sos beszamelowy - 1212 przepisów (strona:35/81)

Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato di pasta con zucca, porri e pancetta) 172

pepe olio d'oliva Besciamella 300 ml di latte 25 g di burro 20 g di farina un pizzico di noce moscata sale, pepe PRZYGOTOWANIE Beszamel W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu, aż m ą ka nabierze złotego koloru. Kontynuując mieszanie, stopniowo dolewamy(...)letnie mleko. Sos beszamelowy doprawiamy solą, pieprzem  i gałką muszkatałową; gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Zapiekanka Dynię i pancettę kroimy w kostkę o boku 1 cm. Na patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy pancettę i pory pokrojone w cienkie plasterki; doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy

La grande e la piccola cuoca
Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem z kurkumą (Cavolfiore e broccoli gratinati alla besciamella con curcuma) 185

latte 25 g di burro 20 g di farina 2 cucchiai di curcuma in polvere un pizzico di noce moscata sale, pepe PRZYGOTOWANIE Na początek przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu, aż m ą ka nabierze złotego koloru. Kontynuując mieszanie, stopniowo dolewamy letnie mleko(...)Amalgamate bene il tutto e lasciate cuocere per addensare la salsa. Różyczki brokuła i kalafiora gotujemy na parze. Ugotowane warzywa przekładamy do formy posmarowanej oliwą. Całość polewamy sosem beszamelowym i oprószamy startym parmezanem. **** Cucinate i broccoli e il cavolfiore a vapore. Oliate una teglia da forno e ponete sul fondo le verdure. Distribuite la besciamella sullo strato

La grande e la piccola cuoca
Torcik naleśnikowy a'la lazania 223

oleju. Następnie dodać mięso mielone, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać przecier pomidorowy i smażyć wszystko aż odparują płyny.  Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło. Następnie dodać makę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Potem powoli wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos chwilę gotować(...)zgęstniał cały czas mieszając.  Dno naczynia do tarty posmarować masłem ułożyć jeden naleśnik, następnie rozsmarować 2-3 łyżki miesnej masy, polać 2-3 łyżkami sosu beszamelowego. Na to znowu położyć naleśnik i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarować resztę beszamelu i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut

Monia miesza i gotuje
Musaka 151

smażymy często mieszając aż się zrumieni. Dodajemy wino, pomidory z puszki, cukier i cynamon. Całość dusimy aż nadmiar wody nam odparuje i zostanie gęsty sos. W między czasie robimy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo mleko, mieszamy i stopniowo podgrzewamy co jakiś czas mieszając aż sos nam zgęstnieje(...)bierzemy naczynie żaroodporne i układamy warstwy musaki. My użyliśmy formę o średnicy 23 cm. Na dno układamy bakłażana, potem cukinie a na to mięso w sosie. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i po wierzchu posypujemy fetą (ilość według uznania). Tak przygotowaną musakę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut z czego ostatnie 10 minut pieczemy

Kuchenne Wariacje
Zapiekany makaron z cukinią i sosem beszamelowym 223

osób) 200 g ugotowanego makaronu ( np świderki) 1 cukinia ok 340 g 100 g szynki lub boczku łyżka kaparów 1/2 papryczki jalapeno parę listków bazylii płatki papryki sos beszamelowy  2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłego mleka sól pieprz czosnek  dodatkowo 170 g sera cheddar przygotowanie Cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia (temperówki(...)krojenia warzyw, zrobić cukiniowy makaron. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju lub maśle. Papryczkę drobno posiekać, bazylię pokroić w paski. Przygotować sos beszamelowy z serem Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone

Stare Gary
Klopsiki z dorsza z cukinią i fasolką w sosie 152

Kotleciki które przypadną wam do gustu. Nie smażymy je tylko pieczemy. Dzięki temu nie pływają w tłuszczu. Podałam je w sosie beszamelowym z fasolką. I w taki oto sposób mamy obiad gotowy.  - klopsiki: 40 dkg filetu z dorsza 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki kaszy manny sól, pieprz 2 łyżki koperku świeżego posiekanego 1/2 łyżeczki majeranku(...)łyżki mąki do obtoczenia 25 dkg fasolki szparagowej 2 łyżki parmezanu startego sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka maki pszennej 1 żółtko 250 ml mleka 2 łyżki octu winnego sól Klopsy: Fasolkę obieram, kroję na trzy części i gotuję aldente w osolonej wodzie. Rybę, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Do mięsa dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, majeranek, koperek

wesoła kuchnia
Zdrowsza odchudzona wersja Macaroni and cheese. 286

cheese to popularna potrawa kuchni brytyjskiej. Jest rajem dla serowych smakoszy. Składa się z makaronu oraz sosu serowego. Całość na koniec może być jeszcze zapieczona w piekarniku. Ser, sos beszamelowy sprawiają, że potrawa ta jest dość tłusta i ciężka. Nie zawiera warzyw, ma bardzo małą ilość błonnika i co tu dużo mówić nie jest jakimś super zdrowym wyborem jeżeli chodzi(...)kolację czy obiad. Moją zdrowszą wersję macaroni cheese przygotowałam z cieciorki. Zamiast sosu beszamelowego użyłam gęstego kremu z cieciorki, doprawionego musztardą oraz gałką muszkatołową. Prawie nie czuć różnicy w porównaniu z standardowym macaroni cheese a o ile więcej możemy zyskać. Składniki na 2 porcje: 100g makaronu cieciorka (250g) łyżeczka musztardy cebula 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa, sól, pieprz ser żółty

wysmienity
Zapiekane naleśniki z pieczarkami 144

odrobinie mleka i rozprowadzamy w nim naszą mąkę, kiedy grudki znikną wlewamy resztę mleka i zagotowujemy beszamel co jakiś czas mieszając. Beszamel doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 1/3 sosu beszamelowego wlewamy do farszu i go z nim mieszamy. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy. Zawinięte naleśniki układamy w naczyniu, w którym będziemy je piekli. Przygotowane naleśniki zalewamy resztą sosu

MamaOskarka
CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM 173

pomidory osiągną konsystencję sosu. 3.       Następnie dodać usmażone mięso, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. 4.       Przygotować sos beszamelowy:   W rondelku rozpuścić 1łyżkę masła i przesmażyć z 1 łyżką mąki. Dodać mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać rosół i ponownie wymieszać – jeśli(...)mięsnym farszem, układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym tak, aby się nie stykały ze sobą i nie przywierały do boków naczynia. 7.       Polać rurki sosem beszamelowym. 8.   Całość zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Lazania z mięsem i szpinakiem - poczuj włoski klimat! 175

Dlatego jej wierzch posyp startym parmezanem, który doda potrawie apetycznego wyglądu i wspaniałego smaku. Jeśli nie masz pod ręką parmezanu, sprawdzi się na przykład gouda.  Teraz pora na sos beszamelowy. Choć na pozór jego przygotowanie wydaje się proste, wymaga odrobiny wprawy. Podgrzewanie składników na niewielkim ogniu i bardzo dokładne rozprowadzenie mąki pomoże Ci jednak uzyskać idealnie gładką konsystencję(...)Sos beszamelowy to dla wielu smakoszy niezbędne dopełnienie lazanii!  Tak przygotowane danie jest fantastycznym pomysłem na obiad lub kolację. Choć świetnie smakuje solo, jeżeli masz ochotę na dodatkową porcję warzyw na talerzu, podaj ją w towarzystwie kolorowych surówek lub sałatek.  Kuchnia włoska stanowi dobrą inspirację do tworzenia własnych, autorskich dań. Jeśli masz dosyć rutyny w kuchni, możesz przygotować

Moja smaczna kuchnia
Cukiniowa lazania z szynką pod beszamelem 210

lasagne 1 dość duża cukinia 45 dag szynki gotowanej 15 dag ostrego żółtego sera np. cheddar lub parmezan 5 dag orzechów włoskich do posypania Pęczek natki pietruszki do posypania Sos beszamelowy: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100 ml białego wytrawnego wina 2 pełne łyżki masła 2 pełne łyżki mąki pszennej 800 ml mleka 3,2% Gałka muszkatołowa do smaku(...)Biały pieprz do smaku Sól morska do smaku Szczypta suszonego tymianku do smaku Sposób przygotowania: Sos beszamelowy: Cebulę i czosnek  obrać, cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, w rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, zalać winem i chwilę odparować, wsypać mąkę pszenną , smażyć mieszając około minuty, cienki strumieniem wlewać mleko , doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, białym

Wanilia i Kardamon
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ, PIECZARKAMI I SEREM 160

Dzisiaj podam przepis na zapiekankę z ziemniaków, kiełbasy i pieczarek. Jest polana sosem beszamelowymi i posypana serem oraz zapieczona. Bardzo łatwa w przygotowaniu i smaczna.         SKŁADNIKI :  1 kg podgotowanych ziemniaków 3 kiełbasy śląskie 2 cebule 300 g pieczarek sól, pieprz, słodka papryka do smaku       SOS :  3 łyżki masła(...)złoto. Całość przekładamy na ziemniaki.   Masło rozpuszczamy w garnku, wsypujemy mąkę i mieszamy, następnie wlewamy mleko, dodajemy przyprawy i przeciśnięty czosnek, zagotowujemy i chwilkę gotujemy aż sos beszamelowy zrobi się gęstawy.  Wylewamy go na zapiekankę, posypujemy tartym serem i zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 180 * C. Podajemy ciepłą, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Szparagowy Croque – Monsieur 113

mieszając 7 razy w prawo i 6.5 razy w lewo, aż wlejesz całe mleko. Te 69 mnie rozproszyło i chyba po trzecie, mieszaj tak długo, aż uzyskasz idealnie kremowy sos beszamelowy, który na koniec doprawisz solą, pieprzem i gałką. Croque – Monsieur etap składnia Po pierwsze dwie kromki chleba posmaruj dość obficie musztardą i przykryj drugą nie posmarowaną kromką(...)drugie nałóż sos beszamelowy, Pastrami, szparagi i plastry sera Gruyère. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż szparagowe Croque – Monsieur na jakieś 10 minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem dopraw pieprzem. Jeśli nie lubisz z jakichś powodów blogów 😉, a masz Instagram, zapraszam do obserwowania mojego skromnego profilu, gdzie już od jakiegoś czasu są przepisy pod zdjęciami

RafalCook
Naleśniki z warzywami i boczkiem pod beszamelem / Pancakes with vegetables and bacon under bechamel sauce 184

mold 450 g warzywa na patelnię Hortex / 450 g vegetables on frying pan Hortex 6 sztuk naleśników / 6 pieces of pancakes 150 g boczku  / 150 g bacon sos beszamelowy / 1/2 juice with lemon 100 g sera parmezan / 100 g parmesan cheese   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 20 min, ilość porcji: 6   Najpierw podsmażamy boczek(...)przyprawiłam je tylko szczyptą soli, czarnego pieprzu oraz ostrej papryki. Potem do warzyw dodajemy usmażony boczek i dokładnie mieszamy. Parmezan trzeba zetrzeć na tarce. Nie będę podawać przepisu na sos beszamelowy, podam tylko przyprawy jakimi go przyprawiłam: 1 goździk, 1 liść laurowy, sok z połowy cytryny, szczypta soli, szczypta białego pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej oraz garść startego sera. Jak już

Projekty ze smakiem
ZAPIEKANKA Z DYNIĄ PIŻMOWĄ 198

duża papryka garść pestek dyni 1/2 szklanki rodzynek 4 duże ząbki czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego kuminu   1/2 łyżeczki chilli sól pieprz czarny olej do smażenia sos beszamelowy: 1 czubata łyżka masła 2 czubate łyżki pszennej mąki 3 szklanki mleka gałka muszkatołowa  sól pieprz czarny Dynię  obieramy, usuwamy  miękki środek i pestki. Kroimy(...)odparuje. Zestawiamy z ognia.Dodajemy pestki dyni i mieszamy. Większość plastrów dyni układamy w naczyniu wysmarowanym olejem. Na to wykłądamy mieszankę mięsa i przykrywamy pozostałymi plastrami dyni Możemy teraz przygotować sos beszamelowy. W  garnku rozpuszczamy  masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Smaż przez minutę. Zestawiamy z ognia, wlewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową

KuchcikoweLove
Lasagne z serem ricotta 162

Lasagne zdecydowanie jest moim ulubionym daniem kuchni włoskiej. Szukałam różnych przepisów na to danie, w większości znalazłam je z sosem beszamelowym, ale natrafiłam też na przepis w którym wykorzystuje się tylko ser i postanowiłam z niego właśnie skorzystać, gdyż wydał mi się najprostszy i najszybszy. No i nie chciało mi się robić sosu beszamelowego, jak dla mnie pycha, a następnym

Delusional Trine