zbyt rzadki. zabielamy odrobiną śmietany lub jogurtu greckiego. Sos gotowy. Zastosowań co nie miara - z kluskami śląskimi , łyżką kładzionymi , ryżem, kaszą czy jako dodatek do placków ziemniaczanych . W zależności od przypraw jakie zastosujemy sos zmienia smak i może posłużyć do innych celów. Polecam. Kompozycja wielozadaniowa rzec można
Kuchnia po mojemupomidor kiełbasa żółty ser oliwki pieczarki przyprawa do pizzy Ciasto podzielić na 15 kawałków, uformować kulki , a następnie każdą kulkę rozwałkować na placek wielkości ok 12 cm. Każdy posmarować sosem pomidorowym i ułożyć nadzienie. Posypać żółtym serem i przyprawą do pizzy. Piec w temp 220 st ok 15 min SMACZNEGO
Gotowanie jest łatwewierzę, że uda się wtedy wytworzyć odpowiednie kieszonki. Chlebki pita tradycyjnie pełniły dwie role - jedzenia oraz naczynia kuchennego, z powodzeniem zastępując biesiadnikom sztućce oraz talerz. Placki pokrojone w trójkąty wykorzystuje się do nabierania sosów i dipów, np. hummusu (dipu z ciecierzycy) czy taramosalata (greckiej pasty z ikry). W chlebki, niczym w placki tortilla, zawija się różne składniki, lub też wkłada
Chilli Czosnek i OliwaSos który idealnie pasuje do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy wytrawnych naleśników. Jeśli jeszcze nie robiliście to bardzo polecam. Składniki :* 2 łyżki masła* mała cebula* 300g boczniaków* pół litra wody bądź buliony warzywnego* 1 łyżka mąki pszennej* 1 łyżka śmietany 18%* sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie :Na maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać boczniaki pokrojone(...)paseczki, przesmażyć, dolać wodę lub bulion i dusić do miękkości grzybów. Całość przyprawić do smaku. W śmietanie rozprowadzić mąkę, dodać kilka łyżek sosu, wymieszać i dodać do garnka. Zagotować. Można dodać posiekany świeży koperek
Magiczne Życie Martykoncentratu pomidorowego1 łyżeczka keczupu1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskichNa wierzch:1 pomidor1 czerwona cebulka1/2 zielonej paprykikilka plasterków salami1 ogórek kiszonyczarne oliwkiprzyprawa do pizzyser żółtySposób przygotowania:1. Składniki na sos dokładnie mieszamy.2. Przygotowujemy warzywa na wierzch pizzy: paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy(...)wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 5. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem sosem do pizzy,nakładamy pozostałe składniki: cebulę, ogórka kiszonego, salami, paprykę, pomidory i oliwki, całość posypujemy najpierw przyprawą do pizzy, a potem tartym żółtym serem.6. Pizzę wkładamy
Kuchnia domowa Anioraz serami w kostce, a to dlatego, że w Biedronce do dziś była promocja -20% na sery białe :D Serki wiejskie używam do rozmaitych potraw, placków (słodkich/słonych), sałatek, jako dodatek do sosów, owoców. Dla mnie jest to produkt uniwersalny bez którego nie potrafię się obyć. Tak więc dziś słodka wersja placków ;) Składniki (na około 10 placuszków): 2 jajka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćczęściej. Czemu tak i sos? Po pierwsze taki mamy okres roku że praktycznie wszędzie widzimy pomarańcze. Pomyślałem sobie "będzie pasować na pewno" nie myliłem się. Sos wyszedł mi naprawdę dobry i razem z plackami stworzyło bardzo smaczną całość.Jestem trochę zły na jakość zdjęć. Obecnie nie posiadam dobrej jakości aparatu i byłem zmuszony zrobić je telefonem. I efekty tego(...)smażymy placki. 1 łyżka= 1 placek.4.SosPomarańczę i cytrynę oblać wrzątkiem. Tarkujemy skórkę (do białej części).5. Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i wlewamy do nagrzanego rondelka. Dodajemy cukier, masło i skórkę. Wszystko mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Następnie rozrabiamy wodę z mąką (uwaga na grudki) i wlewamy do garnka. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy i sos gotowy.6
Gotuj Z Muzykąszklanki zimnej wody, i gotować stale mieszając, aż sos zgęstnieje.Gulasz przyprawić solą i peiprzem.Placki ziemniaczane:Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do ziemniaków.Dodać mąkę i jaja i wymieszać.Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.Placki smażyć na złoto na rozgrzanym na patelni oleju.Podanie:Na talerze(...)posiekanym koperkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 4 spore placki ziemniaczane.Z dodatku kminku można zrezygnować, można również użyć kminku w całości, a nie mielonego. Ostrą paprykę można zastąpić słodką.Smak gulaszu można wzbogacić o pieczarki.Gulasz trzeba co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości podlewać mięso bulionem.Mięso wołowe
Gospodyni MiejskaKolejny pomysł na to, aby śniadanie nie bylo nudne. Niesamowicie proste i pyszne wrapy (bez węglowodanów), które robi się... z jajek i odrobiny mleka, a potem
DefinicjaSmakuDziś na szybki obiad ekspresowe placki z cukinii :) Pysznie smakowały z dodatkiem sosu pomidorowo-bazyliowego oraz surówką z sałaty, roszponki i kalarepki. Dzieci twierdzą co prawda, że cukinii nie lubią ale tutaj została przemycona tak skutecznie, że nawet nie zorientowały się i placki w mig zniknęły ;)Składniki:cukinia 2 małe szt, około 400gmąka kukurydziana lub jaglana1,5 szklankimielone siemię lniane1
głodny alergikprzy okazji urodzinowy. Na zdjęciu: ciecierzyca ze szpinakiem i czosnkiem, biała surówka (kapusta, jabłko, seler, cebula i sos ), kotlet buraczany , szybki sos pomidorowo-paprykowy i kule ziemniaczane. Smacznego! Przepis dodaję do akcji: Znów w Krakowie:). Warto poszukać noclegu na grouponie lub kupbonie (dużo taniej, można upolować pokój ze śniadaniem i bardzo blisko centrum:). Yellow(...)granic... Momo - polecam w 100%!!! Pysznie, niedrogo i nie trzeba długo czekać! Na zdj.: zupa pasternakowo-ziemniaczana, sambal, gulasz z seitanem i lassi. Masala dosa - placek ziemniaczany z ziemniaczanym nadzieniem i sosem z orzechów ziemnych. Niebo w gębie. Momo bar serwuje kuchnię indyjską - ul. Dietla 49. Pyszna kawa i genialny wystrój - Les Coloreurs Cafe , ul. Estery 10. Kładka Ojca
Qlinarnie i QlinarnieKażdy wie, że tradycyjne 'leniwe' przyrządza się z twarogu, mąki i jajek, ja jednak niezbyt często robię ten rodzaj klusek, zdecydowanie wolę swoją, troszkę inną wersję
Kraina Miodem Płynącasmakowa przypadła mojej rodzinie bardzo do gustu. A czy Wy lubicie takie przekąski ? Tortilla z sardynkami SKŁADNIKI: 3 placki tortilli 3 garście sałaty - mix z rukolą 9 pomidorków koktajlowych 1 papryka czerwona szczypiorek 3 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego 1 puszka sardynek z mórz północnych w oleju z pastą pomidorowo(...)czosnkową PRZYGOTOWANIE: Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na ćwiartki. paprykę oczyszczamy z nasion i płuczemy, kroimy w paseczki. Szczypiorek siekamy. Sardynki odcedzamy z oleju. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni, następnie smarujemy je ketchupem bądź sosem pomidorowym. Układamy garść sałaty, pomidorki koktajlowe oraz paprykę. Na całość nakładamy kawałki sardynki z puszki Zwijamy tortillę w rożek. Podajemy tuż
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisamochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się o jabłkowy. Dodatek tymianku moim zdaniem nadał mu charakteru retro, który w listopadzie jakoś(...)ponieważ robiłam moje ciasto w mniejszej formie- dzięki temu wyszło grubsze, ale żeby wyrosnąć i się upiec potrzebowało więcej czasu. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Można w między czasie przygotować sos karmelowy z oryginalnego przepisu- my mieliśmy w lodówce zagubiony sos toffee i to było jego przeznaczenie:) Sosem polewamy ostygnięte ciasto i jemy, inhalując się cudownymi aromatami. Taki listopad można przyjąć
les mirabellesnudne. Kiedy placki się smażą to można szybko ogarnąć kuchnie, a jak się usmażą to mamy co jeść i mamy czysto :) Co do placków. Smak hmm niby słodkie, ale nie. Smaku i wyrazistości nadaje sos lub sok z cytryny, same w sobie też smaczne, ale na pewno inne ziemniaczane. Bardzo lekkie. W 100% nadają się na drugi(...)następnie resztę kukurydzy, kolendrę, bazylię i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Rozgrzewamy olej na patelni, dużą łyżką wlewamy ciasto tworząc placki i smażymy na złoto z każdej strony. Odkładamy na papierowy ręcznik, a następnie na talerz. Podajemy z sosem chili lub z limonką (cytryną). Na drugi dzień, można szybko odgrzać albo na patelni albo w mikrofalówce. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/