www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosta i szybka wersja smacznej przekąski z łososia. 100g wędzonego łososia (użyłam brzuszków) 1/2 średniej cebuli 15 kaparów w zalewie octowej 2-3 łyżki oliwy z oliwek pieprz cytrynowy sól Łososia rozdrobnić (niezbyt drobno) malakserem lub za pomocą blendera. (Można też pokroić nożem na kawałki wg własnego gustu.) Dodać posiekaną cebulę oraz drobno(...)pokrojone kapary. Całość wymieszać z oliwą, doprawić pieprzem cytrynowym i opcjonalnie odrobiną soli (sam łosoś jest słony). (Zamiast pieprzu cytrynowego można użyć zwykłego oraz dodać soku z cytryny). Tatar na zdjęciu ułożyłam na chlebie i dookoła obsypałam posiekaną cebulą oraz natką pietruszki
Di gotujewreszcie nadchodzą święta. Czas odpoczynku, relaksu i wytchnienia. Chociaż pogoda za oknem zdecydowanie nie jest świąteczna, ja dzisiaj proponuję typowo świąteczne przekąski w dwóch odsłonach. Na początek tradycyjny śledź w śmietanie z jabłkiem. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram surowych filetów ze śledzia, 200 gram śmietany 18%, 1/2 cytryny, 1 /2 białej cebuli, 1 jabłka, czarnego świeżo zmielonego pieprzu(...)łyżek octu, białego pieczywa. Przygotowanie dania rozpocząłem od namoczenia i przygotowania śledzi. Kupiłem tuszki śledzi, ale spokojnie można użyć gotowych filetów. Aby danie nie było zbyt słone namoczyłem śledzie przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch łyżek octu spirytusowego, który powinien sprawić, iż ości śledzi staną się miękkie. Następnie odciąłem ogony i płetwy grzbietowe i z tuszek śledzi
Wyprawy kulinarneJeśli szukacie czegoś do pochrupania, spróbujcie takich chipsów. Zdrowsze są od tych ziemniaczanych :) Oszukany bekon, czyli chipsy z drobiowej szynki, smaczna przekąska , dużo zdrowsza od tłustego boczku. Można je wykorzystać jako dodatek, np. do obiadu, z jajkiem sadzonym smakują wybornie! Polecam szczególnie tym, co na diecie ;) Oszukany bekon - chipsy z szynki drobiowej 5 plasterków szynki drobiowej(...)pieprz biały ew. sól olej Szynkę kroję w paseczki , smażę na patelni grillowej, posmarowanej cieniutko olejem. Do momentu aż staną się chrupkie . Jeśli szynka jest mało słona, można ją ciut posolić, ja tylko oprószam białym pieprzem. Na osobnej patelni smażę jajka , lubię półpłynne . Można podać jajka w koszulce. Wykładam na gorące, grillowane chipsy
Takie tam pichcenieWarto wziąć przykład z naszych przodków i wprowadzić ją do jadłospisu. Tym bardziej, że jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Kasza jaglana świetnie się komponuje z daniami zarówno słonymi, jak i słodkimi. Jest wspaniałym dodatkiem do mięs, zup, czy też farszów. Kasza jaglana zapiekana w portobello niech będzie tego przykładem. Składniki: - 8 szt. portobello - 200g kaszy jaglanej(...)portobello to wspaniała kompozycja smakowa… i nie tylko. Smacznego. Przepis bierze udział w konkursie „Jakubiak lokalnie”. Link do strony książki https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html Wydrukuj przepis The post Przekąska – Kasza jaglana zapiekana w portobello appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkokulinarne zalety. Muszę przyznać,że specjalnie nie przepadałam za nimi,ale to już przeszłość. Owinęłam szparagi wędzonym boczkiem,serem i ciastem francuskim. Wyszła z tego bardzo smaczna przekąska,idealna na majówkę. Szparagi mięciutkie,ciasto chrupiące,można zabrać je ze sobą na piknik lub do pracy. 1 op ciasta francuskiego 10 szt zielonych szparagów 10 plastrów wędzonego boczku (bardzo(...)jajko 1 łyżeczka sezamu (biały i czarny) Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i oprószyć pieprzem. Można też posolić lecz ja tego nie robiłam ponieważ boczek wędzony jest wystarczająco słony. Ciasto rozwinąć i pociąć na wąskie paski. Na plastry boczku nałożyć paski sera i serem do środka nawinąć na każdego szparaga. Na boczek nawinąć paski ciasta. Owinięte szparagi ułożyć
Kolorowa kuchnia Elkiłyżki majonezu -mleko do namoczenia -sól, pieprz -szczypta cukru Wykonanie: Opłukane śledzie namaczamy w mleku na kilka godzin, aby straciły słony smak. Jeśli po namoczeniu śledzie nadal mają intensywnie słony smak, powtarzamy namaczanie. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie doprawiamy solą i cukrem, i odstawiamy aż zmięknie i złagodnieje. Śledzie kroimy na paski o szerokości 4 cm. Jabłko(...)oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko i cebulę łączymy ze śmietaną i majonezem, dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Kawałki śledzia układamy na półmisku, a na nie wykładamy sos śmietanowy. Przekąska najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Smacznego
KasiekGotujeNie pomyślałabym iż uprażona ciecierzyca może być tak pyszna. Przepis wart rozpowszechniania, bardzo proste przygotowanie i wielka frajda dla dzieci, ale nie tylko, u
Smaczne Zdrowedużo pisać-przepysznie i do zrobienia w kilka minut-a znika jeszcze szybciej,idealna przekąska na imprezę albo lunch do pracy-polecam!!! SKŁADNIKI: opakowanie szpinaku mrożonego (tylko żeby nie był rozdrobniony) 3-4 ząbki czosnku(do smaku) opakowanie sera feta (kanapkowy) 2 opakowania ciasta francuskiego jajko sezam sól pieprz łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: szpinak rozmrażamy,podsmażamy na oliwie chwilkę(...)odparuje woda(jak się uda to odlejcie to będzie szybciej) do szpinaku wyciskamy czosnek,dodajemy pokrojony ser,i dopiero doprawiamy bo feta jest słona, ciasto rozwijamy ,kroimy na 12 kwadratów,na każdy nakładamy sporą łyżkę farszu rogi zaginamy do środka i palcami lekko sklejamy smarujemy rozbełtanym jajkiem,posypujemy sezamem i do pieca na 10 min w 200 stopniach z termoobiegiem
Swojskie jedzonkoNiektórzy z Was na pewno są na długim sylwestrowym weekendzie, więc to idealny moment, aby pobawić się trochę więcej w kuchni. Dzisiaj proste i super smaczne śniadanko, a także przekąska na nadchodzące karnawałowe imprezy. Wafelki ryżowe z serowym nadzieniem o smaku mięty i kolendry. Składniki: 1 opakowanie wafli ryżowych (jak na zdjęciu) 2 serki twarogowe 1/2 serka w stylu(...)pieprz sos sojowy Twarożki i ser bałkański mieszamy dobrze ze sobą na jednolitą pastę. Dodajemy pieprz i skrapiamy delikatnie sosem sojowym, ale nie za dużo, ponieważ serek bałkański jest słony. Następnie siekamy drobno kolendrę i dodajemy do masy serowej, na koniec dodajemy ok. połowy łyżeczki sosu miętowego. Wszystko dobrze mieszamy. Jeśli nie macie sosu miętowego możecie użyć świeżej mięty
vegetanierestauracjach (pełny spis restauracji na końcu)biorących udział w tegorocznej edycji Światowego Dnia Tapas. 13 ponieważ w jednej restauracji "Mojo Picon" będzie można spróbować dwóch różnych tapas. Cena przekąski i napoju (cava Segura Viudas lub piwo San Miguel) to tylko 15 zł. Trudno pisać o nich nie porównując ich do roku ubiegłego. Niektóre restauracje utrzymały wysoki poziom, inne rozczarowały, gdzie(...)sami spróbujecie i ocenicie, tym bardziej że jest konkurs na najciekawszą recenzję, w którym do wygrania jest kolacja w zwycięskiej restauracji. Na wysokim miejscu w moim rankingu znalazł się Słony , którego maczanka iberyjska - pampuch, z karkówką z chorizo, sosem musztardowym aioli aż prosi się o dokładkę. Ale nie dlatego, że mało, tylko dlatego że uwodzi podniebienie. Ma się ochotę
królestwo garówjeść, ile się chce! :) Otwarty bufet w tych godzinach uzupełniany jest na bieżąco. Składa się z ciepłych ( rożnego rodzaju makarony, rissotto, sałatki, duszone warzywa, kawałki kurczaka itp.) i zimnych przekąsek ( lokalne sery, wędliny, suszone pomidory, oliwki itp. ), deserów i owoców. Naviglio Grande - w dzień Naviglio Grande - wieczorem :) dzielnica Brera Panzerotti Każde miasto ma swój przysmak - w Mediolanie są to panzerotti(...)uliczce blisko Piazza del Duomo. Panzerotti to rodzaj pieroga/pączka na ciepło z nadzieniem. Do wyboru wersja na słodko lub słono, pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Wybraliśmy wersje słone: z mozzarellą i pomidorami/mozzarellą i ostrą salami - koszt 2,70 Euro/szt. Uwaga: Przed wejściem długie kolejki - ok godz. 12 czekaliśmy 20 min. Zdecydowanie warto! Duomo di Milano Dodatkowe informacje
Atlas SmakówPieczarkowy tydzień trwa w związku z czym przygotowałam kolejne grzybowe danie. Dziś postanowiłam nafaszerować pieczarki, ponieważ dawno takich nie jadłam. Nie chciałam jednak, aby było to
Codzienne GotowanieOlej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy
Smakowity Blog Kulinarnyzebraniu fajnych propozycji na nadchodzące zabawy sylwestrowe i karnawałowe. Ja nastawiłam się żeby było nieskomplikowanie i szybko. Wykorzystałam cukinię, którą można jeszcze kupić, a która tradycyjnym zimowym przekąskom nada lekkości i przypomni o cieplejszych dniach :)Składniki:cukinia,250 g sera bryndza,1 średnia słodka czerwona papryka,świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały,odrobina oleju.Cukinię umyć(...)opłukać, wykroić gniazdo z pestkami i pokroić w drobną kostkę. Bryndzę rozetrzeć, połączyć z papryką i doprawić pieprzem do smaku. Bryndza jest wystarczająco słona, nie ma konieczności dosalania :)Przestudzoną cukinię smarować pastą serową i zwijać. Prawda, że szybko i prosto? :)W Wyzwaniu oprócz mnie wzięły udział:Dorotahttp://doodorka.blogspot.com/Iwonahttp://izioni-smaki.blogspot.com/Magdahttp://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/Martahttp://www.magicznezyciemarty.pl/Sabinahttp://kobietywsieci.blogspot.com/baner autorstwa Magdy
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś proponuję sałatkę; kolorową, smaczną i pożywną! Z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie oliwy, o wyrazistym smaku i aromacie. Idealną na domową kolację jak i imprezę
6niebo