kiedyś tak? szklanka mąki razowej szklanka mąki pszennej 100g masła 3 łyżki wody szczypta soli 2 pętka białej kiełbasy 1 cebula 1 jajko majeranek, oregano liść laurowy, ziele angielskie sos beszamelowy (dodatkowo łyżka chrzanu, starty ząbek czosnku) *** Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą, zagniotłam, wstawiłam do lodówki na 15min. W trakcie gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam sos beszamelowy. Jednak(...)żurku. Cebulę obrałam, pokroiłam w krążki i w takiej postaci starałam się je podsmażyć. Gotowe ciasto wyłożyłam w naczyniu do tart. Podpieklam przez 20min. Następnie spód wysmarowałam sosem, rozłożyłam kiełbasę i cebulę. W centrum posadziłam jajko. Całość polałam resztą sosu, oprószyłam oregano. Zapiekłam w 170st. przez 15-20min. Oczywiście najlepiej smakuje z chrzanem
bastalenaSos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pasuje także do innych mięs. Nazwa tego sosu pochodzi od francuskiej miejscowości Soubise. Składniki -1 szkl. mleka -3 łyżki masła -2 łyżki mąki -4 cebule -sól, pieprz -gałka muszkatołowa Przygotowanie Cebule obrać i pokroić. W rondelku rozpuścić połowę masła(...)ostygnięcia i zblendować. W drugim rondelku rozpuścić resztę masła. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Zalać mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować, mieszając aż sos zgęstnieje. Do tak przygotowanego sosu beszamelowego dodać cebulowe puree. Całość wymieszać i podgrzać. Podawać do dań mięsnych, głównie baraniny. Smacznego
Zielona KuchniaGołąbki można zrobić na różne sposoby. Więc tym razem postawiłam na trochę włoski kierunek i gołąbki zrobiłam w sosie beszamelowym. Wyszły bardzo dobre, a rodzinka była zachwycona i bardzo szybko zniknęły. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 100 g masła 100 ml oliwy 100 bulionu mięsnego 500 g chudej mielonej wołowiny 200 g ryżu mieszanego (ja dałam paraboliczny z dzikim(...)pewności obwiązać je nicią. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Układać gołąbki. Podlać je bulionem i dusić pod przykryciem około 45 minut. W między czasie sporządzić sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku , dodać mąkę cały czas mieszając. Uważać by mąka się nie przypaliła. Powoli dolewać mleko. Doprawić solą , pieprzem i gałką. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem
Pysznie & Pięknielasagne (w przepisie został użyty oryginalny włoski makaron firmy Arrighi) puszka krojonych pomidorów pomidor puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli konserwowej cebula ser żółty 400 g sól pieprz oregano bazylia Sos beszamelowy: masło około 50 g 3 łyżki mąki 0,5 szklanki mleka gałka muszkatołowa Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Na patelnie wrzucić mięso, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać kilka(...)minut, a następnie dodać krojone pomidory, kukurydzę i fasolę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić oregano oraz bazylią. Dusić kolejne kilka minut, a w tym czasie przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło, dodać mleko. Powoli dosypywać mąkę stale mieszając tak, aby nie zrobiły się grudki. Doprawić gałką muszkatołową. Układać lasagne w naczyniu żaroodpornym warstwami: mięso, makaron, sos. Wierzch lasagne posypać
Karola gotujespiralnej od Delimano postanowiłam zrobić z dyni makaron, a do niej przygotować kremowy, lekko serowy sos. Całość smakuje genialnie! Składniki (2-3 porcje): 1 dynia piżmowa gotowy, wegański sos beszamelowy w kartoniku (200 g) kilka kawałków uparowanej dyni 2 łyżki płatków drożdżowych 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego sól i pieprz(...)makaron zmiękł (ok. 7 minut). Na patelni rozgrzej olej kokosowy i delikatnie podsmaż na nim posiekaną cebulę z czosnkiem. Kolejno do malaksera przełóż usmażoną cebulę z czosnkiem, sos beszamelowy, płatki drożdżowe, przyprawy i kawałki uprowanej dyni, o których wspominałam wcześniej. Całość zmiksuj na gładki krem. Dyniowy makaron wyłóż na talerz, dodaj sos oraz uprażone na suchej patelni ziarna
Zdrowie na języku :PLasagne to wbrew pozorom bardzo proste danie do przygotowania. Jest to typowe włoskie danie – połączenie makaronu w formie dużych płatów, z sosem pomidorowym i mięsem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 230 g kalafiora podzielonego na różyczki 4 niewielkie ziemniaki 1/2 pora 100 g sera żółtego bułka tarta do posypania formy 2 łyżki masła szczypta rozmarynu, oregano i bazylii sos beszamelowy: 30 g masła 30 g mąki 1,75 szkl mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Szczyptę rozmarynu, oregano i bazylii oraz soli(...)stopniach. W tym czasie przygotowujemy beszamel i pory. Pory kroimy w małe kawałki ok.2 cm, przecinamy wzdłuż na połówki i podsmażamy na patelni grillowej lub zwykłej przez chwilę. Sos beszamelowy: Ser ścieramy na tarce. W rondlu roztapiamy masło i prażymy na nim mąkę.Kiedy zgęstnieje stopniowo dolewamy mleko, mieszamy aby nie powstawały grudki. Kiedy sos zgęstnieje i zacznie bulgotać, zdejmujemy
Bon appetit mon amiesoli Kamis 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz 500-600 g świeżego szpinaku 1/2 kostki fety 3 łyżki śmietany sól, pieprz Kamis sos beszamelowy starty ser żółty do posypania Przygotować ciasto naleśnikowe - dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki, odstawić. Szpinak umyć i dobrze osączyć, drobno posiekać. Potem wrzucić na patelnię i odparować wodę. Doprawić(...)śmietanę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Następnie usmażyć naleśniki. Każdego naleśnika posmarować masą szpinakową, zwinąć w rulon, przekroić na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać 1,5 szklanki mleka doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu
Monia miesza i gotujewygląda, szczególnie na zdjęciu, ale zdecydowanie nadrabia smakiem. W oryginalnym przepisie nie ma podanej dokładnej receptury, ilość poszczególnych składników musiałam sama ustalić. 500 g pieczarek, 80 g masła, sos beszamelowy: 50 g masła, 50 g mąki pszennej, 250 ml mleka, 250 ml bulionu (drobiowy, warzywny), 2 żółtka, 50 – 100 ml mleka, garść świeżo starego parmezanu, sól, pieprz, Obrane(...)umyte pieczarki pokroić, włożyć do garnka z masłem, lekko posolić, dodać trochę pieprzu i dusić do miękkości. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Przygotować sos beszamelowy: Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko z bulionem mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia. Żółtka rozbełtać z mlekiem, wlać, ciągle mieszając do sosu. Zagotować
królestwo garówSkładniki: • opakowanie lazanii (50 dag) Sos beszamelowy: • 5 dag masła • 2 łyżki mąki • 1/2 l mleka • gałka muszkatołowa • sól • pieprz biały Nadzienie: • cebula • 2–3 ząbki czosnku • 25 dag brokułów • cukinia • 3 kolorowe papryki • 50 dag filetów z piersi kurczaka • 4 łyżki oliwy • puszka pomidorów • kostka bulionu warzywnego • 25 dag mozzarelli • bazylia • oregano • sól, pieprz Przygotowanie: 1. Zrobić(...)sosu pomidorowego zachować do polania wierzchu lazanii, a resztę wlać do warzyw z kurczakiem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić 10 minut. 3. Na dno żaroodpornej formy wlać trochę sosu beszamelowego, ułożyć płaty lazanii, przykryć warstwą warzyw z kurczakiem, plasterkami mozzarelli, polać beszamelem. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lazanii
KUCHNIA POLSKAminut - do złotego koloru. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Nadzienie: 2 opakowania mrożonego szpinaku, który wyjmujemy wieczorem i pozwalamy mu przez noc się rozmrozić 225g wędzonego łososia Sos beszamelowy: 4 ząbki czosnku mąka pszenna olej roślinny mleko suszony koperek suszona natka pietruszki gałka muszkatołowa pieprz kolorowy W rondelku podgrzewamy olej roślinny i wrzucamy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę(...)gałki muszkatołowej. Kolejno dolewamy mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy suszonego koperku i natki pietruszki. Na przestygnięte ciasto wkładamy rozmrożony i solidnie odciśnięty szpinak, kawałki łososia i zalewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy blaszkę na ok 15-30 minut do nagranego do 180 stopni piekarnika. Czas zapiekania zależy od wielkości blaszki i grubości warstwy
Karczma HonoriettyPiersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami pod sosem beszamelowym to pyszny przepis na obiad. Danie jest bardzo uniwersalne, można podać z ziemniakami, ryżem czy makaronem i dowolną surówką. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka przyprawa do kurczaka 150g pieczarek 2 łyżki masła łyżka mąki 300ml mleka 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy, szczypta gałki muszkatołowej, zioła prowansalskie, natka pietruszki, sól(...)układamy piersi, a na nie pieczarki. W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i zasmażamy przez kilkanaście sekund. Następnie stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby uzyskać jednolitą masę. Sos beszamelowy gotujemy około minutę, po czym zdejmujemy z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, kurkumę, pietruszkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką i sosem zalewamy kurczaka
e-PrzepisyKulinarneprostu lasagne bolognese. Lasagne , które jadłam setki razy w różnych regionach i..każde było inne i cudownie pyszne i soczyste! Lasagne to – prostokatne płaty makaronu + ragu bolognese + sos beszamelowy + ser tarty Na Sycylii wzbogacane dodatkowo szynką i groszkiem oraz jajem na twardo. W Rzymie serwowane na zielono- ze szpinakiem... Można spotkać słodkie wersje. Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny. Składniki(...)decyduja o tym czy zrobisz z 500 g czy z 800 g gotowych płatów. -sery- edam rycki, mozarella, grana padano – dajesz ile chcesz. Zetrzyj na dużych oczkach -beszamel Sos beszamelowy jest prosty do przygotowania -masło roztopiłam w rondelku, dodałam mąki i podsmażyłam, mieszając dało mi to taką jakby pastę, nie ma powstać klucha. Dolałam mleka- u mnie pół litra
Z Kuchni Do Kuchni