cebula 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 200ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mleka zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz Składniki na sos beszamelowy: 200 ml mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 50 g żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa Makaron: Z mąki, jaj, wody i soli zagniatamy ciasto. Powinno być bardzo twarde(...)Pomidory z puszki blendujemy, dodajemy do mięsa. Całość smażymy jeszcze kilkanaście minut. Przyprawiamy do smaku. Naczynie żaroodporne (#myAmbition ) smarujemy masłem i wykładamy na nie placek makaronu. Smarujemy 1/3 części sosu beszamelowego, a na to wykładamy 1/3 farszu mięsnego. Czynność tę powtarzamy do wykorzystania trzech warstw. Ostatnią warstwę mięsną posypujemy startym serem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 o C piekarnika
Słodki Zakątekmakaronu rurki 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku sól, świeży pieprz 100 g żółtego sera pietruszka Sos beszamelowy Masło roztopić, następnie wsypać mąkę i podsmażać, cały czas dokładnie mieszając. Mleko wlać do zasmażki i mieszać, żeby nie powstały grudki, aż beszamel nabierze gładkiej, gęstej konsystencji. Jeśli będzie zbyt(...)więcej mleka. Przyprawić solą, pieprzem. Zapiekanka Makaron ugotować na półtwardo. W misce wymieszać makaron, puszkę pomidorów wraz z zalewą, groszek i kukurydzę. Dodać rozdrobnionego widelcem tuńczyka. Wlać przygotowany wcześniej sos beszamelowy, całość wymieszać. W razie konieczności przyprawić solą, pieprzem. Całość wyłożyć do naczynia do zapiekania, docisnąć i wyrównać. Wierzch zapiekanki posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Magda Kucharzycoś niezwykle oryginalnego. A prosta kuchnia może być przecież równe smaczna :-) SKŁADNIKI: - ziemniaki (dokładnie 14 sztuk) - 2 marchewki - 1 cebula - pieprz cytrynowy Rafex - oregano - sól morska jodowana - olej rzepakowy sos beszamelowy: - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - pieprz cytrynowy Rafex - sól morska jodowana - gałka muszkatołowa Ziemniaki i marchewkę obieram i kroję na cienkie plasterki, cebulę kroję(...)posmarowanej olejem. Przygotowuję beszamel- masło rozpuszczam na wolnym ogniu, dosypuję stopniowo mąkę, energicznie mieszając trzepaczką. Stopniowo dolewam mleko, cały czas mieszając. Dodaję przyprawy. Gotuję ok. 3 minuty. Warzywa polewam sosem beszamelowym, wkładam formę do piekarnika rozgrzanego do 180'C (grzałki "góra-dół") i zapiekam przez ok. 50 minut. SMACZNEGO
WielopokoleniowoPrzepis na to danie zobaczyłam na filmiku, który wyskoczył mi na facebooku. Wówczas pomysł na połączenie ricotty, szpinaku i wędzonego łososia wraz z sosem beszamelowym wydał mi się dość intrygujący. Zapomniałam o nim na jakiś czas, aż natrafiłam na promocyjną cenę wędzonego łososia (który jak wiadomo do tanich nie należy niestety L ) Przepis postanowiłam wypróbować i zobaczyć efekty. Wyszło bardzo(...)otrzymałyśmy 5 dużych naleśników Na farsz: 250g ricotty (zazwyczaj 1 opakowanie) 250g świeżego szpinaku (1 opakowanie jeśli kupujemy w folii) 150g wędzonego łososia (1 ½ opakowania) 5 suszonych pomidorów Na sos beszamelowy: Szklanka mleka 2 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej Łyżka masła Przyprawy: liść laurowy, gałka muszkatołowa, W misce miksera umieszczamy wszystkie składniki na naleśniki i wyrabiamy robotem kuchennym jednolite ciasto
Kolizje SmakówJeżeli pozosta ł y Wam kopytka lub gnocchi z obiadu, możecie wykorzysta ć je do przygotowania dzisiejszej zapiekanki. Ugotowane kluseczki z kremowym sosem beszamelowym z dodatkiem szpinaku i wędzonego ł ososia po upieczeniu stają się wyśmienitą zapiekanką, która powinna zachwyci ć niejednego smakosza. Polecam Wam równie ż mój wcze ś niejszy przepis na zapiekane(...)SKŁADNIKI 500 g kluseczek typu gnocchi 300 g szpinaku 100 g wędzonego łososia 50 g parmezanu 1-2 ząbki czosnku s ó l, pieprz oliwa z oliwek Sos beszamelowy 250 ml mleka 25 g masła 25 g m ą ki pszennej ga ł ka muszkata ł owa s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di gnocchi
La grande e la piccola cuocazamieniają w biel lub zieleń w zależności od zaawansowania koloru fioletowego), dolać ocet do wrzątku. Zobaczycie cudowną przemianę, którą pokazuję ku pamięci na zdjęciach. Gotować kalafior do miękkości. Sos beszamelowy 30 g masła 30 g mąki pszennej 300 ml zimnego mleka sól pieprz gałka muszkatołowa dobra trzepaczka W rondlu o grubym dnie roztopić masło. Trzeba uważać, by nie zmieniło(...)się grudki, bo mąka z cieczą pod wpływem podwyższonej temperatury zamienia się w klej (pewnie za sprawą glutenu). Jeśli pojawią się grudki, sos można przetrzeć przez gęste sito. Uwaga! Sos beszamelowy przygotowuje się tuż przed podaniem, bo w trakcie studzenia pokrywa się kożuchem
Weekendy w domu i ogrodzieokazji przygotowałam Cannelloni z dynią i szpinakiem SKŁADNIKI: makaron Cannelloni dynia Hokkaido szpinak w liściach biały ser czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chilli, masło, słonecznik sos beszamelowy Do takiego Canneloni należy wykonać dwa farsze. Oczyszczoną i obraną dynię należy przysmażyć na masełku. Dynię dusimy tak długo, aż będzie miękka. Przyprawiamy solą, pieprzem, i obiema paprykami. Delikatnie ostygniętą blenderujemy(...)dusimy na masełku z czosnkiem. Po ostygnięciu dodajemy biały ser i uprażony słonecznik. Dokładnie mieszamy. Faszerujemy rury makaronu pół na pół dynią i szpinakiem. Układamy w naczyniu i oblewamy sosem beszamelowym. Makaron pieczemy 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Na pierwsze 20 minut naczynia można przykryć folią aluminiową. a pod koniec kruszymy gorgonzole i pozwalamy się
MarciochaKucharzymielonej wołowiny 250 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona szczypta soli i pieprzu lampka czerwonego wina szczypta kuminu i wędzonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Sos beszamelowy 50 gram masła 5 łyżek mąki pszennej 3/4 litra mleka szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej Ponadto: 1/2 kg bakłażanów 1 kg ziemniaków 300 startego, żółtego sera Ziemniaki obieram(...)siebie zachodzą. Następnie układam plastry ugotowanych ziemniaków, również ciasno. Na warzywa wylewam cały sos mięsno- pomidorowy a na nim układam ponownie plastry bakłażana i plastry ziemniaków. Na całość wylewam sos beszamelowy i posypuję zapiekankę serem. Formę z zapiekanką umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 55-60 minut. Podaję zaraz po upieczeniu. Zapiekanka świetnie się przechowuje i świetnie smakuje
Mango Papajanaciowy – zwiększamy dodatkowo objętość sosu oraz ilość błonnika w diecie, obniżamy cenę gotowego dania i jego kaloryczność. PRZEPIS NA LAZANIE Z BAKŁAŻANEM Składniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 750ml passaty pomidorowej 1 marchewka 3 ząbki czosnku 50 ml oliwy sól morska chili oregano 3 nieduże bakłażany 1 szklanka sosu beszamelowego – przepis 150g sera(...)Najpierw warstwę plastrów bakłażana układamy na dnie dużego naczynia żaroodpornego wcześniej posmarowanego olejem. Potem 1/2 sosu bolońskiego przekładamy na bakłażana. Następnie znów układamy płaty bakłażana a na nie sos i znów bakłażana (powinien stanowić ostatnia warstwę). Potem wylewamy na wierzch ok 1 szkl sosu beszamelowego. Zaraz potem posypujemy wierzch oregano. Na końcu zapiekamy 45min w 200st. Finalnie 5 minut przed
Dorota SmakujePodstawowym składnikiem musaki jest bakłażan, sos pomidorowy i mięso mielone. Wybór dodatkowych warzyw, które możemy ale nie musimy do niej dodać należy do nas. Po górze musaka polana jest sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Całość trafia do piekarnika. Kiedy robię musakę zawsze sięgam po sprawdzoną selekcję warzyw. Zwykle wybieram marchew, pieczarki, ziemniaki i cebulę. Wiem, iż dużo osób decyduje(...)ziemniaki sos mięsny, który posypać częścią podsmażonych pieczarek. Na pieczarkach ułożyć część plastrów podsmażonego bakłażana. Powtórzyć te same kroki kilka razy. Na wierzchu musaki ułożyć plastry bakłażana, polać je sosem beszamelowym i posypać tartym żółtym serem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Po wyjęciu musaki z piekarnika odczekać 10 minut. Musakę podawać na ciepło
mecookssłono możesz zrobić na wiele sposobów, na przykład: naleśniki zapiekane z pieczarkami i serem żółtym naleśniki z warzywami zapiekane w sosie pomidorowym naleśniki z farszem po meksykańsku naleśniki ze szpinakiem i serem feta zapiekane w sosie beszamelowym Polecam także sprawdzić przepis na krokiety z szynką i serem żółtym . { "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": [ { "@type": "Question", "name": "Jak zrobić ciasto(...)słono możesz zrobić na wiele sposobów, na przykład: naleśniki zapiekane z pieczarkami i serem żółtym naleśniki z warzywami zapiekane w sosie pomidorowym naleśniki z farszem po meksykańsku naleśniki ze szpinakiem i serem feta zapiekane w sosie beszamelowym Polecam także sprawdzić przepis na krokiety z szynką i serem żółtym . " } } ] } PRZEPIS – NALEŚNIKI ZAPIEKANE NA SŁONO Naleśniki zapiekane z cebulą i serem
Via Gustozapiekanka makaronowa to ostatnio u nas hit robimy ją minimum raz w tygodniu. Makaron, mięso mielone trochę włoszczyzny i papryka całość pod sosem beszamelowym i zapieczone z serem jednym słowem Pyszności! Jej zaletą jest to że nadmiar można przechowywać w lodówce kilka dni. Po całkowitym schłodzeniu idealnie się kroi jak ciasto i można po nią sięgać kiedy tylko najdzie(...)przypaliło, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy, doprawiamy solą i gałką muszkatołowa. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia do zapiekania u mnie wymiary 29/21 cm. Na makaron wykładamy równomiernie sos. Na wierzch polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni zapiekamy 20-25 minut. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut będzie się lepiej kroiła na porcje
Andzia Pichcipierwszy raz w sam raz - pomyślałam. Pozostało przepis wprowadzić w życie: Składniki: pęczek zielonych szparagów (12 sztuk) 6 cienkich plastrów szynki dojrzewającej (np. Szwardzwaldzkiej) 1 kulka mozzarelli 400 ml sosu beszamelowego (o którym w następnym wpisie) sól, cukier Przygotowanie: Szparagi płuczemy - szczególnie zwracając uwagę na końcówki, by dobrze usunąć ziarna piasku. Odcinamy zdrewniałą część łodygi. Podgotowujemy "na stojąco" w posłodzonym(...)uważać by nie rozgotować końcówek. Są najdelikatniejsze, zawierają najwięcej smaku i wartości odżywczych. Lekko przestudzone szparagi zawijamy parami w plastry szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy kawałkami mozzarelli. Zalewamy sosem beszamelowym. Szparagi wyglądają przepięknie wg mnie w tym wydaniu. Zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. My zjedliśmy je wraz z młodymi ziemniaczkami w koperku. ... A niektórzy
Kuchnia po mojemunatrafiłam wzrokiem właśnie na te małe cudeńka zwane cykoriami. Chwila zastanowienia i szybka decyzja czemu by nie spróbować! I tym sposobem powstała zapiekana cykoria otulona w szynkę w sosie beszamelowym. Składniki: 3 cykorie łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/4 l mleka gałka muszkatołowa 6 plasterków szynki sól, pieprz biały Główki cykorii oczyścić, wykroić gorzkie(...)rondelku roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, cały czas mieszając. Zasmażkę rozprowadzać wlewanym po trochu zimnym mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Przyprawić gałką muszkatołową i białym pieprzem. Sos beszamelowy gotować na wolnym ogniu, mieszając przez ok 5 minut. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę beszamelu. Główki cykorii zawinąć w plasterki szynki po dwa plasterki na główkę. Ułożyć
W kuchennej krainiełyżki masła ghee Składniki na nadzienie: 400 g jarmużu 300 g kremowego twarożku (1,5 op.) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku sól,pieprz,gałka muszkatałowa Składniki na sos beszamelowy: 30 g masła - 2płaskie łyżki 30 g mąki - 2 łyżki 500 ml mleka sól,pieprz,gałka muszkatałowa,oregano Dodatkowo: parmezan,2 garście orzechów włoskich 1 paczka makaronu cannelloni(...)rurkę oprzeć na dłoni przytrzymując ja palcami i przy pomocy małej łyżeczki napełnić przygotowanym nadzieniem.Napełnione rurki układać w naczyniu do zapiekaniu na pomidorowym sosie napełnione cannelloni równomiernie polać sosem beszamelowym,tak by każda rurka była dokładnie nim przykryta.W przeciwnym razie rurki wyschną i pozostaną nieupieczone posypać zapiekankę startym parmezanem i reszta posiekanych orzechów włoskich zapiekać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!