słone przekąski - 603 przepisów (strona:25/41)

Sól - jaką wybrać i do czego stosować 180

oraz niewielkie ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru, który nadaje tej soli zapach i smak.... zgniłych jajek. Stosowana jest głównie do do ostrych sosów i dipów oraz pikantnych przekąsek. Niewielka ilość kala namak dodana do tofu nadaje mu smak sałatki jajecznej. Ze względu na swój specyficzny smak kala namak nie każdemu będzie odpowiadać. sól z Maras (zwana też solą(...)kopczyki zgodnie z tradycyjnymi, sięgającymi czasów Inków metodami. Sól z Maras jest wilgotna, blado różowa. Doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi. sól boliwijska Mirroir (różowo-pomarańczowa) - pochodzi z prehistorycznego słonego jeziora. Wydobywana jest w Andach na głębokości prawie 4000 metrów. Swoją barwę zawdzięcza wysokiej zawartości tlenku żelaza i niskiej zawartości sodu. Jest bardzo intensywna w smaku. Sól morska – powstaje przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Crispy Kale snack - chrupiący jarmuż 109

bake for 10 minutes. It will be crispy and really nice snack. Wszyscy znamy to uczucie, kiedy chce nam się czegoś do przegryzienia. Najlepiej żeby było to chrupkie i słone:-) Te chrupiące chipsy z jarmużu zaspokoją nasz apetyt bez poczucia winy:-) Składniki: Jarmuż - dokładnie umyty i osuszony oliwa z oliwek (ok 1 łyżka na miskę jarmużu) Gruba sól morska Piekarnik(...)każdy liść był dobrze obtoczony. Wykładamy liście na blachę tak, żeby nie były zbyt blisko siebie. Posypujemy solą i pieczemy ok 10 minut. Będą chrupiącą i pyszną przekąską. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Śledzie z pomidorami i pieczarkami 182

Zbliżają się święta i jedną z przekąsek na świątecznym stole są zazwyczaj śledzie… ale może tym razem warto pokusić się o to, aby przygotować je w troszkę inny sposób. Zamiast tradycyjnych śledzi w oleju z cebulką proponuję Wam śledzie z pomidorami i pieczarkami. Smak tych śledzi jest obłędny – spróbujcie… Śledzie z pomidorami i pieczarkami – składniki(...)olej cukier sól pieprz słodka papryka 1 łyżka octu Śledzie z pomidorami i pieczarkami – przepis Śledzie wstawiamy na 2-3 godziny do zimnej wody, aby nie były tak słone. Wodę co jakiś czas wymieniamy. Cebulę kroimy w cienkie pół piórka, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i pieczarki. Jak cebula będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
karnawał w królestwie garów 128

łosoś z serkiem mascarpone łosoś malinowo pomarańczowy tartinki z łososiem pasta jajeczna z sardynkami łososiowa przekąska   łosoś z goma wakame i truskawkami łosoś z burakiem i jajkiem przepiórczym   pomarańczowy łosoś z jajkiem   łosoś z truskawkami tuńczyk w palonym sianie   tartinki malinowe z wariacją z wątróbek szybkie i łatwe mini kanapeczki łosoś i pstrąg z granatem(...)sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron  daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois   zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem   słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami   chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką mini tarty ze szpinakiem chorizo z pomidorkami koktajlowymi chorizo

królestwo garów
Paszteciki z mięsem mielonym, cebulką i serem żółtym 177

wiem co mnie tak naszło na ciasto francuskie. Chyba wygoda i możliwość stworzenia wielu przekąsek. Zostało mi mięso mielone, niewiele. Myślę, że ok. 150 gramów. Postanowiłam zrobić paszteciki. Podałam je z surówką z kapusty pekińskiej. Bardzo podobnej do tej, którą kiedyś robiłam z białej kapusty . Zjadłam jako obiad:) Niewiele, ale za to jakie sycące! Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego(...)pół Następnie kroimy na 8 prostokątów Na patelni, bez tłuszczu i na małym ogniu, podsmażamy mięso mielone z cebulką. Ja nie soliłam, ponieważ mięso samo w sobie było słone Na czterech prostokątach układamy podsmażone mięso, a na czterech pozostałych robimy po trzy poziome nacięcia  nożem  Na mięso układamy po plasterku sera żółtego Przykrywamy paszteciki naciętymi prostokątami ciasta, łączymy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zdrowa przekąska 163

Znakomita przekąska na każdą okazję. Można zapakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy. Potrzebujemy: brokuł, jajka, pomidory  Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na minutę do gotującej się wody, odcedzić i wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Pomidory i wystudzone jajka pokroić w ćwiartki. Ułożyć dowolnie na półmisku. Podawać z sosem jogurtowym. Na sos: -50 g serka kanapkowego typu(...)awokado -kilka ziaren kolorowego pieprzu Serek rozcieramy dokładnie z jogurtem, dodajemy startą na drobnej tarce rzodkiew, awokado oraz zmiażdżone w moździerzu ziarna pieprzu. Nie solimy, ponieważ serek jest dość słony.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 203

tylko pączki kaparów ( powszechnie zwane kaparami ) są jadalne, ale również młode listki, które marynuje się w solance . Podobno mają słonawo-ostry smak , przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo" ( co zapewne zawdzięczają zawartości olejku gorczycowego ) i są dodawane do sałatek oraz dań rybnych . Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić(...)kozi , choć zdarza się również krowi, pocięty w wąskie bloki marynowany jest w zalewie z czerwonego wina . Tradycja jego przygotowywania pochodzi jeszcze z czasów starożytnych. Jedzony jest jako przekąska do wina lub ouzo , a w połączeniu w arbuzem stanowi podobno typową przekąskę rolnika z Kos. Idealna pamiątka dla miłośników serów i wina . Jako, że ja się do nich zaliczam, przywiozłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Mini roladki z polędwiczki 311

gotowe,  Polędwiczkę w plasterkach cienko rozbijamy, ser camembert, oliwki lub kapary dokładamy, które w roladki zwijamy i jajku, bułce obtaczamy.  💋 W oleju na złoty kolor wysmażamy i przekąskę już mamy.  Ciepłe, zimne i tak smakują, a swoją wielkością zaskakują :)  💑👪 Mogą też być dodatkiem do dania głównego zastępując tradycyjnego schabowego :P 💪 Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa(...)Mięso układamy w odstępach na foli spożywczej i nią przykrywamy.  Za pomocą tłuczka rozbijamy ją jak najcieniej. Oprószamy solą (nie za dużo bo ser i dodatki są słone) i pieprzem. Na każdym kawałku polędwiczki układamy niewielki kawałek sera, na którym układamy oliwkę, albo kapary. Polędwiczki zwijamy jak  krokiety, zaczynamy od zgięcia krótszego boku, następnie do wewnątrz dłuższe boki

Moniki Smakołyki
Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur 169

Kolejna przekąska z grilla. Tym razem jest to bagietka faszerowana pastą z usmażonych pieczarek z dodatkiem cebuli, serem lazur, natką pietruszki i odrobiną czosnku. Nic skomplikowanego, a zarazem wyjątkowo smacznego. Taka gorąca i chrupiąca bagietka zapewne urozmaici Wasze grillowe menu. Polecam Składniki: 1 bagietka 0,5 kg pieczarek 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g sera lazur(...)oleju rzepakowego 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę, delikatnie posolić (nie za mocno bo ser lazur jest słony!). Smażyć, aż woda z pieczarek odparuje i wszystko się przyrumieni. Pod koniec smażenia wsypać czosnek granulowany. Następnie przełożyć do kielicha blendera i lekko zmiksować. Dodać bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki

Oryginalny smak
Spotkanie w warszawskiej La Vinotheque Vine Bar 143

głównych dań w La Vinoteque jest ośmiornica duszona w maślanym sosie z ziołami. Pięknie się prezentowała na talerzu, była mięciutka, lekko pikantna, bardzo smaczna, ale dla mnie nieco za słona. Drugim daniem był faszerowany kurczak bardzo fajnie uformowany i podany na kostce  z dodatkiem aromatycznego sosu i listkiem cykorii. Na deser mogliśmy spróbować gruszki  w czerwonym winie podanej(...)mnie miłym zaskoczeniem. Po miejscu znajdującym się w pasażu hotelowym i wyglądającym jak sklep z winami nie spodziewałam się dobrego jedzenia i ciepłej atmosfery. Liczyłam raczej na małe zimne przekąski, więc tym bardziej wieczór był miły. La Vinotheque Wine Bar Warszawa, ul. Grzybowska 61 Godziny otwarcia: Poniedziałek - sobota 12.00 - 23.00 Niedziela

Kulinarne przygody Gatity
Keks wytrawny z żółtym serem, salami i oliwkami Calamata Jumbo 171

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Keks doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycący, a najlepszy - jeszcze ciepły. Można go upiec w formie babeczek lub podwajając proporcje - w większej keksówce. Składniki są idealnie dopasowane, a sam keks(...)oliwy z oliwek 110g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczka chili w proszku sól (do smaku; uważać bo oliwki są słone; dodałam porządną szczyptę) Dodatkowo: 50g żółtego sera 50g salami (może być szynka)  10 oliwek Calamata Jumbo z pestką 1 cebula (mała) 2 suszone pomidory 1/3 pęczku szczypiorku Wierzch: plastry

Di gotuje
ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM 163

dziś w towarzystwie szynki parmeńskiej i sera cheddar. Smacznym dodatkiem będą grzanki z czosnkowej bagietki z ziołami,  skropionej oliwą z oliwek. Fajna, prosta i co najważniejsze smaczna przekąska na lunch lub kolację.    Składniki: (na 3-4 osoby) około 20 szt. zielonych szparagów ser cheddar (ilość dowolna) ja dodałam po grubszym plasterku na 2 sztuki szparagów cieniutkie plasterki(...)użyć świeżych-surowych. Ja podgotowałam je chwilkę - przez około 3 minuty. Gotowałam w wysokim garnku tylko łodyżki. Wody nie trzeba solić, ponieważ szynka parmeńska i ser są już wystarczająco słone.    Teraz trochę zabawy.  Na plasterku szynki układałam po 2-3 szt. szparagów i plasterek sera cheddar.  Owinęłam je szynką i układałam w posmarowanym oliwą z oliwek

potrawyregionalne
Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym 174

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Zwykle przygotowuje się je na drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje

Smakowity Blog Kulinarny
Diablotki - ostre paluszki z serem 202

Uwielbiam przeglądać stare książki kucharskie. Na pożółkłych kartkach, które nie jedno przeszły można znaleźć wiele inspiracji. Tym razem to mój Mąż przeglądał "Technologię sporządzania posiłków" z

Cynamonowe szczęście
Figi z boczkiem pieczone i serem blue 191

Figi z boczkiem pieczone i serem blue Figi z boczkiem pieczone i serem blue.    Figi z boczkiem pieczone i serem blue to przepyszna i

Kuchnia na wzgórzu
sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami 173

Akurat teraz jest tak, że mam ochotę przede wszystkim na warzywa. Pogoda się zmieniła, mróz zelżał, widać organizm potrzebuje przede wszystkim dużej dawki witamin. Dlatego w

6niebo