sos beszamelowy - 1212 przepisów (strona:18/81)

Sos beszamelowy 165

Sos beszamelowy Sos beszamelowy jest podstawą do wielu innych sosów, ale jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do zapiekanek, pieczonego mięsa i warzyw. Dodając do beszamelu świeże zioła, musztardę, śmietanę czy też ser, można wyczarować przepyszne sosy. Dzisiaj przedstawiam beszamel podstawowy. Składniki: 0,5 l mleka łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej 2 listki laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz łyżeczka

na moim stole...
Lasagne: 275

pieczarek 1 cukinia koncentrat pomidorowy w tubce lub puszka pomidorow 3 trojkaciki sera topionego 3 zabki czosnku 1 lyzeczka musztardy dijon sol, pieprz, bazylia, ziolowe ziarenka smaku, Sos "beszamelowy" ok 500 ml smietany 1/3 szklanki maki jajko sol, pieprz ser pokrojony w plastry makaron Wykonanie: 1. Mieso mielone wrzucic do garnka z podgrzana niewielka iloscia oleju, dodajac wycisniety czosnek(...)smaku,musztarda i bazylia.Dusic ok 10 min. 2. Sos- polaczyc wszystkie skladniki - "zblendowac " Nagrzewamy piekarnik do 180-200 C ( uzaleznione od makaronu ) Do naczynia zaroodpornego ukladamy warstwy: farsz miesny, sos beszamelowy, ser, makaron; i od poczatku mieso, sos, ser, makaron- ukladamy tyle warstw na ile starczy farszu, pamietajac ze ostatnie warstwy to ser i na wierzch sos beszamelowy. Wkladamy

Smaki Edyty
Gotowany kurczak z duszonymi warzywami i ziemniakami z sosem beszamelowym 173

Każdy czasem lubi zjeść coś pożywnego :) Fajnym pomysłem na obiad jest ta właśnie propozycja. Jestem świadoma tego, że nie każdy  lubi gotowanego kurczaka, ale podanie go z sosem beszamelowym to naprawdę smaczne połączenie :) Przepis na sos beszamelowy ---> TUTAJ Składniki: ok 1kg ziemniaków duża podwójna pierś z kurczaka natka pietruszki cebula średnia cukinia 2 papryki (żółta i czerwona(...)rozgrzana Oliwę i pod przykryciem dusimy ok 5 minut. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze ok 10 minut na małym ogniu.  Kurczaka podajemy z sosem beszamelowym, posypanym świeżą pietruszką, uduszonymi warzywami i potłuczonymi, ugotowanymi ziemniakami :). PYCHOTA

ChilliJemy
Zapiekanka brokułowa z makaronem 55

główne, gdyż jest bardzo pożywna oraz jako dodatek do mięs. Czas wykonania: 50 min Ilość porcji: 6 Składniki: 200 g makaronu (kolanko) 450 g brokułów mrożonych 2 łyżeczki soli Sos beszamelowy: 3 łyżki mąki 500 ml mleka 200 g sera (50 g parmezanu, 80 g goudy, 70 g ementaler) 40 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Dodatkowo(...)odcedzić i wymieszać. Następnie wlać sos i połączyć masę. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem przelać całą masę. Po górze posypać startym parmezanem i piec 25 minut w 175 stopniach (5 minut przed końcem przełączyć piekarnik na funkcję grzania od góry i zarumienić ser). Krok po kroku: 1. Ugotować makaron i brokuły 2. Zrobić sos beszamelowy 3. Wymieszać makaron z brokułami

KuchniaWeDwoje.pl
Zapiekanka brokułowa z makaronem 665

jest bardzo pożywna oraz jako dodatek do mięs. Czas wykonania: 50 min Ilość porcji: 6 Składniki: 200 g makaronu (kolanko) 450 g brokułów mrożonych 2 łyżeczki soli Sos beszamelowy: 3 łyżki mąki 500 ml mleka 200 g sera (50 g parmezanu, 80 g goudy, 70 g ementaler) 40 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Dodatkowo(...)parmezanu (do posypania) 1 łyżkę oliwy Przygotowanie: Makaron i brokuły ugotować w osolonej wodzie. Sos beszamelowy: W średniej wielkości garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejno dolać mleko oraz doprawić solą i pieprzem. Wbić jajko – energicznie wymieszać. Na koniec wymieszać całość ze startym serem i gotować

KuchniaWeDwoje.pl
Lasagne sin carne 19

sosu pomidorowego będą Ci potrzebne: 2 łyżki oliwy z oliwek, 200g marchewki, 150g selera naciowego, 100g cebuli, 4 ząbki czosnku, 80g pietruszki, 100g zielonej soczewicy, 100g czerwonej soczewicy, 300ml domowego bulionu warzywnego , 250ml passaty pomidorowej, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki chili, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, 2 liście laurowe, szczypta cynamonu, sól i pieprz do smaku. Do przygotowania sosu beszamelowego będą(...)zdejmij z gazu. 9. Na dno naczynia żaroodpornego wylej warstewkę sosu beszamelowego, ułóż na nim płaty makaronu tak, aby na siebie nie nachodziły. 10. Na makaronie rozprowadź sos pomidorowy, na nim sos beszamelowy i posyp startym serem. 11. Powtarzaj ten układ aż skończy się sos pomidorowy. Ostatnią warstwę stanowić powinien makaron pokryty beszamelem i serem oprószonym oregano i bazylią

Z notatnika dietetyka
Lasagne ze szpinakiem i ricottą 25

jednocześnie bogatego w smak i sycącego. To wyjątkowe połączenie delikatnego sera ricotta, aromatycznego szpinaku i przypraw sprawia, że lasagne nabiera niebanalnego charakteru. Gotowe warstwy lasagne przeplatane są gęstym sosem beszamelowym oraz nadzieniem z ricotty i szpinaku, co czyni to danie wyjątkowo kremowym. Lasagne ze szpinakiem i ricottą to idealna propozycja na rodzinny obiad lub imprezę, gdy chcemy zaskoczyć naszych gości(...)parmezanu (startego) 2 jajka Muszkat orzech (starty) Sól i świeżo mielony czarny pieprz 500 ml mleka 50 g masła 40 g mąki 150 g żółtego sera (np. mozzarella, gouda) Sos beszamelowy: W rondelku roztop masło i dodaj mąkę, mieszaj aż powstanie gładka masa. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Gotuj na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż sos

Taste and Cook
Łosoś z sojowej marynacie ze szparagami 140

stały się łykowate i suche. Pyszne będą smakować podane z sosem beszamelowym. Składniki na marynatę 4-5 łyżek sosu sojowego szczypta pieprzu 2 łyżki soku z cytryny odrobina rozmarynu 1 łyżka miodu Przeczytaj: Kanapki z rukolą i łososiem Składniki na sos beszamelowy 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 500 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej odrobina pieprzu szczypta soli Dodatkowo filet(...)się roztapiać dolewamy pomału mleka, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jak sos nam zgęstnieje po ok. 5 minutach odstawiamy go z ognia. Łososia pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C. Rybę podajemy razem ze szaragami polanymi sosem beszamelowym. Smacznego! Artykuł Łosoś z sojowej marynacie ze szparagami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lazania… ulubiona 299

Wymieszać mięso z cebulą, dodać sos boloński, oregano, bazylię sól i pieprz. Dusić pod przykryciem przez ok. 25 min. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dolać odrobinkę wody. Przygotować sos beszamelowy: W garnku zagotować mleko. W kolejnym garnku roztopić masło. Dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając (mąka nie może być surowa). Do garnka(...)solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub margaryną. Układać naprzemiennie 3 warstwy składające się kolejno z płatów lasagne, 1/3 farszu mięsnego, 6 plasterków sera równomiernie rozłożonego, ¼ sosu beszamelowego. Ostatnia warstwa to makaron lasagne, posmarowany pozostałym sosem beszamelowym i przykryty 6 plasterkami sera. Całość posypać delikatnie szczyptą bazylii i oregano. Zapiekać po przykryciem w piekarniku 180 stopni przez

Moja Delicja
Lasagne z mięsem i cukinią 330

czosnki 100 ml wody garść świeżej bazylii 1 łyżeczka sosu węgierskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz ok 15 płatów makaronu lasagne ok łyżki oliwy  sos beszamelowy: 500 ml mleka 100 g masła 1/3 szklanki mąki pszennej sól Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy sprasowany czosnek i mięso - wszystko(...)przestygło, a w tym czasie  myjemy cukinię i tniemy wzdłuż na cienkie paski ( używam to tego obieraczki do ziemniaków, paski wtedy są tak cienkie jak makaron)  Sos beszamelowy przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając

Niezły Młynek
Kokardki zapiekane pod beszamelem przepis Anna Starmach 174

głębokiej patelni na odrobinie oliwy. Po chwili dołóż mięso i smaż ok. 7 minut, aż zmieni kolor. Dodaj przecier pomidorowy,  Całość dopraw do smaku przyprawami. Teraz zrób sos beszamelowy W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie bardzo powoli wlewaj mleko i mieszaj cały czas rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem(...)Makaron układaj w dwóch warstwach w naczyniu żaroodpornym. Najpierw na dno naczynia wlej 4-5 łyżki sosu beszamelowego i włóż połowę makaronu. Przykryj go połową sosu z mięsem i połową pozostałego makaronu. Polej resztą sosu z mięsem, a na wierzch sosem beszamelowym. Wierzchnią warstwę posyp serem. Zapiekaj w piekarniku około 20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. SMACZNEGO

Kredowe Menu
Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w sosie beszamel 151

Pomysł na sycący, wegetariański obiad - naleśniki faszerowane pieczarkami, cebulą i serem feta zapiekane w sosie beszamelowym.  Po zapiekaniu, naleśniki będą miękkie, puszyste i bardzo aromatyczne w smaku :) Składniki na 6 zapiekanych naleśników: ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklaki wody 1 jajko (rozmiar l) szczypta soli 2 łyżki oleju farsz  250-300 g pieczarek(...)Następnie przygotować naleśniki : składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Na patelni rozpuścić  niewielką ilość masła klarowanego i usmażyć 6 (grubszych) naleśników. Na sam koniec przygotować sos beszamelowy : w garnuszku rozpuścić masło i wsypać mąkę. Lekko zasmażyć i wlać zimne mleko. Gotować na średnim ogniu, aż do zgęstnienia sosu. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Każdy

Ugotować
Moussaka (musaka) 325

łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 duże ziemniaki 1 laska cynamonu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu starty parmezan oliwa z oliwek sól, pieprz Sos beszamelowy: 1 duża łyżka masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżka parmezanu sól biały pieprz Przygotowanie: Bakłażany kroimy w plastry (wzdłuż), solimy i odstawiamy na około 25 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)oliwek (im mniej oliwy tym lepiej, bo zapiekanka będzie za tłusta) przez 2 minuty z każdej strony. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy tak samo jak bakłażana. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło (na wolnym ogniu), dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleka, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Dodajemy parmezan i doprawiamy solą i białym

Oryginalny smak
Uzależniająca zapiekanka ze szpinakiem 1832

sól pieprz gałka muszkatałowa bazylia Przygotowanie: Jak zrobić szpinak w linku poniżej: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/nalesniki-ze-szpinakiem.html Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przygotowany szpinak mieszamy z makaronem i z połową sosu beszamelowego. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia przekładamy makaron. Po wierzchu smarujemy drugą połową sosu beszamelowego. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez około pół godziny, zapiekanka ma być(...)rumiana (jeśli wierzch zapiekanki jest blady to trzeba ją jeszcze troszkę potrzymać). Gotową zapiekankę możemy posypać natką pietruszki. Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szkl. śmietanki 12% sól pieprz gałka muszkatałowa  Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło, gdy się roztopi dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy aby wszystko się połączyło, uważając aby nie przypalić. Zdejmujemy z ognia

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem beszamelowym 175

Sycąca, przepyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem beszamelowym to danie idealne dla osób lubiących treściwie zjeść :). Łatwa w przygotowaniu, z prostymi składnikami, zawsze wzbudza zachwyt wśród gości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na zapiekankę: 1 kg ziemniaków 500 gram mięsa mielonego 1 duża cebula olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do ziemniaków(...)sos był za rzadki można dosypać trochę mąki), do sosu wbijamy jajko, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji, przestygłe ziemniaki kroimy w średniej grubości plasterki dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, na dnie układamy połowę ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków, wykładamy i rozprowadzamy połowę mięsa mielonego, następnie wylewamy połowę sosu beszamelowego, układamy

Blog kulinarny S9.PL