naszym stole kilka razy w tygodniu. Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem typu włoskiego polana domowym miodowym winegretem. Do tego opcjonalny dodatek, czyli chrupiąca posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu , którą uwielbiamy. Sałatkę jadamy zarówno z posypką, jak i bez, więc jeśli akurat nie posiadacie nasion możecie ją pominąć. Aczkolwiek ją bardzo polecam ze względów smakowych, jak również(...)łyżka octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 1 niepełna łyżeczka miodu 1 niepełna łyżeczka musztardy Dijon sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Posypka 3 ziarna (opcjonalnie) 1 łyżka łuskanego słonecznika 1 łyżka maku 1 łyżka białego sezamu Przygotowanie sałatki Umytą i osuszoną mieszankę sałat przełożyć do miski. Dodać pokrojone w pół plasterki rzodkiewki, ogórka (z ogórka wydrążam wodnisty miąższ łyżeczką) oraz
Moja DelicjaLato to czas lekkich sałatek. Polecam Wam dzisiaj przepis na smaczną, aromatyczną sałatkę z rukoli z dodatkiem truskawek i mozzarelli. Posypana prażonymi pestkami słonecznika i doprawiona winnym dressingiem doskonale wpisuje się w klimat letniego posiłku. składniki: 50 g rukoli kilka małych listków świeżej bazylii 150 g mozzarelli 200 g truskawek 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka oleju 1 łyżka(...)soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu szczypta soli świeżo zmielony pieprz wykonanie: Rukolę i bazylię układam na talerzu, dodaję kulki mozzarelli i przekrojone na pół truskawki. Ziarna słonecznika podgrzewam na suchej patelni do zrumienienia. Składniki sosu mieszam dokładnie, gotowym - dekoruję sałatkę. Całość posypuję prażonym słonecznikiem
babka w formieCzas czytania: 2 min Chleb wiejski na zakwasie żytnim z dużą ilością nasion słonecznika i siemienia lnianego. Dziś będzie w wersji ekspresowej. Chlebek, który smakuje tak jak klasyczny chleb żytni. No oczywiście jest mała różnica, ten przygotujecie w ciągu kilku godzin i to bez potrzeby nastawiania zaczynu. Bardzo wygodne jest to, że wszystkie składniki umieszczamy od razu w misce miksera(...)następnie zgniatamy ciasto. Później pozostaje wyrastanie i pieczenie. Po upieczeniu i wystudzeniu można rozkoszować się jego smakiem. Pyszna dość gruba chrupiąca skórka i wspaniały środek z mnóstwem nasionek słonecznika i siemienia lnianego. Pieczywo długo pozostaje świeże i miękkie wystarczy tylko odpowiednio je przechować. Do tego celu używam metalowej dużej puszki i bawełnianej ściereczki lub lnianego woreczka. Chleb po całkowitym wystudzeniu
SprawdzonaKuchnia.plpodać jak klasyczne hamburgery, czyli w bułce z dodatkami. Świetnie sprawdzają się również jako typowe danie obiadowe , czyli kotlet z surówką lub innymi dodatkami. Wegeburgery z dodatkiem prażonych nasion słonecznika i sezamu solidnie doprawiłam przyprawami, dzięki temu są bardzo smaczne ! Jeszcze słówko o gotowaniu kaszy , źle ugotowana kasza będzie gorzka i niesmaczna! Należy, więc przed gotowaniem uprażyć ją na suchej(...)minut. Życzę smacznego! Print Wegeburgery .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe wegetariańskie burgery, idealne na obiad! Course Obiad Cuisine Polska Keyword kasza jaglana, słonecznik Prep Time 20 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour Servings 18 Author Anna Ingredients 1 1/2 szklanki kaszy jaglanej suchej 4 szklanki wody 1/2 szklanki prażonych nasion słonecznika
SprawdzonaKuchnia.pldelikatny. Składniki na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm: – 500ml letniej wody – 400g mąki pszennej – 100g mąki żytniej pełnoziarnistej – 80g otrębów owsianych – 50g słonecznika – 30g siemienia lnianego – 30g drożdży – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka soli Dodatkowo: olej do natłuszczenia formy, płatki owsiane W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 200ml letniej(...)wody i mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, 300ml letniej wody, otręby, słonecznik, siemię i sól, wyrabiamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Podłużną keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni i pieczemy chleb
Be Fit Be Strongbardzo mi smakowało. Ciasto nie sprawi Wam problemu. Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Olgi Smile . Moja modyfikacja polegała na tym, że dałam jedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół z rodzynkami. Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez tłuszczu Bez orzechów Składniki na tortownicę 23 cm: 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej(...)palonej (prażonej) ewentualnie 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki gorzkiego kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki daktyli niesłodzonych 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka mleka (do zalania owoców) sojowego lub ryżowego lub migdałowego lub innego roślinnego (może być też zwykłe krowie) 450 ml mleka (do ciasta) 1/2 szklanki
moj przepis naPomysł na sycącą i wegetariańską sałatkę - komosa ryżowa wymieszana z podsmażoną czerwoną cebulą, papryką, natką pietruszki i wędzonym serem twarogowym. Całość posypana prażonymi ziarnami słonecznika. Prosto i smacznie. Danie idealne na drugie śniadanie, np. do pracy. Składniki na 2-3 porcje: 1/2 szklanki surowej komosy ryżowej 125 g sera twarogowego wędzonego (1/2 opakowania) 1 mała czerwona cebula 1 mała(...)czerwona papryka 2 garście ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Komosę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w cienkie piórka. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Przesypać na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę oraz paprykę
Ugotowaćchałwę, a już na pewno nie kupicie tej ze sklepu z litania niezdrowych składników i przesadnie przesłodzonej. Składniki na 1 pudełeczko chałwy wielkości 10 x 7 cm 1 szklanka słonecznika 3 łyżki masła orzechowego (bez dodatków) 1-2 łyżeczki kakao 3-5 łyżeczek miodu (według smaku) aromat waniliowy lub odrobina naturalnej wanilii (kilka kropel) 1. Słonecznik podprażamy na suchej(...)patelni na złoto aż zacznie charakterystycznie pachnieć :) Uważajmy aby go nie przypalić bo chałwa będzie gorzka ! 2. Podprażony słonecznik studzimy, następnie przestudzony przekładamy do malaksera / blendera i blendujemy. Kiedy słonecznik będzie już rozdrobniony dodajemy pozostałe składniki i blendujemy dalej, sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy jeszcze miodu czy masła tak aby nam smakowało. 3. Pojemnik wykładamy folią spożywczą, następnie przekładamy masę
Gotowanie...to proste !prosiła mnie o skubnięcie. Skubnęłam. I zaświeciło słońce. I w głowie jakoś zaświeciło. "Będzie pesto! Polskie, wiosenne pesto!" I stało się. :) Razowe wstążki z rzeżuchowym pesto i prażonymi pestkami słonecznika Składniki: 3/4 szklanki rzeżuchy 4 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny łyżka siemienia lnianego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika makaron razowy - wstążki Jeżeli potrzebujesz - dodaj(...)szczyptę soli do smaku. Makaron z rzeżuchowym pesto - przygotowanie: Rzeżuchę utrzyj z siemieniem, oliwą i połową pestek słonecznika w moździerzu. Kiedy pasta będzie już gładka - dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę. Makaron ugotuj al dente. Połącz z zieloną pastą. Podawaj posypane pozostałymi nasionami słonecznika. Smacznego! Olga
Gary Bez dnaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 gram makaronu kokardki, 400 gram piersi z kurczaka lub polędwiczek, 1 brokuł, ok 100 gram suszonych pomidorów w oleju z ziołami, 3/4 szklanki pestek słonecznika, 4 czubate łyżki gęstego jogurtu greckiego ( można zrobić pół na pół z majonezem wg upodobań), 1 łyżeczka musztardy, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka ulubionej przyprawy do kurczaka, sól(...)wodzie, następnie przelewamy zimną wodą, brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy go w osolonej wodzie, pomidory odsączamy z oleju i kroimy na cienkie paseczki, na suchej patelni prażymy pestki słonecznika, do dużej miski przekładamy ugotowany makaron, kurczaka, pomidory, 3/4 pestek słonecznika,różyczki brokuła (można je podzielić na mniejsze cząstki), następnie dodajemy łyżeczkę musztardy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt grecki
Blog kulinarny S9.PLPasta z ciecierzycy i pieczonej dyni, uprażonych ziaren słonecznika, z dodatkiem czosnku i kminu rzymskiego. To moja wariacja na temat hummusu Aromatyczna i pyszna! Do jej przygotowania użyłam dyni Hokkaido, dzięki której pasta ma ładny, intensywny kolor. Polecam! Składniki: 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1/2 szklanki musu z dyni (użyłam dyni hokkaido) * 2 łyżki ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Ugotowaną ciecierzycę, mus z dyni i uprażone ziarna słonecznika przełożyć do pojemnika blendera. Dodać czosnek, kmin rzymski, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zmiksować na gładką
Oryginalny smakZaskoczy gości swoim orzeźwiającym smakiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 gram makaronu, wg mnie idealnie nadają się kokardki ok 600 gram piersi z kurczaka puszka kukurydzy 5 łyżek nasion słonecznika ok 0,5 kg winogron (u mnie białe) mały jogurt naturalny 140 gram 3 łyżki majonezu przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka,suszony czosnek, curry 4 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, winogrona myjemy, kroimy na 4 lub 6 części w zależności od wielkości , ( ja również usuwałam pestki) na suchej patelni przez chwilę prażymy ziarna słonecznika, do dużej miski przekładamy makaron, dodajemy usmażonego kurczaka, odcedzoną kukurydzę, 3/4 uprażonych nasion słonecznika, następnie dodajemy majonez oraz jogurt naturalny, calość dokładnie mieszamy, przekładamy do mniejszej miski posypujemy po wierzchu
Blog kulinarny S9.PLDziś na drugie śniadanie, imprezowy stół bądź kolację sałatka ze świeżym szpinakiem, gotowanym burakiem, serem typu śródziemnomorskiego, suszonymi pomidorami, papryką i pestkami słonecznika. Oj dzieje się na talerzu, jest zdrowo, kolorowo, dużo witamin, smacznie i na bogato. Sałatkę podaję z ciemnym pieczywem, grzankami lub ot tak – bez dodatków. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do obiadu, np. pieczonych ziemniaków(...)białych mięs, duszonych, pieczonych lub smażonych. Sałatka ze szpinakiem, burakiem i pestkami słonecznika SKŁADNIKI: 100 g świeżego, umytego szpinaku, u mnie baby 1 ugotowany burak posiekany w kostkę 3 łyżki posiekanej czerwonej papryki 100 g sera białego typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej z ziołami “Apetina” 3 suszone pomidory w zalewie z oleju + 4 łyżki tej zalewy czubata łyżka
Zasmakuj KuchniMuffinki buraczano-kokosowe z czekoladą i pestkami słonecznika to dokonała propozycja na zdrową i pełnowartościową przekąskę oraz zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego. Są naprawdę pożywne, więc łatwo zaspokoją każdy apetyt. Ich wilgotne wnętrze wypełnione pestkami słonecznika i kawałkami czekolady przemówi nie tylko do małego niejadka oraz osoby dorosłej, która niekoniecznie zdrowo się odżywia. Po prostu posmakują każdemu! A jeżeli wolicie(...)łyżka oleju 2 łyżki kakao 1 łyżka ksylitolu (lub dowolnego słodzidła) (*) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 50g czekolady (u mnie deserowa) 1/3 szklanki pestek słonecznika Upieczone i obrane buraki zblendować na gładkie puree, a następnie wymieszać z kakao, ksylitolem, proszkiem do pieczenia, sodą, żółtkiem oraz olejem. Do gładkiej masy wsypać obie mąki i mieszając stopniowo
Di gotujeSałatka z brokułem i jajkiem to lekka i pożywna propozycja na kolację. Przygotujemy ją dość szybko i w bardzo prosty sposób. Smak podkreśli nam kurczak w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!