sos beszamelowy - 1212 przepisów (strona:37/81)

Lasagne z cukinii 134

cebuli. Dodajemy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Suszonym oregano i bazylią. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje i nadmiar wody odparuje. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy aż nie będzie grudek. Następnie stopniowo dodajemy bulion naprzemiennie z mlekiem, mieszając dokładnie aby nie było grudek(...)dodajemy płyn. W międzyczasie dodajemy ser pleśniowy. Całość gotujemy aż sos zgęstnieje. Na dno układamy 1/3 cukinii, zalewamy 1/4 beszamelu, układamy 3 płaty nieugotowanego makaronu lasagne, zalewamy 1/3 sosu pomidorowego. I powtarzamy to jeszcze dwa razy, tak aby na wierzchu był makaron, zalewamy go resztą sosu beszamelowego i rozerwaną na cząstki mozzarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 - 40 minut

Delusional Trine
Lazania ze szpinakiem 189

Lazania wegetariańska ze szpinakiem i różnymi rodzajami serów z sosem beszamelowym. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g szpinaku mrożonego 350 g serów (mozzarella, wędzony, gouda itp.) 3 – 4 ząbki czosnku łyżka masła 12 płatów makaronu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Sos beszamelowy: 1 jajko

KuchniaWeDwoje.pl
Ryba zapiekana ze szpinakiem i beszamelem 197

Ryba ze szpinakiem i sosem beszamelowym jest smaczną odmianą dla codziennych dań rybnych. Nie wymaga dużego nakładu czasu a efekt jest bardzo smaczny i ładny Sprawdzi się na proszoną kolację gdyż dobrze się prezentuje zarówno w naczyniu jak i na talerzu. Smacznym dodatkiem do tak przyrządzonej ryby będzie sałatka z młodej sałaty, rzodkiewki i szczypiorku skropiona odrobiną sosu vinaigrette. Wcześniej(...)jakoś nie mogłam się przekonać do sosu beszamelowego jednak po tej zapiekance chyba zacznę troszkę z nim eksperymentować okazał się naprawdę smaczny a stwarza pole do naprawdę wielu możliwości. Można go urozmaicać wieloma dodatkami takimi jak sery czy przyprawy. Polecam szczególnie teraz gdy wiosna napawa nas do kuchennych eksperymentów! Ryba ze szpinakiem pod beszamelem 500 g filetów rybnych - ja użyłam

sierotka maRysia w kuchni
Pizza ze szparagami i listami groszku cukrowego 175

było innej opcji jak to połączyć. Smak lekko chrupiących szparagów wraz ze świeżutkim groszkiem mniam pycha. Zestawienie to wylądowało w pizzy na której również znalazła się feta i gęsty sos beszamelowy. Co mnie ujęło w tym zestawieniu ...że nie jest ona taka poukładana taka idealna taka inna :) Przyrządzenie ciasta trwa 30 minut więc w 45 minut mamy swoją domową wyjątkową(...)duże okrągłe pizze 3 szklanki mąki  1 szklanka ciepłej wody  0,5 kostki drożdży świeżych 1 łyżeczka soli  1 łyżka cukru  2 łyżki oliwy SOS BESZAMELOWY 20 dag masła 20 mąki  mleko  ok 200 ml (w razie  gdy będzie za mocno gęsty dolejemy) gałka muszkatałowa sól, i świeżo zmielony pieprz do smaku

Basia w kuchni
Gotowanie kalafiora – sprawdzone porady! 106

kalafior będzie miękki. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj. Podawaj z posiekanymi prażonymi migdałami na wierzchu. Kalafior zapiekany z sosem beszamelowym Składniki: 1 duży kalafior, umyty i podzielony na różyczki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1/2 szklanki startego żółtego sera 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól(...)masło, a następnie dodaj mąkę. Mieszaj przez 2-3 minuty, aż mąka zbrązowieje. Dodaj stopniowo mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj ser, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Ułóż ugotowany kalafior w naczyniu żaroodpornym, polej sosem beszamelowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15-20 minut, aż zapiekanka zrobi się rumiana. Curry

Via Gusto
Ryba z porem pod beszamelem 315

potrzebny. 4. Pora kroimy w talarki, rzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy. 5. Na rybę w naczyniu żaroodpornym nakładamy pora. 6. Robimy sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy mleko, trochę płynu z ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem(...)gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera. 8. Rybę podajemy np. z surówką i ziemniakami. Smacznego!!! A teraz coś o dzisiejszym dniu :) Mimo 13-go życzę Wam udanego dnia

Kuchnia domowa Ani
Musaka 113

poddusić. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, wsypać oregano, chili, posiekaną pietruszkę, cukier, sól i pieprz. Całość dusić około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Potrzebny będzie jeszcze sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło. Powoli, mieszając, dodawać mąkę. Następnie stopniowo dolewać mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli, zagotować. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę podpieczonych plasterków bakłażana, następnie część mielonego(...)mięsa z pomidorami. Na to drugą warstwę bakłażana, mięso, na koniec znów bakłażan. Całość zalać sosem beszamelowym, posypać startym parmezanem. Zapiekać około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Artykuł Musaka pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Cannelloni bolognese 207

Pyszne i pożywne makaronowe danie z mięsem: grube cannelloni nadziewane farszem bolognese zapieczone w sosie beszamelowym   z chrupiącą skorupką z sera żółtego, to jedno z dań które często się pojawia w mojej kuchni w sezonie jesienno zimowym, choć pracochłonne to warte przygotowania na smaczny obiad. Doskonale smakuje także odgrzewane. Składniki na 5 porcji: 500 g   grubego makaronu cannelloni(...)wieprzowego 350 g passaty/przecieru pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 marchewka Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Szczypta chilii do smaku Sos beszamelowy: 80 g masła 3 łyżki mąki pszennej 800 ml mleka 3,2% ½ łyżeczki   mielonej gałki muszkatołowej Mielony biały pieprz do smaku Sól morska do smaku Dodatkowo

Wanilia i Kardamon
Cannelloni ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem ricotta 248

Grana Padano. Dolewamy śmietanki 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, aż do momentu uzyskania gęstego farszu. Na końcu dodajemy posiekana natkę pietruszki. Pamiętajmy o częstym mieszaniu farszu. *Sos beszamelowy W rondelku roztapiamy na małym ogniu 2 łyżki masła. Dodajemy 2 łyżki mąki na rozpuszczone masło i mieszamy za pomącą trzepaczki. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Od razu(...)jest gotowy do podania. *Składamy Cannelloni Makaronu nie gotujemy. Faszerujemy nasze rurki Cannelloni ostudzonym farszem. Układamy je w naczyniu (np. żaroodpornym) posmarowanym masłem, jedna przy drugiej. Zalewamy wszystko naszym sosem beszamelowym. Posypujemy posiekaną natka pietruszki. Na końcu układamy plastry mozzarelli. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 40 min. Ostatnie 5-10 min pieczemy z trybem termoobiegu

kulinarnyJa
Cannelloni mięsne z brokułem i groszkiem 236

łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego SOS BESZAMELOWY: 1/2 kostki masła [100g] 1/2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - płaska sól i pieprz czarny - do smaku FARSZ: Marchewkę oskrobać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Groszek(...)wrzątek wrzucać makaron. Obgotować go przez 1 min. - nie dłużej!   Wyjąć łychą cedzakową i wyłożyć na lnianą ściereczkę kuchenną - w ten sposób rurki nie będą się sklejały . SOS BESZAMELOWY: Na patelni lub w większym rondlu rozpuścić na wolnym ogniu masło. Stopniowo dosypywać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie dopuścić do przypalenia i powstania grudek. Zdjąć z gazu

Grunt to przepis!
Grzybowa mini lasagne. 151

Grzyby, w moim przypadku maślaki, koźlaki, podgrzybki  po oczyszczeniu i  obgotowaniu, przesmażyć na patelni z drobno pokrojoną cebulką. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować sos beszamelowy. ¼ k. masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i  cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić(...)Papier powinien trochę wystawać. Płat lasagne skleić ( zrobić coś na kształt walca) i włożyć do muffinek. Do każdego walca włożyć 2-3 łyżki grzybów, na grzyby  1 łyżkę sosu beszamelowego i nakryć krążkiem wyciętym z płata lasagne. Całość  powtórzyć  jeszcze dwa razy. Wierzch  posypać startym  żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 – 190 st.C

Kulinarny karnet Christophera
Kalafior pod beszamelem. 195

Składniki: Kliknij aby powiększyć 1 kalafior 0,5 kg pieczarki 25 dkg. groszek zielony mrożony 20 dkg. ser mozzarella 1 garść posiekanych włoskich orzechów Przygotować sos beszamelowy: ¼ kostki masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić(...)mrożony ?, ponieważ na pewno ma lepszy smak niż ten z puszki, a poza tym oczywiście ma piękny zielony kolor. Na dno naczynia w którym będziemy zapiekać wlać kilka łyżek sosu beszamelowego. Kalafior, pieczarki i groszek wymieszać i rozłożyć na beszamelu. Posypać częścią posiekanych orzechów i polać pozostałym beszamelem. Ser mozzarella zetrzeć na tarce ( na łezce) i rozłożyć równomiernie na całej

Kulinarny karnet Christophera
Lazania. 186

Klasyczna lazania z mięsem mielonym i sosem beszamelowym to fajny pomysł na obiad. Jedno z ulubionych dań mojego syna, ja też bardzo lubię. Mąż z kolei nie przepada, ale jemu ogólnie ciężko dogodzić z jedzeniem :) Ze składników które podam spokojnie najedzą się cztery osoby. Lazanie można odgrzać i będzie smakowała równie dobrze. Tak więc jeśli Wam zostanie to nic straconego(...)duża cebula 2 ząbki czosnku przyprawy (sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii) przecier pomidorowy (miałam swojski 500 g.), może być w kartoniku 200 sera żółtego olej do smażenia Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 i 3/4 szklanki mleka Wykonanie: Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać

Agusiowe smakołyki
PIZZA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM, POMIDORAMI, KUKURYDZĄ I OLIWKAMI – idealna na Światowy Dzień Makaronu! 202

dorosłych! Jest błyskawiczna do zrobienia i śmiało może konkurować w ten dzień z klasyczną włoską pizzą. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( foremka 28 cm ) * makaron spaghetti Lubella – 3/4 op SOS BESZAMELOWY: * mąka – 1 łyżka * masło – 1 łyżka * mleko – 250 ml * gałka muszkatołowa, sól, pieprz – 1 szczypta DODATKI: * filet z kurczaka – 150 g * pomidory koktajlowe – 100 g * czarne oliwki(...)garść * kukurydza – 1 garść * mozarella – ok. 200 g * sól, pieprz, oregano, papryka, bazylia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie odstawiamy. SOS BESZAMELOWY : Z mąki i masła robimy zasmażkę, powoli wlewamy letnie mleko ( stale mieszając ). Kiedy zacznie gęstnieć doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy z makaronem, wykładamy na natłuszczonej tortownicy, wygładzamy delikatnie wierzch. CAŁOŚĆ

Ostra na Słodko
Gnocchi zapiekane z groszkiem, szynką speck i beszamelem (Gratin di gnocchi con piselli, speck e besciamella) 181

Zapraszam Was na danie łączące w sobie kuchnię włoską i austriack ą. Włoskie, ziemniaczane gnocchi, odpowiednik naszych kopytek, zapiekane w kremowym sosie beszamelowym z dodatkiem parmezanu, groszku i wędzonej na zimno szynki speck, specjału południowotyrolskiej kuchni.  Wystarczy tak niewiele, aby wyczarować smaczny obiad dla całej rodziny, który  zachwyca smakiem, wyglądem i prostot(...)soprattutto con la sua semplicità.  SKŁADNIKI 500 g kluseczek typu gnocchi 200 g groszku 100 g parmezanu 80 g szynki tyrolskiej speck s ó l, pieprz   Sos beszamelowy 250 ml mleka 25 g masła 25 g m ą ki pszennej   ga ł ka muszkata ł owa s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di gnocchi

La grande e la piccola cuoca