samym popcornie, wbrew obiegowej opinii, winy upatrywać nie należy – okazuje się, że ten pełnoziarnisty produkt jest wartościową przekąską, zawierającą błonnik, polifenole (antyoksydanty) oraz cenne składniki odżywcze, a sięganie po niego jest wyborem daleko bardziej korzystnym niż jedzenie chipsów czy choćby słonych paluszków. Karmel tymczasem… – oj, tu robi się już mniej zachęcająco, ponieważ ten, jak wiadomo, jest kaloryczną mieszanką cukru
Even Better Foododdzielnie, stanowią także składnik bardzo wielu dań. Przeważnie są to krowie lub owcze sery słone. Jednym z popularniejszych jest suluguni – lekko słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri. Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stole Chaczapuri i inne przekąski Chaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony(...)każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza – w każdym mieście znajdziemy bary specjalizujące się w tym przysmaku. Chaczapuri różnią się smakiem w zależności od tego, jaki ser znajdziemy w środku – warto popróbować i znaleźć ten najlepszy. Nie w każdym miejscu chaczapuri mi smakowało – ale w Polsce schabowego też trzeba umieć przyrządzić. Za to jak natrafiłam
Poezja smakuPrzekąska idealna na każdą okazję. Pomimo, że składa się z niewielu składników do jej przygotowania potrzeba trochę czasu, ze względu na stygnięcie czekolady. Połączenie słonych precelków i czekolady jest niecodzienne, ale bardzo smaczne. Sprawdza się w każdym przypadku. 80 gram słonych precelków 150 gram czekolady deserowej 1/3 czekolady roztopić w kąpieli wodnej w dość niskim naczyniu. Należy uważać, aby żadna
Czerwony GupikWyobraź sobie zarumienione kawałki batatów otoczone chrupiącym sezamem zanurzone w wyrazistym słodko-słonym sosie… Uwielbiam połączenie słodkich ziemniaków z masłem orzechowym – co prawda oba produkty są
Roślinna - blog wegańskiWIOSENNE TULIPANY Z POMIDORKÓW Przepiękny bukiet tulipanów z pomidorków daktylowych, nadzianych delikatnym, śmietankowym serkiem z dodatkiem czosnku. Urocza i przepyszna przekąska, a przede wszystkim ozdoba
Słodko-Słony Świat Ilonyktóra powstała dosyć przypadkowo, ze składników, które miałam akurat pod ręką, ponieważ chciałam zrobić szybką i lekką przekąskę do wieczornego oglądania filmu. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, smaki i konsystencja składników fajnie się tu dopełniają. Jeśli lubicie ciekawe połączenia smaków słodkich i słonych, składników miękkich z chrupiącymi, a przy okzazji chcecie zrobić coś pysznego na szybko, koniecznie spróbujcie tej sałatki. Sałatka
Zawsze głodna!było! Na szczęście zbliżają się wakacje, co wiąże się z dużo częstszym publikowaniem postów :) Dzisiaj proste połączenie słonego ze słodkim. Radzę jednak zachować umiar w jedzeniu tych tartaletek, bo ciasto, w którym jest olej + masło orzechowe + czekolada daje nam bardzo tłustą przekąskę. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki krupczatki 1/3 szklanki oleju 10 łyżek wody 4 szczypty solli Nadzienie: 100g gorzkiej
Weganizm infantylnyNasz obiad/lunch/kolacja na pewno wpasuje się idealnie w menu tych trzymających linię, ale tym, którzy mają już dosyć obfitego, ciężkiego jedzenia zarówno po Świętach jak i po wczorajszych, sylwestrowych przekąskach. Korzystając z dnia jakim jest pierwszy dzień nowego roku chciałybyśmy napisać kilka słów do Was...Życzymy Wam samych wspaniałości i radości w Nowym Roku oraz wielu sukcesów w życiu(...)średnia, czerwona papryczka chili4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka płynnego mioduSalsa z awokado i żurawiny: 1 średnie awokado 1 łyżka miodu sok wyciśnięty z połowy limonki100g słonego sera typu feta garść żurawiny1/4 szklanki sezamu świeżo zmielony kolorowy pieprzPrzygotowanie:Pierś z indyka dokładnie myjemy, usuwamy białe blonki tłuszczu oraz chrząstki i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Kroimy
Symfonia Smakówmogłam przypomnieć sobie, kiedy ostatnio jadłam popcorn, więc z pewnością było to bardzo dawno temu. Ta chrupiąca przekąską najczęściej znana jest w wersji wytrawnej, z dodatkiem soli i tłuszczu. A co powiecie na wersję słodką? Ja jestem na tak! Delikatnie słodko-słone ziarna kukurydzy z dodatkiem cynamonu i waniliowego posmaku. Bardzo dobrze to wszystko razem się komponuje i świetnie smakuje
Zdrowie na języku :Pcytryny. Dodajemy przyprawę curry, pieprz i mieszamy. Gotowy sos curry łączymy ze składnikami w misce. Przekąski: Wystudzone tartaletki kakaowe napełniamy sałatką śledziową curry z mango i przyozdabiamy ziarenkami granatu. Rada: Do sałatki użyłam gotowych płatów śledziowych w oleju. Są mniej słone i jest z nimi mniej pracy bo od razu są gotowe do użycia i nie trzeba ich namaczać
Kuchnia MagdaLenysłoików, między innymi właśnie w postaci tego dżemu :) Bardzo wyrazisty w smaku będzie świetnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, czy nawet mięs! U nas z największą aprobatą spotyka się połączenie go z twarożkiem - wędzonym lub nie. Słodycz pomidorów, pikanteria papryczek chilli i delikatny słony smak sosu sojowego przenikają się w dżemie z niezwykłym wyważeniem! Polecam go Wam wszystkim, czym tylko mogę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaByły u mnie tarty na słodko a więc pora na coś słonego. Razem z przyjaciółmi robiliśmy wspólnie Sylwestra na którego każdy coś przygotowywał. Ponieważ w menu były już słodkości i coś na ciepło to postanowiłam zrobić przekąskę która doskonale smakuje i na ciepło i na zimno Przepis na nadzienie wzorowany jest z magazynu „Moje smaki życia”. Składniki na ciasto: - 200g
Kuchenne WariacjeBatoniki można przechowywać w zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez max. 7 dni. Batoniki stanowią świetną przekąskę dla dzieci do szkoły, jak również dla dorosłych np. do pracy. Lentilki można zastąpić m&m'sami, a paluszki - solonymi precelkami. Batoniki mają przyjemny, słodko - słony smak Batoniki nie wymagają pieczenia. Szklanka = 1 cup = 240 ml, łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: Betty
Gospodyni MiejskaSerowe bułeczki – pyszne i proste w przygotowaniu Serowe bułeczki – pyszne i proste w przygotowaniu. Serowe bułeczki powstały z potrzeby czegoś pysznego, małego i
Kuchnia na wzgórzukonkurencją. Okazało się jednak, że muffinki są deserowe i słodkie, a ciasto jest zdecydowanie wytrawne i słone. Zatem - uzupełniamy się! Jestem przekonany, że oba przepisy są świetnymi propozycjami na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. W domu sprawdzą się doskonale jako popołudniowa przekąska. Ciasto cukiniowe można wzbogacić o dodatkowe składniki - podsmażony boczek, szynkę, ulubione zioła. Ja jednak poszedłem drogą prostego
zadanie-gotowanie