sos beszamelowy - 1046 przepisów (strona:24/70)

Beszamel 87

będzie to dla Ciebie trudne. Beszamel, znany również jako sos beszamelowy lub biały sos. Według mnie jest to zaraz obok sosu pomidorowego, holenderskiego, veloute oraz demi-glace, jeden z pięciu podstawowych sosów, które powinien znać każdy kucharz. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy . Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 50 g masła 2 szklanki mleka 1/4 łyżeczki soli, pieprzu(...)strukturę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie zwiększamy moc palnika i nadal mieszamy sos. Sos należy mieszać tak długo, aż zgęstnieje. Może to potrwać około 5-10 minut. Pod koniec sprawdź, czy smak jest dla Ciebie odpowiedni. Ewentualnie można dodać więcej przypraw. Sos beszamelowy jest gotowy do użycia od razu po wyłączeniu palnika. Artykuł Beszamel pochodzi z serwisu Przepisy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sos musztardowy 168

Jak wiadomo każda sałatka powinna być delikatnie skropiona oliwą, albo sosem sałatkowym. Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób przygotować sos musztardowy, który idealnie będzie pasował

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cannelloni 192

pieczarek 2- 3 ząbki czosnku 4 cebule 40 dag żółtego sera 1 sos boloński ze słoiczka (można wykonać samemu) sól, pieprz, majeranek, oregano dodatkowo składniki potrzebne do zrobienia sosu beszamelowego. Produkty jak i wykonanie sosu znajdziesz TUTAJ . Sposób: 1. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, mięso mielone wyłożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, rozdrobnić je widelcem na możliwie jak najmniejsze(...)kawałki, dołożyć cebule, pieczarki, czosnek, majeranek, oregano pieprz, całość podsmażyć, na koniec dodać puszkę groszku oraz 3 łyżki startego żółtego sera, 2. Nie ugotowane rurki nadziewamy farszem, 3. Sporządzamy sos beszamelowy , wlewamy go na spód naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, 4. Na sosie układamy jedną warstwę rurek z farszem, 5. Całość polewamy sosem bolońskim (rurki muszą być całkowicie pokryte farszem

Kuchenne aromaty
Tost z jajkiem i szynką – croque madame 108

łyżka masła – 1 łyżka mąki – 1 łyżeczka musztardy Dijon – szczypta gałki muszkatołowej – sól i pieprz – masło do wysmarowania formy PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie zacznij od sosu beszamelowego. W garnuszku rozpuść masło i dodaj mąkę, krótko podgrzewaj mieszając, po czym dodaj mleko i wymieszaj. Dodaj teraz szczyptę gałki muszkatołowej i musztardę. Podgrzewaj cały czas mieszając aż sos zgęstnieje(...)wbij jajko. Jeśli jako jest zbyt duże usuń odrobinę białka, tak aby wszystko się zmieściło. Dlatego jajo najlepiej wbić wcześniej do miseczki zanim dodasz je do muffina. Jajo polej sosem beszamelowym. Uwaga! Pamiętaj aby sosem przykryć żółtko, tylko wtedy podczas pieczenia żółtko pozostanie płynne w środku. Na koniec muffiny posyp pozostałym serem cheddar. Tak przygotowane muffiny włóż do piekarnika nagrzanego

nietylkopasta.pl
Schab z pieczarkami pod beszamelem 109

Lubicie pieczarki - my uwielbiamy, lubicie schab - my go kochamy a co może powstać z połączenia tych dwóch składników, sosu beszamelowego i chwili w kuchni? właśnie takie cudo. Szybki i smaczny obiad dla całej rodziny, to schabik z pieczarkami pod beszamelem. Kilka minut w kuchni wieczorem i mamy obiad na następny dzień. Zje zarówno ten mały jak i większy głodomór(...)gotowy. Wyśmienicie smakuje z ryżem czy też ziemniakami - tymi gotowanymi oraz pieczonymi. Składniki: - 600g schabu - 250g pieczarek - 100g żółtego sera w kawałku - garść świeżej pietruszki - sol, pieprz do smaku + sos beszamelowy (przepis na ten sos w przepisie z lasagni) link do przepisu W garnuszku przygotowujemy sos beszamel Schab kroimy na plastry, nakłuwamy doprawiamy sola i pieprzem i obsmażamy

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Pizza alpejska (na puszystym cieście) 198

rozpuszczonego masła wsypać mąkę i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną), gotować na średnim ogniu, aż powstanie złocista zasmażka. Następnie wlać zimne mleko i stale mieszając gotować, aż powstanie gęsty sos beszamelowy. Zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego sosu beszamelowego dodać kwaśną, gęstą śmietanę i dokładnie wymieszać. Sos przyprawić tymiankiem, biały pieprzem i solą do smaku. DODATKI DO PIZZY

Gospodyni Miejska
Quazi Lasagne Mexicana 168

groszkiem, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Nie żałowałam przypraw tj. słodka papryka i chili. Smażyłam na wolnym ogniu, tak długo, aż większość wody odparowała i został bardzo gęsty sos. Sos beszamelowy:  w rondelku  rozpuściłam 1,5 łyżki masła, dodałam 1,5 łyżki mąki i mieszałam, unikając powstania grudek; następnie dodałam 1,5 szklanki mleka, dalej mieszałam(...)zgęstnienia sosu. Doprawiłam gałką muszkatołową.  Formę do lasagne wyłożyłam naprzemiennie: płatami makaronu, sosem pomidorowym, sosem beszamelowym i tak aż do wyczerpania składników. Wierzch posypałam startym serem i zapiekłam w piekarniku przez 15 min. (150 st.) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Posty powiązane: Cannelloni po gospodarsku Makaron własnej roboty

bastalena
Lasagne ze szpinakiem i łososiem 97

płaty makaronu lasagne oliwa z oliwek ser Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy na patelni i mieszamy z mąką,gdy masa będzie gęsta dodajemy  mleko,redukujemy i znowu dodajemy mleka.Sos beszamelowy powinien być konsystencji gęstej śmietany i idealnie gładki.Zasada jest prosta,gdy jest za gęsty dodaj mleka,dy za rzadki zredukuj. Szpinak myjemy,suszymy i przesmażamy na oliwie z oliwek(...)dodatkiem rozgniecionego czosnku. Doprawiamy do smaku. Na spód naczynia żaroodpornego nalewamy łyżkę wazową beszamelu i układamy warstwę makaronu.Następnie układamy warstwę szpinaku na to pokrojonego w plastry łososia,sos beszamelowy i znowu makaron.Następnie sos beszamelowy i ser. Zapiekamy ok godziny w temperaturze 180 stopni.Aż makaron będzie idealnie miękki. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Szybka i smaczna zapiekanka warzywna w sosie serowym 100

śmietankowy z borowikami ser Grana Padano garść pomidorów koktajlowych sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie zapiekanki jest ekspresowe. Nawet przygotowanie sosu beszamel zajmuje dosłownie chwilkę. Przepis na podstawowy sos Beszamelowy znajdziecie TU Do gorącego sosu beszamelowego wrzucamy ser topiony i ser pleśniowy. Mieszamy do połączenia się składników. Ser Lazur jest słony, więc uważajmy z ilością doprawianiem zapiekanki . Boczek kroimy(...)paprykę pokrojona w kostkę. Po ok 4 minutach smażenia , ściągamy patelnię z ognia a jej zawartość dodajemy do naczynia do zapiekania. Posypujemy solą i pieprzem. Całość zalewamy gotowym sosem. Na wierzchu układamy pomidorki i posypujemy startym serem Grana Padano.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 200 C na około 15 minut. Smacznego ! Jeśli nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad to zapraszam

Kasia i jej kobiecy świat
Lasagne z mięsem i szpinakiem 140

roztapiamy w garnku i dodajemy do niego mąkę intensywnie mieszając. Kiedy powstanie nam zbita masa powoli cały czas mieszając na małym ogniu wlewamy mleko (dalej mieszając), zagotowujemy do zgęstnienia sosu beszamelowego, który doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy z 5 łyżek sosu beszamel, następnie układamy płaty makaronu, cały szpinak, płaty makaronu, połowę mięsa z sosem(...)sos beszamelowy, płaty makaronu, druga połowa mięsa z sosem, potarty ser. Zapiekamy przez 40 - 45 minut w temp

W Moim Magicznym Domu
Wiejska zapiekanka w stylu greckim 248

według mnie za ciężka i za tłusta (przepraszam wszystkich Greków, którzy poczuli się teraz urażeni). Składa się ona z układanych warstwami plastrów bakłażana i ziemniaków oraz mielonego mięsa, zwieńczonych sosem beszamelowym. Moja wersja jest lżejsza od oryginału - sos beszamelowy zastąpiłam serem Feta , którym posypałam wierzch zapiekanki. Wewnątrz umieściłam podgrillowane plastry ziemniaków, cukinii i papryki (użyłam sporo warzyw, które są lekko(...)jest zaskoczeniem. Grecy bardzo często używają cynamonu do mięsnych dań, jest on np. składnikiem tradycyjnej musaki. Bardzo lubię to, jak cynamon ociepla smak mięsa i świetnie komponuje się z sosem pomidorowym. Szczyptą cynamonu doprawiam też zawsze chilli con carne. Cynamon do dań mięsnych dodajemy oszczędnie, by podkreślił, ale nie zdominował smak potrawy. Wiejska zapiekanka w stylu greckim z mielonym mięsem

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z brokułami i sosem beszamelowo-serowym 223

Jedno z prostszych i bardzo pysznych dań z makaronem jako podstawą. Jest tu tylko makaron, gotowany brokuł, podsmażone mięsko z piersi kurczaka  i sos beszamelowy z serem. Może to być też wersja bezmięsna, również jest przepyszna :) Smakuje wyśmienicie. W szczególności dzieciom:) A my właśnie mamy takie dziecko, które na ferie do nas przyjechało i zażyczyło sobie właśnie brokuła(...)masa zgęstnieje.        4. W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i rozmieszane dodajemy do sosu. Mieszamy. Taki sos już jest gotowy, to zwykła podstawowa wersja sosu beszamelowego.  5. Ale do tego dania najbardziej pasuje sos serowy, więc dodajemy serek topiony. Można też dodać żółty ser starty na tarce, ale szybciej rozpuszcza się topiony serek. Ważne

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Cannelloni ze szpinakiem 121

wszystko razem dokładnie wymieszaj. Całość jeszcze chwile podgotuje około 5 minut. Następnie dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowy szpinak odstaw do wystygnięcia :) W międzyczasie przygotuj  SOS BESZAMELOWY: 50 g masła 50 g mąki 500ml mleka 3,2 % Na małym ogniu w głębokiej patelni roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając, aby powstała zasmażka. Następnie stopniowo wlewać(...)mleko, dokładnie i energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Rurki układaj w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym odrobinę masłem i sosem beszamelowym. Po ułożeniu rurek w naczyniu zalej wszystko sosem, jeżeli zostało Ci trochę szpinaku śmiało możesz go połączyć z sosem. Na koniec posyp wierzch startym serem, aby się ładnie zarumieniło :) Całość zapiekaj około 30-40 min w piekarniku

Kredowe Menu
Recyklingowy makaron 192

wcześniej tego nie zjadłam. Wszystko przecież można zużyć i wykorzystać do czegoś nowego. Wcale nie trzeba jeść kolejny raz tego samego. Wystarczy odrobina wyobraźni i szczypta kreatywności. Makaron w sosie beszamelowym z boczkiem i szpinakiem (dwie duże lub trzy mniejsze porcje) Należy naszykować: 200 g surowego, parzonego boczku ok. 150 g świeżego szpinaku (mnie został z lazanii) 1 szklankę tymiankowego(...)czasie gdy makaron się gotuje, zrumieniamy boczek. Kiedy ten zamieni się już w chrupiące skwarki, dodajemy szpinak oraz czosnek, mieszamy i na chwilę przykrywamy. Po ok. 2 min. dodajemy sos beszamelowy. Doprawiamy i dusimy kolejne 2 min. Do sosu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podajemy posypany serem. Smacznego! Prawda, że proste? A do tego szybkie i naprawdę pyszne. Takie

Ratunku obiad
Smażone panierowane jajka- takie niespodzianki 157

mąkę i jedno surowe jajko do panierowania pieprz i sól tłuszcz do smażenia Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy, kroimy na pół. Wydrążamy żółtka i mieszamy je z przygotowanym sosem beszamelowym doprawionym wyłącznie solą i sporą ilością pieprzu oraz dość drobno posiekanym szczypiorkiem. Jak zrobić sos beszamelowy opisałam szczegółowo w osobnym wpisie, więc polecam do niego sięgnąć. Przypomnę tylko

Pichceniomania