Składniki: 12 plasterków sera żółtego ( dowolny ) 4 placki do tortilli 1/2 opakowania sera gorgonzola ser mozarella wiórki szczypiorek dowolny ulubiony serek do smarowania pieczywa np. Almette mix sałat z rukolą i roszpunką 2 ząbki czosnku 1 sos do sałatek ziołowo paprykowy(...)takie mini sosiki do rozrobienia na oleju) 4-8 plasterków balerony gotowanego, lub innej dowolnej ulubionej szynki Przygotowanie: Mix sałat mieszamy z sosem do sałatek i 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku. Na placki do tortilli nakładamy serek do smarowania, na to dowolna kolejność układania pozostałych składników :) Zawijamy jak na tortillę, i owijamy w folię aluminiowa i wkładamy
ClauditteMissCookingposiekanych listków świeżej mięty i pół pęczka posiekanej drobno natki kolendry. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany sos śmietanowy również odstawiłem do lodówki.Na dwóch wyłożonych pergaminem blachach do pieczenia ułożyłem po dwa placki tortilli. 200 gram sera żółtego starłem na tarce o grubych oczkach. Na wszystkich czterech plackach tortilli ułożyłem warstwy żółtego sera(...)stopni z włączonym termoobiegiem i zapiekałem w nim quesadille przez 20 minut. Po tym czasie wyjąłem gotowe danie z piekarnika i każdy placek pokroiłem na cztery części. Po nałożeniu dania na talerz każdy kawałem polałem dużą łyżką sosu śmietanowego, a na wierzch położyłem łyżkę salsy z pomidorów i awokado
Wyprawy kulinarnePlacki ziemniaczane Można jeść je na wiele sposobów, z cukrem czy ketchupem, gulaszem czy sosem pieczarkowym ile pomysłów tyle też przepisów, na co kto ma ochotę. Obiad, którym dogodzi się każdemu. A to przepis na złote, chrupiące placki. 5 dużych ziemniaków 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 czubate łyżki mąki szczypta soli szczypta pieprzu olej do smażenia(...)dołożyć do ziemniaków, dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać. Odlać powstałą wodę. Nakładać na patelnie z rozgrzanym tłuszczem za pomocą łyżki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos pieczarkowy: 50 dkg pieczarek 2 łyżki masła 3,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2,5 łyżki mąki sól, pieprz natka pietruszki Pieczarki podsmażyć, posypać solą i pieprzem, przełożyć do garnka
Pelusiowa Kuchniapóki lato, póki jeszcze można się lodami chłodzić (a nawet trzeba!) Miłego dnia. Ryż z zielona soczewicą, kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym Marchewkowe curry z ziemniakami i ciecierzycą Placki cukiniowe z suszonymi pomidorami, posypane ziarnami dyni; pomidor Naleśniki gryczane z serkiem chrzanowym, szpinakiem, pomidorami i wędzonym łososiem mrożony koktajl banan
More food, love and dreamsfilety z kurczaka 2 papryczki pepperoni lub 1 chili 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 placki tortilli 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 mrożonki "Warzywa meksykańskie" 1 biała cebula 1 czerwona cebula Sos guacamole: 1 awokado dojrzałe sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 malutka cebula biała 1 ząbek czosnku 2 łyżki(...)miękkości. Mięsko wrzucamy na gorącą patelnię i smażymy mieszając co jakiś czas, by równomiernie się upiekło. Łączymy z pozostałym farszem. 4. Placki tortilli delikatnie podgrzewamy i przekładamy do okrągłych miseczek, robimy wgłębienie i nadziewamy farszem warzywno- mięsnym. Polewamy sosami. Sos guacamole: Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie miąższ. Przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką
Kuchnia w czekoladzietego przepysznego warzywa. Do placków najlepiej wykorzystać młode cukinie, z większych trzeba obrać skórkę i wydrążyć nasiona. Młodziutkie okazy wystarczy dobrze wyszorować i wrzucać do szatkownicy. Placki można jeść same polane np. jogurtowym sosem z posiekanym koperkiem, mogą też być dodatkiem do sosów z mięsem. Polecam wypróbować, dla mnie pyycha:) Składniki na ok 15 placuszków: dwie młode cukinie (razem
Maślane ciasteczkojuż na pewno uwierzycie, że są pyszne ;) Korzystajcie z tego banalnego przepisu, póki sezon na dynię trwa. Raz podałam z sosem czosnkowym z rzodkiewką, ale bez sosu są równie pyszne :) Składniki (12 małych placków): - 400 g dyni - 400 g ziemniaków - 3 łyżki mąki kukurydzianej - 3 łyżki oleju rzepakowego - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, oregano* Ziemniaki i dynię obrać, dynię dodatkowo
Corner With Recipescoś na ciepło". Całe szczęście, że u mnie na obiad prawie zawsze musi być ciepły posiłek, zatem nie miałam specjalnego dylematu co przygotować. Padło na placki z gotowanych ziemniaków, które podałam z sosem pieczarkowym. Było pysznie :) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić
My simple kitchenwymieszać z jogurtem (najlepiej zmiksować żeby nie było grudek jogurtu), dodać czosnek granulowany, pieprz kolorowy i naprawdę dużo pieprzu czarnego (oczywiście ilość zależy od preferencji smakowych). Sos nadaje się do pizzy, tortilli, kebaba, placków ziemniaczanych
Mix smakupatelni położyć na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.Wymieszać jogurt ze startym czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem Dodać trochę oliwyNa każdym placku ułożyć kilka kawałków łososia i trochę sosu jogurtowego. Smacznego
Stare Garydolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Gdy papryka już zmięknie wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę. Na koniec doprawić ewentualnie solą i sosem Tabasco. Podawać z ryżem. Polecam również placki meksykańskiej tortilli, guacamole, czy nachosy jako dodatek. Smacznego
Food SquareOczywiście są też przepisy fajne, jak np. wspomniane przy okazji zdjęć śledzie. Wypróbuję może sałatkę śledziową poznańską, żeberka duszone w ziołach, sandacza na maśle z koprem, sos pieczarkowo-kalarepkowy (w książce z plackami ziemniaczanymi). No i pewnie zrobię kiedyś kurczaka na butelce z piwem, doprawionego solą, pieprzem i natartego masłem, ale do tego nie potrzebuję rewolucji Magdy Gessler
Kraina Tysiąca Smakówplacek na patelni, przez około 10 minut z każdej strony, na bardzo małym gazie. Można także piec go przez 20 minut w 200 stopniach. Gotowy placek odkładam na kratkę do przestygnięcia. Smaruję sosem pomidorowym i układam na nim ulubione dodatki
Magiczne Życie Martydobrze mieszamy tak, by składniki się połączyły.Piekarnik ustawiamy na termoobieg 150 stopni. jeśli nie ma to 180. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wykładamy masę, formując kształt placków. Pieczemy w termoobiegu ok 20 min.Przygotowujemy sos z malin. Jeśli wcześniej nie rozmroziliśmy malin , to nie szkodzi. Wystarczy wrzucić do garnka i lekko podgrzać , następnie zblendować. Dodać słodzik, jogurt wymieszać. Gotowe.SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyplacków. Jakichkolwiek warzyw byśmy nie użyli - zawsze wyjdzie pysznie. Drugą zaletą takiego dania jest ich wielowymiarowość. Można je podać solo lub z dowolnymi dodatkami - sosem czosnkowym, gulaszem czy pieczarkami :) Tym razem głównym składnikiem moich placków stały się same słoneczne warzywa - marchewka, dynia i ziemniaki :) Składniki: 500 g dyni 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 duże marchewki sól, pieprz
My simple kitchen