sos beszamelowy - 1212 przepisów (strona:35/81)

Lazania 291

mięsa mielonego 3/4 butelki przecieru pomidorowego Passata Rustica Cirio  1 mozzarella  ser żółty ok 300 g sól morska do smaku zioła włoskie do smaku olej do smażenia sos beszamelowy :  2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, sól,gałka muszkatołowa, pieprz  Ugotować płaty makaronu. Ser żółty zetrzeć na tarce. Mięso mielone podsmażyć na patelni(...)starty ser 3 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + mozzarela pokrojona w plasterki 4 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + starty ser 5 warstwa płaty makaronu + beszamel+ starty ser Jak przygotować sos beszamelowy: na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać 1,5 szklanki mleka doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu

Monia miesza i gotuje
Lasagne bolognese 272

paprykami w proszku. Przygotować beszamel. Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Wyłożyć na spód trochę sosu beszamelowego, na to makaron, na to mięso mielone, na to beszamel i posypać odrobiną startego sera żółtego. Czynność powtarzać, a na wierzch wyłożyć resztki sosu beszamelowego i posypać resztką sera

Fabryka pomysłów
Mussaka z ziemniakami i bakłażanem 223

ziemniaków duży bakłażan (lub 2 mniejsze) duża cebula 2 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego oregano, bazylia, kumin sól, pieprz 2 łyżki parmezanu oliwa Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 0,5l mleka sól, pieprz gałka muszkatałowa   Przygotowanie: Bakłażan kroimy i solimy. odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby puścił sok. Ziemniaki obieramy(...)minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy koncentrat oraz przecier oraz doprawiamy do smaku. Mięsny farsz układamy jako trzecią warstwę w naczyniu. Sos beszamelowy robimy jako ostatni element, ponieważ szybko tężeje. Do garnuszka wykładamy masło i rozpuszczamy je na małym ogniu. Dodajemy mąkę i dokładnie energicznie mieszamy drewniana szpatułką. Etapami dolewamy mleko, mieszając

ChilliJemy
Kalafior faszerowany mięsem z udek kurczaka 283

dodać przyprawy i pokrojony w kostkę ser pleśniowy (najlepiej ser podzielić na 2 równe części; jeden kawałek pokroić i dodać do mięsa, a drugi również pokroić i dodać do sosu beszamelowego).  Kalafiora umyć i pozbawić liści. Do garnka wlać wodę, posolić i zagotować - gdy woda zacznie wrzeć to do garnka włożyć kalafiora.     Gotować około 5-8 minut(...)mięso i wszystko delikatnie ubić. Piekarnik rozgrzać do 195°C. Kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego (farszem do dołu) i piec pod przykryciem około 35 minut.  W międzyczasie przygotować sos beszamelowy - na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Wszystko ze sobą połączyć i gotować na małym ogniu. Następnie powoli dolewać zimne mleko, a na sam koniec dodać pokrojony ser pleśniowy

Ugotować
Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami 226

mięsa wieprzowego 15  dag sera cheddar 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Sól i pierz do smaku 1,5 szklanki sosu pomidorowego domowego Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 600 ml mleka Gałka muszkatołowa do smaku Suszony rozmaryn do smaku Biały pieprz do smaku 5 dag startego sera cheddar do posypania(...)gorącej masy wbić jajko, dodać starty ser cheddar i wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać suche rurki cannelloni. W naczyniu żaroodpornym na dnie wylać sos pomidorowy, ułożyć nadziane mięsem cannelloni. Sos beszamelowy: Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem oraz gałką

Wanilia i Kardamon
Bułeczki z dipem serowym 110

niecodziennym naczyniu, bo na patelni;) Przygotowując je, upewnijcie się, że Wasza patelnia nadaje się do zapiekania w piekarniku! Bułeczki są pyszne i mięciutkie. W środku skrywają kawałek mozzarelli. Sos beszamelowy, w którym możemy maczać bułeczki, również zawiera sporą ilość różnego rodzaju serów. Są więc to bułeczki idealne dla prawdziwych seromaniaków Nam smakowało i polecam dalej. 2 i 1/2 szkl. mąki(...)patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszając, smażymy całość przez około 2 minuty. Nie przestając mieszać, wlewamy mleko, gotujemy aż do zgęstnienia. Patelnię odstawiamy na bok, a do sosu beszamelowego dodajemy starty ser żółty, tartą mozzarellę i parmezan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Gdy bułeczki zwiększą swoją objętość smarujemy je roztopionym masłem. Miseczkę wyciągamy

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 233

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem (ziemniaki-pierś z kurczaka-pieczarki-sos beszamelowy) Składniki: (na naczynie żaroodporne o śr.ok.21 cm) - 2 kg ziemniaków - 05, kg pieczarek - 4 piersi z kurczaka - 3 cebule  - 3 łyżki śmietany  - sól, pieprz Sos: - 2 łyżki masła  - 2 łyżki mąki  - 1 szklanka mleka  - 5 łyżek śmietany - 2 łyżki soku z cytryny - odrobina(...)żaroodpornego naczynia wykładamy warstwę ziemniaków ( tak jak na zdjęciu) i odrobinę solimy: Następnie wykładamy usmażonego kurczaka: Później pieczarki z cebulą: Na koniec wykładamy resztę ziemniaków i polewamy to wszystko sosem beszamelowym: 4. Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut.  Po tym czasie wykładamy i zajadamy ;)  A tu ode mnie przyjemna dla ucha pioseneczka

Gotuj Z Muzyką
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami 111

tego bardzo smaczne. Często oglądając jego wieczorny program już mam pomysł na obiad następnego dnia. Zapiekanka jest sycąca, z kurczakiem, ma wspaniały aromat wędzonego boczku, a całość dopełnia sos beszamelowy. Polecam!    Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami   Składniki na formę 24 x 15cm:   200g boczku wędzonego 100g pieczarek 2 piersi z kurczaka opakowanie makaronu wstążki (300g) przyprawy(...)przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie łyżka oliwy z oliwek   Na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Dodatkowo: 100g startego żółtego sera   Wykonanie: Kurczaka kroimy w większą kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i ziołami, dodajemy łyżkę oliwy i odstawiamy na godzinę. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso

Smak mojej kuchni
Naleśniki zapiekane z dynią, boczkiem, indykiem i serem kozim 165

doprawcie wszystko sporą ilością pieprzu oraz soli, w razie potrzeby. Uwaga - sera koziego nie dodajemy podczas gotowania, a dopiero podczas faszerowania naleśników.  Do przygotowania zostały jeszcze naleśniki oraz sos beszamelowy. Te naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne, nie pękają. No i koniec z przesądem, że pierwszy naleśnik musi wylądować w koszu. Z tym przepisem wszystkie trafią(...)oraz sporą łyżkę farszu. Wszystko delikatnie zawijamy w rulon. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, na blaszce etc. Z podanej ilości wychodzi ok. 15 sporych naleśników. Na koniec naleśniki polewamy sosem beszamelowym. Możemy także posypać je ulubionym serem, ja użyłam delikatnej mozzarelli. Dodatki: 200g sera mozzarella Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 15 minut Swoje naleśniki podałam z dobrej jakości

Cooking Monster
Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato di pasta con zucca, porri e pancetta) 133

pepe olio d'oliva Besciamella 300 ml di latte 25 g di burro 20 g di farina un pizzico di noce moscata sale, pepe PRZYGOTOWANIE Beszamel W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu, aż m ą ka nabierze złotego koloru. Kontynuując mieszanie, stopniowo dolewamy(...)letnie mleko. Sos beszamelowy doprawiamy solą, pieprzem  i gałką muszkatałową; gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Zapiekanka Dynię i pancettę kroimy w kostkę o boku 1 cm. Na patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy pancettę i pory pokrojone w cienkie plasterki; doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy

La grande e la piccola cuoca
Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem z kurkumą (Cavolfiore e broccoli gratinati alla besciamella con curcuma) 144

latte 25 g di burro 20 g di farina 2 cucchiai di curcuma in polvere un pizzico di noce moscata sale, pepe PRZYGOTOWANIE Na początek przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu, aż m ą ka nabierze złotego koloru. Kontynuując mieszanie, stopniowo dolewamy letnie mleko(...)Amalgamate bene il tutto e lasciate cuocere per addensare la salsa. Różyczki brokuła i kalafiora gotujemy na parze. Ugotowane warzywa przekładamy do formy posmarowanej oliwą. Całość polewamy sosem beszamelowym i oprószamy startym parmezanem. **** Cucinate i broccoli e il cavolfiore a vapore. Oliate una teglia da forno e ponete sul fondo le verdure. Distribuite la besciamella sullo strato

La grande e la piccola cuoca
Torcik naleśnikowy a'la lazania 191

oleju. Następnie dodać mięso mielone, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać przecier pomidorowy i smażyć wszystko aż odparują płyny.  Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło. Następnie dodać makę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Potem powoli wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos chwilę gotować(...)zgęstniał cały czas mieszając.  Dno naczynia do tarty posmarować masłem ułożyć jeden naleśnik, następnie rozsmarować 2-3 łyżki miesnej masy, polać 2-3 łyżkami sosu beszamelowego. Na to znowu położyć naleśnik i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarować resztę beszamelu i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut

Monia miesza i gotuje
Musaka 120

smażymy często mieszając aż się zrumieni. Dodajemy wino, pomidory z puszki, cukier i cynamon. Całość dusimy aż nadmiar wody nam odparuje i zostanie gęsty sos. W między czasie robimy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo mleko, mieszamy i stopniowo podgrzewamy co jakiś czas mieszając aż sos nam zgęstnieje(...)bierzemy naczynie żaroodporne i układamy warstwy musaki. My użyliśmy formę o średnicy 23 cm. Na dno układamy bakłażana, potem cukinie a na to mięso w sosie. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i po wierzchu posypujemy fetą (ilość według uznania). Tak przygotowaną musakę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut z czego ostatnie 10 minut pieczemy

Kuchenne Wariacje
Zapiekany makaron z cukinią i sosem beszamelowym 186

osób) 200 g ugotowanego makaronu ( np świderki) 1 cukinia ok 340 g 100 g szynki lub boczku łyżka kaparów 1/2 papryczki jalapeno parę listków bazylii płatki papryki sos beszamelowy  2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłego mleka sól pieprz czosnek  dodatkowo 170 g sera cheddar przygotowanie Cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia (temperówki(...)krojenia warzyw, zrobić cukiniowy makaron. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju lub maśle. Papryczkę drobno posiekać, bazylię pokroić w paski. Przygotować sos beszamelowy z serem Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone

Stare Gary
Klopsiki z dorsza z cukinią i fasolką w sosie 124

Kotleciki które przypadną wam do gustu. Nie smażymy je tylko pieczemy. Dzięki temu nie pływają w tłuszczu. Podałam je w sosie beszamelowym z fasolką. I w taki oto sposób mamy obiad gotowy.  - klopsiki: 40 dkg filetu z dorsza 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki kaszy manny sól, pieprz 2 łyżki koperku świeżego posiekanego 1/2 łyżeczki majeranku(...)łyżki mąki do obtoczenia 25 dkg fasolki szparagowej 2 łyżki parmezanu startego sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka maki pszennej 1 żółtko 250 ml mleka 2 łyżki octu winnego sól Klopsy: Fasolkę obieram, kroję na trzy części i gotuję aldente w osolonej wodzie. Rybę, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Do mięsa dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, majeranek, koperek

wesoła kuchnia