sos beszamelowy - 1046 przepisów (strona:30/70)

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 221

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem (ziemniaki-pierś z kurczaka-pieczarki-sos beszamelowy) Składniki: (na naczynie żaroodporne o śr.ok.21 cm) - 2 kg ziemniaków - 05, kg pieczarek - 4 piersi z kurczaka - 3 cebule  - 3 łyżki śmietany  - sól, pieprz Sos: - 2 łyżki masła  - 2 łyżki mąki  - 1 szklanka mleka  - 5 łyżek śmietany - 2 łyżki soku z cytryny - odrobina(...)żaroodpornego naczynia wykładamy warstwę ziemniaków ( tak jak na zdjęciu) i odrobinę solimy: Następnie wykładamy usmażonego kurczaka: Później pieczarki z cebulą: Na koniec wykładamy resztę ziemniaków i polewamy to wszystko sosem beszamelowym: 4. Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut.  Po tym czasie wykładamy i zajadamy ;)  A tu ode mnie przyjemna dla ucha pioseneczka

Gotuj Z Muzyką
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami 97

tego bardzo smaczne. Często oglądając jego wieczorny program już mam pomysł na obiad następnego dnia. Zapiekanka jest sycąca, z kurczakiem, ma wspaniały aromat wędzonego boczku, a całość dopełnia sos beszamelowy. Polecam!    Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami   Składniki na formę 24 x 15cm:   200g boczku wędzonego 100g pieczarek 2 piersi z kurczaka opakowanie makaronu wstążki (300g) przyprawy(...)przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie łyżka oliwy z oliwek   Na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Dodatkowo: 100g startego żółtego sera   Wykonanie: Kurczaka kroimy w większą kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i ziołami, dodajemy łyżkę oliwy i odstawiamy na godzinę. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso

Smak mojej kuchni
Naleśniki zapiekane z dynią, boczkiem, indykiem i serem kozim 155

doprawcie wszystko sporą ilością pieprzu oraz soli, w razie potrzeby. Uwaga - sera koziego nie dodajemy podczas gotowania, a dopiero podczas faszerowania naleśników.  Do przygotowania zostały jeszcze naleśniki oraz sos beszamelowy. Te naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne, nie pękają. No i koniec z przesądem, że pierwszy naleśnik musi wylądować w koszu. Z tym przepisem wszystkie trafią(...)oraz sporą łyżkę farszu. Wszystko delikatnie zawijamy w rulon. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, na blaszce etc. Z podanej ilości wychodzi ok. 15 sporych naleśników. Na koniec naleśniki polewamy sosem beszamelowym. Możemy także posypać je ulubionym serem, ja użyłam delikatnej mozzarelli. Dodatki: 200g sera mozzarella Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 15 minut Swoje naleśniki podałam z dobrej jakości

Cooking Monster
Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato di pasta con zucca, porri e pancetta) 118

pepe olio d'oliva Besciamella 300 ml di latte 25 g di burro 20 g di farina un pizzico di noce moscata sale, pepe PRZYGOTOWANIE Beszamel W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu, aż m ą ka nabierze złotego koloru. Kontynuując mieszanie, stopniowo dolewamy(...)letnie mleko. Sos beszamelowy doprawiamy solą, pieprzem  i gałką muszkatałową; gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Zapiekanka Dynię i pancettę kroimy w kostkę o boku 1 cm. Na patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy pancettę i pory pokrojone w cienkie plasterki; doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy

La grande e la piccola cuoca
Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem z kurkumą (Cavolfiore e broccoli gratinati alla besciamella con curcuma) 139

latte 25 g di burro 20 g di farina 2 cucchiai di curcuma in polvere un pizzico di noce moscata sale, pepe PRZYGOTOWANIE Na początek przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu, aż m ą ka nabierze złotego koloru. Kontynuując mieszanie, stopniowo dolewamy letnie mleko(...)Amalgamate bene il tutto e lasciate cuocere per addensare la salsa. Różyczki brokuła i kalafiora gotujemy na parze. Ugotowane warzywa przekładamy do formy posmarowanej oliwą. Całość polewamy sosem beszamelowym i oprószamy startym parmezanem. **** Cucinate i broccoli e il cavolfiore a vapore. Oliate una teglia da forno e ponete sul fondo le verdure. Distribuite la besciamella sullo strato

La grande e la piccola cuoca
Torcik naleśnikowy a'la lazania 182

oleju. Następnie dodać mięso mielone, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać przecier pomidorowy i smażyć wszystko aż odparują płyny.  Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło. Następnie dodać makę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Potem powoli wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos chwilę gotować(...)zgęstniał cały czas mieszając.  Dno naczynia do tarty posmarować masłem ułożyć jeden naleśnik, następnie rozsmarować 2-3 łyżki miesnej masy, polać 2-3 łyżkami sosu beszamelowego. Na to znowu położyć naleśnik i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarować resztę beszamelu i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut

Monia miesza i gotuje
Musaka 111

smażymy często mieszając aż się zrumieni. Dodajemy wino, pomidory z puszki, cukier i cynamon. Całość dusimy aż nadmiar wody nam odparuje i zostanie gęsty sos. W między czasie robimy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo mleko, mieszamy i stopniowo podgrzewamy co jakiś czas mieszając aż sos nam zgęstnieje(...)bierzemy naczynie żaroodporne i układamy warstwy musaki. My użyliśmy formę o średnicy 23 cm. Na dno układamy bakłażana, potem cukinie a na to mięso w sosie. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i po wierzchu posypujemy fetą (ilość według uznania). Tak przygotowaną musakę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut z czego ostatnie 10 minut pieczemy

Kuchenne Wariacje
Zapiekany makaron z cukinią i sosem beszamelowym 175

osób) 200 g ugotowanego makaronu ( np świderki) 1 cukinia ok 340 g 100 g szynki lub boczku łyżka kaparów 1/2 papryczki jalapeno parę listków bazylii płatki papryki sos beszamelowy  2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłego mleka sól pieprz czosnek  dodatkowo 170 g sera cheddar przygotowanie Cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia (temperówki(...)krojenia warzyw, zrobić cukiniowy makaron. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju lub maśle. Papryczkę drobno posiekać, bazylię pokroić w paski. Przygotować sos beszamelowy z serem Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone

Stare Gary
Klopsiki z dorsza z cukinią i fasolką w sosie 114

Kotleciki które przypadną wam do gustu. Nie smażymy je tylko pieczemy. Dzięki temu nie pływają w tłuszczu. Podałam je w sosie beszamelowym z fasolką. I w taki oto sposób mamy obiad gotowy.  - klopsiki: 40 dkg filetu z dorsza 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki kaszy manny sól, pieprz 2 łyżki koperku świeżego posiekanego 1/2 łyżeczki majeranku(...)łyżki mąki do obtoczenia 25 dkg fasolki szparagowej 2 łyżki parmezanu startego sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka maki pszennej 1 żółtko 250 ml mleka 2 łyżki octu winnego sól Klopsy: Fasolkę obieram, kroję na trzy części i gotuję aldente w osolonej wodzie. Rybę, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Do mięsa dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, majeranek, koperek

wesoła kuchnia
Zdrowsza odchudzona wersja Macaroni and cheese. 240

cheese to popularna potrawa kuchni brytyjskiej. Jest rajem dla serowych smakoszy. Składa się z makaronu oraz sosu serowego. Całość na koniec może być jeszcze zapieczona w piekarniku. Ser, sos beszamelowy sprawiają, że potrawa ta jest dość tłusta i ciężka. Nie zawiera warzyw, ma bardzo małą ilość błonnika i co tu dużo mówić nie jest jakimś super zdrowym wyborem jeżeli chodzi(...)kolację czy obiad. Moją zdrowszą wersję macaroni cheese przygotowałam z cieciorki. Zamiast sosu beszamelowego użyłam gęstego kremu z cieciorki, doprawionego musztardą oraz gałką muszkatołową. Prawie nie czuć różnicy w porównaniu z standardowym macaroni cheese a o ile więcej możemy zyskać. Składniki na 2 porcje: 100g makaronu cieciorka (250g) łyżeczka musztardy cebula 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa, sól, pieprz ser żółty

wysmienity
Zapiekane naleśniki z pieczarkami 86

odrobinie mleka i rozprowadzamy w nim naszą mąkę, kiedy grudki znikną wlewamy resztę mleka i zagotowujemy beszamel co jakiś czas mieszając. Beszamel doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 1/3 sosu beszamelowego wlewamy do farszu i go z nim mieszamy. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy. Zawinięte naleśniki układamy w naczyniu, w którym będziemy je piekli. Przygotowane naleśniki zalewamy resztą sosu

MamaOskarka
CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM 129

pomidory osiągną konsystencję sosu. 3.       Następnie dodać usmażone mięso, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. 4.       Przygotować sos beszamelowy:   W rondelku rozpuścić 1łyżkę masła i przesmażyć z 1 łyżką mąki. Dodać mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać rosół i ponownie wymieszać – jeśli(...)mięsnym farszem, układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym tak, aby się nie stykały ze sobą i nie przywierały do boków naczynia. 7.       Polać rurki sosem beszamelowym. 8.   Całość zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Lazania z mięsem i szpinakiem - poczuj włoski klimat! 127

Dlatego jej wierzch posyp startym parmezanem, który doda potrawie apetycznego wyglądu i wspaniałego smaku. Jeśli nie masz pod ręką parmezanu, sprawdzi się na przykład gouda.  Teraz pora na sos beszamelowy. Choć na pozór jego przygotowanie wydaje się proste, wymaga odrobiny wprawy. Podgrzewanie składników na niewielkim ogniu i bardzo dokładne rozprowadzenie mąki pomoże Ci jednak uzyskać idealnie gładką konsystencję(...)Sos beszamelowy to dla wielu smakoszy niezbędne dopełnienie lazanii!  Tak przygotowane danie jest fantastycznym pomysłem na obiad lub kolację. Choć świetnie smakuje solo, jeżeli masz ochotę na dodatkową porcję warzyw na talerzu, podaj ją w towarzystwie kolorowych surówek lub sałatek.  Kuchnia włoska stanowi dobrą inspirację do tworzenia własnych, autorskich dań. Jeśli masz dosyć rutyny w kuchni, możesz przygotować

Moja smaczna kuchnia
Cukiniowa lazania z szynką pod beszamelem 164

lasagne 1 dość duża cukinia 45 dag szynki gotowanej 15 dag ostrego żółtego sera np. cheddar lub parmezan 5 dag orzechów włoskich do posypania Pęczek natki pietruszki do posypania Sos beszamelowy: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100 ml białego wytrawnego wina 2 pełne łyżki masła 2 pełne łyżki mąki pszennej 800 ml mleka 3,2% Gałka muszkatołowa do smaku(...)Biały pieprz do smaku Sól morska do smaku Szczypta suszonego tymianku do smaku Sposób przygotowania: Sos beszamelowy: Cebulę i czosnek  obrać, cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, w rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, zalać winem i chwilę odparować, wsypać mąkę pszenną , smażyć mieszając około minuty, cienki strumieniem wlewać mleko , doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, białym

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka makaronowa z brokułami 121

Jako , że mamy chłodne dni bardziej już jesienie to tęskno nam za ciepłymi daniami sycącymi i pysznymi.Zapraszam was na pyszną zapiekankę w sosie beszamelowym . Składniki: makaron cięte rurki 200 g brokuł 1 szt pierś z kurczaka 400 g papryka zielona 1 szt papryka biała 1 szt ser gouda 400 g pomidorki suszone 2 łyżeczki sól do smaku pieprz biały mielony(...)smaku Sos beszamelowy: masło 2 łyżki maka pszenna 4 łyżki mleko ( wlewam na oko do zgęstnienia bulion drobiowy pół szklanki koperek świeży 2 łyżki ( miałam mrożony)     Krok 1 Makaron gotuję na pół twardo. Pierś z kurczaka myje i kroje w kosteczkę, doprawiam pomidorkami suszonymi, sola i pieprzem, smażę na patelni jakieś 30 minut ( dusze pod pokrywką

Różowa kuchnia