszcez papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna ok. 25 minut. Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika. Bułeczki można zjeść bez dodatków, ale z surówką i sosem grzybowym smakują
Maminek kulinarnynigdy placków ziemniaczanych z dodatkiem marchewki - polecam gorąco! Są pyszne! Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku marchewki. Dla mnie strzał w 10-tkę :) Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem
Walijskie PichcenieMoja propozycja śniadaniowa na dziś to placuszki, pyszne, miękkie i aromatyczne. Oczywiście można je zajadać na deser czy tak po prostu do kawy na drugie śniadanie
Moje Małe Czarowanieolej sos sojowy sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany Roladki drobiowe z naleśnikiem, to od dziś bezdyskusyjnie mój numer jeden! Najlepsze danie z mięsa kurczaka jakie jadłam. Mięsko z wierzchu jest soczyste, delikatne i aromatyczne - a wypełniające je składniki są tak doskonale skomponowane, że idealnie dopełniają całość. Dosyć nietypowo jak na tego typu danie - roladki nafaszerowane są plackami naleśnika
Świat Domowej Kuchnipiekarnika nie mogą ponownie uronąć.Upieczone i lekko wystudzone placki przeciąć na pół - w każdej części powinna zrobić się kieszonka do nadziewania ulubionymi dodatkami.Z podanej ilości składników powstają 2 placki, a po ich przekrojeniu 4 bułki pita.W przypadku konieczności podgrzania bułek, przed włożeniem ich do piekarnika, należ delikatnie skropić je wodą.Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, obkroić z błonek(...)następnie dokładnie obtaczać w mące z przyprawą gyros. Smażyć na złoty kolory na głębokim, gorącym oleju.Pomidora i sałatę umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w pióra.Przygotować sos czosnkowy: wymieszać ze sobą jogurt grecki, sól, cukier, pieprz ziołowy i czosnek granulowany.Pity wypełniać kurczakiem i warzywami, polać sosem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja do wyrobienia ciasta używam robota kuchennego
Gospodyni Miejskagrozi nam mało apetyczne wydłubywanie z ust ości ;)śliczne te rybki, prawda? ;)Z tilapią spotkałam się pierwszy raz, ale już wiem, że nie ostatni. Postanowiłam przygotować makaron z maślanym sosem cytrynowo - bazyliowym z tilapią smażoną na maśle. Przyznam się, że obawiałam się efektu, ale....było pyszne :)Makaron przygotowałam sama, gdyż od momentu, kiedy odważyłam się pierwszy raz go zrobić(...)odpoczęło ;) Po tym czasie dzielę je na 4 części i każdą z nich rozwałkowuję cienko podsypując mąką, aby nic nie kleiło się do stolnicy. Każdy placek kroję na paski o szerokości takiej, jaki długi chcę mieć makaron. Paseczki składam jeden na drugi, obficie przesypując je mąką i kroję makaron. Dziś były to szersze wstążeczki
Codzienna kuchnia niecodziennaplacek, który przy nakładaniu na kamień okazał się być większy od niego... dlatego nieco się zniekształcił. Nauczona doświadczeniem, następnym razem zrobię dwie mniejsze pizze i poeksperymentuję z zawijaniem sera w rogi. :) CIASTO: 250g mąki pszennej t. 450 15g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 130ml mleka wymieszanego z wodą szczypta soli pół łyżeczki cukru do roztarcia z drożdżami SOS
Kuchenna Kontrrewolucyaniewielkie placki w kształcie koła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 15 minut. Przecier pomidorowy wylewamy na patelnię, dodajemy pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli. Gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę i szynkę na mniejsze części, a pieczarki w plasterki. Każdą, podpieczoną pizzerinkę smarujemy sosem pomidorowym, następnie
Czerwona Porzeczkakukurydza sos lub Sałatka kebab Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i połowę mąki . Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy resztę mąki, sól , olej i zagniatamy ciasto przez kilka minut. Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, by podwoiło swoją objętość (ok 1h). Aby nie zaschło, przykrywamy je mokrą ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie, chwilę je wyrabiamy i formujemy okrągłe placki
Za drzwiami kuchnicienkie placki, ale z pewnością te najsłynniejsze powstały na Węgrzech.Palacsinta czyli naleśniki to najpopularniejszy węgierski deser. Węgrzy podają je z owocami, konfiturami, twarożkiem, bakaliami i orzechami. Można je kupić w wielu budkach w Budapeszcie, Tokaju, czy nad Balatonem. Jednak na całym świecie znane są naleśniki a'la Gundel, nadziewane kremem orzechowym z rodzynkami i rumem, polane czekoladowym sosem
Smakowity Blog KulinarnyIdealna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych.Placuszki można podać jako danie główne w towarzystwie frytek czy pieczonych ziemniaków, jak i na przystawkę z ulubionym dipem. Jedynym minusem jest to, że placki bardzo łatwo się przypalają i rozpadają. Najlepiej smażyć je na patelni teflonowej na małym ogniu. Placuszki z kurczaka pieczarkami i papryką Składniki (na 2-3 osoby(...)kurczaka 8-9 pieczarek ½ papryczki chili 1/3 papryki 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki parmezanu ½ szklanki startego sera żółtego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki ziół do drobiu 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól i pieprz do smaku olej rzepakowy Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kurczaka kroimy w bardzo
Mania Gotowania