sos beszamelowy - 1046 przepisów (strona:19/70)

Grecka musaka 321

puszka pomidorów    2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta chili 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki cukru sól zmielony czarny pieprz Sos beszamelowy:  50 g masła  2 płaskie łyżki mąki  300 ml mleka  sól  szczypta gałki muszkatołowej 1/2 szklanki tartego parmezanu PRZYGOTOWANIE: *Bakłażany:  Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plastry(...)puszki, koncentrat, posiekaną natkę pietruszki, cynamon, chilli, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut. Co jakiś czas zamieszać. *Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając

kulinarnyJa
Tortellini zapiekane z warzywami pod beszamelowa pierzynką 162

zielony 50g żółtego sera - do posypania zapiekanki po wierzchu; będą to raptem 2-3 łyżki po starciu masło - do wysmarowania formy sól i Vegeta - do gotowania makaronu i warzyw SOS BESZAMELOWY:   1/4 kostki masła [50g] 3 łyżki mąki pszennej - czubate 1 szkl. mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - płaska sól, pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku Sos beszamelowy Na patelni(...)odsączyć na durszlaku.  Naczynie do zapiekania wysmarować masłem - dno i boki . Wrzucić zawartość durszlaka - tortellini i warzywa razem - i rozłożyć równomiernie w naczyniu. Na wierzch wylać równą warstwę sosu beszamelowego. Posypać startym żółtym serem - jeśli ktoś życzy sobie bardziej serowego smaku, można podwoić tu ilość żółtego sera . Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - środkowy poziom, grzałka góra-dół

Grunt to przepis!
Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem 230

Cannelloni ( rodzaj makaronu włoskiego ) kojarzy mi się nadziewane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. A mi tego było mało , to dodałam jeszcze szpinak. Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moja traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawde pyszny. Składniki: makaron cannelloni ok. 20 szt op.szpinaku mrożonego 0,5 kg mięsa(...)mielonego wieprzowego 3 ząbki czosnku średnia cebula ok. 20 dag sera żółtego sera (plastry albo kostka ) przyprawy:oregano, bazylia , sól , pieprz łyżka masła łyżka oleju jajko Sos beszamelowy; 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl. mleka 3/4 szkl. wody Przygotowanie farszu Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy masło i wrzucamy czosnek

Słodkości i nie tylko
Mini tarty szparagowe w sosie beszamelowym 103

mini tarty z parmezanem, suszonymi pomidorkami i białymi szparagami. Fajna przekąska na letnie przedpołudnie :) Zapraszam!" Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 9 białych szparagów 3 suszone pomidorki liście świeżej bazylii parmezan sos beszamelowy : szklanka mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól i pieprz Sposób  przygotowania: Szparagi myjemy, obieramy ze skórki. W garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, solimy i wrzucamy(...)szparagi. Gotujemy około 3-4 minut, następnie wyławiamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą, moczymy około minuty i wyławiamy. Przygotowujemy sos beszamelowy: Do garnuszka wrzucamy masło, gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy - tworząc zasmażkę. Gdy mąka się połączy z masłem, zalewamy całość mlekiem, dodajemy przyprawy i mieszamy, do momentu, aż sos zgęstnieje (po całkowitym ostygnięciu sos gęstnieje bardzo

Słodkie Przyjemności
Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem 215

Cannelloni (rodzaj makaronu włoskiego) kojarzy mi się nadziane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. Ale można również dodać 1 składnik więcej i już danie robi się bardziej wykwintne. Tym składnikiem tajemniczym jest.....szpinak :) Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moją traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawdę pyszny.   Składniki(...)mięsa mielonego wieprzowego 3 ząbki czosnku średnia cebula ok. 20 dag sera żółtego sera (plastry albo kostka ) przyprawy:oregano, bazylia , sól , pieprz łyżka masła łyżka oleju jajko Sos beszamelowy; 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl. mleka 3/4 szkl. wody Przygotowanie farszu Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy masło i wrzucamy

Różne smaki w kuchni
Lasagne ze szpinakiem i gorgonzollą 137

tego śliczne naczynia żaroodporne do lasagne z koszykiem:D SKŁADNIKI:   8 płatów lasagne 500-600 g szpinaku mrożonego 3 ząbki czosnku ser gorgonzola ser feta 1oliwy z oliwek Sos beszamelowy: 60 g masła  50 g mąki pszennej (4 płaskie łyżki) 400 ml mleka 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu do dekoracji pomidorki koktajlowe, świeża bazylia(...)szpinak do garnka i mieszając podgrzewać aż szpinak się odmrozi. Czosnek pora drobno posiekać . Na patelni podgrzać oliwę i masło, włożyć szpinak, dodać czosnek i doprawić solą i pieprzem. Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje

MarciochaKucharzy
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 664

łyżeczka oregano 1 papryczka chili  1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku 300 g sera tarkowanego gouda (jak ktoś lubi)  sos beszamelowy: 500 ml mleka 100 g masła 1/3 szklanki mąki pszennej sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy, dodajemy pomidory, bazylię, oregano, pokrojone w kosteczkę chili, słodką(...)małym ogniu i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie n patelni rozpuszczamy jedna łyżkę masła, wrzucamy pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę cebule. Wszystko dusimy i doprawiamy sola i pieprzem. Sos beszamelowy przygotowanie : Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając

Niezły Młynek
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem, mięsem mielonym i sosem beszamel 255

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem i mięsem mielonym to pomysł na pyszny i prosty do przygotowania obiad. Pamiętajcie o tym, że sos beszamelowy "gra główną rolę" w tej zapiekance, ponieważ dodaje wyrazistości (powinien być mocno doprawiony) i soczystości :) Zapiekanka godna polecenia! Jeżeli nie jecie żółtego sera, a macie ochotę na ziemniaczaną zapiekankę to przygotujcie ją z TEGO przepisu.  Składniki(...)porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 5 średniej wielkości ziemniaków 1 duży brokuł 1 duża cebula sól, pieprz słodka papryka olej sos beszamelowy 2 łyżki masła 3 płaskie łyżki mąki pszennej 200 ml zimnego mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa starty, żółty ser (ilość według uznania) Ziemniaki obrać, umyć, przełożyć do garnka zalać wodą, posolić i ugotować

Ugotować
Naleśniki po grecku 362

Szpinak, ser feta, piersi z kurczaka, oliwki, czosnek, wszystko zawinięte w naleśniku, oblane sosem beszamelowym i oprószone serem. Zestaw, któremu trudno się oprzeć :-) Przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale warto. Takie naleśniki jadłam ostatni raz lata temu w restauracji Fanaberia i nigdy nie miałam ich dosyć. Danie jest na prawdę dobre, bo nawet mój mąż, który nie jest zwolennikiem szpinaku(...)Żaroodporne naczynie wysmarować lekko masłem. Na naleśniki kłaść farsz i zawijać w rulon (jeżeli wolicie, to można składać jak krokiety). Kłaść w naczyniu jeden obok drugiego, polać sosem beszamelowym i posypać lekko serem. Naleśników jest sporo, więc jak nie zmieści się Wam jeden obok drugiego, to można też kłaść jeden na drugim (mi się nie skleiły, co jest głównie zasługą

Passions hobbies life
Makaron zapiekany ze szpinakiem i smażonym łososiem 287

około 3 minuty. Dodaję jogurt i dosmaczam sola i pieprze. Zdejmuję z kuchenki i odstawiam.  Makaron gotuje aldente, przecedzam i przelewam zimna woda aby się nie posklejał. Przygotowuję sos beszamelowy. W rondlu z grubym dnem rozgrzewam łyżę masła do której dodaję mąkę. Mieszam przez chwilę a następnie powoli ciągle mieszając dolewam mleko. Całość zagotowuję przez chwilę do momentu uzyskania(...)sporą ilością świeżej gałki muszkatołowej, sola oraz pieprzem. Zamarynowanego łososia smażę na teflonowej patelni około 5  minut z każdej strony.  Makaron przekładam do miski o zalewam 2/3 sosu beszamelowego i dokładnie mieszam. Połowę tak przygotowanego makaronu przekładam do naczynia żaroodpornego. Na makaron wykładam szpinak, a a następnie łososia podzielonego na małe kawałki. Całość przykrywam pozostałym makaronem i polewam

Magiczna kuchnia Darii
BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLĘDWICZKAMI 240

czosnku - 2 bakłażany - 200g kurek - 1 cały brokuł - 200g sera żółtego (u mnie cheddar) - 2 polędwiczki wieprzowe (u mnie każda po ok.400g) - kilka łyżek oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy Sos beszamelowy: - 3 łyżki skrobi kukurydzianej (Maizena) - 300ml zimnego mleka - 300ml wody - sół i pieprz do smaku - szczypta gałki muszkatołowej (nie trzeba) - ok.50g pikantnego sera pleśniowego typu lazur, gorgonzola Brokuła umyć(...)pleśniowy, mieszamy i odstawiamy. Formę do zapiekania można lekko przesmarować olejem (ja zawsze zapomnę). Na dnie wykładamy 1/2 podsmażonych polędwiczek, na nich wykładamy połowę przygotowanych warzyw, zalewamy połową sosu beszamelowego i posypujemy połową startego żółtego sera. Następnie warstwy powtarzamy, tzn. kawałki mięsa, reszta warzyw, wykładamy ugotowane i odsączone z wody kawałki brokuła, zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy resztą startego sera

Smaczne Zdrowe
Sos beszamelowy na mleku owsianym 229

Uwielbiam sos beszamelowy, a najbardziej chyba smak gałki muszkatołowej. Dzisiejsza wersja przygotowana na mleku owsianym w niczym nie odbiega w smaku od wersji tradycyjnej. Zachęcam bardzo do spróbowania! 3 łyżki margaryny bezmlecznej 1 łyżka mąki 1,5 szklanki mleka owsianego (najlepiej domowego, przepis  tutaj ) sól pieprz gałka muszkatołowa Margarynę rozpuścić na patelni, dodać mąkę i smażyć przez chwilę(...)mąka straci swój surowy smak. Następnie na patelnię wlać mleko owsiane, rozmieszać dokładnie, aby nie było grudek i przez chwilę pogotować. Na koniec dodać sól, pieprz i gałkę. Gorącym sosem beszamelowym zalać np. makaronową zapiekankę lub kalafiora. Z mąki i margaryny robimy zasmażkę Dolewamy mleko i mieszamy, aby nie było grudek Doprawiamy przyprawami Nasza propozycja podania - kalafior z sosem beszamelowym

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zapiekane ziemniaki pod prostym czosnkowym beszamelem 175

podaję zapiekane ziemniaki. Zapiekanka ziemniaczana lub ziemniaki z patelni to chyba również jedno z tych dań, które każdy kiedyś choć raz zrobił w życiu. Fakt zapiekankę posypię serem, ale sos beszamelowy będzie lekki i prosty: na bulionie i chudym mleku odciąży kaloryczność tych pysznych ziemniaczków. To właśnie dzięki mleku staną się pulchne i aksamitne w ustach. Bo zazwyczaj dodawana śmietana(...)sera do zapiekania Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki na grubość ok 3-4 mm. Czosnek obrać i zmiażdżyć nożem na płasko Cebulę posiekać w drobną kostkę łatwy sos beszamelowy: Masło rozpuścić/rozgrzać na patelni na małym ogniu i wrzucić na niego czosnek, cebulę i tymianek. Podsmażyć wszystko lekko na nie dużym ogniu aby czosnek i cebula

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makaron penne zapiekany z cukinią i salami 92

salami, pociętego w małe paski 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki płaskolistnej 100 g świeżo startego parmezanu masło do posmarowania formy sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Sos beszamelowy 50 g solonego masła 50 g mąki pszennej 500 ml zimnego pełnotłustego mleka 0,5 łyżeczki papryki słodkiej szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Rozgrzej oliwę na dużej patelni(...)średnim ogniu i smaż cukinię przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw solą i pieprzem, a potem odstaw na bok. Aby przygotować sos beszamelowy, roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Wymieszaj je z mąką i podgrzewaj przez 1 minutę, aż lekko zbrązowieje. Rozprowadź trzepaczką z zimnym mlekiem, dodając je stopniowo, zmniejsz ogień i gotuj przez

Pieguskowa Kuchnia
Cannelloni nadziewane pieczarkami i serem pod beszemelem. 119

przeszkadzało ;) :) Składniki: makaron cannelloni (12-15 rurek) 500 g pieczarek 2 cebule 150 g startego żółtego sera tymianek (u mnie świeży) sól pieprz oliwa  ser gorgonzola (opcjonalnie) sos beszamelowy (3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szkl. mleka, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej) Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie podsmażyć na oliwie. Pieczarki obrać(...)dodać starty ser, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszać. Rurki cannelloni obgotować przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Wyjąć i przestudzić. Nadziewać farszem. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy: na patelni rozpuścić masło, dodawać mąkę partiami cały czas intensywnie mieszając. Gdy już nie będzie grudek dolewać powoli zimne mleko, cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania