sos do placków - 1500 przepisów (strona:44/100)

Placki cukiniowo-ziemniaczne 201

Pyszne i chrupiące mieszane placuszki z cukinii i ziemniaków. Podałam je z sosem czosnkowym z dużą ilością koperku. Smakowały rewelacyjnie.składniki:750 g młodej cukinii750 g obranych ziemniaków1 jajko3 łyżki mąkiolej do smażeniaCukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i odstawić na sicie na ok 30-60 minut aby puściła sok. Ziemniaki(...)Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszki. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku i podawać.Polecam też:Placki ziemniaczano-cebulowePlacki cukiniowo-czosnkowe

Monia miesza i gotuje
Tortilla z Kurczakiem Na Szybko 235

sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 4 placki tortilli (tak kupiłam, a co!) 1 podwójna pierś z kurczaka listki z kilku gałązek świeżego tymianku sól (używam różowej soli himalajskej ) pieprz młotkowany z kolendrą mieszanka grill ziołowy kilka łyżek oleju 2 duże garście rukoli kilka pomidorków śliwkowych 1 ogórek pęczek szczypiorku domowy Sos Jogurtowy Czosnkowo-Bazyliowy Wykonanie: Mięso umyłam pod bieżącą(...)Wszystkie warzywa wymieszałam w sosem jogurtowym czosnkowo - bazyliowym. W międzyczasie obsmażyłam mięso, nie za długo aby pozostało soczyste. Nie dodawałam dodatkowej porcji oleju, bo w marynacie już ten olej przecież jest. Po usmażeniu mięso odsączyłam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Plaski tortilli odgrzałam na suchej rozgrzanej patelni, z obu stron, następnie na część każdego placka wyłożyłam sałatkę, a na nią

Blondynka Gotuje
Rumiane placki z cukinii 240

porcje ciasta. Placki nie powinny się stykać. Smażyć na złoty kolor - po ok. 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu placki wyłożyć na ręcznik kuchenny, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące - same, z łyżką śmietany lub z sosem na jej bazie, np. pieczarkowym

W SMAK
Gozleme z pieczarkami i żółtym serem 186

zwijamy jak w kopertę, lekko dociskjąc całość.  Patelnię rozgrzewamy i smarujemy lekko olejem, następnie nakładamy na nią nasze nafaszerowane placki i na wolnym ogniu smażymy dopóki nie pojawią się pęcherzyki, a następnie lekko zbrązowieją.  Podajemy np. z sosem. U mnie Remulda duńska od Folwark idealnie tutaj pasowała. Możecie o niej poczytać TUTAJ Skomentuj

MamaOskarka
Wielkanoc 2015. Słodko 131

masła, bez laktozy). Babka Babka migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez mleka)    Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu, bez mleka) Kruszon z jabłkami Tort obłędnie czekoladowy Ciasto pomarańczowo - migdałowe bez jajek Cynamonowy placek z jabłkami

Szybko Tanio Smacznie
Placki ziemniaczane i Andy Warhol w Muzeum Okręgowym 156

wymieszaj. (Jeśli masa ciągle jest za rzadka, dodaj więcej mąki.) Ja dolewam również parę łyżek oleju. Dzięki temu nie trzeba placków smażyć na rozgrzanym oleju i się nie przypalają. Smaż z obu stron na złoto. Podawaj np. z sosem czosnkowym (jogurt naturalny + rozgniecione ząbki czosnku + opcjonalnie trochę śmietany). Chyba każdy już wie, że Andy Warhol jest autorem obrazów przedstawiających puszki

Qlinarnie i Qlinarnie
Placuszki z cukinii w greckim stylu. 114

tego gęstą masę. Chodzi o to, żeby warzywa nie pływały w cieście. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i tak jak placki ziemniaczane smażymy na złoty kolor. Odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy z tzatzikami. Sos  Tzatziki : 1 duży jogurt naturalny typu greckiego (my preferujemy z Biedronki) 2 średnie ogórki gruntowe 1 średni ogórek konserwowy

vegetanie
Ciasto na pizzę z majerankiem. 125

wszystko z mąką. Na końcu dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy nasze ciasto na cienki placek i wkładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub olejem. Zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia a następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy warzywami ,pieczarkami w zależności jaką chcemy pizzę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut.  Jest to przepis

Przepisy i porady kulinarne
Placki ziemniaczane z wkładką czyli indyk w placku ziemniaczanym 190

ziemniaczany był większy od mięsa). Następnie mięso pokrywam drugą warstwą masy ziemniaczanej . Smażę około 4 minut z każdej strony. Gotowe placki układam na blaszce i wkładam do piekarnika z termoobiegiem, aby były ciepłe zanim usmażę pozostałe. Podaję z sosem pieczarkowym. Smacznego

Magiczna kuchnia Darii
Mini pizze z salami, oliwkami, papryką i brokułem 160

odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek.. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem, dodajemy ketchup. Takim sosem polewamy ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy plasterki salami, posypujemy pokrojoną papryką czerwoną i oliwkami czarnymi. Różyczki brokuła obgotowujmy wcześniej

Aga w kuchni
Warzywne placuszki 187

nasze kubki smakowe i pozwolą wrócić do dalszych zajęć z pełnią sił. A co do placków  - były to najlepsze placki warzywne, jakie jadłam! Marchewka, cukinia i pomidor dały delikatny smak, który wzbogaciłam przyprawą włoską. Całość podałam z sosem czosnkowym, ale równie dobrze może to być śmietana z dodatkiem szczypiorku. Poza tym te placuszki są  bardzo syte. Składniki

Fabryka pomysłów
naleśniki ze szpinakiem 148

rozdrobniony ser, doprawiamy solą i pierzem, mieszamy i ściągamy z ognia aby ser za bardzo się nie roztopił. Każdy placek naleśnikowy smarujemy farszem szpinakowym i zwijamy np. w rulon jak krokiety. Opcjonalnie tak przygotowane naleśniki możemy zapiec jeszcze z sosem beszamelowym. składnik na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szkl mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Domowy Smak Jedzenia
Chaczapuri imeruli 143

m.in. :- chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem )- chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli ) Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika.    Ja pierwsze chaczapuri jadłam ok.8-9 lat temu , kiedy to dopiero wchodziła do Krakowa moda na gruzińskie restauracje . Dziś(...)gładkie ciasto.Jeśli lepi się do rąk musimy zwiększyc ilośc mąki. Ciasto nakrywamy i odczekujemy 20-30 minut. Dzielimy na 6 części i formujemy kulki.  Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok.20cm.Wszystko zależy od tego jak duże chcemy miec chaczapuri. Farsz dzielimy na 6 części. Układamy na placku i zamykamy , tak jak to pokazano na obrazku:      Dobrze sklejamy brzegi.Patelni

Ostra na Słodko
CHLEBKI Pita z Kurczakiem 385

formujemy kulki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.  Każdą kulkę wałkujemy na placek grubości ok. 5mm, oprószamy mąką i odstawiamy przykryte na 20 minut.  Pieczemy w piekarniku przez 6 -7 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią. Kiedy przestygną wypełniamy sałatką, kurczakiem i sosem:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania