już na pewno uwierzycie, że są pyszne ;) Korzystajcie z tego banalnego przepisu, póki sezon na dynię trwa. Raz podałam z sosem czosnkowym z rzodkiewką, ale bez sosu są równie pyszne :) Składniki (12 małych placków): - 400 g dyni - 400 g ziemniaków - 3 łyżki mąki kukurydzianej - 3 łyżki oleju rzepakowego - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, oregano* Ziemniaki i dynię obrać, dynię dodatkowo
Corner With Recipescoś na ciepło". Całe szczęście, że u mnie na obiad prawie zawsze musi być ciepły posiłek, zatem nie miałam specjalnego dylematu co przygotować. Padło na placki z gotowanych ziemniaków, które podałam z sosem pieczarkowym. Było pysznie :) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić
My simple kitchenwymieszać z jogurtem (najlepiej zmiksować żeby nie było grudek jogurtu), dodać czosnek granulowany, pieprz kolorowy i naprawdę dużo pieprzu czarnego (oczywiście ilość zależy od preferencji smakowych). Sos nadaje się do pizzy, tortilli, kebaba, placków ziemniaczanych
Mix smakupatelni położyć na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.Wymieszać jogurt ze startym czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem Dodać trochę oliwyNa każdym placku ułożyć kilka kawałków łososia i trochę sosu jogurtowego. Smacznego
Stare Garydolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Gdy papryka już zmięknie wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę. Na koniec doprawić ewentualnie solą i sosem Tabasco. Podawać z ryżem. Polecam również placki meksykańskiej tortilli, guacamole, czy nachosy jako dodatek. Smacznego
Food Squareplacek na patelni, przez około 10 minut z każdej strony, na bardzo małym gazie. Można także piec go przez 20 minut w 200 stopniach. Gotowy placek odkładam na kratkę do przestygnięcia. Smaruję sosem pomidorowym i układam na nim ulubione dodatki
Magiczne Życie Martydobrze mieszamy tak, by składniki się połączyły.Piekarnik ustawiamy na termoobieg 150 stopni. jeśli nie ma to 180. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wykładamy masę, formując kształt placków. Pieczemy w termoobiegu ok 20 min.Przygotowujemy sos z malin. Jeśli wcześniej nie rozmroziliśmy malin , to nie szkodzi. Wystarczy wrzucić do garnka i lekko podgrzać , następnie zblendować. Dodać słodzik, jogurt wymieszać. Gotowe.SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyplacków. Jakichkolwiek warzyw byśmy nie użyli - zawsze wyjdzie pysznie. Drugą zaletą takiego dania jest ich wielowymiarowość. Można je podać solo lub z dowolnymi dodatkami - sosem czosnkowym, gulaszem czy pieczarkami :) Tym razem głównym składnikiem moich placków stały się same słoneczne warzywa - marchewka, dynia i ziemniaki :) Składniki: 500 g dyni 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 duże marchewki sól, pieprz
My simple kitchenprzecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos: Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy nim placek. Na wierzch układamy warzywa i pokrojona pierś obsypaną przyprawami oraz ser żółty Pieczemy w tem. 180 st. przez 30 min. Pizze podałam z sosem czosnkowym przepis
NaKońcuJęzykaKurki to wspaniałe grzyby m.in. dlatego, że rosną najdłużej bo od czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję
OstryKęsKurki to wspaniałe grzyby m.in. dlatego, że rosną najdłużej bo od czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję
OstryKęsdrożdży3 łyżki oleju1 łyżeczka suszonej bazyliiFarsz:150 g boczku wędzonego w plastrach1/3 puszki kukurydzy70 g zielonych oliwek (waga po odsączeniu z zalewy)1 cebula2 ząbki czosnkuser żółtykoncentrat pomidorowy lub sos do pizzyprzyprawa do pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy składniki na wierzch pizzy: boczek kroimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy, ser żółty kroimy w plasterki, czosnek(...)miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 3. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę i czosnek, potem boczek, kukurydzę, a na koniec oliwki. Całość obkładamy plastrami żółtego sera.4. Pizzę wkładamy
Kuchnia domowa Aniłyżki NADZIENIE: szpinak świeży 2 pęczki, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sos pomidorowy 6 łyżek/ostry, oregano 2 łyżki, ser feta 200 gram, jajka 6 sztuk do misy robota wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól, wsypać mąki, wlać olej(...)przykryte na 1 godzinę do wyrośnięcia blaszka z piekarnika z papierem do pieczenia - dłonie posmarować olejem, wyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano wcześniej przygotować szpinak : na oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać pokrojone liście szpinaku, doprawić do smaku, podsmażać
W Mojej Kuchni Lubięwychodzi... wszyscy walą sztućcami, że chcą już jeść... a ja próbuję zrobić kolejne zdjęcia...Składniki: 8 placków tortili, sałatka: 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki czerwonej fasoli, 1/2 kapusty pekińskiej, sos: 400 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, mięso: 2 piersi kurczaka, 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa(...)kroimy w kostkę: ogórka, pomidora oraz paprykę. Warzywa z puszki odsączamy. Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą. Placki do tortilli podgrzewamy w mikrofalówce albo na suchej patelni. Nakładamy na środek sos czosnkowy, usmażonego kurczaka oraz sałatkę warzywną. Zawijamy tortillę i owijamy folią aluminiową
Aga w kuchniGulasz: 1kg łopatki, 2 cebule, 4-5 czubatych widelców mąki pszennej ( ja używam tortowej), vegeta (można użyć samej soli lub przyprawy uniwersalnej), pieprz, papryka czerwona słodka, olej do smażenia. Placki ziemniaczane: 15 ziemniaków, 2 cebule, 5 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia. Ponadto: śmietana 18%. Przygotowanie: Gulasz: Łopatkę pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić(...)doprawienia do smaku. Gdy mięso jest miękkie, przygotować zawiesinę. Pół szklanki zimnej wody wymieszać z mąką i powoli wlewać do mięsa, cały czas mieszając. Gdy sos jest gęsty nie wlewać więcej zawiesiny. Zagotować. Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć. Cebule obrać i zetrzeć. Wymieszać z jajkami i mąką. Posolić i popieprzyć. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron
W kuchni u Moniki