mąka kokosowa. Do czego używać mąki kokosowej? Mąka kokosowa ma łagodny zapach i lekką konsystencję - nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, muffinek, chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki. Czym się wyróżnia? Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością błonnika
Powiedz dietom nietarty na dużych oczkach tarki, żeby uzyskać ciekawą konsystencję. Jedynymi dodatkami są cebula - dla wzmocnienia smaku i boczek, który idealnie pasuje do placków. W tej wersji można je podawać zarówno ze śmietaną jak i ze swoim ulubionym sosem
Milion SmakówDzisiejszy obiad to zachcianka córki. Ogólnie miały być szwedzkie klopsiki kottbullar z żurawiną i plackami rosti . I tak było, ale zrobiłam drugą wersje obiadu, mianowicie część klopsików wymieszałam z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami. Dwie wersje, obie pyszne. Obiad pierwsza klasa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmięsa mielonego w towarzystwie papryki, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli oraz czosnku. Całość uduszona jest w pikantnym sosie pomidorowym. Chili con carne można podać, tak jak ja z ryżem jak również z plackami tortilla, które wcześniej należy podpiec na patelni. Post Chili con carne pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujecebulę i papryk, wszystko smażymy. Dodajemy sprasowany czosnek, pomidory, kukurydzę i posiekaną pietruszkę. Dodajemy przyprawy i smażymy, aż powstanie gesty sos. Na małym ogniu ok 15 minut. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek ok 0,3 mm i wycinamy z niego trójkąty. Zewnętrzne trójkąty układamy nachodząc na siebie tworząc okrąg. Następnie układamy
Niezły Młynekmasę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie, równe części. Do jednej z nich dodać 15 dag mąki i szpinak. Dokładnie wymieszać. Do drugiej sos pomidorowy i 5 dag mąki. Dokładnie wymieszać. Na stolnicy rozwałkować oba ciasta, na cienkie placki w kształcie prostokątów. Na szpinakowy ułożyć pomidorowy i ciasno zwinąć tworząc roladę. Odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na 30 min. Piec
Proste PotrawyWłaśnie się zorientowałam, ze na blogu nie pojawił się do tej pory ani jeden wpis poświęcony amerykańskim plackom czyli pancakes. A ze dzisiaj u córki nocowały
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżeczki proszku do sody szczypta soli olej do smażenia Farsz: 100 g wędzonego łososia w plastrach 250 g serka mascarpone kilka gałązek koperku sól i pieprz do smaku Sos czosnkowy: 100 g gęstej kwasnej śmietany 2 łyżeczki majonezu 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku kilka gałązek koperku Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i roztrzepać na jednolitą(...)niego ser, pokrojony koperek, sól i pieprz. Wymieszać i przełożyć do szprycy. Farsz ułożyć na środku każdego placka i zwinać je w rulony. Śnietanę połączyć z majonezem i rozgniecionym czosnkiem. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Polać sosem naleśniki i posypać koperkiem. Smacznego
Gosia gotujenajlżejszych dań, może stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Polecam! Delikatne naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią i serem mozzarella, zapieczone pod sosem beszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie, nie tylko od święta. Zapraszam! Składniki: naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka mleka 1,5 szklanki wody 2 jajka klasy M szczypta soli łyżka oleju Wszystkie(...)szpinak. Podlać wodą (ja użyłam jednej szklanki) i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cukinię pokroić w cienkie plasterki. sos beszamelowy 2 łyżki masła 4 płaskie łyżki mąki 2,5 szklanki mleka szczypta gałki muszkatałowej sól i pieprz W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę. Wlewać stopniowo mleko, cały czas
Kuchnia Ellierozwałkować na nieforemne prostokąty albo grube owalne placki (ja ręcznie rozciągałam ciasto), ułożyć na papierze do pieczenia. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min. Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowo-ziołowym, i ewentualnie posypać startym serem. Wstawić do piekarnika (200oC) i piec przez ok. 20 min. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comodstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia, na około pół godziny. Jabłka kroimy w małą kostkę i wrzucamy do wyrośniętego ciasta. Placki kładziemy łyżką stołową (są wtedy idealnej wielkości) na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Sos przygotowujemy tak, jak napisano w instrukcji na opakowaniu od budyniu, z tym, że dzielimy porcję na pół. Z doświadczenia
Kuchenna KontrrewolucyaPlacki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także jako "wrap" z kurczakiem i warzywami. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować je jako mini "kanapeczki". Każdy z nas może zrobić nadzienie do tortilli takie jakie sam najbardziej lubi, dopasowane indywidualnie do naszych aktualnych zachcianek(...)zjadła je w wersji na słodko. Kąski znakomicie sprawdzają się na wszelkie imprezy. Znikają w naprawdę szybkim tempie. Lepiej zróbcie ich od razu więcej;-) Składniki: Opakowanie placków tortilla, ponad to: Farsz 1: serek typu Almette (np. naturalny), 1/2 papryki czerwonej, 2 plasteki ulubinej szynki, ser żółty, oregano. Farsz 2: serek marscapone, kilka plastrów łososia, koperek, kilka kropel soku
Kuchnia Pełna PasjiBardzo letnie danie. Smaczne, delikatne placki z cukinii. Robi się je szybko, smaczne i gorące i zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam.Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious składniki800(...)smaku. Jeżeli ciasto wyda nam się zbyt lużne, możemy dosypać łyżkę tartej bułki.Rozgrzać oliwę z oliwek w dużej patelni na średnim ogniu. Formować w rękach okrągłe placki, po nałożeniu na patelnię lekko spłaszczyć łyżką. Smażyć aż spód się ładnie zezłoci - około 2 minut. Przewrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć jeszcze
Stare Garyogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania, Red Sonia, Jelly, Marabel, Elfe Typ C - mączysty Ziemniak po ugotowaniu łatwo się rozsypuje. Dobre na placki, puree, frytki i do pieczenia. Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata, Honorata Czas przygotowanie: 30 minut Porcje: 4 Składniki(...)Czerwona cebula, 2-3 liście jarmużu, 4 małe marynowane kukurydze, 3 łyżki octu pomidorowego lub jabłkowego, 2 łyżki oleju, koperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 100 g pistacji, po łyżeczce miodu, sosu sojowego, musztardy, curry, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Niezłe
SzczyptaSmaQWitajcie w Nowym Roku !!!Dziś mam okazję zaprezentować Wam mój przepis na gulasz w sosie Jack Daniel's BBQ.Pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Idealne na chłodne, zimowe dni.Gulasz możecie serwować z kaszą gryczaną, plackami ziemniaczanymi, pieczywem lub makaronem.Czas przygotowania: 2,5 hPorcja dla 5 osóbKoszt przygotowania: 21,00 złSKŁADNIKI na gulasz:500 g mięsa wołowego na gulasz1 marchewka1 pietruszka1/2 selera
kulinarnyJa