słonecznik - 8260 przepisów (strona:27/551)

Chleb Żytni na Zakwasie 136

Kolejny chlebek do kolekcji, kolejny wspaniały. Na mące żytniej i na zakwasie. Jest pyszny. Z prażonym chrupkim słonecznikiem, który nadaje bochenkom lekko orzechowego smaku. Chlebek ma mocno chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Potrzeba tak niewiele, by z samego rana cieszyć się smakiem świeżego pieczywa na śniadanie. Bardzo Wam polecam. My nie wyobrażamy już sobie innego chlebka niż domowy, własnego(...)Ciasto właściwe: 760 g mąki żytniej chlebowej typ 720 2 łyżeczki soli 10 g drożdży świeżych (rozpuszczonych w odrobinie letniej wody) 400 ml letniej wody 50 g prażonego słonecznika Dzień wcześniej, najlepiej na noc łączymy składniki zaczynu i odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) na około 12 godzin. Po tym czasie dodajemy do zaczynu składniki ciasta właściwego, oprócz pestek słonecznika. Mieszamy

Made By Mom And Son
Chleb pełnoziarnisty 50

przepis na  chleb w 5 minut (bez drożdży), który jest banalnie prosty w wykonaniu. Tym razem upiekłam chleb pełnoziarnisty , z mąki mieszanej pszenno – żytnej z dodatkiem ziaren słonecznika. Oczywiście możecie użyć innych dodatków takich jak pestki dyni czy żurawina. Można również upiec chlebek w najczystszej postaci, a za każdym razem będzie smakował inaczej i na pewno się(...)podsypania ciasta 200 g mąki żytniej ( u mnie typ 2000) 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody 3 łyżki ziaren słonecznika szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawiamy je na około 10 minut, aby zaczęły pracować

Gotuj z Prezesem
Sałatka z rukoli 62

fety z prostym dressingiem to świetny dodatek do kanapek. Podasz ją także do mięs duszonych, smażonych i pieczonych oraz potraw z ziemniaków. Sałatka z rukoli z dodatkiem prażonych pestek słonecznika lub dyni. Lekka, zdrowa i pożywna. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatkę z rukoli oraz kilka porad dotyczących zamienników i dodatków. SKŁADNIKI: 100 g rukoli 1 duży ugotowany(...)upieczony burak 100 g fety 2 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. Ziarna praż na małej mocy palnika przez niecałe 6 minut. Odstaw do ostygnięcia. Ziarna słonecznika możesz wymieszać lub całkowicie zamienić na pestki dyni lub posiekane na mniejsze kawałki orzechy np. włoskie. W tym czasie

Zasmakuj Kuchni
Chleb otrębowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 56

delikatny. Składniki na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm: – 500ml letniej wody – 400g mąki pszennej – 100g mąki żytniej pełnoziarnistej – 80g otrębów owsianych – 50g słonecznika – 30g siemienia lnianego – 30g drożdży – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka soli Dodatkowo: olej do natłuszczenia formy, płatki owsiane W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 200ml letniej(...)wody i mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, 300ml letniej wody, otręby, słonecznik, siemię i sól, wyrabiamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Podłużną keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni i pieczemy chleb

Be Fit Be Strong
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 79

bardzo mi smakowało. Ciasto nie sprawi Wam problemu. Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Olgi Smile . Moja modyfikacja polegała na tym, że dałam jedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół z rodzynkami. Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez tłuszczu Bez orzechów Składniki na tortownicę 23 cm: 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej(...)palonej (prażonej) ewentualnie 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki gorzkiego kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki daktyli niesłodzonych 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka mleka (do zalania owoców) sojowego lub ryżowego lub migdałowego lub innego roślinnego (może być też zwykłe krowie) 450 ml mleka (do ciasta) 1/2 szklanki

moj przepis na
Bułki jogurtowe z ziarnami 76

Smaczne bułeczki ze słonecznikiem i niewielką ilością sezamu przygotowane na bazie przepisu z bloga pysznie czy przepysznie . Bardzo nam smakowały. Warto uruchomić domową piekarnię i przygotować takie domowe bułeczki na śniadanie czy kolację. U mnie co prawda bułeczki nie mają mocno wrzecionowatego kształtu, ani słonecznik nie jest mocno widoczny, ale i tak smakowo wyszły super. W końcu(...)takie jedynie miałam) 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli około 2/3 szkl. ciepłej wody około 170 g jogurtu naturalnego 2 łyżki łuskanego słonecznika 1 łyżka sezamu Ziarna słonecznika i sezamu zalewamy w szklance wrzącą wodą. Odstawiamy na 2-3 minuty, po czym odcedzamy i osuszamy. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, suche drożdże, sól, ciepłą wodę

Smaki Na Talerzu
Błyskawiczna sałatka ze szpinakiem 72

podawana w towarzystwie grzanek czosnkowych skradła serca domowników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 gram szpinaku baby 1 opakowanie 1 garść suszonych pomidorów w oleju z ziołami 2 garście pestek słonecznika pół opakowania sera sałatkowego typu feta u mnie półtłusty 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)dużej miski przekładamy liście szpinaku. odsączone z oleju pomidory kroimy na drobniejsze kawałki/paseczki. Ser kroimy w kostkę lub rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki. na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Następnie do miski przekładamy pomidory z serem oraz połową ziaren słonecznika. do miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny miód oraz musztardę. dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos. Sos przelewamy do miski

Blog kulinarny S9.PL
Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem z prażoną posypką i miodowym winegretem 106

naszym stole kilka razy w tygodniu. Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem typu włoskiego polana domowym miodowym winegretem. Do tego opcjonalny dodatek, czyli chrupiąca posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu , którą uwielbiamy. Sałatkę jadamy zarówno z posypką, jak i bez, więc jeśli akurat nie posiadacie nasion możecie ją pominąć. Aczkolwiek ją bardzo polecam ze względów smakowych, jak również(...)łyżka octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 1 niepełna łyżeczka miodu 1 niepełna łyżeczka musztardy Dijon sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Posypka 3 ziarna (opcjonalnie) 1 łyżka łuskanego słonecznika 1 łyżka maku 1 łyżka białego sezamu Przygotowanie sałatki Umytą i osuszoną mieszankę sałat przełożyć do miski. Dodać pokrojone w pół plasterki rzodkiewki, ogórka (z ogórka wydrążam wodnisty miąższ łyżeczką) oraz

Moja Delicja
sałatka z truskawkami i mozzarellą 146

Lato to czas lekkich sałatek. Polecam Wam dzisiaj przepis na smaczną, aromatyczną sałatkę z rukoli z dodatkiem truskawek i mozzarelli. Posypana prażonymi pestkami słonecznika i doprawiona winnym dressingiem doskonale wpisuje się w klimat letniego posiłku. składniki: 50 g rukoli kilka małych listków świeżej bazylii 150 g mozzarelli  200 g truskawek 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka oleju 1 łyżka(...)soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu  szczypta soli świeżo zmielony pieprz wykonanie: Rukolę i bazylię układam na talerzu, dodaję kulki mozzarelli i przekrojone na pół truskawki. Ziarna słonecznika podgrzewam na suchej patelni do zrumienienia. Składniki sosu mieszam dokładnie, gotowym - dekoruję sałatkę. Całość posypuję prażonym słonecznikiem

babka w formie
Chleb wiejski 74

Czas czytania: 2 min Chleb wiejski na zakwasie żytnim z dużą ilością nasion słonecznika i siemienia lnianego. Dziś będzie w wersji ekspresowej. Chlebek, który smakuje tak jak klasyczny chleb żytni. No oczywiście jest mała różnica, ten przygotujecie w ciągu kilku godzin i to bez potrzeby nastawiania zaczynu. Bardzo wygodne jest to, że wszystkie składniki umieszczamy od razu w misce miksera(...)następnie zgniatamy ciasto. Później pozostaje wyrastanie i pieczenie. Po upieczeniu i wystudzeniu można rozkoszować się jego smakiem. Pyszna dość gruba chrupiąca skórka i wspaniały środek z mnóstwem nasionek słonecznika i siemienia lnianego. Pieczywo długo pozostaje świeże i miękkie wystarczy tylko odpowiednio je przechować. Do tego celu używam metalowej dużej puszki i bawełnianej ściereczki lub lnianego woreczka. Chleb po całkowitym wystudzeniu

SprawdzonaKuchnia.pl
Wegeburgery 85

podać jak klasyczne hamburgery, czyli w bułce z dodatkami. Świetnie sprawdzają się również jako typowe danie obiadowe , czyli kotlet z surówką lub innymi dodatkami. Wegeburgery z dodatkiem prażonych nasion słonecznika i sezamu solidnie doprawiłam przyprawami, dzięki temu są bardzo smaczne ! Jeszcze słówko o gotowaniu kaszy , źle ugotowana kasza będzie gorzka i niesmaczna! Należy, więc przed gotowaniem uprażyć ją na suchej(...)minut. Życzę smacznego! Print Wegeburgery .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe wegetariańskie burgery, idealne na obiad! Course Obiad Cuisine Polska Keyword kasza jaglana, słonecznik Prep Time 20 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour Servings 18 Author Anna Ingredients 1 1/2 szklanki kaszy jaglanej suchej 4 szklanki wody 1/2 szklanki prażonych nasion słonecznika

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb otrębowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 88

delikatny. Składniki na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm: – 500ml letniej wody – 400g mąki pszennej – 100g mąki żytniej pełnoziarnistej – 80g otrębów owsianych – 50g słonecznika – 30g siemienia lnianego – 30g drożdży – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka soli Dodatkowo: olej do natłuszczenia formy, płatki owsiane W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 200ml letniej(...)wody i mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, 300ml letniej wody, otręby, słonecznik, siemię i sól, wyrabiamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Podłużną keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni i pieczemy chleb

Be Fit Be Strong
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 132

bardzo mi smakowało. Ciasto nie sprawi Wam problemu. Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Olgi Smile . Moja modyfikacja polegała na tym, że dałam jedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół z rodzynkami. Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez tłuszczu Bez orzechów Składniki na tortownicę 23 cm: 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej(...)palonej (prażonej) ewentualnie 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki gorzkiego kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki daktyli niesłodzonych 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka mleka (do zalania owoców) sojowego lub ryżowego lub migdałowego lub innego roślinnego (może być też zwykłe krowie) 450 ml mleka (do ciasta) 1/2 szklanki

moj przepis na
Sałatka z komosą, karmelizowaną cebulą, papryką i wędzonym serem twarogowym 135

Pomysł na sycącą i wegetariańską sałatkę - komosa ryżowa wymieszana z podsmażoną czerwoną cebulą, papryką, natką pietruszki i wędzonym serem twarogowym. Całość posypana prażonymi ziarnami słonecznika. Prosto i smacznie. Danie idealne na drugie śniadanie, np. do pracy.  Składniki na 2-3 porcje: 1/2 szklanki surowej komosy ryżowej 125 g sera twarogowego wędzonego (1/2 opakowania) 1 mała czerwona cebula 1 mała(...)czerwona papryka 2 garście ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Komosę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w cienkie piórka. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Przesypać na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę oraz paprykę

Ugotować
Najsmaczniejsza, Domowa Chałwa Słonecznikowa 109

chałwę, a już na pewno nie kupicie tej ze sklepu z litania niezdrowych składników i przesadnie przesłodzonej. Składniki na 1 pudełeczko chałwy wielkości 10 x 7 cm 1 szklanka słonecznika 3 łyżki masła orzechowego (bez dodatków) 1-2 łyżeczki kakao 3-5 łyżeczek miodu (według smaku) aromat waniliowy lub odrobina naturalnej wanilii  (kilka kropel) 1. Słonecznik podprażamy na suchej(...)patelni na złoto aż zacznie charakterystycznie pachnieć :) Uważajmy aby go nie przypalić bo chałwa będzie gorzka ! 2. Podprażony słonecznik studzimy, następnie przestudzony przekładamy do malaksera / blendera i blendujemy. Kiedy słonecznik będzie już rozdrobniony dodajemy pozostałe składniki i blendujemy dalej, sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy jeszcze miodu czy masła tak aby nam smakowało. 3. Pojemnik wykładamy folią spożywczą, następnie przekładamy masę

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania