sos beszamelowy - 1212 przepisów (strona:23/81)

Sos beszamelowy na mleku owsianym 290

Uwielbiam sos beszamelowy, a najbardziej chyba smak gałki muszkatołowej. Dzisiejsza wersja przygotowana na mleku owsianym w niczym nie odbiega w smaku od wersji tradycyjnej. Zachęcam bardzo do spróbowania! 3 łyżki margaryny bezmlecznej 1 łyżka mąki 1,5 szklanki mleka owsianego (najlepiej domowego, przepis  tutaj ) sól pieprz gałka muszkatołowa Margarynę rozpuścić na patelni, dodać mąkę i smażyć przez chwilę(...)mąka straci swój surowy smak. Następnie na patelnię wlać mleko owsiane, rozmieszać dokładnie, aby nie było grudek i przez chwilę pogotować. Na koniec dodać sól, pieprz i gałkę. Gorącym sosem beszamelowym zalać np. makaronową zapiekankę lub kalafiora. Z mąki i margaryny robimy zasmażkę Dolewamy mleko i mieszamy, aby nie było grudek Doprawiamy przyprawami Nasza propozycja podania - kalafior z sosem beszamelowym

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makaron penne zapiekany z cukinią i salami 136

salami, pociętego w małe paski 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki płaskolistnej 100 g świeżo startego parmezanu masło do posmarowania formy sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Sos beszamelowy 50 g solonego masła 50 g mąki pszennej 500 ml zimnego pełnotłustego mleka 0,5 łyżeczki papryki słodkiej szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Rozgrzej oliwę na dużej patelni(...)średnim ogniu i smaż cukinię przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw solą i pieprzem, a potem odstaw na bok. Aby przygotować sos beszamelowy, roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Wymieszaj je z mąką i podgrzewaj przez 1 minutę, aż lekko zbrązowieje. Rozprowadź trzepaczką z zimnym mlekiem, dodając je stopniowo, zmniejsz ogień i gotuj przez

Pieguskowa Kuchnia
Cannelloni nadziewane pieczarkami i serem pod beszemelem. 166

przeszkadzało ;) :) Składniki: makaron cannelloni (12-15 rurek) 500 g pieczarek 2 cebule 150 g startego żółtego sera tymianek (u mnie świeży) sól pieprz oliwa  ser gorgonzola (opcjonalnie) sos beszamelowy (3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szkl. mleka, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej) Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie podsmażyć na oliwie. Pieczarki obrać(...)dodać starty ser, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszać. Rurki cannelloni obgotować przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Wyjąć i przestudzić. Nadziewać farszem. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy: na patelni rozpuścić masło, dodawać mąkę partiami cały czas intensywnie mieszając. Gdy już nie będzie grudek dolewać powoli zimne mleko, cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową

zadanie-gotowanie
Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem 300

musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy) sól, chili, czarny pieprz oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 2-3 łyżki masła 2-3  płaskie łyżki mąki 300 ml mleka sól, gałka muszkatołowa, tarty parmezan  Bakłażana pokroić na półcentymetrowe i oprószyć solą, pozostawić na chwile(...)minut. Dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, przyprawy. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.   Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje

MarciochaKucharzy
Lasagne z bobem i fasolką szparagową 156

zdrowy smak Lasagne z bobem i fasolką szparagową SKŁADNIKI: makaron lasagne opakowanie bobu 0,4kg żółtej fasolki szparagowej 250g pomidorków koktajlowych 1 cebula 150ml śmietany ser typu greckiego sos beszamelowy ser żółty, sól, pieprz, świeża mięta Bób i fasolkę ugotować al dente. Na rozgrzanej patelni delikatnie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać połówki pomidorków koktajlowych. Dodać ugotowany i obrany bób(...)oraz pokrojoną fasolkę. Chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem. Po wyłączeniu gazu dodać śmietanę i mięte, dobrze pomieszać. Sos beszamelowy zrobić z przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/05/lasagne-ze-szpinakiem-i-gorgonzolla.html Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną  posmarować cienko oliwą . Dno wyłożyć płatami ciasta, wyłożyć 1/3 farszu, rozkruszoną ser grecki. Przykryć kolejnymi płatami ciasta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Przykryć resztą płatów

MarciochaKucharzy
Lasagne 129

płatów makaronu do lasagne -puszka krojonych pomidorów -1 cebula -4 łyżki koncentratu pomidorowego - 200 g żółtego sera -bazylia -oregano -ząbek czonsku -sól, pieprz -3 łyżki oleju do smażenia sos beszamelowy -3/4 szkl. mleka -5 łyżek mąki -łyżka masła -gałka muszkatołowa Przygotowanie W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Płaty makaronu kłaść pojedynczo i gotować 3-4 minuty. Odłożyć na talerz(...)całość przemsażyć do ścięcia. Odłożyć na talerz. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Poddusić pomidory. Dodać mięso, koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszać. Przygotować sos beszamelowy. W garnuszku rospuścić masło. Zrumienić na nim mąkę. Zalać mlekiem i doprawić gałką muszkatołową. Podgotować do zgęstnienia. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian płaty lasagne, mięso z dodatkami, posypywać

Zielona Kuchnia
Grecka Musaka 229

Musakę (Mousaka)- trochę z ciekawości, a trochę z miłości do bakłażana, który jest jednym ze składników. Z definicji musaka jest to zapiekanka z bakłażanów i mięsa mielonego zalana sosem beszamelowym. Muszę przyznać, że jest to jedna z najlepszych zapiekanek jakie jadłam. Smaki idealnie się łączą, po prostu cudo! :) Przepis pochodzi ze strony  Smakołyki i Koraliki , z odrobiną moich modyfikacji(...)folią aluminiową i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, najpierw 7 minut z jednej strony, potem 7 z drugiej, pilnując by się nie przypalił. Sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Zalewamy mlekiem i podgrzewamy cały czas mieszając. W miarę gdy mleko będzie się podgrzewało, sos będzie gęstniał

Czerwona Porzeczka
Lasagne bolognese – klasyczny przepis 92

tego, jak wysokie mamy naczynie do zapiekania 😉 Nie ma tu ograniczeń. Płaty makaronu przekłada się sosem, np. bolognese , z soczewicą, dynią lub szpinakiem oraz beszamelem. Często dodaje się też różne sery dla urozmaicenia smaku, jak ricottę (niektórzy całkowicie zastępują nią sos beszamelowy), parmezan, grana padano. Na wierzch układa się poszarpaną mozarellę, która po zapieczeniu tworzy pyszną, chrupiącą i lekko ciągnącą(...)sosie bolognese słyszał chyba każdy. To długo gotowany, mięsny sos z dodatkiem warzyw. I hasło „długo gotowany” stanowi podstawę jego sukcesu. Dzięki powolnemu duszeniu mięsa przez minimum 3 godziny zyskujemy gęsty, kremowy, pożywny sos, w którym wszystkie smaki idealnie się ze sobą łączą. Nie zapominajcie też o dodatku mleka i wina! Jeśli nie przygotowywaliście nigdy sosu

Na-talerzu.pl
Kurczak ze szparagami zapiekany pod beszamelem 187

obiecałam, wrzucam przepis na danie ze szparagów :) Marynata do kurczaka: - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka ziół prowanslaskich - pół łyżeczki bazylii - pół łyżeczki tymianku - ząbek czosnku Sos beszamelowy: - łyżka masła - łyżka mąki - szklanka mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pozostałe składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - 250g zielonych szparagów (pół pęczka) - 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie) Kurczaka pokroić(...)następnie zamarynować i odstawić do lodówki na minimum 2h. Gdy kurczak się zamarynuje, przesmażyć go przez chwilę na patelni i włożyć do naczynia żaroodpornego. Z podanych składników zrobić sos beszamelowy z tego przepisu. Ziemniaki umyć, pokroić w łódeczki, doprawić solą oraz tymiankiem, zalać odrobiną oliwy z oliwek i piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni. Szparagi zagotować w osolonej

Zgrabne Gotowanie
LAZANIA Z MIĘSEM, PAPRYKĄ I CUKINIĄ 189

cebula, ½ małej cukinii, 1 papryka czerwona przyprawa do mięsa mielonego, bazylia, sól, pieprz, olej 200 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia słodka papryka w proszku olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szkl. mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz Dodatkowo: 9 płatów makaronu do lazanii, 3 łyżki startego żółtego sera WYKONANIE Nadzienie: Cukinię ścieramy(...)oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy aż warzywa zmiękną. Zalewamy przecierem pomidorowym, doprawiamy do smaku. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy aż się połączy z masłem, dodajemy mleko, mieszamy miotełką, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem

słodki bratek
Musaka - grecka zapiekanka. 147

mieszane) 1 nieduża cukinia 1 nieduży bakłażan 3-4 ziemniaki cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól  pieprz  oliwa Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szklanka mleka sól  szczypta gałki muszkatołowej jajko starty parmezan Wykonanie: Cukinię i bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać(...)Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. W rondlu przygotować sos beszamelowy. Rozgrzać masło, dodać mąkę i przesmażyć na złoty kolor. Następnie dodać mleko cały czas mieszając. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Pod koniec dodać jajko, energicznie mieszając. W naczyniu żaroodpornym

zadanie-gotowanie
łosoś z kalafiorem zapiekany pod beszamelem 197

dietetycznego kalafiora, którego smak dopełni sos z beszamelu i  łosoś. składniki dla czterech osób 450 g surowego łososia 1 papryka 1 kalafior   sól, pieprz natka pietruszki sos beszamelowy 50 g masła 50 g mąki 1/2 l mleka ząbek czosnku sól, pieprz  gałka muszkatołowa sposób wykonania Łososia kroimy w plastry, k ładziemy  do  miski przyprawiamy solą(...)dzielimy kalafiora na różyczki i wykładamy go do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Na kalafiora układamy plastry łososia i całość posypujemy pokrojoną w cienkie paski papryką.  Teraz możemy przygotować sos beszamelowy. Na patelnię, o grubym dnie, kładziemy masło a kiedy się roztopi, dodajemy mąkę. Całość smażymy przez minutę, a następnie zalewamy zimnym mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem,  gałką muszkatołową, dodajemy

Miód i pieprz
Wytrawne zapiekane naleśniki z szynką i groszkiem 162

wody Na farsz: 150g szynki 150g mrożonego zielonego groszku 200g kremowego serka twarogowego, np. Ulubiony mały pęczek koperku 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju Na sos beszamelowy: 1 szklanka mleka 1 duża łyżka masła 1 łyżka mąki 100g żółtego sera sól i pieprz do smaku szczypta mielonej gałki muszkatołowej   Zaczynamy od zrobienia ciasta naleśnikowego(...)międzyczasie pieczemy naleśniki – na mocno rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta – mniej więcej połowę chochelki, i smażymy rumiane naleśniki. Upieczone odstawiamy do chwili składania.   Przygotowujemy sos beszamelowy – do rondelka dodajemy masło i rozpuszczamy. Na masło wrzucamy mąkę i prażymy ją, ciągle mieszając, aż delikatnie się zarumieni. Zmieniamy łyżkę na rózgę cukierniczą i nie przestając mieszać, stopniowo wlewamy

Smaczna Strona
Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 213

używam) 150 g masła  90 ml zimnej wody  szczyptę soli  farsz   2 cukinie średnie  5 marchwi  1 paprykę czerwoną   sos beszamelowy   2 łyżki masła 2 łyżki mąki  mleko ok 1 szklanki (jeśli będzie za gęste dodajmy jeszcze trochę) sól do smaku  gałka muszkatołowa do smaku  świeżo(...)sposób po tarce, dużo to ułatwia i zabezpiecza przed skaleczeniem) Marchew blanszuję we wrzątku ok 4 minuty, zmięknie w ten sposób i upiecze się równo z cukinią i papryką. SOS BESZAMELOWY  Na rozgrzaną patelnie nakładam masło,  do tego starty czosnek, po ok 1 minucie nakładamy mąkę i rozprowadzam całość zimnym mlekiem,  tworząc jednolitą masę. Doprawiamy przyprawami oraz

Basia w kuchni