czosnkiem okazał się urozmaiconą i odmienną wersją znanego wszystkim tatara - naprawdę smaczny i naprawdę godzien polecenia. Równie oryginalny i smaczny okazał się łosoś podany na ziemniaczanym placku z dobrze dobranym sosem. Nieco słabiej wypadł śledź po holendersku z 3-ma sosami, choć amatorów śledzia z pewnością nie zawiedzie.. Wybór zup ciekawy. Ja, jak zwykle degustator żurku oceniłam wersję Białego
Smaki EwyCebulę kroimy w drobną kostkę. Do ziemniaków dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię nakładamy dużą łychą porcje ciasta i smażymy do momentu zarumienienia. Do placków świetnie nadaje się sos koperkowy. Składniki 1 mały jogurt pęczek koperku sól, pieprz Koperek siekamy drobno i mieszamy z jogurtem, przyprawiamy i gotowe! Smacznego
Cukier&PuderSos szpinakowy robiłam do placków ziemniaczanych. Równie dobrze nadaje się do makaronu i drobiu. Na pewno nie raz jeszcze go zrobię. Składniki: 250 g mrożonego szpinaku 200 g śmietany masło sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dusić przez około 10 minut. Dodać śmietanę i zagotować na małym ogniu
Mama Gotujepowinny być grubsze niż 3 cm . Smażyć z obu stron na złoty kolor, ale na niezbyt dużym ogniu, gdyż placki łatwo i szybko przypalają się. Gotowe placki najlepiej smakują z sosem czosnkowym i surówką
Jadło i czytadłokakaowe ricotta hotcakes z polewą kakakową*, truskawki*cukier puder,kakao,gorzka czekolada,cynamon,wodaUwielbiam te placki.....w ogóle ricottę w każdej postaci ^.^Mam wrażenie, jakby już
More food, love and dreamsjajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy i mieszamy.6. Z masy formujemy placki. Obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej.7. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.Rada: placki najlepiej smakują z sosem pieczarkowym lub innym. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja akurat podałam z mizerią
Pasja SmakuLangosze to specjalność kuchni węgierskiej i słowackiej. Można je tam kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi. Pierwszy raz jadłam je ponad 10 lat temu na
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiejsze danie to proste składniki, prosta forma i proste przygotowanie ale doskonały smak. Zapraszam na pyszny placek ziemniaczany przygotowany w piekarniku z dodatkiem chrupiącego boczku, aromatycznego rozmarynu, cząbru i prostym sosem śmietanowym. Jego przygotowanie zajęło niecałą godzinę, a efekt był rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kilograma ziemniaków, 3 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 150 gram boczku wędzonego w plastrach(...)cebuli dymki pokroiłem w półcentymetrowe plasterki. Trzy czwarte szczypiorku dodałem do śmietany i wymieszałem z nią, pozostawiając pozostały szczypiorek do dekoracji. Wyjęty z piekarnika placek pokroiłem na kawałki i delikatnie nałożyłem na talerze. Podałem z sosem śmietanowym, posypując całość szczypiorkiem
Wyprawy kulinarneMój ulubiony ser w najlepszym wydaniu- halloumi grillowany Tortilla z kurczakiem i halloumi SKŁADNIKI: 2-4 placki tortilla 500 g piersi z kurczaka ser halloumi rukola pomidor ostra papryka, oliwki, ostre ogóreczki sos pomidorowy sól, pieprz i inne ulubione przyprawy, oliwa Zamarynować kurczaka w przyprawach, ziołach i oliwie. Odłożyć na kilkanaście minut do lodówki. Pokrojone w paseczki piersi(...)plastry lub mniejsze kawałki. Gdy kurczak będzie już gotowy, pokrojony w plastry ser haloumi grillować do uzyskania złotego koloru. Następnie podgrzać na rozgrzanym grillu również placki tortilli.. Ciepłe wrapy polać sosem pomidorowym, nałożyć rukole, kurczaka, haloumi pomidorki i pozostałe dodatki. Całość dobrze zawinąć za pomocą papieru lub folii aluminiowej. Smacznego
MarciochaKucharzyczosnkowym :) Składniki: 3 średnie cukinie 3 marchewki 2 łyżki natki pietruszki 3/4 szklanki mąki jajko łyżka jogurtu naturalnego zioła prowansalskie, bazylia, papryka słodka sól, pieprz Przepis na sos czosnkowy ---> TUTAJ Przygotowanie: Cukinie obieramy, a marchewki skrobiemy. Warzywa myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Siekamy umytą pietruszkę i wraz z jajkiem(...)Opcja smażenia wygląda następująco: na patelnię wylewamy odrobinę oleju rzepakowego i czekamy aż się rozgrzeje. Kolejno wykładamy porcje na placki smażymy z obu stron. Gdy placuszki się zarumienią wykładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy nadmiar tłuszczu/ Podajemy z ulubionym sosem ( u mnie oczywiście czosnkowy
ChilliJemystęsknić :) A teraz już serio. Jakiś czas temu publikowałam mój sprawdzony przepis na tortille pszenno-kukurydziane , dziś natomiast przyszedł w końcu czas na sos, który przygotowuję do tych właśnie placków. Jest dosyć pikantny, lecz pikantność tę równoważy słodycz cebuli, pomidorów i kukurydzy. Sos czosnkowy podkreśla smak dania i nadaje mu wyjątkowego charakteru. Polecam! Składniki na kurczaka
Rozpustne gotowanieDzisiaj coś dla małych i dużych łasuchów, racuchy z twarogu i kaszy manny- zdrowe i pożywne.Do placuchów dodatkowo zrobiłam słodki kisiel cytrynowy, ale posypane cukrem
Kraina Miodem Płynącadokładkę. Gdy robiłem zakupy byłem pewien, że mam w domu paczkę placków do tortilli. Jakież było moje rozczarowanie, gdy okazało się, że w paczce nie ma placków, a są tylko jakieś sosy w proszku :( Postanowiłem się nie poddawać i nie zmieniać planów, a ponieważ nie chciało mi się drugi raz iść do sklepu, zrobiłem placki samodzielnie. Po tym doświadczeniu doszedłem
Gotuj z MisiemTortilla popularna jest na całym świecie. W wielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Farsz do tortilli może stanowić wszystko - warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy. Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach. Wszystko(...)zdjęciu). Na koniec wymieszałam w miseczce majonez z ketchupem,dodałam parę pokrojonych papryczek piri-piri,czosnek i jak ktoś woli jeszcze bardziej na ostro - sos tabasco. Pokrojone mięsko usmażyłam na patelni. Niestety placki tortilli kupiłam. Podgrzałam z żółtym serem w mikrofali, oczywiście można w piekarniku bądź na patelni. Na podgrzany placek nakładałam kolejne składniki
potrawyregionalnesmażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki lekko wyrastają. Gotowe placki z cukinii podałam z śmietankowym gulaszem z kurczaka, ale można je podać np. z sosem czosnkowym i koperkiem. The post Placki z cukinii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię