sos beszamelowy - 1046 przepisów (strona:12/70)

Lazania… ulubiona 44

wrzuceniem na patelnię pokroić je na mniejsze kawałki – łatwiej będzie je rozdrobnić) . Wymieszać mięso z cebulą, dodać sos boloński, oregano, bazylię sól i pieprz. Dusić pod przykryciem przez ok. 25 min. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dolać odrobinkę wody. Przygotować sos beszamelowy: W garnku zagotować mleko. W kolejnym garnku roztopić masło. Dodać mąkę do masła i smażyć przez około(...)wlewamy stopniowo ciepłe mleko i przy użyciu trzepaczki, mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub margaryną. Układać naprzemiennie 3 warstwy składające się kolejno z płatów lasagne, 1/3 farszu mięsnego, 6 plasterków sera równomiernie rozłożonego, ¼ sosu beszamelowego. Ostatnia warstwa to makaron lasagne, posmarowany pozostałym sosem beszamelowym i przykryty 6 plasterkami

Moja Delicja
Domowa lasagne dla dwojga 171

Podlać 0,5 szklanki wody. Dusić przez około 20 minut. Pamiętajmy, że sos nie może być zbyt suchy, gdyż płaty makaronu podczas zapiekania muszą się w nim "ugotować" . Pieczarkowy sos beszamelowy: - 500 gr pieczarek - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. 1/5 odłożyć do wyłożenia(...)rozpuści zasypać całość mąką. Po przesmażeniu zasmażki wlać mleko i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Mieszać do zgęstnienia sosu. Przygotować foremki do zapiekania. Do każdej wlać 1/4 sosu beszamelowego. Wyłożyć płat makaronu. Ułożyć na nim kilka łyżek sosu bolognese. Powtarzać do wyczerpania składników. Na wierzch wylać pozostały sos beszamelowy i ułożyć pozostałe pieczarki. Zapiekać 35-40 minut. Pozostawić

kawawszklance
Cannelloni z mięsem i pieczarkami w sosie beszamelowym 120

Czyż to nie wygląda jak kwiatek? :) Przepis zatem w sam raz na wiosnę :) Makaron w kształcie rurek nadziewany mielonym mięsem i pieczarkami. Zapiekany w sosie beszamelowym. Całość posypana żółtym serem. Podawane w kokilkach. Dietetyczne to nie jest, ale smaczne na pewno!  Cannelloni zazwyczaj się nie gotuje. Ja jednak gotowałam go przez 3 minuty, żeby zmiękł i dał się przekroić(...)tego zrezygnować i nafaszerować rurki w takiej długości jakie są. Wówczas nie gotujemy już makaronu. Faszerujemy makaron, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Zalecam też zrobić podwójną porcję sosu beszamelowego, żeby rurki były całkowicie zamoczone. Moje były na wierzchu chrupkie, bo nie zostały pokryte w pełni sosem. Składniki na 2 porcje: 12 rurek makaronu cannelloni 500 g mięsa

Moja Galeria Smaku
Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna 168

kostkę 100 ml bulionu drobiowego 100 ml wytrawnego czerwonego wina 3 łyżki oleju cukier, sól i pieprz do smaku po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano i tymianku Składniki na sos beszamelowy: 50 g masła 50 g mąki 400 ml mleka sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Przygotowanie: Przygotowanie sosu bolońskiego: W dużej patelni rozgrzej trochę oleju, włóż cebulę(...)pomidory, wsyp zioła i dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu kolejne 15-20 minut aż sos zgęstnieje, dopraw jeżeli to konieczne i odstaw. Przygotowanie sosu beszamelowego: W rondelku najlepiej z grubym dnem rozpuść masło, następnie wmieszaj do niego, najlepiej trzepaczką, mąkę. Smaż całość mieszając ok. 2 minut i zacznij powoli dolewać mleko. Podgrzewaj cały czas

karmelowy
Naleśniki zawijane z sosem bolońskim 291

Mamy dla Was kolejną, całkiem ciekawą propozycję na naleśniki. Tym razem proponujemy posmarować je sosem beszamelowym, dorzucić sos boloński, a całość zawinąć w rulonik i zapiec w piekarniku. Być może wydaje się nieco skomplikowane... ale warto rozgryść ten przepis, potrawa jaką osiągnięcie to prawdziwy sztos ;) Czas przygotowania: 30 minut + 10 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Na naleśniki: 1 ½ szklanki(...)boloński: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka Puszka krojonych pomidorów ½ szklanki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 cebule Przyprawy: świeżo mielona sól, oregano, bazylia, słodka papryka, ostra papryka Na sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 ½ łyżka mąki ¾ szklanki mleka Przyprawy: gałka muszkatołowa Na sos pomidorowy: ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki wody Przyprawy: sól, bazylia, oregano, słodka papryka Ponadto: 30g tartego żółtego sera

Kolizje Smaków
Pory zapiekane pod beszamelem 149

Jako dziecko uwielbiałam wyjadać por z rosołu. Żałowałam wtedy, że mama tak mało go ugotowała ;) Kiedy poznałam smak porów zapiekanych w sosie beszamelowym, byłam zachwycona. Skusicie się? :) Potrzebujemy: pory (białe ich części, gdyż zielone są łykowate) - ilość wedle uznania ;) 3 łyżki masła, 1 czubata łyżka mąki około  1,5 - 2 szklanki mleka , sól , świeżo zmielony  pieprz  (najlepiej(...)smaku i nie rozpadają się. Można również ugotować je w tradycyjny sposób w wodzie. Dodajemy wtedy jednak do tej wody sól i odrobinę cukru. Kiedy pory się gotują przygotowujemy sos beszamelowy: Masło topimy w garnuszku, dodajemy mąkę i zaparzamy ją. Pamiętajmy, aby jej nie przesmażyć, gdyż sos ma być biały i delikatny. Odstawiamy garnek z kuchenki i wlewamy zimne mleko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lazania ze szpinakiem 145

tylko pieprzem bo soli już nie trzeba bo ser jest słony. Gotowy farsz odstawić. Płaty makaronu ugotować al'dente i rozłożyć na dużych talerzach aby się nie posklejały. Przygotować sos beszamelowy. Rozpuścić masło, następnie dodać mąkę. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, gotować aż sos zgęstnieje. Naczynie żaroodporne (u mnie(...)naczynie o wymiarach 25x18) natłuścić lekko masłem lub olejem. Na dnie ułożyć 2 płaty makaronu. Następnie nałożyć trochę farszu szpinakowego. Farsz polać ok 4 łyżkami sosu beszamelowego. Znowu ułożyć dwa płaty makaronu i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą są dwa płaty makaronu. Wierzch polać pozostałym sosem beszamelowym. Na sosie ułożyć kulki małej mozzarelli i posypać słodką papryką. Naczynie wstawić

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 95

pieprzem i ostrą papryką w proszku, smażymy przez kolka minut. Obsmażone mięso zalewamy przecierem pomidorowym i na małym ogniu smażymy przez 10 min. powstały sos pomidorowy doprawiamy solą i pieprzem. W małym rondelku przygotowujemy sos beszamelowy: na małym ogniu  rozpuszczamy 25g masła, dodajemy 1½ łyżki mąki pszennej i intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy mleko(...)gotujemy dalej na małym ogniu przez kilka minut aż sos zgęstnieje cały czas mieszając. W międzyczasie sos doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystkie składniki dzielimy na pól i układamy dwie warstwy w naczyniu żaroodpornym. Na pierwszą warstwę układamy kolejno makaron, sos pomidorowy z mięsem mielonym, następnie polewamy sosem beszamelowym i obsypujemy serem, na drugą warstwę wykorzystujemy resztę składników

Księga-Smaku
Sos beszamelowy 249

Zachęcam do spróbowania mojego prostego przepisu na idealny sos beszamelowy . Dobre proporcje składników oraz dokładny opis pomogą Ci przygotować najlepszy na świecie sos na bazie mleka! Do czego podać sos beszamelowy? Ten sos najlepiej smakuje z daniami z makaronu. Wystarczy ugotować makaron i podać z sosem. Ja polecam do takiego prostego dania ulubione świeże zioła i sok z cytryny oraz(...)kapary lub oliwki. Kolejno i klasycznie.. sos beszamelowy do zapiekanki oraz do lasagne. Świetny jest również do pieczonej i smażonej ryby. Idealnie smakuje z łososiem oraz dorszem

AniaGotuje.pl
Croque madame 165

nazwą kryją się tosty z szynką, serem, sosem beszamelowym i sadzonym jajkiem. Kilka prostych składników, a efekt końcowy niezwykle smaczny i sycący. Polecam na śniadanie:) Na 4 tosty: 8 kromek chleba tostowego 3-4 łyżeczki musztardy sarepskiej 8-12 plasterków cienko pokrojonej szynki około 150 g startego sera- najlepiej gruyere 4 łyżki masła 4 jajka Sos beszamelowy: 1 łyżka masła(...)posypujemy je resztą sera. Zapiekamy dalej, aż ser lekko się zarumieni. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła. Przygotowujemy jajka sadzone. Tosty wyjmujemy z piekarnika, smarujemy je sosem beszamelowym, na wierzch wykładamy jajko sadzone. Podajemy na ciepło

Smaki Na Talerzu
Cannelloni... z mięsem w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem 126

zamrożony w kostkach) 50 g masła 1 jajko garść świeżych listków bazylii sól morska świeżo zmielony pieprz 100 g tartego sera ( parmezan) 250 ml domowego sosu pomidorowego Składniki na sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej ½ l mleka sól i pieprz świeżo starta gałka muszkatołowa Wykonanie: Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy. Mięso umyłam, pozbawiłam błon, pokroiłam(...)talerz. Tak zrobiłam ze wszystkimi płatami. Odsączone, wystudzone przełożyłam na deskę. Na każdym płacie makaronu rozsmarowałam farsz. Zwinęłam w rulon i ułożyłam w naczyniu do zapiekania. Zrobiłam sos beszamelowy wg tego przepisu. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C. Canneloni przełożyłam do naczynia do zapiekania, polałam sosem beszamelowym, okrasiłam sosem pomidorowym i posypałam startym serem. Naczynie wstawiłam do nagrzanego piekarnika

Kuchnia u Krysi
Moussaka 96

czubate łyżeczki przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu 3 łyżeczki tymianku 3 łyżeczki oregano kieliszek białego wytrawnego sól pieprz mąka oliwa z oliwek Składniki na sos beszamelowy 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 3 szklanki mleka 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soku z cytryny 5 łyżek tartego sera żółtego Wykonanie sosu beszamelowego W rondelku(...)dusimy pod przykryciem przez około 25 minut. Na bakłażany wylewamy połowę sosu pomidorowego z mięsem. Układamy drugą warstwę plastrów z bakłażanów i zalewamy pozostałym sosem pomidorowym. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy. Pieczemy przez około 50-55 minut w temperaturze 180 [°C] Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać co najmniej 15 minut zanim zaczniemy serwować nasze danie.   Jeżeli podobał

CityTaste - Przepisy
Pasticio - zapiekanka makaronowa 333

jajko na sos 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3 pomidory 1 papryka 2 ząbki czosnku 150 g cukinii sól pieprz szczypta cynamonu majeranek oregano hyzop tłuszcz do smażenia sos beszamelowy - podstawowy 2 łyżki masła 2 łyżki maki 1.5 szklanki mleka ( lub mleka i śmietany) Sposób wykonania: Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy Rozsypujemy mąkę(...)przekładamy makaron do miski, wbijamy jajko i mieszamy ręcznie by makaron się dokładnie pokrył jajkiem. W wysokim naczyniu żaroodpornym lekko natłuszczonym, układamy warstwami, makaron, sos boloński, sos beszamelowy (cieniutko), makaron, sos boloński, sos beszamelowy (cieniutko) makaron i reszta sosu bolońskiego. Wierzch można posypać żółtym serem i zapiekamy

Gotowanie jest łatwe
Francuskie tosty Croque Madame 135

kawiarniach dostępne są obie wersje tej smacznej przekąski. Składniki (2 porcje) -4 kromki chleba tostowego -kilka plasterków szybki -2 jajka -100 g tartego żółtego sera -4 łyżeczki musztardy -szkl. sosu beszamelowego -olej do smażenia -sól, pieprz Przygotowanie Chleb tostowy delikatnie zrumienić(...)piekarniku lub na patelni. Na blaszce ułożyć 2 kromki chleba. Posmarować musztardą i grubo polać sosem beszamelowym. Na sosie ułożyć połowę żółtego sera. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na serze. Przykryć drugą kromką chleba i całość zalać sosem beszamelowym i posypać pozostałym serem. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiec kilka minut do rozpuszczenia się

Zielona Kuchnia
Lasagne ze Szpinakiem 66

mleko energicznie mieszając najlepiej rózgą , tak aby nie zrobiły nam się grudki. Gdy beszamel zacznie gęstnieć doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 3. W naczyniu żaroodpornym składamy Lasagne: sos beszamelowy - makaron - szpinak - sos beszamelowy - ser żółty - makaron - szpinak - sos beszamelowy - ser żółty - makaron.. i tak do samej góry... Wierzch posypujemy obficie serem żółtym. 4. Całość zapiekamy w temperaturze

Dziś Ja gotuje

Proponowane wyszukiwania