sos beszamelowy - 1212 przepisów (strona:31/81)

Naleśniki zapiekane z jarmużem, bryndzą i boczkiem 240

widelcem (lub po prostu palcami) na mniejsze kawałki i wymieszać z farszem. Doprawić pieprzem* Na każdego naleśnika nałożyć porcję farszu i zwinąć w rulonik. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy. *ser i boczek są słone, więc ja nie dodaję już soli Sos beszamelowy (mornay) 20g masła 20g mąki 1 szklanka mleka 75g drobno startego żółtego sera np. tylżyckiego sól

Pełny talerz
Naleśnikowe świderki bolognese z sosem beszamelowym 424

mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 3 jajka M Farsz: 300g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia, oregano Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 100g żółtego sera sól, pieprz, czosnek granulowany,  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy(...)pomidorowy.  3. Na całej powierzchni naleśników rozsmarowujemy farsz. Zwijamy naleśniki, każdy kroimy na 5 części. Uładamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie była to forma do tarty. 4. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Do sosu dodajemy ser, zalewamy nim naleśniki. 5. Zapiekamy przez około 20 minut 180 stopniach z termoobiegiem

Szefowa kuchni
Mule w sosie śmietanowo-cydrowym 99

Przepis Magdy Gessler  Składniki: 1 kg świeżych muli 1 pęczek natki pietruszki 2 bagietki Sos cydrowy: 250 ml cydru wytrawnego 250 ml śmietanki 30 % 1 por (biała część) 1 pieczone jabłko Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 750 ml mleka 1 ser camembert gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: Sos cydrowy: Do garnka wlałem trochę wody i śmietanę(...)Dodałem drobno poszatkowany por i wlałem cydr. Gotowałem przez około 2 minuty, dodałem pieczone jabłka, zmiksowałem wszystko blenderem. Sos beszamelowy: Garnek ustawiłem na ogniu. Do garnka dodałem masło, mąkę, mieszałem do całkowitego rozpuszczenia się składników. Cały czas mieszając dolewałem po trochu mleka a na koniec wrzuciłem pokrojony ser camembert. Doprawiłem solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku. Oba sosy połączyłem

R'n'G Kitchen
Razowa zapiekanka z chorizo i beszamelem 228

przepisu na opakowaniu, odcedzić. Żaroodporną formę do zapiekania wysmarować masłem i kolejno układać: połowa makaronu - pomidory w plastrach - czosnek w plastrach - połowa chorizo- połowa żółtego sera - druga połowa makaronu - sos beszamelowy - druga połowa sera - pozostałe plastry chorizo - bazylia 2. Zapiekać w rozgrzanym do 175 C piekarniku przez 30 minut. Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 5 dag masła

Apetyczna babeczka
Lazagne ze szpinakiem i cukinią 220

salami) Farsz: dwa opakowania świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła 400 g chudego twarogu śmietankowego (zmielonego) 100 g sera z niebieską pleśnią 1 młoda cukinia Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka pół szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Farsz: Masło stopić(...)straci na objętości, zdjąć z ognia i w y mieszać z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię zetrzeć razem z łupą na tarce do mizerii w bardzo cienkie plastry. Sos beszamelowy: Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz

Czerwień i błękit
Lasagne bologne 157

mąkę, mieszamy, żeby się nie przypaliło. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Zagotowujemy. Dodajemy sól i gałkę muszkatałową. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy łyżką masła oraz wykładamy niewielką ilość sosu beszamelowego następnie układamy płaty makaronu tak aby na siebie nachodziły, na nie wykładamy sos pomidorowy z mięsem oraz niewielką ilość sera, ponownie beszamel, który przykrywamy makaronem. Układamy warstwy do momentu(...)skończenia składników pamiętając by na sam wierzch wyłożyć: sos beszamelowy oraz małe kawałeczki masła, które posypujemy dużą ilością startego sera. Pieczemy pod przykryciem przez około 40 minut w temp. 200 stopni

Lena Gotuje
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 135

Brak pomysłu na obiad? U mnie zazwyczaj kończy się to jakąś zapiekanką. Makaron mam zawsze, jakieś dodatki też się znajdą. Do tego sos beszamelowy z mleka i mąki... czyli wszystko co większość z Was ma w swojej kuchni. Składniki: Makaron 1 opakowanie (ja zmieszałam makaron szpinakowy z pełnoziarnistym) szpinak mrożony lub świeży około 300 gram 15 dag sera mozzarella(...)ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz Sos beszamelowy: 300 ml mleka 20 gram mąki 2 łyżki masła przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Sos: Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy i wlewamy mleko. Całość energicznie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy. Zapiekanka: Makaron ugotować al-dente. W między czasie poddusić szpinak z odrobiną soli, pieprzu i zmiażdżonego czosnku

Tradycyjna Kuchnia
Lasagne z farszem mięsnym i warzywnym 164

obraniu) 3 ząbki czosnku łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy do pizzy 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz i cukier do smaku posiekana natka pietruszki olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1 szklanki mleka pół szklanki słodkiej śmietanki pół łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz  Farsz mięsny: Cebulę pokroić(...)miękkości. Dodać pomidory, koncentrat, ocet, zioła i paprykę. Gotować kilkanaście minut aż płyn nieco zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku octem, solą, cukrem i pieprzem. Sos beszamelowy: Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz

Czerwień i błękit
Brokuły podane z sosem serowym 142

Brokuły z sosem serowym to pomysł na szybkie, smaczne i wegetariańskie danie. Wystarczy brokuł podzielić na mniejsze różyczki, ugotować i całość polać domowym sosem beszamelowym z dodatkiem sera pleśniowego. Prosta i łatwa przekąska na słono :) Składniki na 2 porcje: 1 duży brokuł sól, pieprz sos serowy na bazie beszamelu 50 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią około(...)muszkatołowej Brokuł umyć, odciąć głąb, wykroić mniejsze różyczki. Do garnka wlać wodę, posolić ją. Gdy zacznie wrzeć to wsypać brokuła. Gotować kilka minut pod przykryciem.  W międzyczasie przygotować sos beszamelowy z dodatkiem sera pleśniowego.  W garnku lub na patelni rozpuścić masło. Następnie wsypać mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Nie może być żadnych grudek! Smażyć kilka minut, cały czas mieszając

Ugotować
Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 174

pieprzem i również odstawić na bok.  3.W osobnym naczyniu utrzeć ser żółty na tarce o drobnych oczkach. 4.W między czasie przygotować beszamel wg przepisu poniżej: Sos beszamelowy: 4 łyżki mąki 4 łyżki masła 3 szklanki mleka przyprawy: świeżo utarta gałka muszkatołowa,pieprz, sól  Masło z mąką na małym ogniu podgrzać na małym ogniu, aż masło się(...)zacznie gęstnieć. Beszamel powinien być puszysty i delikatny.  Tak przygotowane wszystkie składniki są gotowe do przygotowania lasagne.  Naczynia żaroodpornego smarujemy lekko olejem, a następnie wylewamy sos beszamelowy w ilości, która pozwoli pokryć całe jego dno. Następnie układamy surowe płaty makaronu, jeden koło drugiego. Przekładamy sosem z mięsem mielonym aż powstanie kolejna warstwa. Pieczarkami i posypujemy świeżo utartym serem.Nast

Aromatyczne Podróże
Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami, serem i beszamelem 104

pierzynką zawsze dobrze smakuje, można ją przygotować z dowolnymi dodatkami. Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami  jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ja tym razem upiekłam go z sosem beszamelowym, który fantastycznie pasuje do wszelkich zapiekanych dań z serem. Jeśli nie wykorzystacie całego sosu do wysmarowania kurczaka, możecie go podać osobno do obiadu - świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą(...)energicznie wymieszać trzepaczką. Wlać mleko i cały czas mieszając, gotować na średnim ogniu, do lekkiego zgęstnienia. Dodatkowo zagęścić sos startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Każdy płat kurczaka posmarować beszamelem. Nałożyć pieczarki z cebulą i znów polać sosem beszamelowym. Posypać serem. Piec w 200 C około 15 minut lub do miękkości mięsa (czas pieczenia może się nieznacznie

Lekcje w kuchni
Pierś z kurczaka pod pierzynką warzywną / Baked Chicken Breast with Vegetables 103

kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Filet z kurczaka pod pierzynką jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ja tym razem upiekłam go z sosem beszamelowym, który fantastycznie pasuje do wszelkich zapiekanych dań z serem. Jeśli nie wykorzystacie całego sosu do wysmarowania kurczaka, możecie go podać osobno do obiadu - świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą(...)energicznie wymieszać trzepaczką. Wlać mleko i cały czas mieszając, gotować na średnim ogniu, do lekkiego zgęstnienia. Dodatkowo zagęścić sos startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Każdy płat kurczaka posmarować beszamelem. Nałożyć paprykę z cebulą i znów polać sosem beszamelowym. Posypać serem. Piec w 200 C około 15 minut lub do miękkości mięsa (czas pieczenia może się nieznacznie

Lekcje w kuchni
Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem 194

puste rurki) 500g mięsa mielonego 100g żółtego sera 2 cebule 2 ząbki czosnku Puszka pomidorów Oliwa z oliwek Świeżo mielony pieprz, sól morska, oregano, bazylia, brązowy cukier, gałka muszkatołowa Sos beszamelowy 70g masła 4 łyżki mąki Ok. 600 ml mleka Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebule obieramy oraz bardzo drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. W trakcie smażenia dorzucamy(...)farsz od góry. Staramy się go delikatnie dociskać, aby farsz dokładnie wypełnił całe rurki. Tak nabity makaron układamy w naczyniu żaroodpornym. Robimy tak do momentu skończenia farszu. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło i dorzucamy mąkę. Mieszamy intensywnie, a następnie dolewamy mleko. Mieszamy czekając aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Powstałym sosem zalewamy

Kolizje Smaków