sos do placków - 1500 przepisów (strona:45/100)

Tortilla z Kurczakiem i Guacamole 417

Tortilla z soczystym kurczakiem, guacamole na bazie awokado, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami to idealne połączenie tworzące, smaczne, pożywne danie. Kombinacja tych wszystkich składników tworzy bardzo ciekawą potrawę o wyjątkowym smaku. Tortilla z Kurczakiem i Guacamole - Składniki: (ok. 6 tortilli ) 6 placków tortilli (gotowych lub z tego przepisu ) 2 piersi z kurczaka przyprawy: czosnek w proszku, papryka słodka, chili, pieprz

Słodka Strona
Marzenie o Toskanii, czyli pizza, pizza, pizzunia na super prostym cieście! 157

Wykończenie pizzy Standardowej Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą połowę rozwałkowujemy na mące na placek o wymiarach trochę większych niż blacha. Wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i obsypaną mąką, tak by na każdym boku ciasto było wysokie choć na centymetr. Nakłuwamy wykałaczką bądź widelcem. Smarujemy sosem pomidorowym. Rozkładamy równomiernie pieczarki, cebulę, ser żółty, a następnie wędlinę i ogórki. Na koniec

Kuchnia po mojemu
Tortilla z tofu i ajvarem 199

uczta, idealna na wakacyjne letnie popołudnie. Smacznego! :) Tortilla z tofu i ajvarem Potrzebujemy: 8 kukurydzianych placków tortilla (średnica 20 cm) 350 g łagodnego ajvaru 180 g tofu  4 pomidorki koktajlowe 1/2 cukinii 1/2 kabaczka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula przyprawa curry Marynata tofu: sos sojowy pieprz ziołowy czosnek granulowany pieprz i sól olej z pestek winogron Przygotowanie(...)początku marynujemy tofu. W misce mieszamy przyprawy z olejem i sosem sojowym, a następnie dodajmy porwane lub pokrojone na mniejsze kawałki tofu. Całość wstawiamy do lodówki na godzinę.  2. Kroimy w kostkę kabaczek i cukinię. Doprawiamy ją curry, pieprzem ziołowym, solą i czosnkiem, następnie podsmażamy na patelni.  3. Zamarynowane tofu również chwilę smażymy na patelni.  4. Pomidorki

Bananowe Pole
Domowa pita z karczkiem i sałatą 362

ciepłą wodą) i przykryć ścierką. Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować placki o grubości ok 2 cm.  Piec w 250 st C (góra/dół) ok 10 min..aż się ładnie zrumienią. Lekko przestygniętą pitę rozkroić tak, aby powstała kieszonka. Wysmarować ją sosem czosnkowy, dodać sałatę skropioną sosem vinegrette wymieszaną z mięsem.. Smacznego

Gaździnka warzy
Placuszki z cukini 132

przeróżnymi sosami (na zdjęciu sos słodko-ostry, jadłam również z sosem czosnkowym i ketchupem - również smacznie), lub też same. Są świetne jako obiad lub jako przekąska czy drugie śniadanie. Teraz jest dobry sezon na takie cudeńka gdyż cukinii jest pod dostatkiem, a smaży się... tak jak każde inne placki :) Składniki: 4 cukinie 4 marchewki 2-3 jajka (w zależności(...)będą gotowe polecam odłożyć je na chwilę na papierowe ręczniki aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Tak jak pisałam są idealne na przeróżne pory dnia i w różnych kombinacjach z sosami i innymi potrawami. Serdecznie wam polecam! Smacznego

Jedzeniomania
Placki ziemniaczane z gulaszem (przepis 2) 222

Gulasz: 700g wołowiny, 2 średnie cebule, 350g pieczarek, 2 świeże papryki (żółta i czerwona), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, vegeta (niekoniecznie), papryka słodka czerwona, 4 czubate łyżki mąki, olej. Placki ziemniaczane: Przepis znajduje się  tu . Przygotowanie: Wołowinę pokroić w paski (można również w kostkę), podsmażyć - tak by dość mocno się zarumieniła. Dodać soli, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki. Zalać(...)momentu aż wołowina i papryka będą miękkie. Wycisnąć lub posiekać trzy ząbki czosnku i dodać do sosu. W połowie szklanki zimnej wody rozrobić mąkę. Zawiesinę dodawać powoli, cały czas mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.  Placki ziemniaczane podawać razem z gulaszem. Można na wierzch polać łyżką śmietany. Smacznego

W kuchni u Moniki
Placki ziemniaczane z gulaszem 195

Pyszny sposób na placki ziemniaczane. Gorąco polecam. Placki ziemniaczane są popularne i na ogół wszyscy je lubią. Można pałaszować same, a można też urozmaicić różnymi dodatkami. W wersji z gulaszem smakują wyśmienicie. Gulasz ½ kg mięsa najlepiej pół na pół wieprzowego i wołowego½ kg pieczarekduża  cebulasmalecpieprz, sól, papryka mielona słodka i ostratrochę przecieru pomidorowegomąka do zagęszczeniaMięso pokroić w dość drobną(...)upodobań ostrą. Dusić nadal, często mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dolać wody – nie za dużo bo sos ma być gęsty. Przyprawić solą i Kucharkiem. Chwilę gotować, dodać trochę przecieru pomidorowego, zagotować i zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.Usmażyć placki ziemniaczane. Kłaść na talerz placki, na każdy placek kilka łyżek gulaszu.Tym razem dodałam jeszcze do gulaszu zieloną paprykę

Praktyczna pl
Langosz – drożdżowy placek węgierski 120

wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy płaskie, ale niezbyt cienkie (gr. ok 1,5 cm) okrągłe placki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Ja podałam je z rukolą, serem żółtym i sosem śmietanowym

e-PrzepisyKulinarne
C - Placki po węgiersku 125

fotki i przepisy czekają cierpliwie na publikacje...Dziś chrupiące i pachnące: Placki po węgiersku     Placki: 1 kg ziemniaków ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 ząbek czosnku ¼ cebuli 1-2 gałązki koperku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos: ½ kg wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego) 1łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 cebula 4-6 pieczarek 1 łyżka masła(...)paprykę kroję w cienkie paski, po godzinie dodaję do mięsa razem z przecierem pomidorowym, musztardą, solą,pieprzem, pieloną papryką i duszę jeszcze 1/2 godziny. W tym czasie przygotowuję placki:Obrane ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach (lub ułatwiam sobie sprawę thermomixem). Dodaję mąkę, jajko, sól, pieprz, posiekany koper, drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku – całość mieszam. Na rozgrzanym oleju

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 166

mięty. Całość wymieszałem z 200 gramami jogurtu naturalnego typu greckiego. Istotnym jest, aby jogurt był typu greckiego, gdyż jest on gęsty, dzięki czemu sos będzie miał należytą konsystencję. Powstały sos doprawiłem solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem i odstawiłem do lodówki na 10 minut, aby składniki należycie się połączyły. Do miski przesiałem przez sitko 500 gram mąki pszennej(...)nich rozwałkowałem na cienki placek, podsypując je mąką, aby się nie kleiło. Na mocno rozgrzanej patelni smażyłem placki z obu stron bez użycia tłuszczu, do lekkiego przyrumienienia się. Na talerze wyłożyłem po kawałku mięsa, obok niego dodałem niewielką ilość obu sosów i chlebek lavash. Wyszło pyszne. Dodam tylko, że tak upieczony chlebek doskonale smakuje również z samym ajvarem

Wyprawy kulinarne
Placki z cukinii i koperkiem 190

sos sojowyolej do smażeniaCukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na kilka minut aby cukinia puściła zbędny sok. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy jajko, mleko i mąkę. Do ciasta naleśnikowego dajemy odciśnięte z soku cukinię, doprawiamy koperkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju placki

Bon Appetit Małgorzaty
Pierożki z botwinką 150

około 150 g sera typu feta pieprz łyżka masła do smażenia na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego masła na sos: 6 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2-3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę) pieprz oregano koperek Sposób przygotowania: Botwinę myjemy osuszamy i drobno kroimy (ja mam mrożoną już przygotowaną(...)całą mozolną, brudną robotę robi za mnie:)  Wyrobione ciasto, wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, i wałkujemy cienkie placki. Wykrawamy kółka szklanką, nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy pierożki. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie po około 4 min. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie i polewamy nim pierożki wyłożone na talerzu. Smacznego

na moim stole...
Sajgonki 229

smażymy przez około 5 minut. Przyprawiamy sosami sojowymi, przyprawą 5 smaków. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki.  Mięso z warzywami, makaron i dymkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Pojedyncze placki papieru ryżowego(...)zanurzamy w letniej wodzie i kładziemy na desce aż zmiękną. Na placek nakładamy nadzienie i zawijamy dość ciasno. Sajgonki zawijamy w ten sam sposób co krokiety. Dzięki temu nie będą się rozwijały podczas smażenia. Smażymy w woku na rozgrzanym, głębokim oleju do osiągnięcia złotobrązowego koloru. Podajemy z sosem chili

Mania Gotowania
Pizza z serowymi brzegami 150

kubański (przepis już wkrótce na blogu!) lub inny, dowolny pomidorowy WIERZCH: 300g sera gouda Mlekoma 6 plasterków salami 4 spore pieczarki 20 czarnych oliwek 1 parówka  SOS CZOSNKOWY: 1 opakowanie jogurtu greckiego lekkiego 2 malutkie ząbki czosnku (jeśli jest polski to uwaga na ostrość) 1/3 pęczka koperku sól, pieprz 1 łyżka majonezu (ewentualnie, ja nie daję) Przygotowanie: CIASTO: Drożdże(...)plasterki, oliwki również pokroić w plasterki. Salami pokroić na ćwiartki. Parówkę pokroić w ukośne plasterki. SKŁADANIE: Na placku, przy samym brzegu blaszki, poukładać jeden przy drugim, dookoła, słupki sera. Wystające brzegi ciasta zawinąć, "otulając" kawałki sera. Ciasto (poza brzegami) posmarować sosem pomidorowym (u mnie domowy, kubański), posypać startym serem, ułożyć pieczarki, parówkę, salami i posypać z wierzchu oliwkami. Piec

Cakes By Kejt
Dip z awokado 116

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Lekki, smaczny dodatek. Pasuje do placków ziemniaczanych i z cukinii lub kabaczka , do kanapek, do nachos i placków tortilli … Przeczytaj

My Blueberry Corner

Proponowane wyszukiwania