teraz szaleję w kuchni 😉Oto moja propozycja... Bardzo zdrowa sałatka, a do tego prosta w wykonaniu. Potrzebujemy zaledwie 4 składniki! Sałatka z rukoli z dodatkiem buraków, oscypków i ziaren słonecznika z sosem winegret. Jak nie macie oscypków to można zamienić je na ser feta. Wspaniały smak, znika ze stołu momentalnie, a do tego zawiera mnóstwo właściwości odżywczych. Główną rolę(...)właściwości lecznicze. Powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej. Składniki: 1 op. rukoli (100-125 g) 2-3 małe buraki 4 małe oscypki (ja dałam niewędzone) garść nasion słonecznika 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu szczypta papryki ostrej sól, pieprz Wykonanie: Buraki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skóry. Umyte buraki osuszamy
Kuchnia MagdaLenyciacha z piekarnika. Na szczęście Miśki nie zjadły wszystkiego, i faktycznie coś zostało, może wystarczy do środy. Ciastka są kruche, idealne do transportu w śniadaniówka, smaczne i pożywne. Prażony słonecznik i podprażone płatki nadają tym ciachom wyjątkowego smaku. Gwarantuję, że będą dobre minimum tydzień. Składniki na około 40 sztuk: 300 g mąki pszennej 200 g płatków owsianych 250 g ziaren(...)słonecznika 200 g oleju roślinnego (polecam w tym przypadku szczególnie kokosowy) 100 g gęstego mleka kokosowego z puszki 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Cukier, mleko kokosowe oraz olej utrzyj na puszystą masę. Na suchej patelni podpraż słonecznik, a potem na tej samej patelni przez chwilę podpraż płatki owsiane. Możesz płatki po podprażeniu lekko zblendować
greenscarfPaluchy z lekkim aromatem oregano oraz ziarnami sezamu i słonecznika. Idealne na śniadanie oraz na przekąskę w domu i do pracy. Paluchy mają chrupiącą skórkę, a w środku są miękkie i puszyste. Składniki (8 sztuk): 10 g świeżych drożdży 190 g mąki pszennej, typ 650 90 g mąki żytniej, typ720 płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru 2 łyżki(...)oliwy z oliwek extra vergine 1 płaska łyżeczka oregano 2 czubate łyżeczki sezamu 2 czubate łyżeczki słonecznika (u mnie ziarna Skworcu ) 220 ml ciepłej wody -------------------------------------- około 2 łyżeczki sezamu i 3 łyżeczki słonecznika do posypania paluchów Wykonanie: Składniki na paluchy umieszczamy w misce i wyrabiamy robotem kuchennym przez 10 minut (końcówkami do ciasta drożdżowego).Ciasto będzie kleiste. Miskę
Smak mojego domuilość ziaren i banan. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 9 sztuk Składniki: 50 g otrębów żytnich 1 duży dojrzały banan 25 g pestek dyni 25 g pestek słonecznika Przygotowanie: Wymieszać otręby, dynię i słonecznik i wgnieść do nich banana. Uformować za pomocą łyżeczki małe ciasteczka o grubości około(...)stopniach. Krok po kroku: 1. Połączyć wszystkie składniki 2. Uformować ciasteczka Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciasteczka otrębowe z pestkami dyni i słonecznika Artykuł Ciasteczka otrębowe z pestkami dyni i słonecznika pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plDelikatne ciasto z pianką z białej czekolady i śmietany a na wierzchu warstwa masy kajmakowej i prażone ziarno słonecznika. biszkopt: 4 jajka 1 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. cukru 1 łyżka proszku do pieczenia pianka: 2,5 szkl. śmietanki 36% 100 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody ponadto: 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej(...)ziaren słonecznika 100 g masła 3 łyżeczki cukru pudru Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać żółtka,chwilę jeszcze ubijać,delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem. Wylać na blachę(25/29cm) i piec 30-35 min. w temp.180°C. Ostudzony biszkopt przeciąć na połowę tak aby powstały 2 cienkie placki. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć 1 placek biszkoptowy
Kolorowa kuchnia ElkiTaki makaron idealnie nadaje się na smaczne danie w wersji solo, jak również na dodatek do obiadu. Jest pyszny, a chrupiące pestki słonecznika i delikatna nuta czosnku - nadają mu charakteru. Koniecznie spróbujcie! (2-3 porcje) 100g makaronu pełnoziarnistego (u mnie Fusilli ) 200g cukinii 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki pestek słonecznika (1 łyżka na porcję) sól, pieprz Dodatkowo: olej(...)smażenia (użyłam słonecznikowego ) Makaron ugotować al dente (w osolonej wodzie), a pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Natomiast umytą i osuszoną cukinię pokroić w cienkie paseczki. (Młodej cukinii nie należy obierać.) Cukinię przełożyć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju i podsmażyć 1-2 minuty. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i smażyć (na średnim ogniu) przez kolejne 5 minut
Di gotujesoczyste i pachnące. Mowa tutaj oczywiście o figach. Jednym z moich ulubionych deserów z ich udziałem jest gęsty kremowy jogurt z pokrojonymi w ćwiartki owocami, syropem klonowym i prażonym słonecznikiem. Prosto, zdrowo i megapysznie! Możemy je tak podać w salaterce w formie deseru albo w postaci błyskawicznej w przygotowaniu tarty bez pieczenia na spodzie z amarantusa ekspandowanego oraz daktyli. Poza(...)Spód: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego ½ szklanki wiórek kokosowych ¾ szklanki daktyli 2 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: 6 dojrzałych fig 400 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego* 3 łyżki nasion słonecznika syrop klonowy * PRZYGOTOWANIE Spód Daktyle namocz przez noc w zimnej wodzie lub zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée. Połącz z amarantusem, wiórkami i płynnym olejem kokosowym
Food Squarewojna, zapewne pół roku mógłbym się żywić tym co mam w kuchni. Podczas tego ogarniania chaosu natrafiłem na otwartą paczkę śliwek (na szczęście jeszcze dobre) oraz na nienapoczęte opakowanie słonecznika prażonego, które dostałem już jakiś czas temu od Dobrej Kalorii. Od razu wiedziałem co z tym fantem trzeba zrobić… zblendować! Dodałem tylko tych kilka pozostałych składników i powstała pyszna(...)pasta śliwkowo-czekoladowa , gdzie słonecznik jest nie tylko wypełnieniem, ale dzięki uprażeniu dodatkowo dodaje smaczku. Dzięki dodatkowi mleka pasta jest smarowna i ma bardziej kremową konsystencję, natomiast tłuszcz, jak to tłuszcz, po prostu sprawia, że wszystko jest jeszcze pyszniejsze. Oczywiście nikt nie zmusza do kupowania uprażonego słonecznika. Równie dobrze można zrobić to samemu w domu! Ja akurat jestem leniwą kluchą
Blendmanktórej dziękuję za przepis na tak prostą i smaczną sałatkę:-) Sałatka idealnie komponuje się z grillowanym mięsem. Szybka prosta sałatka z 5 składników. Bardzo istotny jest tu PRAŻONY słonecznik, to właśnie on nadaje swoistego smaku. Z doświadczenia nie tylko mojego oczywiście jest to sałatka, która pierwsza znika na domowych imprezach. Co tu zachwalać trzeba spróbować. Składniki: 1/2 główki białej kapusty(...)puszka kukurydzy 1 por ok. 100-150 g prażonego słonecznika (można uprażyć słonecznik na suchej patelni również samemu ) 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. Skropić sokiem z cytryny i lekko posolić, aby kapusta zmiękła. Można dodać również łyżeczkę cukru, ale ja tego nie robię. Do kapusty dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojonego w cienkie pół
IMPRESJA SMAKUDziś przy piątku proponuję szybkie i łatwe danie makaronowe. Zrobienie go zajmuje tyle czasu, ile gotuje się makaron. Nie żałujcie w nim pestek słonecznika. Naprawdę warto je dodać. Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu np. typu penne ok. 10 kawałków suszonych pomidorów duuuuża garść szpinaku spora łyżka mascarpone 2 łyżki słonecznika ser dojrzewający do posypania sól pieprz ziołowy(...)mascarpone. Wymieszać. Wrzucić szpinak i gdy tylko zobaczycie, że płyn wrze, zdjąć garnek z palnika. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem ziołowym. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Makaron odcedzić. Wrzucić z powrotem do garnka i dodać sos z dodatkami. Wymieszać. Wykładać makaron na talerze. Posypać tartym serem dojrzewającym i uprażonymi pestkami słonecznika. ----- Podobne: Spaghetti z jarmużem i pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodziePolecam przepis na pyszne, zdrowe słodycze – czyli batoniki marchewkowe z bakaliami, sezamem i słonecznikiem. Składniki: 400 g marchwi 200 g płatków owsianych 160 g przesianej mąki 50 g słonecznika 100 g rodzynek 50 g daktyli 50 g sezamu 200 ml płynnego miodu 4 całe jaja 200 ml oleju Przygotowanie Na suchej patelni prażymy sezam i słonecznik. Marchew ścieramy na tarce(...)drobnych oczkach. Do dużej miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, sezam ze słonecznikiem, daktyle, rodzynki i marchew. Mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajka, miód i olej. Mieszankę wlewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy
e-PrzepisyKulinarneporcji mięsa zamiast na dodatkach. Pierwsze przepisy na jakie trafiłem były oparte na nerkowcach. Ja jednak chciałbym przedstawić troszkę inną wersję. Tańszą a równie smaczną alternatywą okazuje się… słonecznik! Przygotowanie go wymaga cierpliwości, zwłaszcza jeśli posiadasz słabszy blender, ale naprawdę warto! Ja najczęściej przygotowuję tzatziki za pomocą blendera ręcznego, ale sprawdzi się również mocny blender kielichowy lub thermomix. Bardzo(...)miseczki łyżeczką. Ja osobiście najbardziej lubię go podawać w tortilli razem z wegańską fetą. Świetnym połączeniem jest również sos tzatziki + hummus, np. na kanapce. Niebo w ziemi! Składniki: 250g słonecznika 100g oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego) 50-70ml wody 2 ząbki czosnku 1 duża cytryna 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 ogórek 1 płaska łyżeczka cukru 1 duży pęczek
BlendmanCiekawa kombinacja ryżu ze słonecznikiem. Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 1 szklanka ryżu 1,5 szklanki wody 3 łyżki słonecznika 2 łyżki masła sól Przygotowanie Masło roztopić w garnku. Wsypać słonecznik i zrumienić. Umyć ryż, odcedzić i dodać do garnka. Na wolnym ogniu około 2 min. smażyć ryż, cały czas mieszając. Wlać wodę, posolić i przykryć. Zwiększyć ogień. Kiedy(...)woda zaczyna wrzeć, znowu zmniejszyć ogień. Gotować, aż do wchłonięcia wody. Nie zdejmować przykrywki i odczekać 15 min. Artykuł ÇEKİRDEKLİ PİLAV, czyli ryż ze słonecznikiem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisynaszym stole kilka razy w tygodniu. Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem typu włoskiego polana domowym miodowym winegretem. Do tego opcjonalny dodatek, czyli chrupiąca posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu, którą uwielbiamy. Sałatkę jadamy zarówno z posypką, jak i bez, więc jeśli akurat nie posiadacie nasion możecie ją pominąć. Aczkolwiek ją bardzo polecam ze względów smakowych, jak również(...)łyżka octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 1 niepełna łyżeczka miodu 1 niepełna łyżeczka musztardy Dijon sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Posypka 3 ziarna (opcjonalnie) 1 łyżka łuskanego słonecznika 1 łyżka maku 1 łyżka białego sezamu Przygotowanie sałatki Umytą i osuszoną mieszankę sałat przełożyć do miski. Dodać pokrojone w pół plasterki rzodkiewki, ogórka (z ogórka wydrążam wodnisty miąższ
Moja Delicjaprzyprawy korzennej szczypta soli fiolka (2 ml) olejku maślano - waniliowego 3/4 szklanki oleju 180 g jogurtu naturalnego 2 jajka masło (do wysmarowania formy i 2 łyżki do uprażenia słonecznika) dżem z zielonych fig 100 g łuskanego słonecznika 100 g polewy do ciasta o smaku krówki Przygotowanie. Mąkę przesiewamy. Łączymy ją z cukrem, sodą oczyszczoną, kakao, przyprawą korzenną oraz solą(...)warstwę smarujemy dżemem figowym (lub o innym smaku - takim jaki nam pasuje :) ), a następnie dokładamy górną warstwę ciasta. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i prażymy na nim słonecznik. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą o smaku krówka, a następnie posypujemy ją uprażonym słonecznikiem. Smacznego
Taste Therapy