prosiła mnie o skubnięcie. Skubnęłam. I zaświeciło słońce. I w głowie jakoś zaświeciło. "Będzie pesto! Polskie, wiosenne pesto!" I stało się. :) Razowe wstążki z rzeżuchowym pesto i prażonymi pestkami słonecznika Składniki: 3/4 szklanki rzeżuchy 4 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny łyżka siemienia lnianego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika makaron razowy - wstążki Jeżeli potrzebujesz - dodaj(...)szczyptę soli do smaku. Makaron z rzeżuchowym pesto - przygotowanie: Rzeżuchę utrzyj z siemieniem, oliwą i połową pestek słonecznika w moździerzu. Kiedy pasta będzie już gładka - dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę. Makaron ugotuj al dente. Połącz z zieloną pastą. Podawaj posypane pozostałymi nasionami słonecznika. Smacznego! Olga
Gary Bez dnaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 gram makaronu kokardki, 400 gram piersi z kurczaka lub polędwiczek, 1 brokuł, ok 100 gram suszonych pomidorów w oleju z ziołami, 3/4 szklanki pestek słonecznika, 4 czubate łyżki gęstego jogurtu greckiego ( można zrobić pół na pół z majonezem wg upodobań), 1 łyżeczka musztardy, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka ulubionej przyprawy do kurczaka, sól(...)wodzie, następnie przelewamy zimną wodą, brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy go w osolonej wodzie, pomidory odsączamy z oleju i kroimy na cienkie paseczki, na suchej patelni prażymy pestki słonecznika, do dużej miski przekładamy ugotowany makaron, kurczaka, pomidory, 3/4 pestek słonecznika,różyczki brokuła (można je podzielić na mniejsze cząstki), następnie dodajemy łyżeczkę musztardy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt grecki
Blog kulinarny S9.PLPasta z ciecierzycy i pieczonej dyni, uprażonych ziaren słonecznika, z dodatkiem czosnku i kminu rzymskiego. To moja wariacja na temat hummusu Aromatyczna i pyszna! Do jej przygotowania użyłam dyni Hokkaido, dzięki której pasta ma ładny, intensywny kolor. Polecam! Składniki: 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1/2 szklanki musu z dyni (użyłam dyni hokkaido) * 2 łyżki ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Ugotowaną ciecierzycę, mus z dyni i uprażone ziarna słonecznika przełożyć do pojemnika blendera. Dodać czosnek, kmin rzymski, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zmiksować na gładką
Oryginalny smakZaskoczy gości swoim orzeźwiającym smakiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 gram makaronu, wg mnie idealnie nadają się kokardki ok 600 gram piersi z kurczaka puszka kukurydzy 5 łyżek nasion słonecznika ok 0,5 kg winogron (u mnie białe) mały jogurt naturalny 140 gram 3 łyżki majonezu przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka,suszony czosnek, curry 4 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, winogrona myjemy, kroimy na 4 lub 6 części w zależności od wielkości , ( ja również usuwałam pestki) na suchej patelni przez chwilę prażymy ziarna słonecznika, do dużej miski przekładamy makaron, dodajemy usmażonego kurczaka, odcedzoną kukurydzę, 3/4 uprażonych nasion słonecznika, następnie dodajemy majonez oraz jogurt naturalny, calość dokładnie mieszamy, przekładamy do mniejszej miski posypujemy po wierzchu
Blog kulinarny S9.PLDziś na drugie śniadanie, imprezowy stół bądź kolację sałatka ze świeżym szpinakiem, gotowanym burakiem, serem typu śródziemnomorskiego, suszonymi pomidorami, papryką i pestkami słonecznika. Oj dzieje się na talerzu, jest zdrowo, kolorowo, dużo witamin, smacznie i na bogato. Sałatkę podaję z ciemnym pieczywem, grzankami lub ot tak – bez dodatków. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do obiadu, np. pieczonych ziemniaków(...)białych mięs, duszonych, pieczonych lub smażonych. Sałatka ze szpinakiem, burakiem i pestkami słonecznika SKŁADNIKI: 100 g świeżego, umytego szpinaku, u mnie baby 1 ugotowany burak posiekany w kostkę 3 łyżki posiekanej czerwonej papryki 100 g sera białego typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej z ziołami “Apetina” 3 suszone pomidory w zalewie z oleju + 4 łyżki tej zalewy czubata łyżka
Zasmakuj KuchniMuffinki buraczano-kokosowe z czekoladą i pestkami słonecznika to dokonała propozycja na zdrową i pełnowartościową przekąskę oraz zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego. Są naprawdę pożywne, więc łatwo zaspokoją każdy apetyt. Ich wilgotne wnętrze wypełnione pestkami słonecznika i kawałkami czekolady przemówi nie tylko do małego niejadka oraz osoby dorosłej, która niekoniecznie zdrowo się odżywia. Po prostu posmakują każdemu! A jeżeli wolicie(...)łyżka oleju 2 łyżki kakao 1 łyżka ksylitolu (lub dowolnego słodzidła) (*) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 50g czekolady (u mnie deserowa) 1/3 szklanki pestek słonecznika Upieczone i obrane buraki zblendować na gładkie puree, a następnie wymieszać z kakao, ksylitolem, proszkiem do pieczenia, sodą, żółtkiem oraz olejem. Do gładkiej masy wsypać obie mąki i mieszając stopniowo
Di gotujeSałatka z brokułem i jajkiem to lekka i pożywna propozycja na kolację. Przygotujemy ją dość szybko i w bardzo prosty sposób. Smak podkreśli nam kurczak w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tego problemu, a jest nim ten oto keto falafel! Keto falafele z kalafiora Niedaleko pada imitacja od oryginału Za inspirację posłużył mi ten przepis, jednak ja zamiast migdałów użyłam słonecznika, no i smażyłam na rafinowanym oleju kokosowym . Nie należy zbytnio rozdrabniać ani kalafiora ani słonecznika- tekstura kotlecików jest wtedy dużo przyjemniejsza. W roli zagęszczacza występuje tutaj mąką kokosowa i trzeba(...)Kuchnia Bliskowschodnia , Wege Keyword falafel , finger food , kotlety Porcje 9 sztuk Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 20 minut Składniki Falafele z kalafiora 1 szklanka kalafiora rozdrobnionego 1/2 szklanki słonecznika 2 jajka 3 łyżki mąki kokosowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki chilli lub ostrej papryki 1/2 łyżeczki natki pietruszki
Modern Cave Girlciągu których przygotujemy smaczne i zdrowe wegetariańskie danie bezglutenowe. Jego podstawą jest fasolka szparagowa (u mnie zielona, bo taką wolę) i świeże pieczarki. Żeby danie chrupało, dodałam trochę słonecznika, który bogaty jest w witaminę E, witaminy z grupy B, magnez, mangan, selen, cynk, fosfor, żelazo itp. oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jest więc nie tylko smaczny, ale również spokojnie można(...)nazwać multiwitaminą. Składniki (na 2-3 porcje): 300 g fasolki szparagowej 6 pieczarek 3 łyżki masła łyżka oleju twardy, dojrzewający ser 3 łyżki ziaren słonecznika sól Fasolkę szparagową obrać i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować do miękkości (u mnie ok. 7 minut). Na patelni rozgrzać olej z dwiema łyżkami masła. Pieczarki pokroić na kawałki i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażać
Weekendy w domu i ogrodziezawierają glutenu i mleka krowiego. Niektórych może też ucieszy to, że nie ma w nich oleju Polecam! Uwagi: **Pierwszy raz zrobiłam spód do tych wegańskich tartaletek używając tylko słonecznika, nasion chia i słodkiego syropu. I naszym zdaniem wyszły idealne (z podanych proporcji wychodzi 5 tartaletek o średnicy 9 cm). Ale dusza eksperymentatora popchnęła mnie do dalszych testów i zrobiłam też(...)tartaletki zamieniają się w efektownie wyglądające różyczki, co cieszy oko i pięknie wygląda na stole Składniki (5-6* tartaletek o średnicy 9 cm): Spód: 1 szklanka (240 ml) ziaren słonecznika 2 łyżki (30 ml) nasion chia 2 łyżki (30 ml) syropu z agawy (3 łyżki, gdy używamy płatków owsianych) 1/2 szklanki (120 ml) płatków owsianych bezglutenowych* (opcjonalnie) Nadzienie: 1/2 szklanki
Lamarida.plPoleca się na uroczystości ,do pracy czy szkoły. 2 duże buraki 2 średnie gruszki, lub kilka plasterków ananasa ( ok.5szt ) 2 garście rukoli Ok 150 gram fety garść prażonego słonecznika sos winegret 2 opakowania Słonecznik uprażyć: na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy słonecznik,zmniejszyć ogień i prażyć od czasu do czasu mieszając. Ugotowane buraczki pokroić w kostkę (można wykorzystać(...)gotowaniu np. barszczu) gruszkę również w kostkę (skropić cytryną) W szklanej misce układamy kolejno Buraczki,gruszkę rukolę,fetę,pospać słonecznikiem Polewamy sosem winegret,Dokładnie mieszamy
Andzia Pichcigryczanej białej (niepalonej) 1/2 – 1 (120 – 240 ml) szklanka wody 1 łyżeczka (5 ml) soli 1/2 szklanki (120 ml) ziaren siemienia lnianego 1/2 szklanki (120 ml) ziaren słonecznika 1/2 szklanki (120 ml) pestek dyni 1/2 szklanki (120 ml) płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie) ziarna słonecznika i czarnuszka do posypania wierzchu Wykonanie: Przepis jest prosty, chociaż tego chleba nie pieczemy(...)Czasami nawet zostawiałam miksturę do rana, ale nie zauważyłam wpływu na jakość chleba. Moim zdaniem kilka godzin fermentowania w zupełności wystarczy. Zatem po upływie kilku godzin, dodajemy sól, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane oraz płatki drożdżowe. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy czarnuszka i ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego. Pieczemy w temperaturze
Lamarida.plOstatnio dużo piękę różnych chlebków. Mieszam co mi wpadnie w rękę, różne mąki i ziarna. W tym przepisie wykorzystałam mąkę orkiszową i żytnią oraz ziarna słonecznika. składniki: 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 200 g mąki żytniej typ 2000 130 g aktywnego zakwasu ok 400 ml letniej wody ok 1/2 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki oleju 1 łyżka soli(...)misce wymieszać zakwas, olej i wodę. W drugiej misce wymieszać mąki, sól i ziarna słonecznika. Zawartość obu misek połączyć i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięca, aby mniej więcej podwoiło objętość. Następnie ciasto wygazować (wymieszać) i przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10. Wierzch ładnie wyrównać zwilżoną we wodzie łyżką i posypać ziarnami słonecznika. Keksówkę z ciastem
Monia miesza i gotuje