słone przekąski - 603 przepisów (strona:30/41)

JAJECZNICA Z PAPRYKĄ I MOZZARELLĄ 175

Jajecznica zawsze kojarzy mi się z niedzielą lub innym wolnym dniem od pracy, pewnie dlatego, że głównie w takie dni ją przyrządzam :) To bardzo wdzięczne danie

Walijskie Pichcenie
Roladki z bagietki - z cyklu: IMPREZOWE PRZEKĄSKI 1612

Jestem pewna, że zainteresuje Was propozycja nieskomplikowanych a niebanalnie wyglądających roladek, przygotowanych z bagietki, tuńczyka, serka i różnokolorowych papryk. Niby nic a cieszy. I oko i

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
sałatka z czekoladowym makaronem i oscypkiem 139

W sobotę pokazywałam, jak zamarynować oscypek. Dziś mam przepis na sałatkę makaronową z takim oscypkiem właśnie. Do jej przygotowania użyłam makaronu czekoladowego, ma bardzo ciekawy wygląd

6niebo
Hummus tradycyjny 179

Prosta i pyszna przekąska  -  hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Ja podaję go z krakersami, marchewką pokrojoną w słupki lub traktuję jako zamiennik masła na kanapki.  Lubicie? Składniki: 200 g ciecierzycy (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej sól (płaska łyżeczka) ------------------------------ 3 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini 4 łyżki soku z cytryny 1 płaska(...)polewamy oliwą, aby nie obsychał. Oliwę rozprowadzamy po całej powierzchni. Odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł. Przede wszystkim chodzi tu o dodaną sól. Zaraz po zrobieniu hummus wydaje się słony. Smacznego

Smak mojego domu
Turecki chlebek Gozleme 185

fety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem pewna, bo to jest idealne Zapraszam na pyszną przekąskę w wersji tureckiej czyli chlebek gozleme ze szpinakiem i fetą Turecki chlebek GozlemeSkładniki na 4 duże plackiCiasto:450 g mąki pszennej /przesianej/18 g świeżych drożdży /u mnie 9g drożdży instant/1(...)wrzuciłam pokrojoną cebulę i wcisnęłam czosnek. Smażyłam na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby czosnek się nie przypalił a cebula zmiękła około 5 minut. Dodałam paprykę, odrobinę soli (feta jest słona więc niewiele) i pieprzu. Smażyłam około 1 minuty. Dodałam opłukany szpinak i dusiłam aż liście szpinaku zwiędły. Zostawiłam do wystudzenia a potem dodałam pokruszoną fetę i starty żółty

UgotujmyTo.pl
Zdrowe chipsy z warzyw :) 192

jest to nadal dobrym wytłumaczeniem, bo mimo to uważam, że nie powinno używać się takiego surowca, który wpłynie negatywnie na smak. Szkoda, bo liczyłam na prawdę pyszną przekąską. Pewnie jeszcze kiedyś podejdę do tego smaku ponownie, gdzie tym razem mam nadzieje trafię na dobra partię. Skąd  →  sklep   edena.pl CHIPSY WARZYWNE warzywa w różnych proporcjach (marchew, pasternak, burak(...)powąchałam wnętrze opakowania. Zapach cudowny! Naturalny, warzywny. W środku znalazłam duże kawałki warzyw, niemalże żadnych okruszków. Chipsy prezentują się bardzo dobrze, zachęcająco. W smaku również zadowalające. Chrupiące, lekko słone, tłustawe. I według mnie ta tłustość mogłaby być chociaż lekko zredukowana. Burak i batat są bardziej słodkie, natomiast marchew i pasternak już tylko w małym stopniu. Są świetne! Od teraz będę

Zdrowie na języku :P
A na zimę zielone mistrzostwo świata w słoiku, czyli ogórki kiszone Mamy Hani (najlepsze pod słońcem!!) 134

piękną ciemnozieloną barwę. Idealnie pasują do kanapek, sałatek i samodzielnego spożycia, bo na zupę to ich aż szkoda. Nasi Mężowie niejednokrotnie stosowali je jako zagryzkę, przegryzkę czy tam przekąskę i zakąskę. Generalnie mogą je wcinać na okrągło. Rok w rok dostajemy od Mamy przydział ok 10 kg na rodzinkę i przez całą jesień, zimę i wiosnę "jedziemy" na tych zapasach(...)kawałek chrzanu (najlepiej  korzeń pokroić w ćwiartki lub na połówki). Na wierzch umiejętnie (tzn. tak by nie wystawał) umieszczamy koszyczek kopru lub dwa mniejsze. Zalewamy zagotowaną i wystudzoną, słoną wodą. Mama przygotowuje zalewę w proporcji: na każdy litr wody łyżka stołowa soli. Na 10 kg ogórków najlepiej przygotować 10 l zalewy i 18-20 słoików. Kiedy już wszystkie składniki

Kuchnia po mojemu
Tarta z cukinią i serem fetą 159

Najważniejsze jest ciasto na tartę.....moje sprawdzone, które wykorzystuję od niedawna i uważam za najsmaczniejsze. Polecam także z każdym innym wytrawnym, nie słodkim, farszem. W sezonie

upichcic
Śledź w oleju z cebulą 330

Powoli zapominamy o minionych  Świętach... Trzeba wziąć mały oddech i zacząć przygotowywać się do Sylwestra, który już lada moment. Był 

Kulinarne przygody Gatity
Hummus z suszonymi pomidorami 144

Prosta i pyszna przekąska  -  hummus z suszonymi pomidorami. Ja podaję go z krakersami. Można go podać z marchewką pokrojoną w słupki lub potraktować jako pastę do smarowania  pieczywa. Lubicie? Składniki: 200 g ciecierzycy (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej sól (płaska łyżeczka) ------------------------------ 3 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini 3 łyżki soku z cytryny(...)całej powierzchni. Na koniec hummus ozdabiamy mielonym pieprzem. Odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł. Przede wszystkim chodzi tu o dodaną sól. Zaraz po zrobieniu hummus wydaje się słony. Smacznego

Smak mojego domu
Bułki ze szpinakiem i serem feta. 195

wersji wytrawnej, nadziane smakowitym farszem ze szpinaku i sera feta. Takie bułki idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie lub kolację, albo pyszne śniadanie do pracy. Będą również niezastąpione jako przekąska podczas pikniku, w czasie podróży lub wycieczek. Szybko zaspokoją nawet największy głód, dając siłę na dalsze aktywne spędzanie wolnego czasu. Jeśli nie przepadacie za szpinakiem lub serem feta, nadzienie możecie(...)sera feta 80 g kremowego twarożku (naturalnego) 150 g szpinaku 1 białko 1/2 łyżki posiekanych ziół (oregano, tymianek, pietruszka lub szczypiorek) ewentualnie sól (dla nas feta była wystarczająco słona)      Ser feta rozcieramy z twarożkiem i żółtkiem, dodajemy posiekany szpinak, zioła i dokładnie mieszamy. DODATKOWO: żółtko sezam      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto

Rozpustne gotowanie
Śledzie w oleju z pomidorową cebulką 170

Cześć Dziś szósty dzień Adwentu. Do świąt zostały 22 dni. Dziś będzie kolejny przepis na śledzie. Także w oleju, ale z innymi dodatkami - cebulką, porem i

blog.moje-pasje.info
Kimchi - kwaszona kapusta pekińska na sposób azjatycki 153

formie z samej kapusty, cebuli i czosnku gotowy do konsumpcji w ciągu tygodnia. Pycha. Kapusta pekińska jest delikatniejsza od białej a azjatyckie dodatki i przyprawy zamieniają ją w smaczną przekąskę czy przystawkę SKŁADNIKI: 1 duża kapusta pekińska 2 cebule 2 cebulki dymki ze szczypiorem na pastę przyprawową: 3 całe małe główki czosnku (obrać ząbki ze skórki) 5 cm kawałek imbiru(...)wymieszać i marynować tak przez kilka godzin. Kapustę dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą zimna wodą wypłukując z niej całkowicie sól. Kapusta na tym etapie powinna być delikatnie tylko słona. Teraz lepiej zabezpieczyć dłonie rękawiczkami i pastę chili z cebulą wymieszać z kapustą. Umieścić kapustę w glinianym lub ewentualnie plastikowym zamkniętym pojemniku i odstawić na tydzień w chłodne miejsce

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kuchnia Indyjska 108

zamówić podczas pierwszej wizyty w Indiach? Daniem ogólnoindyjskim jest thali - zestaw przekąsek składający się z ryżu lub roti (indyjski chlebek), warzyw w sosie, ostrych marynat oraz często mięsa. Drugim uniwersalnym daniem indyjskim jest dal, czyli rodzaj gęstej zupy z soczewicy. Cha­rak­te­ry­stycz­ną po­tra­wą jest dosa, czyli cien­kie, suche na­le­śni­ki wyra(...)zmieniały. Tradycyjne składniki posiłku zależały od pory roku, pożądanego efektu (dania rozgrzewające i chłodzące), wieku, a nawet charakteru. Niegdyś każde danie musiało mieć sześć ras (smaków): słodki słony gorzki cierpki kwaśny ostry. Przypisywano im określony wpływ na organizm i zależenie od potrzeb ustalano ściśle proporcje użycia. Źródło:       Biblioteka Gazety Wyborczej. (2006).  Indie podróże marzeń

ClauditteMissCooking
PASZTET Z MIĘSA MIELONEGO I CUKINII 310

Bardzo smaczny pasztet, aomatyczny, wilgotny dzięki dodanej cukinii.  Szybki do przyrządzenia, prosty w wykonaniu.  Lekki i jednocześnie sycący.  Super smakuje ze świeżą bułeczką

Walijskie Pichcenie
Ziemniaki faszerowane 132

Właściwie "z grilla" , to zbyt wielkie słowo. Zapiekane na grillu - dużo lepsze. Większą część dania przygotowujemy jednak w kuchni. kilka średnich ziemniaków (u mnie na tę

Kuchenna Kontrrewolucya