sos beszamelowy - 1212 przepisów (strona:32/81)

„Pizza” na spodzie z makaronu 191

cebuli 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki startego parmezanu Sos pomidorowy: 300 g krojonych pomidorów z puszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku Sos beszamelowy: 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej 300 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: kawałek masła do wysmarowania formy, sól do wody na makaron Makaron zagotować w osolonej(...)wodzie ok. 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedzić. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić na patelni. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Dokładnie zamieszać i dodać mleko, sól i pieprz. Gotować co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos wymieszać z makaronem i oregano. Sos pomidorowy: Pomidory, wyciśnięty czosnek, sól, oregano i cukier wymieszać w małym garnuszku i gotować, co jakiś

Bullio
Zapiekanka z kurczakiem pod beszamelem 358

uzbierało się ich już bardzo dużo. Składniki 300 g ugotowanego makaronu gotowany kurczak (miałam udka i pierś z rosołu) 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki  pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz Sos W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką(...)cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Posolić, popieprzyć i smażyć aż wyparuje woda. Całość wyłożyć na makaron, a następnie pokrojonego drobno kurczaka. Całość polać sosem beszamelowym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Po wyjęciu polać ketchupem. zapiekanka z kurczakiem pod beszamelem

O kuchni z uczuciem
Polędwiczki z dorsza owijane cukinią 226

Składniki : 5 polędwiczek z dorsza ( mrożonych ) 2 małe cukinie ( takie mają miękką skórkę ) 5 cienkich plastrów masła 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego sól , biały pieprz do smaku przepis na sos beszamelowy znajdziecie tutaj mały słoiczek kaparów ( ja użyłam własnych z nasturcji ) Polędwiczki z dorsza rozmrażamy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , doprawiamy białym pieprzem i odstawiamy . Cukinie myjemy , po czym obieraczką(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika, na środkową półkę i pieczemy około 15 – 20 minut , bez termoobiegu . Podajemy z sosem beszamelowym , wymieszanym z dodatkiem kaparów . To by było na tyle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! Post Polędwiczki z dorsza owijane cukinią pojawił się poraz pierwszy

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym 298

przygotowanie jej powtórnie. Jej przygotowanie w gruncie rzeczy nie zajmuje wiele czasu, nie jest ona pracochłonna, a z pewnością znajdzie wielu zwolenników.   Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym SKŁADNIKI : Ciasto na naleśniki: 300 ml mleka 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli Sos beszamelowy: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej(...)momentu aż nie będzie grudek.  Z ciasta smażymy naleśniki - pieczemy z jednej strony.  Parówki owijamy szynką. Następnie zawijamy je naleśnikami,  upieczoną stroną do zewnątrz.  Przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy je z masłem,  dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.  Następnie dodajemy ketchup i doprawiamy solą i pieprzem.   Dodajemy zioła i całość mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
CANNELLONI NADZIEWANE SEREM I SZPINAKIEM 187

Cannelloni nadziewane serem i szpinakiem jest świetnym, niecodziennym przepisem. Rurki makaronowe nadziane twarożkiem i szpinakiem, zapieczone w sosie beszamelowym z żółtym serem. Danie bardzo smaczne.      SKŁADNIKI : 1 popakowanie makaronu cannelloni 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 cebula 300-400 g szpinaku ( może  być mrożony ) 400 g sera ricotty ( lub twarogu ) sól, pieprz do smaku(...)sól i pieprz, podpiekamy aż płyny odparują. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy podpieczony szpinak i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, rurki makaronowe nadziewamy farszem i układamy jedna obok drugiej. Sos beszamelowy- w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy mleko i ciągle mieszając trzepaczką zagotowujemy sos. Dodajemy sól, pieprz do smaku oraz rozgnieciony czosnek. Sos powinien mieć

Kulinarne Fantazje Marioli
Lazania dyniowa 185

makaronu do lazanii połówka średniej dyni piżmowej 200g szynki szwarcwaldzkiej 1 duża cebula kulka mozzarelli 1 kubek serka wiejskiego 1 jajko sól i pieprz do smaku łyżka masła Na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 250ml mleka sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej   Zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego – do rondelka wrzucamy masło, rozpuszczamy(...)się na rózgę, wlewamy stopniowo mleko i rozprowadzamy je w zasmażce, tak aby nie utworzyły się grudy. Gdy wlejemy całe mleko, możemy zwiększyć ogień i cały czas mieszając, gotujemy sos aż zacznie gęstnieć i uzyska konsystencję rzadkiego budyniu. W tym momencie ściągamy go z ognia, Doprawiamy go gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy.   Szynkę szwarcwaldzką kroimy

Smaczna Strona
Dyniowe cannelloni - Światowy Dzień Makaronu 238

dyniowej (  przepis tu ) tak nam posmakowało, że pyszne nadzienie dyniowe z ajwarem przeniosłam do makaranowych rurek cannelloni i powstało dzisiejsze danie. Cannelloni ułożone na pomidorowym sosie, zapieczone pod sosem beszamelowym to pyszne, sycące, rozgrzewające danie idealne na jesienne szarugi. Kolorowe, spowite jesiennymi barwami zachwyci nie tyko wegetarian. Zapraszam do przepisu! Składniki na sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów 1cebula(...)dynii 200 g ajwaru ( przepis tu ) 1 cytryna - skórka i sok 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka nasion kolendry czarne oliwki - opcjonalnie sok pomidorowy - kilka łyżek Składniki na sos beszamelowy: 30 g mąki - 2 płaskie łyżki 30 g masła - 2 łyżki 500 ml mleka sól, pieprz, gałka muszkatałowa dodatkowo: 1 op. cannelloni starty parmezan oregano Wykonanie: obraną, drobno posiekaną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lasagne 206

mozzarella - ser grana padano - masło Przygotowanie lasagne: Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Układamy pierwszą warstwę makaronu (nie trzeba go gotować), na nią wykładamy nieco mięsnego sosu, następnie sos beszamelowy i znowu makaron. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając, że ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy. Całość posypujemy serami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około

Życie zamknięte w smaku
Włoski przekładaniec czyli Lasagne w polskim stylu 162

pomidorów 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża kulka mozzarelli zioła włoskie do smaku 1/2 łyżeczki mielonej słodkie papryki pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos beszamelowy: 60 g masła 50 g mąki pszennej 500 ml mleka sól pieprz do smaku szczypta ziół prowansalskich natka pietruszki lub świeży majeranek do dekoracji Sposób przygotowania Płaty lasagne gotować(...)ziołami, smażymy 5 minut po tym czasie wrzucamy pomidory z puszki dodajemy koncentrat dusimy kolejne 5 minut wszystko razem.  Płaty lasagne ułożyć w formie warstwami przełożone masą mięsną. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło,wsypać mąkę i zasmażyć wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje,doprawić do smaku . Zalać zapiekankę ułożyć na wierzchu

Wanilia i Kardamon
Prawdziwa lasagna z sosem bolońskim i beszamelem 176

kawałki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem około 2 godziny (im dłużej, tym lepiej – tak właśnie przygotowuje się prawdziwy sos boloński). Sos powinien się lekko zredukować. Sos beszamelowy : W drugim garnku rozpuścić masło. Wsypać mąkę i podsmażać ok. 3 minuty na złoty kolor. Należy cały czas mieszać, żeby mąką się nie przypaliła. Powoli wlewać mleko cały czas(...)Podgotować przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą. Dobrze wymieszać. W prostokątnym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub oliwą na dnie rozsmarować warstwę sosu beszamelowego (zapobiegnie to przypaleniu dolnej warstwy makaronu). Ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne. Płaty nie muszą być idealnie równe i mogą na siebie trochę nachodzić – nie będzie to miało znaczenia

Pociąg Do Kuchni
Lasagne z sosem beszamelowym 187

masło, dodajemy mąkę, dokładanie mieszamy za pomocą trzepaczki i wlewamy mleko. Gotujemy do momentu aż sos zrobi się gęsty- ok 5 min. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Uwaga , aby sos się nie przypalił!  Naczynie żaroodporne o wymiarach 20x30 smarujemy masłem, wlewamy 4 łyżki sosu beszamelowego, układamy surowe płaty makaronu - mogą na siebie lekko nachodzić. Następnie nakładamy 1/4 mięsa z warzywami(...)ponownie sos, płaty makaronu oraz część mięsa, czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Na końcu ma być makaron posmarowany sosem beszamelowym oraz posypany żółtym serem. Pieczemy ok 35-45 min. w 180st

Gotuj z Agnes
Kalafiorowe różyczki z camembertem otulone beszamelową kołderką 123

był gotowy w kilka minut. Składniki: kalafior (1 średni lub pół dużego), camembert (najlepiej ziołowy, albo z pieprzem czy papryką - jakiś bardziej wyrazisty w smaku), 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku. Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie umyć  i obgotować przez 10 minut(...)parze. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę  i mieszać trzepaczką,  do połączenia składników.  Nie smażyć i nie przyrumieniać, tylko od razu wlać część mleka. Mieszać energicznie trzepaczką, żeby nie powstały grudki i żeby się sos nie przypalił. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos gęstnieje. To samo powtarzamy

Moja kraina smaków
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami 232

pomidorów krojonych 3 łyżki passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli sól pieprz 2 kulki mozzarelli 150 g parmezanu lub innego sera 2 łyżki masła 3 łyżki oleju   Sos beszamelowy składniki: 650 ml mleka 4 łyżki masła 3 łyżki mąki szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie sosu: W garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około(...)pomidorowego, układamy warstwę makaronu, na nią 1/3 farszu, na farsz układamy poszarpaną mozzarellę, na to kolejna warstwa makaronu lasagne, znów farsz, mozzarella, kolejne płaty makaronu, farsz, mozzarella, zalewamy wszystko sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem, ja dodatkowo dodałam też trochę startej goudy. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Artykuł Lasagne ze szpinakiem i pomidorami pochodzi z serwisu

MojaQchnia.pl
Zapiekanka na szybko 139

ziemniaków 30 dkg mięsa zmielonego np. z łopatki ser żółty dodatkowo przygotować składniki na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 1/4 kostki masła 2 łyżki mąki 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 szczypta gałki muszkatołowej Smaczny, biały  sos beszamelowy  idealnie komponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy koprem włoskim

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Bakłażan zapiekany z trzema serami 235

dania, zwłaszcza że i sam gruyère potrafi znacznie różnić się właściwościami zależnie od odmiany i czasu dojrzewania. Przygotowując tę zapiekankę w rzeczywistości wykorzystacie jeszcze 2 inne nasze przepisy: na sos beszamelowy oraz pomidorowo-ziołowy . Nie obawiajcie się jednak, że spędzicie dużo czasu w kuchni – przygotowanie beszamelu to dosłownie chwila, a naszego sosu pomidorowego – niewiele dłużej. Dlatego jest to danie również(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. W międzyczasie siekamy drobno bazylię (pozostawiając nieco do dekoracji), a pomidora kroimy na cienkie (ok. 5mm) plasterki, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Przygotowujemy również sos beszamelowy wg naszego przepisu. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy dolne cienkie plastry bakłażana (patrz zdjęcia). Na nich kładziemy plastry pomidora oraz posypujemy mozzarellą, parmezanem i bazylią. Przykrywamy zewnętrzną (sferyczną) częścią

Kulinarna Pokusa