wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.4. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy tartym żółtym serem i przyprawą
Kuchnia domowa Anidodać do nich więcej mąki, wtedy staną się bardziej spójne. Ja jednak wolę mniej mąki, gdyż wolę placki bardziej jarzynowe niż mączne.Takie placki podaję najczęściej z kwaśną śmietaną, czasem z sosem czosnkowym lub mięsnym, albo gulaszem. Na lato polecam jednak najzwyklejszą śmietanę lub jogurt naturalny, wtedy smakują jak wakacje u babci :)Smacznego!Zapraszam Was do wzięcia
Codzienna kuchnia niecodziennaściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie przerzucam na stolnicę podsypuję mąką i dzielę na 2 kule. Robię placki, zostawiam je jeszcze na 5 minut, smaruję sosem i układam dodatki. Ja robię bardzo prosty sos - 70 ml wody przegotowanej, mały przecier pomidorowy, sól , pieprz, 2 łyżeczki suszonej bazylii
Niezły Młynekminimalną ilością składników ale jakich składników. Jedliście kiedyś pizzę z ziemniakami? Z cukinią? Ale nie jako jako jeden ze składników ale jako jedyny! Albo placek od pizzy z nutellą, czy z sałatą sosem majonezowym i krewetkami (bez sera?!). Ja wcześniej nie jadłam. Pizzę można dostać wszędzie. Zawinąć, wziąć w rękę i zjeść na Schodach Hiszpańskie albo zanieść do parku
Brzuszki Łakomczuszkiplacki z serka mascarpone, który nadaje im interesującego smaku i subtelności. Są tak pyszne, że zostają zjedzone w okamgnieniu! W dodatku sos bananowy uwydatnia ich finezyjny charakter. Musicie spróbować! Wychodzi ok. 4-5 porcji. Składniki na placki: - 220g mąki orkiszowej - 125g sera mascarpone - 125ml mleka - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: - 2 łyżki pasty kokosowej(...)jednolitą konsystencję bez grudek. Smażymy na patelni muśniętej olejem kokosowym bądź oliwą z oliwek na średnim ogniu, pamiętając o zasadzie: 1 łyżka = 1 placuszek . W międzyczasie możemy przygotować sos. Mieszamy składniki do uzyskania gładkiej struktury. Po usmażeniu układamy na talerzu i polewamy sosem. U mnie z wiórkami kokosowymi i chipsami bananowymi. Smacznego
Be Fit Be StrongDegustowaliśmy na zaproszenie PROCHILE 1 - Mote: gotowane ziarna pszenicy 2 - Merquén: tradycyjna przyprawa pochodząca z Araukanii - wędzona ostra czerwona papryka 3 - Sopaipillas: okrągłe smażone placki na bazie gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy i warzywa
królestwo garówpaseczki piersi z kurczaka grillować na grillu elektrycznym, nie dodając tłuszczu. Sałatę posiekać, pomidorki i cebulę pokroić w palsterki Gdy kurczak będzie już gotowy, placki Wrapów podgrzać w grillu Ciepłe wrapy polać ketchupem lub sosem czosnkowym, nałożyć sałatę, kurczaka, pomidorki, papryczkę, cebule i ser... Wszystko dobrze zawinąć i GOTOWE :D Smacznego
MarciochaKucharzymigdałowy Krem: 1,5 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 15 dag masła 30 dag masy kajmakowej z puszki Dodatkowo: 90 g białych bezików 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Jajka miksujemy(...)łyżce budyniu i masy kajmakowej aż do połączenia. 5. Przełożenie: Jeden blat ciasta smarujemy dżemem lub konfiturą z porzeczki smarujemy połową masy,przykrywamy drugim plackiem,smarujemy resztą masy układamy na wierzchu beziki polewamy sosem z owoców leśnych.Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Smacznego
Wanilia i Kardamonpokrojonych w plasterki 2 opakowania mozzarelli po 125 goliwaczosnekoreganoewentualnie 2 pieczarki pokrojone w plasterkiPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Tuńczyka odsączyć z oliwy. Placki pizzy ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą , rozprowadzić łyżką sos pomidorowy, skropić oliwą , posypać oregano i położyć dodatki : porwaną na kawałki mozzarellę, cebulę , kawałki tuńczyka, nieco czosnku , oliwki i pieczarki. Wsunąć razem z folią
Stare Garysosem owocowym :) W sam raz dla małych i dużych dzieci :) Pancakes wyszły pycha! Przepis znalazłam na stronie zjedz-mnie, a od siebie dodałam jako sos zmiksowane truskawki w cukrze.Składniki:1,5 szklanki mleka2 szklanki mąki1 duża łyżka masłaszczypta soli3 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko4 łyżeczki cukru garść malin (u mnie mrożone)2 paski czekolady (u mnie mleczna)Sposób(...)lekko przestudzone masło wlewamy do masy i mieszamy.3. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i (mrożone) maliny, całość mieszamy.4. Smażymy placki z obu stron.5. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. bitą śmietaną, cukrem pudrem, owocami lub jak u mnie z sosem owocowym.(Zmiksowałam słoiczek truskawek w cukrze).Smacznego
Kuchnia domowa Anipuszki tuńczyka w sosie własnym Graal 2 puszki sardynek w sosie paprykowym Graal 1 cebula (pokrojona w krążki) ser żółty sos pomidorowy do pizzy <--- z tego przepisu sos czosnkowy do pizzy <--- z tego przepisu Wykonanie: Do miski wsypuję sól, wsypuję ją na jeden bok miski. Następnie przesiewam mąkę, robię w niej zagłębienie, do którego wsypuję cukier, kruszę(...)mąką, przykrywam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia naokoło godzinę Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z każdej kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm.Ciasto posmarowałam przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, następnie ułożyłam krążki cebuli, a na nie kawałki tuńczyka odsączonego z zalewy i sardynki razem z sosem paprykowym. Na końcu posypałam startym żółtym serem. Pizzę
Blondynka Gotujegarstka ziaren czarnuszki Dodatki: 2 puszki łososia w sosie własnym Graal 1 słoiczek Ognistych Pomidorków Eterno 1/2 średniej cebuli ser żółty sos pomidorowy do pizzy <--- z tego przepisu sos czosnkowy do pizzy <--- z tego przepisu Wykonanie: Do miski wsypuję sól, wsypuję ją na jeden bok miski. Następnie przesiewam mąkę, robię w niej zagłębienie, do którego wsypuję cukier, kruszę(...)odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z każdej kulki rozkręcam w rękach placek o średnicy 31 cm. Ciasto posmarowałam przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, następnie ułożyłam krążki cebuli, na nie kawałki łososia odsączonego z zalewy i ogniste pomidorki. Na końcu posypałam startym żółtym serem. Pizzę piekłam około 15 minut
Blondynka Gotujezapiekania: 250 ml śmietany kremówki 36 % 2 łyżeczki miodu dodatkowo do podanie: bita śmietana grubo posiekane orzechy włoskie wykonanie: Śmietanę mieszamy z miodem. Placki naleśnikowe smarujemy nadzieniem, zwijamy w rulon. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem śmietanowym i zapiekamy pod przykryciem przez ok. 20 min. w 180 st. C. Gotowe naleśniki podajemy z bitą śmietaną i posiekanymi orzechami
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj mam dla Was łatwy przepis na zapiekane placki ziemniaczane z fasolką szparagową. Możemy je podać z ulubionym sosem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 30 dag fasolki szparagowej, 5 plastrów żółtego sera, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę(...)oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszam masę. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formując placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Fasolkę obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam. 3. Na usmażone placki nakładam porcję fasolki. Oprószam ziołami prowansalskimi. Na wierzchu każdego placka układam plasterek sera. Placki układam w naczyniu żaroodpornym
Tradycyjna kuchnia Kasi