bardzo lubię sos boloński. A wiecie dlaczego? Świetnie nadaje się do różnych dań. Uwielbiam naleśniki zapiekane z tym sosem, makaron, czy makaron naleśnikowy z sosem bolognese. Zazwyczaj wszystkim on smakuje, gdyż nie zawiera wymyślnych składników, jest pełen smaku, mimo prostoty w jego przygotowaniu. Wydawać by się mogło, że przygotowanie lasagne jest czasochłonne, lecz tylko samo przygotowanie sosów zajmuje trochę czasu(...)minuty ciągle mieszając. Mleko wlewamy partiami, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki i nie będzie grudek. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i gałką. Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Następnie wylewamy pół chochli sosu beszamelowego na dno naczynia i rozprowadzamy. Na dnie układamy pierwszą warstwę
Be Fit Be Strongużywam wołowo-wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki 400 g mrożonego szpinaku sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki około 3/4 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 100 ml pomidorów krojonych z puszki 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu(...)garnku, uważając aby płaty się nie skleiły (można dodać do wody łyżkę oliwy). Moim zdaniem warto lekko pogotować makaron, gdyż nie ryzykujemy wtedy, że będzie chrupiący. Na końcu przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego mąkę i smażymy przez około 2 minuty na małym ogniu. Kiedy powstanie gładka zasmażka dolewamy partiami mleko, czekamy aż sos zgęstnieje
Mania GotowaniaNALEŚNIKACH Składniki Sos beszamelowy 2 łyżki masła łyżka mąki 3/4 szklanki mleka szczypta soli Sos pomidorowy 1/2 cebuli 3/4 szklanki passaty lub pomidorów z puszki (pomidory należy zblenodować) ząbek czosnku pieprz, sól, papryka słodka, bazylia Dodatkowo kilka plasterków szynki kilka plasterków sera żółtego Wykonanie Sos beszamelowy: Rozgrzać masło następnie dodać mąkę. Przez ok. 2-3 minuty intensywnie mieszać. Stopniowo wlewać(...)naleśniki . Smażyłam je na patelni nieco większej od wielkości naczynia żaroodpornego. Warstwy w naczyniu żaroodpornym układać następująca (wymiary naczynia 12×12): naleśnik, sos pomidorowy, szynka (u mnie 2 plastry), ser żółty (u mnie plasterek), sos beszamelowy. Wykonałam 4 takie warstwy. Ostatnią przykryłam naleśnikiem oraz serem żółtym. Piec 20 minut w 180 stopniach. Artykuł Lasagne na naleśnikach pochodzi z serwisu
Alle Dobre!Zapiekanka z tortellini pod sosem beszamelowym Szybkie, proste, sycące i bardzo smaczne danie. Kolorowa zapiekanka z pierożkami tortellini, filetem z kurczaka, brokułem i papryką, a to wszystko zapieczone pod sosem beszamelowym i żółtym serem. Cały obiad w jednym naczyniu! Polecam:) Składniki: 1 opakowanie kolorowego tortellini (z serem lub z szynką) 1 brokuł 2 pojedyncze filety z kurczaka(...)kolor *** *** Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Brokuła dzielimy na różyczki, obgotowujemy przez 3 minuty, odcedzamy *** *** Papryki kroimy w kostkę *** *** Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę razem podsmażamy. Całość zalewamy mlekiem i energicznie mieszamy aby nie zrobiły się grudki, gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy
Blog z ApetytemBardzo lubię zapiekanki, szczególnie jesienią i zimą. Tym razem padło na musakę, którą przygotowałam z mieloną cielęciną. Musaka zawiera sos beszamelowy, który w oryginalnej recepturze zawiera mąkę pszenną, a ja unikam mąki pszennej. Wymyśliłam dwie opcje na sos beszamelowy bez glutenu, wybór należy do Was. Ja opcji nr 1. a nr 2 zostawiłam do zapiekanki z warzyw. Składniki: 500 mielonej(...)Następnie przyrządzamy sos z mięsa: smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso, przyprawy (sól, pieprz, kminek, oregano) następnie pomidory z odrobina cukru. Chwilę gotujemy a w tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy i ścieramy ser (Ci którzy nie jedzą mleka, chwilę odpoczywają;) Ja zgrzeszyłam odrobiną sera, ale bez wielkich wyrzutów sumienia ;) Na bakłażany układamy warstwę sosu z mięsem, następnie sos beszamelowy
Cytryna&Co.Składniki: pół opakowania makaronu lasagne 300g filetu z łososia 450g mrożonego szpinaku 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku sól pieprz biały oliwa Sos beszamelowy: 1/4 kostki masła czubata łyżka mąki szklanka mleka żółtko 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz biały szczypta gałki muszkatałowej Przygotowanie: Na patelnię wlewam 2 łyżki oliwy, wkładam zamrożone liście szpinaku, dodaję odrobinę wody (około(...)niej cebulę. Gdy cebula jest zeszklona na patelnię wrzucam pokrojony w kostkę filet łososia i smażę przez kilka minut. Następnie do farszu dodaję przygotowany wcześniej szpinak. Całość mieszam. Sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczam masło, patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę - dokładnie mieszam, tak by nie było żadnych grudek. Patelnię znowu stawiam na ogniu i doprowadzam mąkę do lekkiego zrumienienia
Smakowity Blog Kulinarnypieprz suszona bazylia i oregano siekana natka pietruszki Szpinak: 300 g szpinaku (użyłam mrożonego) 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz gałka muszkatołowa masło do smażenia Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 250 ml mleka 3 łyżki mąki sól, pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne Sposób przygotowania: 1. Mięso: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso(...)Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze 5 minut. 3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinkę pieprzu cayenne. 4. Płaty makaronowe
Kuchnia domowa Anidanie. Składniki: 500 g makaronu rurki (penne); 500 g mięsa mielonego; 200 g sera fety; 1 cebula; 3 ząbki czosnku; 2 jajka; 1,5 szklanki przetartych pomidorów; sos beszamelowy; oliwa do smażenia; sól, pieprz, oregano; 1 pomidor (do dekoracji); trochę sera żółtego do posypania (może być mozzarella); Sos beszamelowy: 2 łyżki masła; 1,5 szklanki mleka; 2 łyżki mąki; sól(...)czosnek. Następnie należy dodać mięso, a jak już się podsmaży to dodać przetarte pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos poddusić przez kilka minut, aż zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy: do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko-wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać sól do smaku i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Wysokie naczynie żaroodporne wysmarować
In my kitchensuchych płatów makaronu lasagne pół kg szpinaku mrożonego lub świeżego (waga bo blanszowaniu i odciśnięciu) 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z ziołami i czosnkiem sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 3 szkl mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Jak zrobić lasagne ze szpinakiem: Szpinak świeży wrzucam na kilka sekund do wrzątku i od razu(...)przestygnie odciskam i lekko siekam na trochę mniejsze kawałki. Jeśli używam szpinaku mrożonego, rozmrażam go. Do szpinaku dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sporo soli i pieprzu, mieszam wszystko. Sos beszamelowy: Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję i przesmażam na nim mąkę. Wlewam odrobinę mleka i mieszam z mąką i masłem aż się połączą i nie będzie grudek, wtedy wlewam resztę
Dorota Smakujepomidorów, pokrojoną w kosteczkę paprykę, rozmaryn, oregano, cynamon, słodką paprykę i chili. Wlać bulion i chwilę gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać ugotowany al dente makaron, odsączoną fasolę, łyżkę startego sera, natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sos beszamelowy(...)patelni roztopić masło (na małym gazie), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić solą i pieprzem. Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch nałożyć sos beszamelowy i posypać startym serem Grana Padano. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakczosnku 2 cebule 500 g pomidorów pokrojonych z puszki lub świeżych pomidorków 100 g oliwy z oliwek 200 g startego Parmegiano Reggiano sól tymianek oregano bazylia chili Sos beszamelowy: 2 łyżki margaryny bez laktozy (Bencol Classic) 2 łyżki mąki bezglutenowej Shar 500 ml mleka bez laktozy migdalowego lub owsianego lub innego bazylia świeża lub suszona(...)drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Przygotowujemy sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy tartą gałką muszkatołową, solą
Lajtkraft food intoleranceząbki Cebula - 1 duża Seler naciowy - 2 łodygi Marchewka - 1 średnia Pomidory w puszce Oliwa - 2/3 łyżki Czerwone wino - 120 ml Mleko - 150 ml bulion warzywny - 300 ml Sos Beszamelowy Masło -25 g Mąka - 40 g Mleko - 500 ml Gałka muszkatołowa - do smaku Sól i pieprz - do smaku Ser gouda - wg uznania Ser mozarella - wg uznania Do dzieła Etap(...)czasu gdy wino wyparuje. Dodajemy bulion warzywny oraz mleko. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez minimum godzinę co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzm ewg uznania. Etap IV – Sos beszamelowy W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę mieszamy do połączenia składników. Powoli wlewamy mleko cały czas mieszając gotując na małym ogniu aż sos zgęstnieje . Zdejmujemy z ognia i wbijamy do sosu
Wylizany RondelCukinia pod migdałowym beszamelem to idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Migdałowy sos beszamelowy wymyśliłam oczywiście przez tzw. przypadek. I zdecydowanie przypadł mi do gustu. :) Można wzbogacić go dodatkowo o płatki drożdżowe. Ja akurat nie miałam ich pod ręką, ale i bez nich sos świetnie zastępuje tradycyjny beszamel. Przepis przygotowałam dla Magazynu Aromat. Składniki (na 6 sztuk): Cukinia(...)cukinie - 25 dag mielonego mięsa z indyka - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 2 marchewki - 2 łyżki masła klarowanego - 2 łyżeczki soli himalajskiej - 2 łyżeczki przyprawy naturalnej Sos beszamelowy: - 5 łyżek mielonych migdałów - 10 łyżek wody - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka masła klarowanego - ½ łyżeczki soli himalajskiej Mięso wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem przez 30 minut
Smakuje zdrowoMakaron cannelloni nadziewany mięsem mielonym, papryką, cukinią i pomidorami, zapiekany z sosem beszamelowym i parmezanem. Pycha! Połączenie doskonałe, szczególnie dla miłośników włoskich smaków . To idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Makaronowe rurki można faszerować różnego rodzaju mięsami, serami lub warzywami. Pomysłów jest mnóstwo! Polecam Składniki: około 21 rurek cannelloni 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża czerwona papryka(...)pomidorów (400 g) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano sól pieprz Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżka masła 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Dodatkowo: 100 g parmezanu Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę
Oryginalny smakbolognese. łyżka oleju 2 cebule pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku przepuszczonego przez praskę 3 listki drobno pokrojonej bazylii 2 łyżeczki suszonego majeranku 2ól, pieprz do smaku Składniki na sos beszamelowy 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 500 ml mleka ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 200 g sera żółtego startego płaty lasagne Sposób wykonania farszu mięsnego(...)przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Dno naczynia w którym będziemy piec lasagne, wysmarować małą ilością oleju a następnie ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne. Wierzch płatów wysmarować sosem beszamelowym, na to wyłożyć cienką warstwę farszu mięsnego. Na farsz mięsny położyć część startego sera i całość polać odrobiną sosu beszamelowego. Na tak przygotowaną pierwszą warstwę, ułożyć kolejne płaty
Na słodko lub wytrawnie