Pyszny i szybki w przygotowaniu sos pieczarkowy to znakomity dodatek do wielu potraw w tym makaronów, gołąbków czy placków ziemniaczanych. Idealnie aksamitny i gęsty często gości na moim stole. składniki na 2 porcje 20 dag pieczarek cebula 1,5 szklanki bulionu 200 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła pieprz przepis Pieczarki kroimy w większe(...)cebulę zalewamy bulionem i zagotowujemy. Do miseczki przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę, całość dokładnie mieszamy, dolewamy chochelkę wywaru z pieczarek, dobrze mieszamy i całość wlewamy do gotującego się bulionu. Sos gotujemy jeszcze około 5 minut ciągle mieszając
Smakowite Danianastępnie pomidorki z papryką, a na koniec polewamy oliwą. Składniki na sos blendujemy. Wracamy do ciasta. Gdy wyrośnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta, po czym wykładamy farsz i zawijamy brzegi do środka, a następnie przyciskamy, by się dobrze połączyły. Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy nasz placek. Smażymy na wolnym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Ważne, żeby(...)powtórzyć przynajmniej 3 razy. Za każdym obrotem możemy posmarować trochę oliwą nasz placek, aby się nie przypalił. Na koniec jednak lepiej trochę dłużej go podsmażyć, gdyż stanie się baardzo chrupiący :) A później już tylko pokroić, podać z dodatkiem sałatki i sosu czosnkowego. Pyszności
Sajkofanka smakuPotrzebne produkty; schab 4Sztuki sól szczypta pieprz szczypta ciasto na placki ziemniaczane: ziemniaki 4Sztuki mąka 3Łyżki śmietana 1Łyżka (daje jaśniejszy kolor i są pulchniejsze, ale nie trzeba) sól szczypta pieprz szczypta jajko 2Sztuki cebula 1/2 sztuki olej 1Łyżka czosnek ząbek Sos Śmietanowy; śmietana 18% 3Łyżki majonez 3Łyżki czosnek 3Ząbki (pokrojone jak najdrobniej(...)utarte) szczypiorek 1/4 z pęczka(posiekany) sól 1Szczypta Sposób przygotowania: 1. Zaczynamy od Sosu Śmietanowego. Wszystko razem ze sobą dodając soli mieszamy i wkładamy na 20 min do lodówki 2. Schab ubijamy z dwóch stron soląc i pieprząc 3. Placki ziemniaczane. Obieramy ziemniaki, myjemy i ścieramy na bocznej tarce na małych oczkach dodajemy mąki, śmietanę, jajka pokrojoną
pichcisztoCiasto: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 7 g suchych 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch: 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do pizzy Dodatki: pomidory z puszki , szynka,tarta mozzarella,ser lazur , kolorowe papryki, oliwki, rukola, papryczka pikantna Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej(...)czasie można przygotować pozostałe składniki pizzy. Pokroić szynkę, warzywa... zredukować pomidory z puszki, przyprawić czosnkiem. Blat obsypać mąką, kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzą 3 pizze) podsypując dodatkową mąkę. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, ułożyć resztę składników... Pizzę ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść do nagrzanych płytkach szamotowych
MarciochaKucharzyładnie zawinąć. Po pojawieniu się pęcherzyków powietrza na placku - obracamy na drugą stronę. Jeśli pojawią się też na drugiej - placuszek gotowy :) Ciasto można modyfikować, dodając np. słodką paprykę lub inną ulubioną przyprawę. Składniki: (które będą zawinięte w tortillę) -1 filet z kurczaka -kilka liści sałaty lodowej -pomidor -papryka -ogórek -keczup, majonez, sos czosnkowy -pieprz, sól, gyros -2-3 jajka(...)smażymy na rozgrzanej patelni, po ostygnięciu kroimy w kostkę. Warzywa płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki (dowolnie). Placek tortilli smarujemy keczupem, układamy dowolne warzywa i kawałki kurczaka (u mnie najpierw: sałata, kurczak, papryka, pomidor i ogórek). Całość polewamy ulubionym sosem i zawijamy. Aby tortilla dobrze się trzymała, zawijamy ją od spodu w folię aluminiową. Smacznego
KasiekGotujewodę, stopniowo mąkę a na koniec olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy natłuszczoną formę. Z ciasta formujemy placek, nieco większy od średnicy formy. Na środku wycinamy otwór na komin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy przygotowane wcześniej mięso z warzywami. Zakładamy brzegi ciasta do środka, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyzblęderować. - dodać jajka i bułkę tartą, wymieszać. doprawić solą i pieprzem ,wymieszać. - na rozgrzana patelnię kłaść porcje farszu( czubata łyżka) rozgnieść na płaski placek. - smażyć po dwie minuty z każdej strony. Placuszki świetnie smakują z sosem gulaszowym na bazie karkówki i papryki. (na zdjęciu
Eli Gotowaniepatelnie kłaść łyżką masę, formować placuszek , smażyć z obydwu stron na zloty kolor po ok 2 minuty z każdej strony. Placki dobre są na ciepło i na zimno . Podawać je można z sosami , kwaśna śmietaną ,lub jak w moim wydaniu z sałatka z lekko podduszonej marchewki i pora
Eli Gotowanieelastyczne ciasto. Formujemy kulę, (ja zostawiam w szklanej misce) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Następnie formujemy cienki okrągły placek, wykładamy na natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy). składniki na wierzch: sos lub koncentrat pomidorowy 125 g sera mozzarella 4 plasterki salami 3 pieczarki 1 pomidor liście czosnku niedźwiedziego wykonanie: Ciasto smarujemy sosem, układamy rozdrobnią rękami
Domowy Smak Jedzeniaprzez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty razem z odsączoną kukurydzą, koncentratem i sosem grzybowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm. Pokroić w kwadraty o boku 10x10 cm. Farsz nakładać po przekątnej na kwadraty z ciasta. Sklejać dwa przeciwległe rogi. Bułeczki
In my kitchenbędą nam się przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące. Placki te, idealnie komponują się, podawane ze śmietaną, gulaszem, czy tez rożnymi sosami, np z sosem grzybowym. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachprzygotowania:1. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do drobiu i obsmażamy na patelni.2. Kapustę pekińską kroimy w paski, polewamy ją gotowym sosem lub dressingiem, dodajemy odrobinę oliwy i zmiażdżony ząbek czosnku. Mieszamy.3. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni po 10-20 sekund z każdej strony. Nakładamy porcje kapusty, na to mięso, ogórki i paprykę, składamy i jemy
Kuchnia domowa Aniprzepisu:Z podanych proporcji wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.Ilość garam masala można zwiększyć, w zależności od preferencji smakowych.W przypadku, gdyby sos był za gęsty dodać więcej jogurtu naturalnego.Podawać z chlebkami naan, plackami roti, czy ryżem smażonym po indyjsku lub ugotowanym.Źródło przepisu: Happiness is homemade
Gospodyni Miejskaucieramy na tartce o grubych oczkach.2.Dodajemy cebulę, czosnek, ser oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Formujemy dość płaskie placuszki.3. Na rozgrzanej patelni smażymy placki z dodatkiem oliwy około 5min. na zloty kolor.Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym, pomidorowym lub z sałatą doprawioną winegretem
NaKońcuJęzykaDzisiaj propozycja przypadnie do gustu wielbicielom ostrych, meksykańskich smaków. Placki do tortilli z ostrym farszem z mięsa mielonego, czerwonej fasoli, papryki i pomidorów. Całości dopełnia sałata i sos w postaci jogurtu naturalnego. Jeśli jednak ktoś nie lubi ostrych dań, wystarczy zmniejszyć ilość przyprawy i mamy bardzo smaczny, intensywny w smaku obiad dla całe rodziny. Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji
Kolizje Smaków