placków. Jakichkolwiek warzyw byśmy nie użyli - zawsze wyjdzie pysznie. Drugą zaletą takiego dania jest ich wielowymiarowość. Można je podać solo lub z dowolnymi dodatkami - sosem czosnkowym, gulaszem czy pieczarkami :) Tym razem głównym składnikiem moich placków stały się same słoneczne warzywa - marchewka, dynia i ziemniaki :) Składniki: 500 g dyni 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 duże marchewki sól, pieprz
My simple kitchenprzecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos: Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy nim placek. Na wierzch układamy warzywa i pokrojona pierś obsypaną przyprawami oraz ser żółty Pieczemy w tem. 180 st. przez 30 min. Pizze podałam z sosem czosnkowym przepis
NaKońcuJęzykaKurki to wspaniałe grzyby m.in. dlatego, że rosną najdłużej bo od czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję
OstryKęsKurki to wspaniałe grzyby m.in. dlatego, że rosną najdłużej bo od czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję
OstryKęsdrożdży3 łyżki oleju1 łyżeczka suszonej bazyliiFarsz:150 g boczku wędzonego w plastrach1/3 puszki kukurydzy70 g zielonych oliwek (waga po odsączeniu z zalewy)1 cebula2 ząbki czosnkuser żółtykoncentrat pomidorowy lub sos do pizzyprzyprawa do pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy składniki na wierzch pizzy: boczek kroimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy, ser żółty kroimy w plasterki, czosnek(...)miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 3. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę i czosnek, potem boczek, kukurydzę, a na koniec oliwki. Całość obkładamy plastrami żółtego sera.4. Pizzę wkładamy
Kuchnia domowa Aniłyżki NADZIENIE: szpinak świeży 2 pęczki, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sos pomidorowy 6 łyżek/ostry, oregano 2 łyżki, ser feta 200 gram, jajka 6 sztuk do misy robota wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól, wsypać mąki, wlać olej(...)przykryte na 1 godzinę do wyrośnięcia blaszka z piekarnika z papierem do pieczenia - dłonie posmarować olejem, wyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano wcześniej przygotować szpinak : na oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać pokrojone liście szpinaku, doprawić do smaku, podsmażać
W Mojej Kuchni Lubięwychodzi... wszyscy walą sztućcami, że chcą już jeść... a ja próbuję zrobić kolejne zdjęcia...Składniki: 8 placków tortili, sałatka: 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki czerwonej fasoli, 1/2 kapusty pekińskiej, sos: 400 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, mięso: 2 piersi kurczaka, 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa(...)kroimy w kostkę: ogórka, pomidora oraz paprykę. Warzywa z puszki odsączamy. Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą. Placki do tortilli podgrzewamy w mikrofalówce albo na suchej patelni. Nakładamy na środek sos czosnkowy, usmażonego kurczaka oraz sałatkę warzywną. Zawijamy tortillę i owijamy folią aluminiową
Aga w kuchniGulasz: 1kg łopatki, 2 cebule, 4-5 czubatych widelców mąki pszennej ( ja używam tortowej), vegeta (można użyć samej soli lub przyprawy uniwersalnej), pieprz, papryka czerwona słodka, olej do smażenia. Placki ziemniaczane: 15 ziemniaków, 2 cebule, 5 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia. Ponadto: śmietana 18%. Przygotowanie: Gulasz: Łopatkę pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić(...)doprawienia do smaku. Gdy mięso jest miękkie, przygotować zawiesinę. Pół szklanki zimnej wody wymieszać z mąką i powoli wlewać do mięsa, cały czas mieszając. Gdy sos jest gęsty nie wlewać więcej zawiesiny. Zagotować. Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć. Cebule obrać i zetrzeć. Wymieszać z jajkami i mąką. Posolić i popieprzyć. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron
W kuchni u Monikiricotta hotcakes z sosem czekoladowymSkoro ricotta wróciła to trzeba to jakoś uczcić :3 A tak swoja drogą muszę się w końcu zapoznać lepiej z nową kuchenką
More food, love and dreamsktóry tym razem przedstawiam jest wykorzystywany jako dodatek do do mięs i sałatek - podobnie jak sos czosnkowy, który niedawno zaprezentowałam. Jest wspaniałym dodatkiem do placka po cygańsku, ale to już inna „bajka”. Kiedyś na pewno pojawi się on na blogu. Składniki: Majonez Ketchup Sól, pieprz Ostra mielona papryka Wykonanie: W miseczce umieszczamy po tyle samo majonezu i ketchupu
Smaki EwyPlacki- to bardzo szerokie pojęcie . Przepisów na placki jest tysiące i moje na pewno gdzieś są . Jeśli chodzi o te które chcę dzisiaj opisać to nie maja konkretnego przepisu ,zawsze coś w nich zmieniam ,to w plynnych składnikach , to w rodzajach sypkich. Zawsze próbuje coś innego . Często robie tego typu dania ,ponieważ są stosunkowo proste i mało pracochłonne , a dzieci(...)wbijam jajka . Wszystko miksuję na jednolitą masę . Gęstość musi być taka jak jogurt grecki. Na rozgrzaną patelnię wlewam na środek ciasto ( ja stosuje łyżkę do sosów- mała wazowa) pozwalam aby swobodnie rozpłynęło się . Placek powinien mieś średnicy ok,15cm. ( jeśli jest większy to też nie problem) Do drugiej miski wkładam twaróg , jogurt mieszam aby składniki polączyły się , dodaje pokrojone
Eli Gotowanie....czyli dania główne z warzyw i dodatki warzywne do obiadu. Bakłażany faszerowane mięsemMakaron z sosem a'la ratatouillePieczone bakłażany z tzatzikiPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów
Chilli Czosnek i Oliwaszpinaku z sosem szczawiowym” (60 zł). Idealnie skomponowane i przygotowane danie. Sandacz delikatny, idealnie ugotowany i bez ości !. Szpinak jak trzeba. Wspaniały placek ziemniaczano łososiowy na spodzie… . Danie kompletne. Na zakończenie „Comber z sarny podany z sosem jałowcowym, szpinakowymi szpeclami oraz karmelizowanymi burakami” (97 zł). I od czego zacząć? Od tego, że sarna delikatna, idealnie różowa w środku… że szpecle(...)szpinakowe bardzo smaczne… że sosu jałowcowego zdecydowanie za mało… bo można by w głębokim talerzu go podawać…. No może buraczki bym troszkę zmieniła, dla mnie troszkę za ostre (za mocna zalewa octowa) ale generalnie danie medalowe. Deseru już nie zamówiliśmy, ja jeszcze tylko poprosiłam o herbatę. Otrzymałam filiżankę z plasterkiem pomarańczy i świeżego imbiru, w imbryczku parzyła się herbata
królestwo garówPyszne placki z ugotowanych ziemniaków to tania i prosta propozycja obiadowa . Najlepiej smakują z sosem i dodatkiem surówki . Są pyszna alternatywą dla mięsa a więc szczególnie polecam je dla jaroszów . składniki na 14 placków 1 kg ziemniaków 2 małe cebule 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek oleju do smażenia płaska łyżeczka soli pieprz przepis Obrane
Smakowite Dania40cm krążek (my całością ciasta wylepiliśmy dużą blachę, ale ostatecznie okazało się, że i tak ciasta było troszkę za dużo jak na nasz gust). Placki układać na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem, posmarować sosem pomidorowym (pomidory w puszce rozgnieść na puree i dodać przyprawy, przede wszystkim bazylię). Na sos wyłożyć ulubione składniki (np. mozzarellę, salami, szynkę, paprykę, kukurydzę, pieczarki, cebulę, oliwki
Przepysznik - BLW i nie tylkoPołączenie surowych ziemniaków i drożdży zawsze zapowiada pyszne danie. Były bliny z jogurtem , były bliny z łososiem . Zaręczam, że bliny ziemniaczane z pieczarkami są również przepyszne
mojewypiekiinietylkojestem wielką miłośniczką kaszy, nie spodziewałam się, że te placuszki tak mi zasmakują. Są pyszne i bardzo syte, zdołałam zjeść tylko dwa, podane z sosem jogurtowym i surówką z młodej kapusty. Jeden placek to 263 kcal. Składniki (9 sporych placków): 200 g kaszy jaglanej 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 100 g szpinaku (mrożonego) cebula
e-PrzepisyKulinarneBaba ziemniaczana jest świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można ją podawać ze śmietaną, ulubionym sosem lub po prostu samą. Wymaga trochę pracy ponieważ trzeba zetrzeć ziemniaki, ale warto. To proste i bardzo dobre danie. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 200 g wędzonego boczku może być dodatkowo zapażony 2 duże cebule 200 g mąki 2 jajka 3 ząbki czosnku
Mama GotujeMama przywiozła nam mega cukinie ze swojego ogródka:) mamy jeszcze końcówkę starych ziemniaków. Trzeba to jakoś wykorzystać, dlatego dziś na obiad: Placki cukiniowo- ziemniaczane z salsa pomidorowa oraz jogurtowym sosem czosnkowym Placuszki z cukinii 1 duża cukinie kilka ziemniaków 1 średnia cebula 2 jajka ok. 50 g mąki sól/pieprz olej do smażenia salsa pomidorowa: 2 pomidory kilka młodych
MarciochaKucharzykardamonu. Dusimy do czasu, aż owoce zmiękną. Większość wody wyparuje a cała mieszanka nabierze struktury gęstego kiślu. Ściągamy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Zimny sos mieszamy z 200ml jogurtu greckiego. Wykonanie: Upieczony placek odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na 3 części. Układamy wg kolejności : -> placek -> masa bakaliowa [wybrać wszystkie owoce] -> placek II -> dżem jagodowy -> placek
Jedz zdrowo żyj zdrowo!płytką o dużych oczkach Dodać mąkę ziemniaczaną, jogurt kozi i przyprawić - wszystko niedbale zmiksować Rozgrzać olej na patelni i nakładać łyżką placki. Jedna łyżka - jeden placek. Uklepać :) Można podać z sałatą lub z sosem jogurtowo-ziołowym. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżki mąki kukurydzianej słodzik do smaku łyżeczka proszku do pieczenia Wszystko wsypać do miski i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni, formując niewielkie placki. P lacki podawać z serkiem homogenizowanym lub sosem czekoladowym. Z porcji wychodzi około 4-5 placuszków
Humanistka w kuchniZielone placuszki z groszku to fajny pomysł zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Dobrze komponują się z sosem czosnkowym, koperkowy lub po prostu posypane koperkiem :)~ Placki z zielonego groszku ~Składniki:puszka zielonego groszkujajkołyżeczka mąki pełnoziarnistejsól, pieprz, czosnekWszystkie składniki dokładnie miksujemy. Małe porcje przekładamy łyżeczką na lekko natłuszczoną, rozgrzaną patelnię i formujemy placuszki. Smażymy po kilka minut
Kuchenny Skrawek Niebawyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.4. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy tartym żółtym serem i przyprawą
Kuchnia domowa Anidodać do nich więcej mąki, wtedy staną się bardziej spójne. Ja jednak wolę mniej mąki, gdyż wolę placki bardziej jarzynowe niż mączne.Takie placki podaję najczęściej z kwaśną śmietaną, czasem z sosem czosnkowym lub mięsnym, albo gulaszem. Na lato polecam jednak najzwyklejszą śmietanę lub jogurt naturalny, wtedy smakują jak wakacje u babci :)Smacznego!Zapraszam Was do wzięcia
Codzienna kuchnia niecodzienna