wody 52 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (bądź mąki żytniej typ 720) 57 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 II „NAMACZANKA” 65 g słonecznika łuskanego/pestek dyni/innych ulubionych ziaren 7 g maku (opcjonalnie) 165 g wody 26 g miodu FAZA 3 „GAROWANIE” (DZIEŃ 2: najwygodniej zacząć(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 2-3h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 8 (opcjonalnie) Posyp wierzch chleba ulubionymi dodatkami (ja posypałam prażonymi nasionami słonecznika). FAZA 4: PIECZENIE 9 Jak ciasto wyrośnie (najlepiej jakby było poniżej brzegów formy o ok. 1,5 cm), wstaw chleb do nagrzanego do 220*C piekarnika. 10 Piecz
A to pestkaświeżej rukoli, soczystego melona, dojrzewających w słońcu koktajlowych pomidorków, wyrazistego w smaku wędzonego łososia i delikatnej mozzarelli. Polana dressingiem o owocowej nucie i mocnym koperkowym akcencie, posypana chrupiącym słonecznikiem smakuje obłędnie. Składniki: 1 melon 100g rukoli 130g wędzonego łososia w plastrach 1 zielony ogórek 120g mini mozzarelli 10 pomidorków koktajlowych 50g pestek słonecznika sól i pieprz Dressing: 6 łyżek oliwy(...)wystarczy pokroić w kostkę). 2. Rukolę umyć i osuszyć, a mozzarellę odsączyć z zalewy. 3. Pomidorki pokroić na ćwiartki, a ogórka obrać i pokroić na grubsze półplasterki. 4. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. 5. Dressing: Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby się przegryzły. 6. Na talerzu ułożyć rukolę, łososia, melon
Szalona Kuchnia Ewelinyobiadu. Tzn jest ta sałatka i jakieś mięsko. Tyle wystarczy. Sałatka to tortellini, kupuję takie świeże w Biedronce z bazylią i ricottą, do tego brokuł, feta i prażony słonecznik. To wszystko polane sosem z oliwy, cytryny, octu balsamicznego i ziół. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie tortellini u mnie z bazylią i ricottą 1 opakowanie(...)sera feta 3/4 szklanki słonecznika Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 1 - 2 łyżki octu balsamicznego zioła: prowansalskie lub mieszanka oregano, bazylia, suszony koperek 1. Brokuła gotujemy. Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Fetę kroimy w kostkę, słonecznik prażymy na suchej patelni. 2. Do miseczki dajemy składniki na sos, mieszamy. 3. Do miski dajemy brokuła, tortellini
kruche babeczkirzeżuchy. Przeważnie ma to miejsce przed Wielkanocą. Jak już ją wyhoduję, to jem ją niemal ze wszystkim. Tym razem przygotowałam a'l kotlety mielone z rzeżuchą właśnie oraz ziarnem słonecznika. Kotlety czy też burgery wyszły bardzo soczyste i chrupiące zarazem za sprawą słonecznika. Mają super smak i aromat. Idealnie nadadzą się do burgerów, a także zamiast tradycyjnych mielonych do ziemniaków(...)mnie ze schabu) 1/4 cebuli sól, pieprz 0,5 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka sosu sojowego 3 łyżki posiekanej rzeżuchy 2 łyżki ziaren słonecznika mąka pszenna do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe zmieliłam razem z cebulą w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam musztardę i majonez. Mięso przyprawiłam
Waniliowe Improwizacjewykwintnie prezentują się na talerzu. I jak zwykle przy sałatkach bywa - można kombinować se składnikami, zamieniając np. ser feta na wędzony twaróg, ser pleśniowy typu gorgonzola, a pestki słonecznika na orzechy włoskie. Pasuje do niej świeże pieczywo typu bagietka lub ciabatta ... i kieliszek białego wina;) Sałatka z rukolą, burakiem i serem Składniki (na 2 porcje): 2 spore garści(...)rukoli 2 ugotowane czerwone buraki (ok 300g) 100g wędzonego twarogu lub sera feta 4 łyżki pestek słonecznika dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej Rukole opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku. Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć. Składniki dressingu rozmieszać
Obiad gotowywykonała pewnych modyfikacji. Ja swój chleb upiekłam pół na pół z mąki pszennej i owsianej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb zrobiłam na świeżych drożdżach i jako dodatek dałam ziarno słonecznika. Ciasto na ten chleb przygotowałam wieczorem jednego dnia i przez całą noc trzymałam je w lodówce. Dopiero następnego dnia chleb upiekłam. Stąd nazwa "chleb nocny". Chlebek wyszedł bardzo smaczny, chrupiący(...)środku. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 25g świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 2szkl. mąki pszennej + do podsypywania 2szkl. mąki owsianej 0,5szkl. ziaren słonecznika + do posypania 1 łyżka oleju 2szkl. ciepłej wody ok. 1 łyżka płatków owsianych górskich Sposób przygotowania: Do miski wkruszyłam drożdże. Wsypałam sól i cukier. Wlałam olej. Dosypałam Mąkę pszenną i owsianą
Waniliowe Improwizacjemakaronu kokardki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 3/4 szkl. czarnych oliwek 1/4 szkl. pestek słonecznika 1 łyżka posiekanej drobno mięty 1/2 szkl. startego sera długodojrzewającego Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i trzymaj w cieple. Słonecznik upraż na suchej patelni. Cebule pokrój w dużą(...)smaż około 3 minut. Wlej sos sojowy, ocet balsamiczny i dodaj cukier. Wymieszaj i duś pod przykryciem 5 minut. Odkryj patelnię i odparuj płyn. Dorzuć oliwki i większość słonecznika. Wsyp ugotowany makaron aby się podgrzał i przeszedł smakiem, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, dodaj miętę. Wymieszaj i zdejmij z palnika. Przed podaniem posyp resztą słonecznika i startym serem. Ingredients
Delicious PlaceDzień dobry :-) Mam dla Was dziś przepis na pyszną sałatkę z dużą ilością zielonego. Jest szpinak, seler naciowy, duża ilość szczypiorku, do tego podsmażony boczek, uprażone pestki słonecznika, suszone pomidory, ser feta i pyszny sos. Powiem Wam, że sałatka jest rewelacyjna. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania szpinaku baby 2-3 czerwone cebule 4 łodyżki selera naciowego(...)boczku wędzonego 1 szklanka uprażonego słonecznika 1 opakowanie sera feta kilka suszonych pomidorów 2 pęczki szczypiorku Sos: 4 łyżki majonezu u mnie Hellmanns babuni 5-6 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 1. Boczek kroimy w paseczki lub kostkę i podsmażamy na patelni. Odkładamy do wystudzenia. Szpinak myjemy, selera naciowego kroimy w kostkę
kruche babeczkijest chwilowe trzeba jeść i cieszyć się smakiem dopóki dostępne i pod ręką. To co dziś zrobiłam na szybko to sałata kolorowa z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i ziarnem słonecznika. O sosie czosnkowym pisałam w innym poście – tutaj . Zawsze go mam w lodówce, bo nie tylko nadaje się do pizzy, kanapek, ale i do tego rodzaju dania. Spokojnie może(...)kilka dni a my możemy cieszyć się jego smakiem. Składniki: * sałata kolorowa strzępiasta albo lodowa * pierś z kurczaka * sól ziołowa, papryka słodka i ostra * sos czosnkowy * prażona cebulka * ziarno słonecznika ok. 2 łyżek * pomidorki koktajlowe * łyżka oleju Sałatę umyłam i lekko podarłam w mniejsze kawałki. Fajnie do tego pasowałaby lodowa, ale tej to nie posiałam. Troszkę wcześniej pierś z kurczaka
Pieprzyć z FantazjąŁuskane pestki słonecznika są źródłem witaminy E i skarbnicą fitosteroli – substancji, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy, chronią również przed chorobami serca i rakiem. Dlatego czasami używam ich jako dodatek do sałatek lub ciast. Dzisiaj przedstawiam wam przepis na pyszną i pożywną sałatkę makaronową z kurczakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)kukurydzy (140 g po odsączeniu) 1 mała puszka czerwonej fasoli (60 g po odsączeniu) przyprawa gyros 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej garść ziaren słonecznika (ja użyłam Bio Pestek słonecznika firmy Polskie Młyny) 1 łyżka masła 1 łyżka oleju pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
Danka PichciLoading... Kolacja, Lunch, Wege By MartynaCooks – Serves: 1 Prep Time: 10 min – Cooking Time: 20 min – Total Time: 30 min Ingredients kalafior (dowolna ilość) nasiona słonecznika - 30g oliwa z oliwek - 4 łyżeczki (20g) przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli Instructions 1 Kalafiora kroimy na grube (ok. 1cm) plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 2 Posypujemy(...)przyprawami i słonecznikiem, skrapiamy oliwą. 3 Pieczemy około 30 min w 180°C. Nutrition ok. 550 Calories 48g Carbohydrates 38g Fat 19g Fiber 22g Protein { "@context": "http://schema.org?utm_source=rss&utm_medium=rss", "@type": "Recipe", "url": "http://martynacooks.com/steki-z-kalafiora/?utm_source=rss&utm_medium=rss", "author": { "@type": "Thing", "name": "MartynaCooks" }, "datePublished": "07/12/2019", "cookTime": "PT20M", "description": "", "image": "", "recipeIngredient": [ " kalafior (dowolna ilość)", " nasiona słonecznika - 30g", " oliwa
Martyna CooksBułeczki jogurtowe ze słonecznikiem Bardzo puszyste i mięciutkie bułeczki na jogurcie z chrupiącymi nasionami słonecznika w środku. Pyyyszne! Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Bułeczki dość długo zachowują świeżość, więc można upiec porcję od razu na dwa, trzy dni. Składniki: 450 g mąki pszennej + mąka do posypania 7 g suchych drożdży 200 ml gęstego jogurtu naturalnego(...)ciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 jajko 50g łuskanych nasion słonecznika *** Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce *** *** Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Najlepiej zrobić to za pomocą robota kuchennego, gdyż ciasto jest dość klejące *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce
Blog z ApetytemKruche, maślane ciasteczka z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, obsypane słonecznikiem, mniam... pychotka ;-) Genialne w smaku i meeega chrupiące od pierwszego dnia... Polecam :-) U mnie od razu z podwójnej porcji, co by wystarczyło choć na kilka kolejnych dni... Składniki: - 225g mąki orkiszowej tortowej typ450 - 25g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 20g skrobi (mąki) ziemniaczanej lub tapioki -125g zimnego masła pokrojonego na mniejsze(...)kawałki - 80g cukru (dałam 50g pudru i 30g zwykłego trzcinowego), może być ksylitol - 1 jajko - kilka kropli dobrego olejku śmietankowego (nie trzeba) Dodatkowo: - 1/2 białka - 1 łyżeczka pudru - ziarna słonecznika Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka wyrabiamy kruche ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce
Smaczne Zdrowe